Montignac Diyeti Deneyimlerimiz


Hımmmm tamam abla yedim zaten :)
 
Nescafe icebilirmiyim?

Nazlıcım monti amca pek sıcak bakmaz kahveye ama ben mutlaka sabahları 1 kupa az sütlü nescafemi içerim..10 gibi türk kahvesi, sonra akşam üzeri yine nescafe az sütlü. tabiki şekersiz....bir zararını da görmedim yani..sende istiyorsan, gece uykunu kaçırmayacaksa az sütlü, sekersiz içebilirsin bence..
 

Iyi geceler..abla ben zaten uykumu kacirsin diye icicem benim kız yine gececi
 
iyi akşamlar kızlar .
çok yanlışım (ayışıgım ) hoş geldinnn .
aşk olsun demek her daim okuyordun ama yazmıyordun o zaman kzıyorum işte ayol burda 5 seneden fazla oldu sanırım ben bu zaman zarfında hep diyetmi yaptımda burdayim kızlar . lütfen diyetde yapmasanız burda olun ..

nazlı kızım ne sevindim anlatamam canım .. burda tek vucud gibiyiz birmiz kilo verdimi hepimiz seviniriz ..



kızlar bir yazı kopyalıycam lakin biraz uzun .. ama her kelimesine katılıyyorum . lütfen dikkatlice okuyun hemde bir kaç kere


monti kitabi ancak bukadar güzel özetlenir
 

alıntıdır ..


MONTIGNAC VE “ŞEKERİ BIRAK” YÖNTEMİ





Giriş:

Sağlıklı beslenerek ve hiç aç kalmadan zayıflama konusunda, Fransız beslenme üstadı Montignac’ın bulguları bir devrim niteliğindedir. Michel Montignac, “Yedikçe Zayıfla” (Güncel yayıncılık) adı altında çıkan, yöntemini detaylarıyla anlattığı kitabında; tüm dünyada en kabul gören “düşük kaloriyle beslenerek” zayıflama metotlarına karşı çıkıyor ve deneylerle de kanıtlanmış bambaşka bir yöntemle büyük bir başarı kazanıyor.

Montignac yöntemini çeşitli yönleriyle irdelemeye geçmeden önce, kitabın Türkçe yazılan önsözünde, Cerrahpaşa Diyabet ve Metabolizma Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Mücahit Özyazar’ın bu yöntemi destekleyici bir yazısının bulunduğunu söylemekte fayda var. Kitabın orijinal önsözünde ise, New Orleans’taki Mercy-Baptiste Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Dr. Morrison C. BETHEA’nın; hastanelerinde Montignac yöntemi uygulamasıyla hastalarının hem zayıflamalarının, hem de kolesterol seviyelerinin yüzde 20-30’lara varan seviyelerde düşüşünün sağlandığını ve bu yöntemin kesinlikle çığır açıcı nitelikte olduğunu anlatan yazısı yer alıyor. Şeker hastalarının da bu yöntemden çok fayda gördükleri ve çoğunun ensülin iğnelerinden bu sayede kurtuldukları tespit edilmiş. Asıl ilginç olan ise, Dr. BETHEA’nın daha sonraları, yanına ikisi doktor, üç uzman arkadaşını daha alarak, bu metodu daha da ileriye taşıdığını ifade ettiği yeni bir kitaba imza atmış olması: “ŞEKERİ BIRAK! VE ZAYIFLA” (H.L. Steward, Dr. Bethea, Dr. Andrews-endokrinoloji uzmanı-, Dr. Balart-gastroentereloji ve hepatoloji uzmanı-, Güncel Yayıncılık).

Zaten aşağıdaki yazı bu iki kitapta anlatılan beslenme yönteminin bir özeti olacak.

Düşük kalorili beslenme yönteminin iflası:

Bugün tüm uzmanların ortak olarak kabul ettikleri bir olgu var: Besinleri kalori hesaplarına göre tüketerek günlük ihtiyacımızdan daha az kalori almaya başladığımızda, biraz da egzersizle, gerçekten de kısa bir süre içinde zayıflıyoruz. Derken bir duraklama dönemi başlıyor, artık ne kadar az yesek de kilo vermemeye başlıyoruz. Çünkü vücut “kıtlık alarmına” geçmiştir ve artık az kalori alsak da, metabolizma yavaşladığından, yediklerimiz yağ olarak depolanmaya devam etmektedir! Biz inatla daha da az yesek bile vücut derhal önlemini alacaktır, sürekli bir kısmını depolamaya devam edecek ve ne yesek yaramaya başlayacaktır! Artık kilo vermek için kalorileri iyice düşürmeye ihtiyaç duyulmaktadır, ama her seferinde kilo vermeye karşı gittikçe artan bir direnç oluştuğu görülür. Zaten sürekli aç gezmenin yarattığı bezginlik, bıkkınlık, bir müddet sonra canımızdan bezdirir. Hiç bir insan çok uzun süre ihtiyacından daha az yiyerek mutlu yaşamaya devam edemez. Kaçamak yaptığı anda ise verdiklerini fazlasıyla geri aldığını görecektir. Düşük kalori sistemini uygulayan bir çok kişi bu deneyleri yaşamıştır. Vücudumuz tek bir öğün atladığımızda bile derhal savunma mekanizmasını çalıştırır, ve bir sonraki öğünde mutlaka ekstra depolama ihtiyacı duyar. Bu yüzden zayıflamak isteyen kişilerin değil günlerce aç gezmek, bir öğün bile aç kalmaya müsamahaları yoktur. Hayvan deneylerinde de aynı sistem gözlenmiş, aynı miktarda yemeği tek öğün yiyen köpekler şişmanlarken, 5-6 sefere bölünerek yiyenler normal kilolarını korumuşlardır. Düşük kalori rejimlerinin bir diğer mahsuru daha vardır: Kişiler gerekli temel yağ asitleri, mineral ve vitaminlerden yoksun kalma tehlikelerine maruz kalabilir, bitkinlik ve çeşitli hastalıklarla karşılaşabilirler. Webb 1980’de;, Leibel, Rosenbaum ve Hirsch 1995’te şişmanlığa karşı yapılan diyetlerin yararsızlığını ortaya koymuştur. Gerek Michigan Üniversitesinden Prof. Gardner, gerekse de Pennsylvania Üniversitesinden Prof. Bronwell yaptıkları deneylerde düşük kalori rejiminin çöküşünü kanıtladılar. Eylül 1993’te ise Prof. Apfelbaum Uluslararası Anvers Kongresinde, “Aşırı şişmanlık tedavisinde hepimiz yanıldık mı?” sorusuna “Evet!” deme cesaretini göstermiştir.



PEKİ NASIL ZAYIFLAMALI?

Görülen o ki, gerçek ve kalıcı kilo kaybı, aç kalarak, az kalori yöntemiyle değil, doğru gıdaları doğru zamanlarda ve doğru bileşimlerle tüketerek sağlanacaktır. Alışılagelmiş yöntemlerin rafa kaldırılmasında ve çağdaş, bilimsel bir metodun öğrenilmesinde sağlığımız açısından büyük yarar vardır. (Bu arada protein diyeti ve zayıflatıcı ilaçların da vücudumuz üzerinde sayısız zararları vardır, ama bu bizim yazımızda uzun uzun anlatılmayacak, yeri geldiğinde değinilecektir.)

Yöntem:

Vücuda enerji veren gıdalar üçe ayrılır: Glusidler (Karbonhidratlar), Proteinler ve Lipidler(Yağlar). Vücut esas enerji ihtiyacını karbonhidratlardan sağlar. Protein ve yağların ana hizmetleri farklıdır, ama karbonhidratın yetmediği anlarda (açlık hali gibi), karaciğerde glikojen olarak depolanmış olan yağ (glikojen, sadece öğün aralarındaki açlık durumuna yetecek miktardadır), vücudun çeşitli bölümlerinde depolanmış yağ ve kaslardaki protein rezervleri devreye girer. İşte bu safhada, “öyleyse hiç karbonhidrat yemeyelim, vücut da ihtiyacını depolanmış olan yağ ve proteinlerden karşılasın, biz de zayıflayalım” şeklinde parlak bir fikir gelse de, hevesimiz kursağımızda kalıyor; zira bu yöntemde vücutta “keton” adı verilen toksik maddelerin ortaya çıkarak ölüme varacak derecede vücuda zarar vereceği gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Zaten protein diyetlerinin tehlikesi de burada ortaya çıkıyor.

Karbonhidratlar vücutta sindirildikten sonra glikoza (şekere) dönüşürler. Bu da kan şekerimizi yükseltir. Kandaki şekeri yakıt olarak hücrelere gönderme ve kan şekerini normal seviyeye indirme görevi ensülin hormonuna verilmiştir. Pankreas tarafından üretilen ensülin bir süpürge gibidir. Karbonhidratlardan elde ettiğimiz glükozu da, proteinlerden ve yağlardan elde edilen maddeleri de hücrelere ensülin taşır; bir kısmını derhal, bir kısmını da ihtiyaç halinde kullanılmak üzere depo olarak. İşte kan şekerimiz yükseldiğinde salgılanan ensülin hormonu, yağ depolamak ve kolesterol yükseltmekte de ustadır!

“Şekeri Bırak” kitabının yazarları; Montignac’ı ve “Şekerin Hüznü” kitabının yazarı William Dufty’yi öncüleri olarak kabul etseler de, her iki yazarın, bildikleri halde ensülinin zararlarını yeteri kadar vurgulamadıklarını söylüyorlar. Onlar ensülinin yağ depolamakla kalmayıp, önceden depolanan yağların tüketimini de engellediğini, ayrıca kolesterol seviyelerini artırdığını bilimsel verilere dayanarak açıklıyorlar (Kahn ve Weir, 1994). Yani çok ensülin, çok yağ depolama riski ve kolesterolün artma riski! Demek ki pankreasımızın aşırı çalışıp, sürekli yüksek miktarda ensülin salgılamasına neden olmaması için bazı önlemler alacağız. Bu da kan şekerimizi çok yüksek seviyelere çıkartmamakla sağlanacak. Kan şekerimizi ne artırıyordu? Öncelikle karbonhidratlar. Ama ne ilginçtir ki, karbonhidratlar kendi aralarında bir çok değişik sınıflara ayrılmıştır. Tahıllar da, sebze ve meyveler de, bal ve şeker de, baklagiller de karbonhidrattır. Bütün mesele hangi karbonhidratların, kan şekerini fazla artırdığını, hangilerinin normal derecede, hangilerinin çok az artırdığını bilmekte yatıyor.

Rafine edilmiş şeker, beyaz un, beyaz pirinç, beyaz makarna, beyaz ekmek (maalesef modern gıda endüstrisinin azizliği yüzünden tüm lif ve mineral, vitamin…vs. gibi faydalı elementlerinden arındırılmış olduklarından), ayrıca şekerli tüm gıda ve içecekler (ketçap ve kola gibi..) yüksek kan şekeri endeksine dahil gıdalardır. Yani bu tip liften arındırılmış gıdaları tükettiğimizde, kan şekerimiz oldukça yüksek seviyelere çıkarak fazla miktarda ensülin salgılanmasına neden olur.(Montignac kitabında bunları yüksek glisemi endeksine sahip gıdalar, ya da kötü glusidler olarak tanımlıyor).

Bir çok görüşe göre, eskiden gıdalar bu kadar rafine edilmediklerinden ve daha doğal halleriyle tüketildiklerinden, çağımızın hastalıkları olan erken yaştaki damar hastalıkları, şeker, obezite ve kanser bu derece yaygın değildi. Özellikle milyonlarca yıl boyunca atalarımız rafine şekerin ne olduğunu bilmeden yaşadı. Onların pankreasları belki de yaşamlarının tek bir gününde bile bizim her gün sağladığımız ensülini salgılamamıştı. Son bir kaç yüzyılda sadece soyluların ve kralların sofrasını süsleyerek onların diyabet, gut, obezite gibi hastalıkları edinmesine neden olan şeker, bugün tüketim çılgınlığı halinde herkesin günlük diyetine fazlasıyla girmiş bulunmaktadır.



Doğal oldukları halde kötü glusid olarak tanımlanacak bir kaç tane de sebze bulunmaktadır ki bunlar; patates(taze olmayanı), havuç, pancar ve mısır olarak sıralanır. Meyvelerden ise karpuz, ananas ve muz kan şekerini fazla yükselten kötü glusidler sınıfına girer.



Kepekli veya daha iyisi entegral olarak adlandırdığımız ekmek, kepekli makarna, kabuklu pirinç ve baklagiller iyi glusidlerdir. Yeşil sebzeler, soya ve mantar ise çok iyi glusidler sınıfına girer, yani bunlar ensülin salgılamasına en az etki edenlerdir. (Aşağıda her iki kitaptan derlenen glisemi endeksi tablosu rakamlarla detay vermektedir.)



Montignac etkileyici bir örnekle beyaz ekmeğin şişmanlamaya katkısını anlatıyor: Deneğimiz, sürekli kötü glusidlerle beslenmiş, pankreası düzgün çalışamayan biri. Ona aşağı yukarı ayni kalori değerine sahip iki çeşit gıda vereceğiz. (Bu arada bilmeliyiz ki, normal olarak 1 litre kanda bulunan kan şekeri seviyemiz 1 gr.dır.) İlk olarak deneğimize 100 gr. beyaz ekmek üzerine sürülmüş 70 gr. tereyağı, ikinci seferde ise 100 gr. entegral ekmek üzerine sürülmüş aynı miktarda tereyağı veriyoruz. Beyaz ekmek yüksek kan şekeri endeksine sahip olduğundan (70), kan şekeri derecesi 1.70 seviyesine çıkıyor. Pankreas çok da iyi çalışmadığından, salgılanan ensülin orantısız kalıyor. Glikoza dönüşen beyaz ekmeği kandan kovuyor fakat ensülin fazlası, yağın önemli bir kısmını depoluyor. Entegral ekmekle yağ verildiğinde ise, bu ekmeğin kan şekeri endeksi düşük olduğundan (35), kan şekeri yaklaşık 1.20 seviyelerine çıkıyor ve salgılanan ensülin miktarı da bir hayli az oluyor. Az miktardaki ensülin ise, yağın depolanmasına neden olmuyor. Sonuç olarak, senelerce kötü glusidlerle beslenen kişilerde pankreasın bir müddet idare etse de sonunda yorgunluk sinyali vererek dengesiz çalışmaya başladığı görülüyor. Yüksek seviyelerde salgılanan ensülinin marifetlerini de öğrenince, tüm şişmanlık vakalarını izah edebilmiş oluyoruz.

Yüksek ensülin salgısının bir başka çok önemli zararı daha var: Hipoglisemi’ye yol açması. Diyelim kötü glusidlerden oluşan bir kahvaltıyla başladık güne: Beyaz ekmek, bal, reçel… Kan şekerimiz yüksek bir nokta olan 1.80 gr/lt.’ye bile ulaşabilir. Pankreasımız çok iyi durumda değilse, ensülin salgısı fazla ve orantısız olur. Bu durumda kan şekerimiz anormal bir düşüşe geçebilir ve sindirimden 3-5 saat sonra kan şekerimiz 0.45 gr/lt.ye kadar düşebilir. Kan şekeri ani olarak düştüğünde kişi solgunlaşır, terleme, titreme, çarpıntı gibi sıkıntıların yanı sıra büyük bir açlık hissine kapılır. Hiperglisemiye (yüksek kan şekeri) tepki olarak kişilerde hipoglisemi (düşük kan şekeri) gelişir. Bu ekstrem örnekte olduğu gibi olmasa da, sürekli kötü glusidlerle beslenen kişiler düzenli olarak hipoglisemiden rahatsızlık duyarlar. Yani yemek saatinin yaklaşmasıyla gitgide sinirli, sabırsız ve hatta saldırgan olmak; üşüme, veya yorgunluk, esneme ve uyuşukluk hali, dikkat dağılması, hep anormal kan şekeri düşüşlerinden kaynaklanan durumlardır. Doktora giden hastaların çoğu kronik yorgunluktan bahsederler. Bu, kötü beslenme alışkanlığının bir sonucudur. (Fazla şeker, fazla beyaz ekmek, fazla patates, fazla makarna ve pilav; çok az lif.) Kişi hipoglisemiye düştükçe tekrar kötü bir gluside saldırmakta, ve kan şekerinin bu aşırı iniş-çıkışları bir kısır döngü şeklinde insanın metabolizmasını aşırı yormaktadır.



Günümüzde aşırı kola ve şekerli yiyecekler tüketen gençler de hantal ve tembel olmanın nedenini beslenmelerinde aramalılar. Yemek sonralarında çöken ağırlığın tek nedeni bu sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır.

Aç karnına alınan alkol de aynı etkiyi göstermektedir. Hipoglisemiye neden olan başka faktörler de vardır, heyecanlanma veya pankreas tümörleri…gibi. Kronik yorgunluğa ait de başka nedenler vardır. Ama bunlar bizim konumuzun dışındadır.

Bu arada; her iki kitapta da, meyvelerin vitaminlerinden tam yararlanabilmek için, aç karnına yenilmeleri gerektiği yazmaktadır (Yemeklerden yarım saat önce veya iki saat sonra).

Çünkü sindirim süreleri çok kısadır. Aksi takdirde meyveler, diğer yemeklerle saatlerce aynı midede kalarak mayalanır, diğer maddelerin sindirimini etkilediği gibi vitaminlerini de kaybederler. (Yalnız çilek, böğürtlen ve frambuaz gibi kırmızı meyveler, midede mayalanmadıklarından, yemekten sonra tüketilmelerinde mahsur yoktur.)



Sonuç:

Daha sağlıklı yaşamak ve ideal kilomuzu korumak için temel beslenme mantığını kavradık. Montignac yöntemi ve Şekeri Bırak yöntemi arasındaki ufak farklılıkları kısaca belirtip dikkatimizi aşağıdaki Glisemi Endeksi Tablosuna yönelterek, hangi gıdaları seçmemiz gerektiğini daha iyi göreceğiz.

Tabloda “kötü”, “iyi” ve “çok iyi glusid”ler (karbonhidratlar) yer almaktadır. Montignac ilk aşamada, “iyi glusid”lerden (“çok iyi glusid”lerden olmaları şart değil) oluşan bir kahvaltıyla güne başlamayı öneriyor. Bu kahvaltıda yemekten en az 15 dakika önce yenecek meyve, istenildiği kadar entegral ekmek, ve (entegral ekmek ne de olsa “çok iyi glusid” sınıfına girmediğinden) ensülinin yağ depolama riskine karşı önlem olarak, hiç yağın olmadığı bir kahvaltı öneriyor. Yani yağsız olmak kaydıyla peynir, yoğurt, süt tüketilebileceğini söylüyor.

Öğlen ve akşam yemeklerinde aşırı yağlı olmamak kaydıyla protein tabağı (kırmızı et, tavuk veya balık, omlet…vs.), yanında çok düşük glisemik endekse dahil olan (“çok iyi glusid” tabir edilen) yeşil salata ve her tür yeşil sebze, mantar öneriyor.

Veya da başka bir seçenek olarak karbonhidrat ağırlıklı bir yemek yenilebiliyor. Elbette karbonhidratlar “iyi glusid”lerden seçilecek (kepekli makarna, kabuklu pirinç, kurubaklagiller… vs.),yanında istenildiği kadar yeşil sebze ve salatalar, istenirse yağsız olmak kaydıyla peynir ve yoğurtla yenilebilecek. Montignac, protein ağırlıklı yemek ile karbonhidrat ağırlıklı yemeği dengede tutmanın iyi olacağını belirtiyor: Diyelim ki 10 öğünün 7’si protein ağırlıklıysa, 3’ü de karbonhidrat ağırlıklı olarak düşünülmeli… Rafine edilmiş(beyazlaştırmış) her tür karbonhidrat, ayrıca patates, havuç, pancar ve mısır, meyvelerden muz ve karpuz gibi “kötü glusid”ler ilk aşamada yasaklı. Zira 2-3 ay sürecek bu aşama, kilo verme aşaması.

İkinci aşamada artık kilo verildiğinden, bazı kaçamaklara müsamaha gösteriliyor; örneğin patatesi çok seven bir kişi nadiren patates yiyerek kaçamak yapabiliyor ama mümkünse vücuda yağ depolatmamak için, etle beraber değil de salatayla yapılması öneriliyor bu tip kaçamakların… Tatlı meselesine gelince, ilk aşamada tatlı yok. Meyve, badem, ceviz, fındık, kuru meyve, yağsız yoğurt, şekersiz marmelatla idare edilecek. İkinci aşamada, früktoz ile yapılmış, veya yüksek oranda (%70) kakao içeren bitter çikolata içeren tatlılara yer veriliyor.

Montignac, yemeklerde, özellikle 1. aşamada entegral dahi olsa ekmeğin pek yer almamasından yana. Sadece kahvaltıda, bolca tüketilebileceğini söylüyor. Zira ekmeğin ağırlık yapan, sindirimi güçleştiren bir madde olduğunu düşünüyor.

Şekeri bırak yönteminde ekmek entegral olmak kaydıyla günün istenen saatinde tüketilebiliyor, ama günde 3 dilimin pek geçilmemesi öneriliyor. Şekeri bırak yönteminde, beraber yemekten kaçınılması gerekenlere değinilmiyor. Yani Montignac yönteminde olduğu gibi, yapısı gereği genelde yağlarla bir arada bulunan proteini alırken, yanında “iyi glusid” olmasına rağmen kepekli ekmek veya makarna gibi gıdaların alınmamasını öneren diyetler yok. Onlar “iyi glusid”lerin hepsi dengeli karıştırılarak yenebilir, ama miktarda asla aşırıya kaçılmamalı demektedir. Örneğin, yeşil sebzelerle garnitür edilmiş bir porsiyon kırmızı veya beyaz et tabağı, yanında bir dilim ekmek ve bir salata öğünümüzü oluşturacak; öğün aralarında ise meyve ve yemişlerle atıştırma yapılacak. Meyve dışında ise, tatlandırıcıların kullanıldığı, ya da yüksek (en az %60-70) kakao içeren çikolatayla yapılan şekersiz tatlıların tüketildiği bir beslenme tarzını uygun görüyorlar.

Aslında geri kalan tüm beslenme önerileri tamamen aynı denilebilir. Alkol konusunda; çok az olmak kaydıyla (günde 1 veya 2 kadeh), mümkünse kırmızı şarap gibi faydalı olanının tercih edilmesi ve yemekle beraber tüketilmesi konusunda fikir birliği içindeler. Bira ise en kötü glusid olan maltoz içerdiğinden önerilmiyor.

-------GLİSEMİ ENDEKSİ TABLOSU---------

KÖTÜ GLUSİDLER(Kan şekeri endeksi 50’den yüksek):

Maltoz------------------110
Glikoz------------------ 100
Fırında patates--------- 95
Hamburger ekmeği------ 95
Patates püresi----------- 90
Havuç------------------- 85
Patates kızartması------ 80
Bakla-------------------- 80
Balkabağı----------------75
Bal---------------------- 75
Şeker------------------- 75
Mısır gevreği----------- 75
Beyaz un---------------- 75
Beyaz pirinç------------ 75
Mısır------------------- 75
Kraker------------------ 75
Beyaz baget ekmek------70
Bisküvi------------------ 70
Pancar------------------- 70
Çikolata----------------- 70
Haşlanmış patates------- 70
Karpuz------------------ 70
Ananas------------------ 65
Muz--------------------- 60
Kavun------------------- 60
Beyaz undan makarna--- 60
Reçel-------------------- 60
Kuruyemiş--------------- 60
Taze patates------------ 55
Patlamış mısır----------- 55

İYİ GLUSİDLER(Glisemi endeksi 50-20 arası):

Kepek ekmeği*---------- 50
Bulgur------------------ 50
Bezelye----------------- 50
Şekersiz tam tahıl------ 50
Kivi--------------------- 50
Üzüm------------------- 50
Armut------------------ 45
Taze fasulye------------ 40
Barbunya---------------- 40
Çavdar ekmeği----------- 40
Şekersiz meyve suyu---- 40
Şeftali,erik------------- 40
Elma, portakal----------- 40
Entegral ekmek**-------- 35
Nohut-------------------- 35
Süt ürünleri------------- 35
Meyveli yoğurt---------- 35
Kuru fasulye------------- 30
Entegral makarna-------- 30
Mercimek---------------- 30
Kuru kayısı-------------- 30
Şekersiz marmelat------- 30
Greyfurt---------------- 25
Kiraz,vişne-------------- 25
Siyah çikolata---------- 22
(min.%70 kakaolu)
Fruktoz (meyve şekeri)--- 20

ÇOK İYİ GLUSİDLER(Glisemi endeksi 20’den az):

Yoğurt------------------ 15
Soya fasulyesi---------- 15
Domates---------------- 15
Fındık------------------ 15
Yerfıstığı--------------- 15
Mantar------------------ 15
Yeşil sebzeler***-- 15 ve altı
Taze kayısı------------- 10

*: Entegral ekmek, buğday tohumunun bütünü ile pişirilen ekmektir, unun kepek ve diğer bileşenlerinden ayrıştırılmamış hali kullanılır.



**: Kepekli ekmek ise, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenerek elde edilir. Katılan kepeğin en azından %20 oranında olması uygun olabilir. Kan şekerini düşürecek lifler geri kazandırılsa da, bu ekmek bazı vitamin ve minerallerden yoksun bırakılmıştır.

***: Lahana, brokoli, kabak, enginar, kereviz, ıspanak, patlıcan, karnabahar, salatalık, marul, kıvırcık, roka, turp, dereotu, maydanoz…vs.

SON SÖZ:

İncelediğimiz bu yöntem, kilo verdikten sonra terk edilecek, geçici bir zayıflama “diyet”i değildir; sürekli uygulayacağımız, normal kiloda kalmamızı sağlayacak olan sağlıklı bir beslenme şeklidir ve bir yaşam stili olarak benimsenmelidir.



Özetin Özeti:

Eğer Montignac ve Şekeri Bırak yöntemlerini sadece birer cümleyle özetlememiz gerekseydi:

MONTİGNAC: Şeker ve şekerli gıdalar, bal, beyaz un, ekmek, makarna, pirinç yasak, yerine kepeklileri tüketilecek; mısır, patates ve havuç yasak; proteinlerle beraber, kepekli olsa da tahıllar yasak; kepekli tahıl ürünleri ve baklagillerle de yağ içeren gıdalar yasak; yeşil sebzeler her tür gıdayla limitsiz tüketilecek.

ŞEKERİ BIRAK:Montignac’ta önerilen gıdalar tüketilecek; birlikte tüketilme kısıtlaması yok; yalnız miktarlarda aşırıya kaçılmayacak .
 
Son düzenleme:

iremcim selam canım ....
bu lnkde 6 senedir aynı soruları belki yüz kere tekrar yazdım canım bir yüz kere daha yazarım hiç sorun deyil
nerde takılırsanız sorabilirsiniz .
ara ögünde meyve . veya kuru yemiş yahut yogurt yiyebilirsin ...
meyve genelde tek yenir diger yiyecekler 15 dk sonra eklenir . lakin bunu bazan deliyoruz
şekersiz kayısı kompostosunu sadece karbonlu ögünde yiyebilirsin . yani ekmek ve baklagille .
ispanak ve yogurtdun yanında salatada yenir etde ..
 
montig abla bugünki TRT1 de sabah yayınlanan iyi fikir prg. izle derim ..

senin kilo koruma durumuyla ilgiliydi .
 

Bende çok sevindim canım:) bilgiler 9 cin çok teşekkür ederim :) ben makarna hangi marka aliyim bide yaprak saricam hangi pirinci kullanmam lazım yoksa odami yasak çok özledim de yaprak sarmasini anacim memleketten gelir getirecek çok ayrıntıya girdim k.bakmayin arkadaşlar. ..
 
Aben çok tesekkur ederim yaa ben ozaman da giriyodum ama siz dedigin gibi yillardir yapip birbirinizi tanidiginizdan olucakki 10 sayfa okuyosam ancak iki mesaj diyetle içerikli oluyordu geri kalani günlük konuşmalar bunu da anliyorum siz herşeyi biliyorsunuz her dkkda bu konusulmuyor onun için tekrar tekrar sordugum ve soracagm için özür dilerim :))) yine geçmişebakinip listeleri filanda almaya calisacagim
 
günaydınnnn

menüm

saat 9
1 dl.beyaz peynir

saat 12

1 dl.tb ekmek, 1 kupa tavuk suyuna (yagsız) sebze çorbası yogurt ve yumurta terbiyeli

saat 15.-15.30

1 kase yogurt tarçın ve keten tohumlu

saat 19
tavuk taşlık sote, az havuçlu, narlı kıvırcık salata

gece
az çerez veya az meyve

1 saat yürüyüş
 

iremcim günaydın..sana özel olarak son 20-25 gündür konuyu bilen arkadaşların monti incelikleri hakkındaki derlenmiş yazılarını bir kez daha kopyalıyorum, işine yarayabilir..gözünden kaçmış olabilir diye ekleyeyim istedim..aben zaten dün bir yazıyı alıntılamış.ikisini de okuyunca uzman olursun montide:)yine de takıldıgın konulada aben yardımcı olur sana..sevgiyle kal

monti alıntılar kurallar
akşam yemegi yerine 2 porsiyon meyve 15 dk sonrasa yogurdunle kuru yemiş ye . sanırım bu seni tok tutar ..bu tur tatlı marmelad cuku hoşaf gibi şeyler yagsız karbonhidratlı ögünlerle yenir . asla proyla yan yana gelmez.karabulguru kulanmakdan çekinme banum salatalarına çok yakısır . fakat salatana ekliyceksen içine katacagın kara bugdayla sadece yagsız peynir olur tavuk yada balık olmaz , ekmek gibi düşün .ekmek ile zeytini ben çok yemiyorum kahvaltıda yag ile kh birleşmesin diye
kuruyemiş yogurt yiyebilirsin
ekmekte 3 dlm e kadar yiyebiliyoruz cnm günlükkk
ara ögünleirn çok geldi bana ama ilk haftadan sonra azalır çünkü
okadar çok acıkmıycaksın kan şekerin düzene giricek çünküü...kuru yemiş ve yoğurt ikilisine aeben ablam cevap verir.... Şahsen ben ikisini şu şekilde tüketmeyi tercih ediyorum
bir kase yoğurt, dövülmüş ceviz yada fındık ve bol tarçın
hem tatlı krizimi bastırıyor hem de tokluk hissi yaratıyor bende.... Şahsen bir yoğurt manyağı olduğumdan gün boyu yiyebilirim.......Bu günkü menüne gelince ekmek ile zeytini münkün mertebe yememeye çalışsan daha iyi yada min. seviyede....
Kahvaltıda ekmeğe 5 dilime kadar izin var diye aklımda kalmış... Ama sanırım bu 5 dilim normal ekmek dilimi olarak.yumurtalı kahvaltı ettiğin günlerde zeytin yiyebilirsin.... Ama zeytine düşkünlüğün yok ise de ekmekli kahvaltı yaptığında naçizane tavsiyem ekmeğin yanında yağsız beyaz peynir domates salatalık yeşillik tüketebilirsin.. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında acıkıyorsan eğer öğle yemeğinde ki miktarı arttır derim ben... Montide öğün miktarı yok doyana kadar yemelisin.... Tabi 5 tabak değil de...eğer öğlen de tam doymuş olursan eğer ara yapma ihtiyacı duymazsın ki buda seni akşama kadar tutar
hatta ben öğle yemeğinden sonra o kadar tok oluyorum ki akşamları bazen bir kase yoğurt ile geçiştiriyorum
emin ol zamanla sende böyle oalcaksın..kayısıyı 7-8 adet yiyebilirisn amaa şöyle ogün başka meyve yemezsen bir ögünde 2 poriyon yemiş olurusn....şimdi gelirken bir markette pastavillanın tamm bugday spagettisini gördüm ve aldım .
banum geçen gün sen sormuştun yazmayı unuttum esmerde olsa normal makarna montide yenmiyor sadece spagettiye izin vardı oda seyrek . lakin bu spagetti hemde t.b unundan .. yagsız yogurt yada yagsız domates sosla , ekmek yemediginiz bir gün yiyebilirsiniz ,hafttada bir... Marmelad yada diyabetik recel tarzi yiyecekler ekmekle yenir , kesinlikle pro ogunuyle yani yumurta gibi birlesmez ! Etle meyve yenirmi mesela ..Arada bir darldiginizda 2 kare bitter %70 .80 yiyebilirsiniz .
Banunun kakao kayisi tarifinide kullana bilirsiniz .(kayısıyı kakaoya bandır ye)Ara kesin yapmalisin 5. 6 saatden uzun ac kalmak yanlis montide , nedenide kan sekerini dusurmemek . Montide kan sekerini dusurmek, yukseltmek gibidir . İkiside yassak :
)öğle aramı da 7 tane kakaoya bandırılmış kurukayısı+1 avuç çiğ fındık ile tatamladım.öğlen çok yiyince daha kolay geldi ara öğün zamanı :)(çok fazla ama azaltarak yiyebilirim bir kenarda dursun)
şeker sana kuryemiş tarçın ve yogurt üçlüsünüde sunmaktan şeref duyarım.. birazda keten tohumu atarsan kabızlıktan kurtulursunn aklıma geldikçe yazarımm
fasulye aklıma tatlı krizi için şu geldi..(bunu bizim mimu çok yapardı:)
elmayı rendele,tarçınla azıcık kavur..yoğurdun katı tarafından bir bardak kadar al karıştır..istersen üstüne keten tohumu yada 1 cevizin içinide kırıklayabilirsin.bayağı bildiğin kup gibi ye ...güzel oluyor..
pro olmayan ogunlerde ( sebze ve bakliyat ) 1dl emin oldugunuz ekmegi yemeyi deneye bilirsiniz .
Banu aksam cok hafif yemissinda gece acikman ondan . Hs sebze ve yogurt benide hic tok tutmaz . Bu ogune ekmek eklesen bile 10,15 kuru yemis eklemeni tavsiye ederim . 1 avucu gecmedikten sonra kuru yemisten korkmayin .
dışardan söylenebilecek ve yenebilecek tek yemek benim için her zaman tavuk şiş olur . köfteye genelde ekmek koyarlar ben onun için tercih etmem ,tavuk şişin yanında gelen bulgur pilavınıda ilk etapta yemeni tavsiye etmem canım .montide bulgura azda olsa izin var ama diyete ilk başlandığında pek önermiyordu yanlış hatırlamıyorsam..
sebzeyle ekmek tüketiliyor . ama monti amca ekmeğin bir tek kahvaltıda tüketilmesinden yana ve bu tam buğday ekmeği olacak..
cnm kahvaltıda 2 yumurta, 1 dlm peynir yaglı olabilir, zeytin, bol yeşillik yersennn acıkmamama garantisi veririmm sana
Ogun arasi icin 4 saat iyi . Yumurtani artir
Sabah yumurta yedin icin oylen yagsiz kisirini mazur gorebiliriz , yaninda sebzede olunca afiyet olsun..Disardan soyleyeceksen doner bir secenektir , yaninda bol yesilikve ayranla doyarsin .
Montignac disardan bakildiginda karisik gibi gorunur lakin cok cabuk alisilir , gl endeksi ezberide sandigin gibi zor deyil aslinda , bildigin seyler ( beyaz un ve ondan yapilmis her sey . Seker ve sekerli gidalar , pirinc patates gibi gidalar
Bunler disinda; tambugday ekmegi , sebzeler , baklagil , her cesit protein . Sut urunleri , ve kuru yemis , meyve bunlarin hepsii tuketilir .
Bazi kurallari var mesela ekmek sadece sabah , meyve ogune karismaz . Baklagiller etle pismez az yagli yenir gibi
montide et ve ekmek aynı ögün yenilmiyor.ekmek yersen yanında yumurta olmayacak yedigin peynirde yagsız olcak bimin aknaz peynirini alıyoruz birde lor yiyoruz. ama yumurta yersen kahvaltıda yedşgn peynir yaglı olabilir. ara ögünd emeyve tok tutmuyorsa kuruyemiş ekleyebilirisn zorunlu dgeil yani...
şeker dengen oturunca eskisi kadar tatlı canın istemeyecek ,
canın çok tatlı çekerse yogurt içine meyve dogra vede tarçın ekle . çok iyi geliyor . genelde montide meyveyi sade yeriz , ardına yogurt yeriz ama bazı durumlarda bazan bu es geçilebilir .yada bazan hurmayı birkaç fındıkla iyce çigner yerim , buda baya tatlı istegimi alır hemde baya tok tutar ara olarak .banunun dün yazdıgı kakaolu kuru meyvelerde işe yarar kakao seviyorsan ..
öğlen barbunya yemişsin akşama istersen bezelye yerine bol salata-ayran olarak geçiştir..
nazli kiz medine hurmasini agzina at ama hemen yutma birde 2.3 findik at agzina ikisini iyce cigne canim , bunu aranda yap baya tatli istwgini alir . 2.3 hurma ve 10 findik tukete bilirsin oylen aranda ................
 
günaydın hanımlar!

nazlıkızz bravo sana :)

ben geçen haftaya göre kilo aldım malesef şiştim resmen

ama pes etmek yok. dün yazdığım menüme aynen uydum :)

bugun menüm :

*kahvaltı :

1dilim ekmek
1 dilim beyaz peynir
domates

*öğle:

2 kase mercimek çorbası (yemekhanede zeytinyağlı sebze var ise değiştirebilirim)
1 kase yoğurt
salata


*ara:

6-7 badem
1 portakal

*akşam:
1 kase tarçınlı yoğurt
(öncesinde spora gideceğim için geç yenecek)
 
günaydın bugünkü menüm

sabah
3 dilim tam buğday ekmeği
beyaz peynir
domates
salatalık

öğlen
kıymalı karnıbahar yemeği
yoğurt

ara
1 adet elma

akşam
salata
beyaz peynir
 
menümü yzaıp kaçıcam aben ablam yazını okuycam gün içinde
dünk menüm

kahvaltı
1 yuvarlar tb ekmek
maydanozlu lor peynir
2 zeytin, reçel( reçel diyabet reçel)
domates

öglen
tavuk salata
azcık peynir
yogurt

ara
10 fındık
4 kayısı

akşam
bolca balık ve salata( balıklar unsuzdu)
 
kızlar günaydın ,mesajlara cevap yazıp çıkmam lazım . bugün hacı bayrama gidicez arkadaşlarla


abla afiyet olsun bilgiler içinde çok sağol toparlamak baya vaktini almıştır . teşekkürler

abla menünde abartılacak kaçamak yok . belki kl. ve miktar artışı var oda iyi .. bu menülere devam ederken artık yürüyüşlerini biraz düşür !

abla kedişlerde çok tatlılar yahu
abla ün dedigim programa baktınmı ?

iremcim menülerinide bekliyoruz canım



fasulyem bu menü seni doyuruyormu canım ???????

menünle ilgili menü içine not düştüm canım


günaydın bugünkü menüm

sabah
3 dilim tam buğday ekmeği
beyaz peynir
domates
salatalık

öğlen
kıymalı karnıbahar yemeği
yoğurt

ara
1 adet elma

akşam
salata
beyaz peynir


banm menünde gözüme takılan ç diiyebetikde olsa recel . bu konudakki düşüncemi biliyorsun o yüzden ayrıntıya girmiyorum .
birde akşam kaynanacında yedigin balık unsuz olması süper olmuş inşallah birde yagda kızarmış deyilse süper menü.
himm nazlıkızım mesajının için yazacak çok şey var lakin zamanım pek yok o yüzden kıasaca degineyim ...
amakrna olarak spagetti yeniyormontide lakin ilk etapda bizim kızlar korkarlar makarnadan ama geçen gün bahsetigim tam bugday spagetisi vardı (pastavillanın ) onu 1,2, haftada bir sabah yumurtalı kahvaltı yaptıgın birgün akşam ögünde YAGSIZ YOGURT YADA YAGSIZ DOMATES SOSLA yiyeblirsin yanında salatanla .

yaprak sarmaya gelince . canım kepekli pirinçlede yapragı sarsan 0 yagla pişirebilirmisin yaprak sarmasını ?
şöyle düşün şimdiye kadar yedikde ne oldu kilo vermek istiyyorsan üzgünümki bazan damak tadından ödün vermeliyiz .
yada hedef koy kendine 10 kilo verince 1 tb yaprak sarması yiycem diye
 
Son düzenleme:
aben ablam ama cnm okadar çok reçel çekiyorduki önceden almıştım diye aldım bugünde yeidma ma yemeyim bari
regli günlerinde yerim artık tatlı krizleirnde:)


ben omakarnadan bulamadım ablaya 2 market gezdim yok kipaya bakyım hafta sonu vardır belkim
 

sagol aberncim...senin de emeğine saglık..sahah hemen laptopa kaydettim..evet kl artmış.sabah 300 gr farketti hemen..bu gün, 1 günlüğüne monti 1 aşama yapıyom. kiloyu birden değil yavaş yavaş almak niyetim..evet haklısın bu cuma dan itibaren bende 1 gün yürüyüp 1 gün yürümeyecem.haftada 3 güne düşürene kadar. o da bu ayın sonunu, martın ilk haftasını bulur tatlım zaten 1,5 2 saatlerden 1 saate düşürdüm.kl artışı yaparken birden azaltamak istemedim.o dediğin programı nette aradım ama malesef geçen ayın ortalatrına kadar olanı bulabildim..rastlarsan haber ver cnm sevinirim..kedoşlarım içinde sagolasın.. H.bayramı çok severim, çok gitmişliğim var, benim içinde dua ediver..Allah kabul etsin ziyaretini
 
Son düzenleme:
banum yen çıktıya gelir yakında tüm marketlere . ben tesadüfen gökmar mr. bulmuştum .
reçelnşde ye lakin hergün deyil .


tabi ederim abla . hepimiz için .. abla kilo artişi 1 kiloyu geçmeyecek şekilde yemeni çok kısma 1 kiloyu geçerse o zaman müdahele et bugünlerde .. o 1 kilo zaten normal dalgalanma kilo alımı deyil !
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…