Kütüğümün değişmesini istemiyorum :(

Hayır yazmıyor sadece anne baba adı yazıyor tabi üstündeki çipi okutunca her şey kabak gibi ortada 😂

Anne baba adi ne alaka?
Ne yapacaklarını şaşırmışlar. Bari işe yarayan bir iki bilgi ekleseler. Kan grubu vs.
annem babam hayatta değiller. İsimlerini çıksa ne işe yarayacak? :)

Anne baba adi ne alaka?
Ne yapacaklarını şaşırmışlar. Bari işe yarayan bir iki bilgi ekleseler. Kan grubu vs.
annem babam hayatta değiller. İsimlerini çıksa ne işe yarayacak? :)
doğum tarihi cinsiyet kimlik numarası anne baba adı bi de kimliğin seri numarasıyla son kullanma tarihi. Bence de yazmalı
Ama hiç biri yazmasa da olur sonuçta çip var okutunca her şey çıkıyor. Gerek yok aslında

Bu konuda ben şanslıyım kendi memleketimi seviyorum hepte giderim ama eşim zaten İstanbullu yaşadığım yere geçti kütüğüm en azından yabancı bi yer değil 😂 ben hala Artvinliyim diyorum kütüm değişti diye kanımda mı değişti sanki

Son düzenleme:
Yeni kimliklerde görünmüyor. Bana kütüğüm en son ne zaman soruldu hatırlamıyorum bile. Evet gurur kırıcı bir durum ama takılmaya değmez

Evlilikle sağlanan aile birliğinin bütünlüğü için kütük değişir ki bence normal
İstemiyorsanız benim için kutugum memleketim soyum sopum çok önemli diyorsanız evlenmeyi. .

Maalesef değişen bir şey değil.

Kadınlar evlendikten sonra babalarının olduğu kütükten eşlerinin kütüğüne taşınıyorlar. Yani ataerkil düzen diyebiliriz. Bu çok saçma gelse de aile birliğinin bir yerde toplanması adına yapılan bir şey. Kadın eşinin kütüğüne gittikten sonra babasının kütüğündeki kaydı kapatılır. Bu yeni ailede doğan çocuklar da bu kütüğe kayıt edilir. Diyelim 1 kız 1 erkek çocuğunuz oldu, Kız çocuğunuz evlenip gittiğinde yine başka bir kütüğe kaydolur.
Boşanmadığı sürece eş kütüğünde kalır. Evliyken eşi vefat ederse yine eş kütüğünde kalmaya devam eder (eşin soyadını da taşımaya devam eder).

Maalesef değişen bir şey değil.

Kadınlar evlendikten sonra babalarının olduğu kütükten eşlerinin kütüğüne taşınıyorlar. Yani ataerkil düzen diyebiliriz. Bu çok saçma gelse de aile birliğinin bir yerde toplanması adına yapılan bir şey. Kadın eşinin kütüğüne gittikten sonra babasının kütüğündeki kaydı kapatılır. Bu yeni ailede doğan çocuklar da bu kütüğe kayıt edilir. Diyelim 1 kız 1 erkek çocuğunuz oldu, Kız çocuğunuz evlenip gittiğinde yine başka bir kütüğe kaydolur.
Boşanmadığı sürece eş kütüğünde kalır. Evliyken eşi vefat ederse yine eş kütüğünde kalmaya devam eder (eşin soyadını da taşımaya devam eder).
Bizi aileden aileye gönderiyorlar yani, alıp veriyorlar diyorsun 😭

Evlenince kimliğe bakarsak soyumuz kalmıyor resmen, hiç bilmediğin bir memleket yazıyor kimliğinde halbuki anan, baban belli yani. Aşırı saçma bir şey. Düşünün ki 2-3 kez evlilik yapıldığını bugün karadenizlisiniz sonra bi bakmışsınız güneydoğu, bir bakmışsınız batılı oluvermişsiniz. Göçebe gibi.

Soyadı değiştirmek istememeyi anlarım da kütük biraz saçma değil mi ya eljsld bir yerde yazmıyor etmiyor evlendiğimden beri bana kütük nereye gitti diyende olmadı. Ki benim Kütük Tunceliydi, bununla da mutlu olurdum. Şimdi Yozgat. Umrumda bile değil bir yerde görünmeyecek siz memleketinizi terketmiyorsunuz soranlara Tunceli memleket diyorum ben geçiyorum. Yozgata gitmeme rağmen bilmem etmem.

Ek olarak bunu kayıt altında tutmaları için yapılan bir uygulama evet keşke sehir ismi değişmese ama siz eşinizle bir aile kurduğunuz için ikinizde aile hanesi kapanacak yeni aile haneneiz açılacak sizden doğma çocuklarda o haneye işlenecek. E devletinizde iki şey çıkacak anne babanızla olan da kaydınız kapalı olarak görünecek. Aile olarak soyağacını ve resmi süreçleri tutmak için yapılan bir uygulama bu. Sistemi de kontrol altında tutmak için yapıyorlar bir noktada. Sizden vukuatlı nufüs kaydı istendiğinde eşiniz ve çocuklarınızda çıksın diye sistemde.

Eskiden kütük olduğun şehre taşınıyordu benim ailemden ilk göçenler taşımışlar çünkü nufüsa ihtiyaç olduğunda faks falan çekip günlerce cevap bekliyorduk babacım vefat ettiğinde annem başvurduğunda karışıklıklar çoğaldığı için kütük taşınma kaldırılmıştı sene 1998 lerde falan.

Eski kimliklerde Bende işe yaramıştı bir defa kütük. adliyede adli sicil kaydı alırken memur eşimin kütüğü ile hemşeriymiş sağ olsun bana öncelik tanınmışti hemşeri olduğumuz için🤣 bana haritada sorsalar gösteremem

😄😄😄 hayattaki tek işe yaradığı konu odur zaten

Eşimin kütüğü kendisinin bile bilmediği bir şehirde
Hiçbir akrabası da yok orada
Hiç gitmedik görmedik ama evlenince ben de oraya geçtim :KK70: neyse ki yeni kimliklerde falan bu konuda bişey yazmadığı için önemsemiyoruz. Kimse kütüğümüze bakmıyor ki doğum yerimizi soruyorlar en fazla

Aşırı saçma gercekten
Sen git ozellıkle florıdada dogur
Sonra yozgatlıyla evlendi diye yozgatlı olsun

Bende birden bire muglalı oldum, çok ataerkil Bi sistem bence

Dogum yeriyle kutuk ayni degil ki. Dogum yeri degismiyor. Kutuk degisiyor o da yeni kimliklerde gorunmuyor. Yani muglali olmuyorsunuz. 😄
Turkiye disindansaniz zaten hicbisey degismiyor. Esimin soyadi disinda hicbiseyi yazmiyor evlilik oncesi kayitli oldugum yer ayni.

Şu anda düşününce kütük saçma geliyor ama geçenlerde bir düşündüm de eskiden evlenince eşin veya kayın ailen nerede oturuyorsa oraya yerleşiyormuşsun. Tahminen kaymakamlık veya muhtarlıkta kütük denilen bir defter vardı, o bölgeye gelen o listeye ekleniyordu, eski yerden de kaydı siliniyordu.
Bazı kişilerin kütüğü memleketi değil. Artık ne zaman sonra bu iş kalıcı hale gelmişse o zaman kim neredeyse kütüğe orada eklenmiş.

Kütüğe hala ne gerek var bilmiyorum. Belki karışıklıkları önlemek içindir 🤷‍♀️ Nüfus sureti hariç bir yerde karşıma da çıkmıyor.

Hanımlar evlenince kimlikte kocasının kütüğüne geçiliyormuş ben bunu yeni öğreniyorum, erkek arkadaşımla evlilik hazırlığındayız. Ama ben kütüğümün değişmesini kesinlikle istemiyorum, bazılarına saçma gelebilir ama memleketime çok bağlıyım çok seviyorum. Kütük değişmesin diye yapılabilecek bir şey var mı ya da bunu yapan var mı yanıtlarınızı bekliyorum
Ya okadar haklisinizki. Ben sizin kadar dusunmuyorum bu konuyu ama ben izmirliyim ve ben de memleketimi cok seviyorum. Ama suan es durumundan kutuk erzurum ahaha 😂 keske izmir kalsaydi cok isterdim. Ne guzel izmir yaziodu orda 😂

X