Kürtaj olmak mı olmamak mı kötü?

Lütfen çocuk sahibi olmak isteyip olamayan arkadaşlar bu başlığı okumayıp geçsin, yargılanmaya değil objektif fikirlere ihtiyacım var.
40 yaşındayım, iyi bir hayatım, sevdiğim bir eşim, 5 yıllık evliliğim var. Eşim evlenmeden önce çocuk sahibi olmak istemediğini çok net bir şekilde söylemişti ben de kendimi hazır hissetmediğim için bunu problem etmedim. 2 yıl önce sürekli çocuk sahibi olsam nasıl olurdu, ne yapadım diye hayal kurduğumu, etrafımdaki annelere özendiğimi fark ettim ve eşime çocuk istediğimi söyledim. Çift terapisine gittik, uzun tartışmalardan sonra çocuk yapmaya karar verdik. Kontrollerde yaşım dolayısıyla yumurtamın az olduğunu ve kalitesinin azaldığını öğrendim. Kendiliginden hamile kalmam düşük bir ihtimaldi, tüp bebek yapmamı önerdi doktorlar. İlk yıl her ay bu ay da hamile değilim diye üzülerek geçti, sonra belki de bunun hayatımız için en doğrusu olduğunu düşündüm ve beklemeyi bıraktım. Hamile kalamadıkça korunmaya da gerek olmadığını düşündük galiba, bu aramizda konuşulmayan bir meseleydi ki hamile kaldım. Şimdi 6 haftalık hamileyim. Haberi öğrenince başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Hayal gerçek olana kadar işin ciddiyetini, getireceği yükümlülükleri düşünemiyor insan. Hamilelikte yapılması gereken her şeyi yapıyorum şu an ama bir tarafım bu çocuğu hiç istemiyor, gün içinde duygularım sürekli değişiyor. Aldırmak istiyorum sonra belki hormonlardan oluyor deyip vazgeciyorum. Eşim haberi aldığında yıkıldı desem yeri, 60 yaşında 20 yasinda bir çocuğun ebeveyni olmak istemediğini söylüyor. Benzer hisler yaşayanlar olduğunu biliyorum. Böyle hissedip kürtaj olan oldu mu? Hamileliği sürdürüp pişman olan oldu mu ya da? Benzer hikayeleri duymaya ihtiyacım var.
Ayni duygulara sahiptim😀 bir naralar bir havalar asla istemem bakamam ben uykumdan ödün vermem. Esimde ayni sekilde yok biz yapamayiz cocuklaei pek sevmem buna nasil bakariz bosver boyle iyiyiz neler neler. Hele bu sene nasil bir deli cesaretiyse artik ulu orta biz istemiyoruzz diyoduk net sekilde. Esime guvenmiyodum hadi ben bazen ister gibi oluyodum ama dogsa bu adam sevmez istemez bakmaz diyodum. Suan 17 haftalik. Her dakika arayip tekme attimi diyor. Ben kalp atislarini duydugumda bile duygulanmadim acikcasim annelik hissiyati ne zaman geldi derseniz hafif bir kanama oldu 10. Haftada. O kadar dikkatli davranmisim onun icin o kadar saglikli beslenmisimki alismsisim.o an onu kaybettigimi dusundum ve cok uzuldum agladim. Sonra birden o duygular yuklenmeye basladi. Bakabilicekseniz yaş sinirini dusunmeyin cunku artik hepimiz genc gosteriyoruz 😀 biraz da spor yapar saglikli beslenirsiniz. Zaten bir tan oluyor herkesinn artik onun icin kendinize bakacaksiniz. Eskidenmis o erken dogurup abisi ablasi gibi durmak. Ne yapalim sartlar simdi boyle. Herkes yasli ebeveyn ama genc gosteren.😀 Ben zaten iki senedir botoks dolgu hafif estetiklere baslamistim suan goren 28 falan saniyor. E sagligimada dikkat ediyorum simdiden sonra Allah omur saglik versin basinda duracahiz yapacak birsey yok. Ben dogurmanizdan yanayim ❤️💐🧿

Sizinle aynı haftalık hamileyim ve bugün öğrendim. Ve bir yaşında bir oğlum var istiyordum ikinci çocuğu ve bana ilaçsız hamile kalacağımı söylemişlerdi hormonlarım çok bozuk çünkü o haliyle bile hamile kaldım. İstediğim ama beklemediğim bir şeydi. Bir düşündüm ben bu çocuğa yetebilecek miyim diye ki ben istiyorum eşim benden daha çok istiyor. Çocuk dediğiniz şey hiç kolay bir şey değil. Benim bir çok arkadaşım çocuk istemediği için evlenmiyor hatta. Buna çok iyi düşünmeniz lazım. Ebeveynlerden biri istemiyorsa bile bence o çocuk doğmamalı. Dünya kötü, dışarıdaki hayat kötü bir de bir çocuk için evdeki hayatta kötü olursa. Kötüden kastım eşiniz istemiyor belli ki sizde bence istemiyorsunuz gibi bundan bahsediyorum.

Bu arada eşim 42 yaşında ben 36 yaşındayım yani eşimle eşiniz aynı yaş. Bu bence içten gelen bir durum herkes isteyecek diye de bir kaide yok. İnançlı bir insan olmama rağmen her çocuğun doğması gerektiğine de inanmıyorum. Kalp atışını duyana kadar en azından.

isteyerek hamile kaldım, ilk 3 ay köpek gibi pişman oldum ama aldırmayı hiç düşünmedim..
iyi ki doğurmuşum, çok mutluyum lakin ikinci çocuğu istemiyorum, o sebeple korunuyorum. herşeye rağmen hamile kalırsam da aldırmam doğururum. yaş 36.

sizin yerinizde olsam bu buhranlarınızı hormonal değişimlere bağlarım, aldırırsanız pişman olacağınızı düşünüyorum, o vibe ı aldım yani. 40 yaş çocuk doğurmak için geç değil. ben olsam bir an önce bu ruh halinden kurtulup bebikoma odaklanmaya çalışırım.

Lütfen çocuk sahibi olmak isteyip olamayan arkadaşlar bu başlığı okumayıp geçsin, yargılanmaya değil objektif fikirlere ihtiyacım var.
40 yaşındayım, iyi bir hayatım, sevdiğim bir eşim, 5 yıllık evliliğim var. Eşim evlenmeden önce çocuk sahibi olmak istemediğini çok net bir şekilde söylemişti ben de kendimi hazır hissetmediğim için bunu problem etmedim. 2 yıl önce sürekli çocuk sahibi olsam nasıl olurdu, ne yapadım diye hayal kurduğumu, etrafımdaki annelere özendiğimi fark ettim ve eşime çocuk istediğimi söyledim. Çift terapisine gittik, uzun tartışmalardan sonra çocuk yapmaya karar verdik. Kontrollerde yaşım dolayısıyla yumurtamın az olduğunu ve kalitesinin azaldığını öğrendim. Kendiliginden hamile kalmam düşük bir ihtimaldi, tüp bebek yapmamı önerdi doktorlar. İlk yıl her ay bu ay da hamile değilim diye üzülerek geçti, sonra belki de bunun hayatımız için en doğrusu olduğunu düşündüm ve beklemeyi bıraktım. Hamile kalamadıkça korunmaya da gerek olmadığını düşündük galiba, bu aramizda konuşulmayan bir meseleydi ki hamile kaldım. Şimdi 6 haftalık hamileyim. Haberi öğrenince başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Hayal gerçek olana kadar işin ciddiyetini, getireceği yükümlülükleri düşünemiyor insan. Hamilelikte yapılması gereken her şeyi yapıyorum şu an ama bir tarafım bu çocuğu hiç istemiyor, gün içinde duygularım sürekli değişiyor. Aldırmak istiyorum sonra belki hormonlardan oluyor deyip vazgeciyorum. Eşim haberi aldığında yıkıldı desem yeri, 60 yaşında 20 yasinda bir çocuğun ebeveyni olmak istemediğini söylüyor. Benzer hisler yaşayanlar olduğunu biliyorum. Böyle hissedip kürtaj olan oldu mu? Hamileliği sürdürüp pişman olan oldu mu ya da? Benzer hikayeleri duymaya ihtiyacım var.
Mutlaka psikolojik bir destek al. Pek çok şey kafana takılıyor belli ki yaşla beraber acil bir karar almaktansa iyice kendini dinle ama bunu da uzatamazsın tabii kürtajında belli bir süre sınırı var. İyice düşünüp taşınmadan karar almayın iki yönde de.

Aldırma :)

40 yaşındayım, evli değilim ama gebe kalsam doğururum. bir evlilik birlikteliği kurar mıyım bilmiyorum. hayatımda o derece "doğru" adam yok esasen ama misal ben gebe kalsam babası kim olursa olun benimle çocuğu olacağı için mutlu olur. hiç çocuk istemeyen, hele "senden harika anne olur" demeyen adamla sevişmedim. hiç gebe de kalmadım. bilemiyorum evlilik birliği içinde çocuk istememek benim için tuhaf bir durum- kınamıyorum. eleştirmiyorum. sadece bana garip geliyor :KK70: evlensem zaten çocuk için evlenirim ben çünkü.

biz 60 yaşındayken o 20 yaşında olacak nasıl bir serzeniş bilemedim...
20 yaşına gelse zaten daha ne :KK70: esas mesela ilk 5 sene filan, sonra çouğun kendi hayatı oluyor zaten. esas 40 yaşında iken bebekliğini geçirecek enerji mühim. bunu da biz bilemeyiz ki? fit misiniz, enerjik misiniz ,sağlık sorunlarınız var mı, etrafta destek var mı?

etrafımda geç anne olan pek çok kişi var
dışarıda herkes kahraman anne modunda, biliyorum
içerden öyle olmadığını da biliyorum

benim gördüğüm bu konuda en büyük sıkıntı "yaşım geçiyor" diye evlenip, "daha da doğuramam" diye doğurmak

özellikle de hayatını maddi-manevi garantiye almadan çocuk yapanlar (her yaşta var tabi bu) iyice zorlanıyor. ancak hani 25 yaşında doğurmuşsa 40 yaşına geldiğinde zaten çocuğu büyütmüş oluyor belki baştan iş güç okul yatırım vs için daha çoook zamanı oluyor. e 40 yaşında doğurduysa çocuğu 15 yaşına getirdiğinde zaten emekli yaşına geliyor, burada sorun çocuğu yaptığı yaş değil. o yaşa kadar gerekli düzeni, yatırımı vs. sağlayamamış olmak. yoksa o yaşa kadar konforunu sağlamışsa gezme tozmasını ya da başka hedeflerini yapmışsa vs. şikayet eden "bu yaştan sonra neden doğurdum" ki diyen duymadım mesela.

Kimse size aldır demez ki.
Bu sizin hayatınız.
Bebek sizle eşinizin bebeği.
Gerçekten istemiyorsanız altından kalkabileceğiniz bir şey değil.
Çocuk doğurmak, büyütmek, iyi yetiştirmek çok zor.
Ben 25 yaşındayım 3 buçuk senedir anneyim gerçekten zor
Ablam sizden 2 yaş küçük 38 yaşında peş peşe bile isteye 2 çocuk yaptı
Ciddi diyorum o kariyer sahibi, o kadar şaşalı hayatından gram eser yok
Yardımcısı ve eve gelen düzenli temizlikçisi olmasa kafayı yer çok net
Keşke erken anne olsaydım diyip duruyor,
Yani bu yaştan sonra çocuğu kafanız kaldıracak mı?
Siz ne istiyorsunuz?
Doğurmak istiyor musunuz?
Bu çok önemli.

Siz hırslarınız peşinden gitmişsiniz.
Çocuk hırs için yapılmaz.
Hem istemeyip sonra fikir değiştirmişsiniz. Onu geçtim bir de eşiniz istememesine rağmen tüp bebek tedavisi olmuşsunuz. Ne istediğinizi bilmiyorsunuz.Sanırım yine sizin hırsınız yüzünden eşiniz de istemediği halde kabul etmiş. O da ne istediğini bilmiyor.
Haberi duyunca yıkılmış.
Size diyecek tek sözüm var. Yazık çok yazık

Tüp bebek yaptirmamişlar.
Bu hamilelik doğal gerçekleşmiş
Yazdıklarımı bir kez daha okumanızı öneririm. Tüp bebek tedavisi olduğumu nereden çıkardınız?

Ben tüp ligasyonla hamile kalanlardanım. 2 çocuğum vardı ve yeterliydi. 3. Yü asla doğurmamak için kökten çözdüm(!) Ama çözülmemiş hamile kaldım. Bir de içtiğim adet geciktiriciye bağladım düzensizliği, adet görmemeyi vs. Yani asıl tam bir kaos benimkiydi.

İlk öğrendiğim an, doktorda nasıl olur? Vs. Vs. Vs. Diye nasıl bir şok yaşadıysam Dr. Beni üniversite öğrencisi, evlilik dışı gebelik sanmış.

2 çocuk annesi ben, anne olmayı bilen ben, kafayı yemiştim. Bu çocuğu nasıl severim? Vs. Vehasıl bir şekilde aldırmadım, şu an iyi ki olmuş. (Maddi ve manevi yetiyoruz)

Duygularınızı anlıyorum ama, tedbirsizliğinizi anlamıyorum. Doktor size "Çocuk imkansız" teşhisi mi koyduda bu kadar rahat davrandınız?

Tedbirsizliğinizin "Cezası" bu çocuk olmamalı. Oyuncak mı bu? Can bu can, evlat.

Yorum yapan herkese teşekkürler, bu platformda anlatmayı tercih etmediğim -o kadar uzun yazmaya da gerek yok- birçok detayı es gecerek actim konuyu. Benim hatam cocuk istedim şimdi istemiyorum gibi algilamaniz doğal. Öfkeniz benimle ilgili değil bunu da biliyorum. Belki kutsal atfettiğiniz bir meselenin tartışılması hoşunuza gitmiyor olabilir. O yüzden başa özellikle yargilanmaya değil objektif fikirlere ihtiyacım olduğunu yazdım. Birçoğunuzun 30'larının başında olduğunu tahmin ediyorum. 38 yaşındaki heyecanım ve enerjim 40 yaşımda epey azalmış durumda, fiziksel olarak bir cocugun sorumluluğunu hakkiyla yerine getiremeyecegimi düşünmek, eşimin desteğini %100 alamamak ve ah bu hormonlar sağlıklı dusunmemi engelliyor. Beni hic tanimayan insanlarin hikayelerini duymak istedim. Elbette bu karari kendimin vereceğinin de farkındayım. Tartışıp birbirinizin canını sıkmayın lütfen. Burada gunlerdir başlıkları okuyorum ve hamile kalıp bunu kabullenmekte zorlanan birçok kadın okudum. Ne olduğunu merak ediyordu bir tarafim, dogurdular mi aldirdilar mi, simdi nasillar. Yazdıklarınız icin teşekkürler buradan sonrasini okumayacagim. Konuyu kapatalim.

Benzer hikaye yaşadim ,tam 40 yaşimda hamile kaldim ,aslinda içten kalbimin bir kenarindan istiyordum .
Aynen eşimde istemedi 40 dan sonra çocuk mu olur dedi ama bizim maddi sorunuzumuzda vardi
Mantikli düşündüm ve evet aldirdim .
Ve öyle pişmanım ki asla geçmiyor o pişmanlik ,
Çünkü sizde istemiştiniz ve istiyorsunuz aslinda sadece paniklediniz .
Olmayacak sey olduğu için ,paniklediniz çünkü mucize olduğu için .
Kalbinizi iyice dinleyin ve mantiksal değil ,yaşmiş şuymuş buymuş değil sadece kalbinizi dinleyin .
Hayirlisi olsun

Bir aksiyon almadan önce hangi duygularınızı nelerin ya da hangi düşüncelerin tetiklediğini bulmalısınız. Bu da uzman bir terapist eşliğinde daha hızlı gerçekleşir. Eşinizi çok severek evlenmişsiniz ve onun düşüncelerini kabul ederek bu yola çıkmışsınız. Evlilik birliğinin en önemli temel taşı baştan kabul etmektir. Fakat bir zaman sonra istemişsiniz bir şekilde de denemişsiniz. Olmayınca olmadığını kabul ederek hayatınızı sürdürmüşsünüz. Aslında o an olsaydı belki eşiniz yine aynı tepkiyi verebilirdi. Belki de yalnızca o an sizin için denemek istemiştir ama içten istememiştir. Fakat kendinize şunu sorun: Bu hayatı eşimle birlikte iki kişi yaşamaya devam etmek ve bu rutin, beni bir ömür mutlu edecek mi yoksa yalnızca eşimi çok sevdiğim ve tek başıma sorumluluk alma fikrinin beni korkutması sebebiyle mi kürtaj istiyorum? Bence içten içe cevabı biliyorsunuz. Evet çok zordur eminim tek başına ebeveyn olmak. Doğurmak için doğurmaya karşıyım ben de ama bir kişinin duyguları sebebiyle de içimdeki duyguyu yok saymazdım ben sanırım. Büyük bir karar ve bence hangi kararı alırsanız alın bir tarafınızda eksiklik kalabilir. Kürtaj olduktan sonra pişmanlık yaşayıp eşinizden soğuyabilir, kendinden uzaklaşma dediğimiz duygusal boşluk yaşayabilir ya da doğurup tek başına bırakılmanın verdiği hisle eşinizden yine soğuyup en kötüsü çocuğunuzu günah keçisi ilan edebilirsiniz. Bu yüzden kesinlikle terapi alarak adım atmanızı öneririm. Ama ne olursa olsun aldığınız kararı kabullenerek bir hayat yaşamak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız.

Cennet mahallesinde gibi hissettirdin saol. İnsanlara verdiğin bilgilerden değil, insanların sabrını son noktaya bilerek taşıyıp da ettikleri en ufak kelimede senin karşında kim var biliyor musun diye tehdit ettiğin ama onun bin katını başka insanlara söylerken hiçbir rahatsizlik hissetmediğin tavrından bahsediyorum. Hangi öğretmen gelip de titrini kullanarak başkası tehdit ediyor ki bu örneğin çok benzer olduğunu düşünüp verdin. Her şeyin gayet farkında olup bu kadar konuyu bilerek carpitmanin bir ismi var. O karşında düğme iliklerinden bahsettiğin insanlar senin gul yüzüne değil devletin hakimine ilikliyor bunu da sürekli tekrarliyorsun da öyleyse burada vatandaş egecell değil hakim olarak bulunuyorum yaz herkese iyice tatmin olursun.
Valla kusura bakma da evet var böyle rahatsız edici bir tavrin kerkenez. Almanya'da yasamana rağmen bu ülkenin gerçekleriyle ilgili burada yasayanlarla sürekli tartışmaya girip , Türkiye yi bizden iyi bildiğini iddia ettiğin kaç konuda , önüne sabırla belge, hesap kitap, vaka koymamıza rağmen, cevap veremediğin noktalarda bizi de sürekli kompleksli olmakla suclama alışkanlığın var mesela ....Burada da aynı şeyi yapmışsın, üye haklı maalesef ...

Valla kusura bakma da evet var böyle rahatsız edici bir tavrin kerkenez. Almanya'da yasamana rağmen bu ülkenin gerçekleriyle ilgili burada yasayanlarla sürekli tartışmaya girip , Türkiye yi bizden iyi bildiğini iddia ettiğin kaç konuda , önüne sabırla belge, hesap kitap, vaka koymamıza rağmen, cevap veremediğin noktalarda bizi de sürekli kompleksli olmakla suclama alışkanlığın var mesela ....Burada da aynı şeyi yapmışsın, üye haklı maalesef ...
Kompeksli diye ben demedim Piraye, hatta kkediye cevap verdigi yorumda kkedi bile dememişti. Demediği laftan kavga çıkardığı için yorum yaptım zaten. Senin türkiye'nin gerçeği diye yazdığın yorumda çocuğum özel okula gittiği halde senin yazdığın rakamları harcamıyoruz diye 1den fazla yorum olduğu halde evet senin dediğin kadar harcıyoruz diyen kimse de yoktu. Çocuğu devlet okuluna giden insanların senede 800bin harcadığını söyleyip ciddiye almamızı istiyorsun.

Kompeksli diye ben demedim Piraye, hatta kkediye cevap verdigi yorumda kkedi bile dememişti. Demediği laftan kavga çıkardığı için yorum yaptım zaten. Senin türkiye'nin gerçeği diye yazdığın yorumda çocuğum özel okula gittiği halde senin yazdığın rakamları harcamıyoruz diye 1den fazla yorum olduğu halde evet senin dediğin kadar harcıyoruz diyen kimse de yoktu. Çocuğu devlet okuluna giden insanların senede 800bin harcadığını söyleyip ciddiye almamızı istiyorsun.
Türkiye'de universite çağında çocuğu olup KYK da yer bulamayan binlerce öğrenci var. Senin Türkiye'de yaşayan üç beş tanidigin arasında olmayabilir ama bul bir yerden ve onlarin velilerine bir sor istersen barınma gıda kitap giyim ulaşım harç masraflarını ne tutuyormuş. Ayrıca bana katilmayip "abartiyorsun piraye , ben 400-500 bin harciyorum" diyen arkadaşın çocuğu henüz ilkokula gidiyordu, bunu da mı görmedin, okumadın da beni " bazı şeyleri parayla telafi etmek" le sucladin?

Son düzenleme:
Yani siz 60 a yaşayacağınızi nereden biliyor plan yapiyorsunuz. 26 yaşında anne oldum 30 yaşındayım. Bende bilmiyorum. Ya da 60 yaşında çok sağlıklı ebeveynler var 40 yaşında sağlığı olmayanlar. Buna bu şekilde bakılabilir. Ben kürtaja karşı biriyim. Ayrıca sizinki çok farklı bir simariklik olmuş. İstemiyorsanız önleminizi almaliydiniz bencede. Rahminize düşen bir bebeği aldırmak durumunda kalmazdiniz. Sert mi oldu bilmiyorum inanın ama düşmüş rahminize rabbim vermiş size. Allah verdiyse yolunuda çizmiştir. Korkmayin. Aldırmayın.

Ölümün yası olmadığını hala anlayamadık.
Adam bence istemiyor yaş bahane.
Benım babam 47 yaşındayken kardeşim doğdu.
Babam şuan 77 yaşında.
Kırk yasında 50 yasında babası vefat eden arkadaşlarım var.
Ve babam yasına göre hala dınc araba kullanır evın erzagını alır gayet sağlıklı.

Türkiye'de universite çağında çocuğu olup KYK da yer bulamayan binlerce öğrenci var. Senin Türkiye'de yaşayan üç beş tanidigin arasında olmayabilir ama bul bir yerden ve onlarin velilerine bir sor istersen barınma gıda kitap giyim ulaşım harç masraflarını ne tutuyormuş. Ayrıca bana katilmayip abartiyorsun, ben 400-500 harciyorum diyen arkadaşın çocuğu ilkokula gidiyordu, bunu da mı görmedin?
Başkasının konusunda uzatmak istemiyorum ama en azından en yakın tanıdığım bile bu hesaba uymuyor. Eşimin kardeşi üniversitede okuyor, kira fatura harcamaları için 28bin gönderiyorlar. Ekstra harcama yapmak isterse gezi tatil vs gibi özel ders veriyor. Bu 15 sene önce ben okurken de böyleydi. Herkes prenses gibi yaşamıyor ama gayet de okuyup bir yerlere geldik.

Başkasının konusunda uzatmak istemiyorum ama en azından en yakın tanıdığım bile bu hesaba uymuyor. Eşimin kardeşi üniversitede okuyor, kira fatura harcamaları için 28bin gönderiyorlar. Ekstra harcama yapmak isterse gezi tatil vs gibi özel ders veriyor. Bu 15 sene önce ben okurken de böyleydi. Herkes prenses gibi yaşamıyor ama gayet de okuyup bir yerlere geldik.
Kira- faturalar -gida-harc-kitap -giyim-ulasim dahil aylık sadece 28 bin harcayan bir öğrenci yaşamıyor, hayatta kalmaya çalışıyordur sadece, net...

Senin yaşadığın ülkede her çocuğun kolaylıkla ve bedava ulaşabildiği asgarî imkanları biz burda kendi cocuklarimiza canımızı disimize takıp çalışarak ve parasını maalesef fazla fazla ödeyerek az da olsa salamaya çalisinca sana göre sizinkiler normal ama bizimkiler prenses, şimarik biz de görgüsüz kompleksli oluyoruz öyle mi? Niye bizim çocuklarımız senin çocuklarınin bedava sahip olduğu hiçbir şeyi aileleri parasını odeseler de haketmiyor sence kerkenez? Niye az da olsa desteklenmeleri bu kadar zoruna gidiyor? Türkiye'de yaşadıkları için mi?

Son düzenleme:
X