• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

KP ve Huzurevi

Ne bahanesi. Zamanında adam çocuğuna eziyet edilmesine ve aç bırakılmasına ortak olmuş, sessiz kalmış biri. Böyleleri sokakta geberse acımam. Konu sahibi yine vicdan sahibi

Bizim Türk toplumunda bir huzurevi / bakım evi acitasyonu var.
Huzurevine -eğer gerçekten sosyalleşeceği ve temiz-sağlıklı bir ortamsa- o kadar öcü kaka bir durum değil.
Ha tabi ki yaşlanan birey aklen ve fiziken sağlıklı durumdadır, o zaman tabi ki evde bakılsın.
Ben zaten X lira maaş alıyorum. Eve alsam, maaşımı tamamen bakıcıya vermem lazım.
Bakıcı tutmayalım desek alzaymır olan birey nasıl 12 saat evde yalnız kalacak.

Üstelik bakıcı akşam gidecek. Ben 12 saat çalışmanın üstüne gelip nasıl yemek, bakım vs. yetiştireceğim.
Üstelik ileride bunun çocuğu vs. var.

Her açıdan düşünmek lazım.

Bilmiyorum, kendi babam annem olsa aynı şekilde düşünür müyüm? İnsan yaşamadan anlamıyor. Belki de gerçekten vicdansızımdır.

Maaşı bizim almamızdan kastım maaşın her bir kuruşunu onun bakımı ve sağlığı için harcamak...
Kesinlikle boğazımızdan geçsin diye değil..
Çünkü eşi bunu yapmaz.
Bunu kastetmistim ben de. Yani bakımını kim yapıyorsa maaşını alıp yine kişi için harcamalı.

Kızlar merhaba,

Geçen konumda zillet bir kaynanam olduğundan, kendisinin üvey olduğundan ve eşim küçükken (öz annesini kaybetmiş kanserden) eşime kötü davrandığından ve şimdi kanser olduğundan bahsetmiştim.

Kendisi kanser olduğu için eşimin babasını huzurevine yatırmış.
Biz 2.5 yıldır kendileriyle görüşmüyorduk.
Tesadüfen birisi haber verdi, babası orada vicdanen haberiniz olsun diye.

Bu arada babası alzaymır olmuş.
Eşim konuştu sanki eşim ilkokula gidiyormuş gibi konuşmuş hep.

Kendisi özel bir huzurevinde kalıyormuş. Aslında yaşlı bakımevi.
Devlet destekli.
Gelir araştırması yapılacakmış.
Geliri asgari ücretin 3'te ikisinden az ise devlet ömür boyu öder buranın ücretini dediler.
Ama çoksa sizin ödemeniz lazım dediler.
Ücreti sordum, 4.250 lira dediler ki benim maaşım bile o kadar değil.
Büyük ihtimalle özel olduğu için.
Şimdi benim bazı sorularım var.

Eşime çok üzülüyorum, ona destek olmak istiyorum.

1. Üvey Kayınvalidem %100 eşimin babasının maaş kartını almıştır. Eğer devlet emekli maaşıyla ödesin derse kadının kartı vermeme gibi bir durumu olabilir mi? Çünkü kendisi para için eşimi zamanında aç bırakmış birisi. Bizim evlenmemizi bile istemedi para gidecek diye. Para aşağı para yukarı. Eşimin öğrenci burslarına ve annesinden kalan yetim maaşına bile el koymuş zamanında. Oradan hesap edin.

2. Bence devlet destekli kriterleri karşılamayacak ve bizim ödememiz gerekecek. Bizim ödememiz imkansız. O kadar paramız yok. Devletin yaşlıbakım evlerine aldırabilir miyiz? Bu konuda internette birbiriyle çelişen çok fazla açıklama var. Kime danışsam başka bir bilgi söylüyor. 8 yıldır devlette sıra bekliyoruz diyen de var. Şu an kaldığı kurum engelli raporu çıkaracakmış, belki bu raporla bir yere kaydederler. Bilmiyorum mümkün mü?

3. Bu konuda yapabileceğimiz ona bakım sağlayabileceğimiz başka bir tavsiyeniz var mı? Aslında ben İstanbul'a aldırıp burada bir bakımevine yerleştirmek isterdim. Şu anda Antalya'da bir kurumda. Ama dediğim gibi bizim de özelleri ödeyecek paramız yok. Bir emekli maaşı var kayınpederimin. O da büyük ihtimalle karısındadır. Karısı da kanser çünkü, tedavisini onunla görüyordur.

Kısacası durum bu. Siz neden yaşlı ve hasta bir adamı eve almıyorsunuz da huzurevlerine terk ediyorsunuz diyecekler için şimdiden söyleyeyim hiç boşuna yazmayın. Adam ileri derecede alzaymır, evde bakım imkansız, kaldı ki ben sabah 08.30 - 20.30 arası çalışıyorum. Keza eşimde öyle.

Yani kızlar, bu işlerle ilk defa uğraşıyorum. Nereye danışsam, sorsam bilemiyorum. Belki buradan bir tavsiye alabilirim diye yazdım.

Cevap yazanlara teşekkür ederim.
Sizi anlıyorum insalar gelecek dusunmeden coluguna cocuguna eziyet edilmesine göz yumuyor cnku gencken paaarası varken aşk meşk erkekler icin ozellkle cok onemli oluyor kimse bosuna burda adama uzuldum dıye duyar kasmasım boş yere herkes yapdıgının bedelini ödüyor... nitekim ben boyle dusunuyorum babasına sırf allah rızası için sahip çıkıyordur kocanızda zamannda o uvey ana ona neler etmiş niye ses cıkarmamıs !? Ben odeme yapmazdım yalan yok devlet de kalsın sizde gder ziyaret edersnz engel raporu işi kolaylastrırır bence

Sizi anlıyorum insalar gelecek dusunmeden coluguna cocuguna eziyet edilmesine göz yumuyor cnku gencken paaarası varken aşk meşk erkekler icin ozellkle cok onemli oluyor kimse bosuna burda adama uzuldum dıye duyar kasmasım boş yere herkes yapdıgının bedelini ödüyor... nitekim ben boyle dusunuyorum babasına sırf allah rızası için sahip çıkıyordur kocanızda zamannda o uvey ana ona neler etmiş niye ses cıkarmamıs !? Ben odeme yapmazdım yalan yok devlet de kalsın sizde gder ziyaret edersnz engel raporu işi kolaylastrırır bence

Ödeme yapmazdım diyemiyorum.
Ödeme yapamıyorum.
Atıyorum 15 bin maaş alırsın, o zaman öderim 4.250 TL'yi..
Çünkü kaldığı yer çok lüks ve iyi bir bakım evi.
Ama bu şartlarda öyle bir lüksüm yok..
Ben o kadar maaş bile almıyorum.
Fazla düşünüyorum sanırım.

Devlet bize "Hem bir oğlun, hem bir karın hem de emekli maaşın var. Almıyorum." der mi? Bence der.
İşte bu durumda napmak lazım, onu kestiremiyorum.

Evet en azından sık sık ziyaret ederiz.
Bende çok üzüldüm.
Karısı üzülmesin diye bizi çok üzdü. Şimdi ikisi birden hastalandı.
Kadının yanında asla olmam. Yüzüne bile bakmam.
Ama eşimin öz babası, o sebeple babasına destek olmak isterim.
Onu da sadece Allah rızası ve eşimin üzülmemesi için yaparım.
İstanbul'da devlet kurumları alır mı onu bilmiyorum işte... :KK43:

İstanbul'da devlet kurumu Darül aceze, maaşı kuruma bağlanıyor ve ömür boyu bakılıyor, kimsenin maaşa el koyma durumu yok, maaş devlet eliyle kuruma bağlanıyor çünkü. Yaşam şartları kötü maalesef, çaresizlikte başvurulabilecek bir kurumdur ama Rabbim kimseyi oraya göndermesin, babam orada öldü, biz bulduğumuzda Darül acezedeydi ve oradan çıkmak istemedi, haliyle bir kaç kez ziyaret ettim ve her ziyaretimden sonra hasta oldum resmen
İstanbul'da fiyatı daha uygun kurumlar var, mesela maaşını verip biraz da fark ödeyerek yerleştirebileceğiniz yerler, en iyisi Maltepe'de diye biliyorum, bir de son zamanlarda ilçelerde kurulan yaşlı yaşam evleri var, reklamlarını görmüştüm ama içeriği konusunda bilgim yok, belediyelere bağlıymış bunu da araştırabilirsiniz, Allah yardımcınız olsun

İstanbul'da devlet kurumu Darül aceze, maaşı kuruma bağlanıyor ve ömür boyu bakılıyor, kimsenin maaşa el koyma durumu yok, maaş devlet eliyle kuruma bağlanıyor çünkü. Yaşam şartları kötü maalesef, çaresizlikte başvurulabilecek bir kurumdur ama Rabbim kimseyi oraya göndermesin, babam orada öldü, biz bulduğumuzda Darül acezedeydi ve oradan çıkmak istemedi, haliyle bir kaç kez ziyaret ettim ve her ziyaretimden sonra hasta oldum resmen
İstanbul'da fiyatı daha uygun kurumlar var, mesela maaşını verip biraz da fark ödeyerek yerleştirebileceğiniz yerler, en iyisi Maltepe'de diye biliyorum, bir de son zamanlarda ilçelerde kurulan yaşlı yaşam evleri var, reklamlarını görmüştüm ama içeriği konusunda bilgim yok, belediyelere bağlıymış bunu da araştırabilirsiniz, Allah yardımcınız olsun

Teşekkür ederim.
Darülaceze'ye bende baktım. Ama şartlarında İstanbul'da doğmak veya 5 yıldır İstanbul'da yaşamak yazıyordu.
Onu eledik maalesef.
Diğer belediye kurumlarını araştıracağım.
Arada cüzi fark olsa zaten ödenir.
Ama bir de eşi var adamın.
O da hak iddia edecek maaşta.
Halbuki biz maaşın tamamen adamın bakımı ve sağlığı için kullanılmasını istiyoruz.

Bakamam ben. Açık açık söylüyorum. Vicdanım da rahat. Heceleyerek söyleyeyim anlarsın belki. Ben Ba Ka Mam.
Bakmam değil. Bakamam.
Anladın??
Sana lafım yok zaten senin değil eşinin sorumluluğu o. Ama bakamazsınız değil bakmazsınız. Çok iyi anladım:)

Kusura bakmayın çok soru soruyorum.
Tek tek devlet kurumlarını mı arayıp sordunuz?
Yani bakabileceğiniz genel bir site veya sorabileceğiniz bir kurum var mı diye sormak istedim
estağfirullah
İstanbul da kaç tane varki zaten
ben bahçelievlerde olanı aradım orası öyle dedi
diğerlerine ulaşıp bir deneyin isterseniz de sanmıyorum
ben hepsine tek tek ulaşamamıştım

birde hiç iyi değil derler devlet huzurevlerine :(
halam da bakacağım deyince çok üstüne düşmedik

Ödeme yapmazdım diyemiyorum.
Ödeme yapamıyorum.
Atıyorum 15 bin maaş alırsın, o zaman öderim 4.250 TL'yi..
Çünkü kaldığı yer çok lüks ve iyi bir bakım evi.
Ama bu şartlarda öyle bir lüksüm yok..
Ben o kadar maaş bile almıyorum.
Fazla düşünüyorum sanırım.

Devlet bize "Hem bir oğlun, hem bir karın hem de emekli maaşın var. Almıyorum." der mi? Bence der.
İşte bu durumda napmak lazım, onu kestiremiyorum.
Yani paranız olsada ben sizin yerinizde olsam odeme yapmazdım .. eşiniz siz gene iyi niyetlisiniz cidden diyebilir evet devlet herşeyi arastırır oyle karar verir karsıı emekli maaşına el koyamaz adamın ama bence bu konuda bişeyler yapın derimm

Bizim Türk toplumunda bir huzurevi / bakım evi acitasyonu var.
Huzurevine -eğer gerçekten sosyalleşeceği ve temiz-sağlıklı bir ortamsa- o kadar öcü kaka bir durum değil.
Ha tabi ki yaşlanan birey aklen ve fiziken sağlıklı durumdadır, o zaman tabi ki evde bakılsın.
Ben zaten X lira maaş alıyorum. Eve alsam, maaşımı tamamen bakıcıya vermem lazım.
Bakıcı tutmayalım desek alzaymır olan birey nasıl 12 saat evde yalnız kalacak.

Üstelik bakıcı akşam gidecek. Ben 12 saat çalışmanın üstüne gelip nasıl yemek, bakım vs. yetiştireceğim.
Üstelik ileride bunun çocuğu vs. var.

Her açıdan düşünmek lazım.

Bilmiyorum, kendi babam annem olsa aynı şekilde düşünür müyüm? İnsan yaşamadan anlamıyor. Belki de gerçekten vicdansızımdır.

Acitasyona hiç gerek yok. Adamin ne mal olduğu belli. Simdi Alzheimer oldu diye aklanmiyor benim gözümde. Aslinda böylelerinin çocuklarına bakımını red etme hakki verilmeli. Birde insanlar "bakmak istemiyorsunuz" diye acitasyon yapmasın. Biz babamın bakımını kendimiz yapmıştık. Ama hastalıklar arasında fark var. Alzheimer hastaların arasında da fark var. Kimi sırf çocuk gibi olur. Kimi agresif. Millete laf sallamak bu konuda cok kolay geliyor, çünkü çilesini bakan çekiyor

Alzaymır ve biz çalışıyoruz, bakmak istemiyoruzun vicdan yapmış şekli. Daha doğrusu vicdan rahatlatma şekli
İstersen sen bak!! Senin için bu adam ne ifade ediyorsa konu sahibi için de onu ifade ediyor zira

Ne bahanesi. Zamanında adam çocuğuna eziyet edilmesine ve aç bırakılmasına ortak olmuş, sessiz kalmış biri. Böyleleri sokakta geberse acımam. Konu sahibi yine vicdan sahibi
O zamanlar çocukları muhtaç güçsüzmüş onlar yanlış yapmış ve imtihanı kaybetmiş devir döndü şimdi sıra oğullarında. O da babasını evinde istemezse benim için bir sayılırlar. Yani bana göre hala bahane bunlar:)

Teşekkür ederim.
Darülaceze'ye bende baktım. Ama şartlarında İstanbul'da doğmak veya 5 yıldır İstanbul'da yaşamak yazıyordu.
Onu eledik maalesef.
Diğer belediye kurumlarını araştıracağım.
Arada cüzi fark olsa zaten ödenir.
Ama bir de eşi var adamın.
O da hak iddia edecek maaşta.
Halbuki biz maaşın tamamen adamın bakımı ve sağlığı için kullanılmasını istiyoruz.

Hastalık durumunda baba hayattayken eş maaştan hak iddia edemez
Babamın maaşı da yoktu, devlet dedemin maaşını bağlayarak kuruma yatırmış, devlet kurumu olunca maaşı alabilir miyiz durumu olmuyor, kurum müracaatını yapıyor ve maaş direk bağlanıyor, dörtte üçü alınıyor, dörtte biri yaşlıya veriliyor.
Maltepe'deki devletin huzur evini bir araştırın isterseniz, ben zamanında ziyaret etmiştim babamı nakledebilmek için, güzel bir yerdi, en azından Darül aceze gibi şartları kötü değildi.
Durum çok zor, akli melekeleri yerinde olmayan birinin bakımı ebeveyn olsa da bazen imkanlar dahilinde olmuyor, Rabbim kolaylık versin, hem vicdan zorlanıyor hem şartlar, yaşamayan bilmez çok sıkıntılı bir durum, babam bizi 30 yıl aramadı ve günün birinde Darül acezede buldum, insanlar bana demediklerini bırakmadılar ama öyle çaresiz bir durumdu ki Rabbim kimseye yaşatmasın

Teşekkür ederim.
Aslında tam olarak bu süreci merak ediyorum.
Devletin yaşlı bakımevine kabul koşulu nedir? Veya hangi kurumdan bilgi alabilirim?
Antalya'dan İstanbul'a getirsek devlet emekli maaşı olan birini kabul eder mi ki..
Bunları biliyor musunuz?
Benim bildiğim huzur evleri zaten emekli veya mal varlığı olan kişileri alıyor.Maasi direkt devlet kanalıyla kaldığı huzur evine aktarılıyor aylık olarak.Bunun karşılığında huzur evinde kalabiliyor.
Ve yine bildiğim kadarıyla hastane doktor ve ilaç ihtiyaçlarını da huzur evi karşılıyor.Hastaneye v.s getirip götürüyor.Rutin kontrol ilaç yazdırma işlerini falan oradaki görevliler huzur evi aracıyla kişiyi hastaneye getirip muayenesini yaptırıp ilacını alıp geriye getiriyorlar.
Ama cebine harçlık veya kişisel harcaması (genelde kiyafet pijama krem dis firca macun v.s) için bir miktar aylık olarak veriliyormu ondan emin değilim.

Back