Korona ve okul

Ev hanımları rahat rahat konuşuyor göndermem açılmasın diye de, bizi çocuğumuzu düşünmeyen anne konumuna itiyorlar. Ben de evladını düşünen bir anneyim, ona rol model olmaya çalışıyorum ve evde oturmak için okumadım. Gerekirse alırım ücretsiz iznimi oturur bakarım çocuğuma ama evde oturmak ona da bana da zarar...

Bu laflarin bir tik ilerisi de “ogretmenler bakici mi”
Yildim artik valla
Saniyorlar ki herkes o ucretsiz izni alabilir
Ucretsiz izinde pasalar gibi yasanabilir yillarca

Az önce haberlerde alt yazı geçti.
Halı sahaların açılmasına karar verilmiş.
Biz daha okulları tartışalım duralım.

Bugün HaberTürk gazetesinde Fatih Altaylı, köşedesinde, okul çağında çocukları olan bir doktorun okulların açılmasıyla ilgili görüşlerini paylaşmış, meraklısına tavsiye ederim.
Bu arada doktorun düşüncelerine katılıyorum.

Bu okullar açılmasın diyenlerin ve çocuğumu okula göndermeyeceğim diyenlerin hemen hemen hepsi vaka sayısının 1000 olması sebebiyle açılmasını istemiyor.
Mesela ben üniversite öğrencisiyim, okullar virüs bitene kadar hiç açılmasın demiyorum. Ama hergün vakaların üstüne 1000 aktif vaka ekleniyorken açılması 2 vaka varken kapatılmasını mantıksızlaştırıyor. Akıllara o zaman neden 2 vaka vardı kapatıldı, 1000 vaka var neden açılsın diye bir soru geliyor ister istemez.
Vaka sayısı azalmadan okulları açan ülkelerde çocuk vaka sayılarında artış gözlendi.
Gibi gibi çoğaltılabilir.
Yani gönül ister ki Çin gibi yapalım, 3 gün evde 5 gün dışarıda yerine 2 3 ay evlere kapanalım aktif vaka sayımız 200 300ün altına insin öyle okulları açalım. Mümkün müdür bilemiyorum.
Ayrıca bizim milleti de hiç anlamıyorum ülkede 5 vaka varken herkes kaosu yaşıyordu, şuan günde 1000 vaka var kimse sallamıyor.
Şuan tatile gidip binlerce kişiyle denize girip, otellerde köpük partisi yapanların hepsinin luppo alan amcaya saydığına eminim ama ispatlayamam.

Coronavirus bagisiklik olusturan bir hastalik degil. Yani grip gibi gecirir sorunsuz atlatiriz nasilsa mantigi son derece yanlis. Tatile, avm ye futursuzca giden, sosyal mesafeyi hice sayan, maskeyi kola aksesuar niyetine takip ama hava cok sicak yeaa diyen guruh aylardir cocuklariyla hasir nesir olmaktan sikilmis olacak ki bir an once okullar acilsin diye dort gozle bekliyor. Nasilsa okulda onlemler alinir saniliyor. Normal zamanda tuvalet kagidi, sabun dahi bulunmayan bir devlet lisesinde ogretmenim. Lisede dahi arkadaslarinin suratina hapsirip coronalarimi herkese sacacagim diyen ogrenci gordu bu gozler martta. Lisede bile boyleyse durum ilkokul cocuklari ne kadar uyabilir onlemlere diye dusunmeli insan. Ogretmenlrr ellerinden geleni yapsalar da en ufak bir tedbirsizlik ciddi sonuclar dogurabilir. Ozel okullar tabii ki okullar acilsin istiyor. Bir takim onlemleri onlar daha rahat alabilirler ama devlet okulunda islerin cok zor bir hal alacagini tahmin etmek hic de zor degil yuz yuze egitimle. Ilk donem online egitim olmali, ikinci donem hybrid egitim modelleri konusulmali diye dusunuyorum. Okul caginda cocugum yok; olsaydi asla gondermezdim.

Bu laflarin bir tik ilerisi de “ogretmenler bakici mi”
Yildim artik valla
Saniyorlar ki herkes o ucretsiz izni alabilir
Ucretsiz izinde pasalar gibi yasanabilir yillarca
Evett öğretmenler bakıcı, ben her ay kreş çocuğu için dünya kadar ödeme yapıyorsan 5 yaşında çocuk sadece eğitim alsın diye değil, aynı zamanda bakım işleri içindir.

Çok güzel yazmış. Okullar hariç her yer açık. Tur otobüsü içinde millet para yapıştırıyor oynayana. 2 ayın bile telafisi bu kadar zorken daha fazlası daha da zor olacak. Okullar kapansa herkes evde durup vaka mı azalacak? Aksine mekanlar dolup taşacak. Devamsızlık sorun olmasın, okullar açılsın.

Geçtiğimiz dönem uzaktan eğitim verdim. her sınıftan 3-5 kişi katılıyordu çok verimsiz geçti. Artık okula dönmek gözlerinin içine bakarak ders anlatmak istiyorum ama bu nasıl olacak? şuan pek bir düzenleme yok. Uzaktan eğitim nereye kadar?

Ben 11 yaşında oğlumu göndereceğim ama sizin yerinizde olsam göndermezdim. 1 sene daha bekleyin bence. Kardeşi oyun arkadaşı olmaz belki ama 4.5 yaşında çocuk oyalanabilir evde. Sizi biraz yorar ama. Astım hastasıyken biraz daha bekleyebilir. Zaten okulun ilk senesi hep hastalıkla geçiyor. Gelip kesin kardeşine de bulaştırıyor. Yani normal dönemde de böyle.

Evett öğretmenler bakıcı, ben her ay kreş çocuğu için dünya kadar ödeme yapıyorsan 5 yaşında çocuk sadece eğitim alsın diye değil, aynı zamanda bakım işleri içindir.
Okullar kapaliyken millet daha cok geziyor zaten. Hic de korkmuyorlar. Belki en basinda okul yasagi olacagina seyahat ve toto gezdirme yasaklari olsaydi bu kadar yayilmayacakti. İste ancak belkili keskeli cumleler kurabiliyoruz. Yapacak bir sey yok.

İlk kapandığı dönemde vaka sayısının 2 olduğunu gerçekten düşünmüyorsunuz herhalde. Çok hızlı bir yayılım ve çok ciddi ölü sayıları oluyordu her gün. İnsanlar maalesef alıştılar sürekli aynı panikle yaşamalarını bekleyemezsiniz ki. Normalimiz bu ve ayak uydurulmalı bir şekilde. Bizim bu noktada sıkıntımız var o nedenle 2 3 aylık karantinanın fayda edeceğini de sanmıyorum toplum bilinci gerekli sonsuza kadar insanları evde tutamayız. Bizim milleti anlamama konusunda size katılıyorum yani.

Yine de eğitime başlanmasından yanayım. Çevrenizde çocuklarıyla birlikte aşırı dikkatli yaşayan kaç kişi var? Sitenin bütün çocukları dışarıda oyun oynuyorlar şu an bangır bangır. Nereye gitsem koşturan oynayan çocuklar. Gitmem gerektiği için maskeli siperlikli avmye gittim geçen gün içerisi maskesiz çocuklarını gezdiren insanlarla doluydu. Kaldı ki bi çok çocuğun annesi babası çalışmaya devam ediyor zaten. Evde eğitimin coronanın yayılmamasına çok büyük bir çare olacağını sanmıyorum o nedenle. Ayrıca diğer yorumumda da belirttim 1 sene evde eğitim alan çocuğun sosyal becerilerinde de sorun olacağına eminim.

Olmadı mı yahu yasaklar vardı zaten. Valla mevcut hükümetten bağımsız bizim insanımızla bu süreci yönetmek çok zor bence. Yasaklar ne kadar sürdürülebilir ki mümkün değil. Maske takmaktan neden aciz olur insanlar anlamıyorum. Yaz başı bu yaz da tatile gitmeyin diye ortalığa ateş saçanların hepsi dipdibe tatildeler.

Bi asya ülkesi disiplini lazım. Virüs o kıtada çıktı diğer her yerden az vakaları var. Çocuklar maskeli pıtı pıtı gidiyor okula. Burada hala daha corona yaymalı tükürük şakaları endişeleri taşıyor öğretmenler. İnsan yetiştirmenin önemi işte onlarda çocuk bizimkiler de.

Anlatamadım sanırım.
Okulların kapandığı gün (16mart diye hatırlıyorum) vaka sayısı Türkiye genelinde 16 idi.
Vaka sayısı 16 iken okullar kapatıldı.
Şuan ise vaka sayımız:

Bende diyorum ki toplam ve aktif vaka sayısı 16 iken okullar kapatıldı ya peki şuan vaka sayımız 243,180 ve bu sayıdan iyileşen kişi sayısı olan 226,155 çıkarıldığında ülke çapında toplam 17,025 aktif sayıya sahipken okulları açmak doğru mu? Bu kadar çabuk normalleşmemiz doğru bir karar mıydı?
Ben üniversite öğrencisiyim, uzaktan eğitimde verim almak şöyle bir kenara dursun teknik olan derslerimin çoğunu unuttum. Bölümüm tekrar gerektiren bir bölüm. Ama ben demiyorum ki hiç okullar açılmasın, en azından 1 dönem daha uzaktan devam edilebilme şansı olsun.
O dönemde de koşulsuz şartsız herkes eve girsin, ülkedeki aktif vaka sayısı düşsün, bu yaptığımız çabuk normalleşme hatasını yapmayalım.
Yani vakaların artması kaçınılmaz.
Yine söylüyorum, ben size katılıyorum virüs 10 yıl sürse 10 yıl boyunca eve kapanmak zorunda değiliz, bununla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Ama bu kadar aktif vaka varken, hergün vaka sayısına 1000 kişi eklenirken değil. Vakalar en fazla 100 olsun, heryer yine kademeli açılsın, kurallara uymayanlara ağır yaptırımlar uygulansın.
Herkes kendince haklı, sizde haklısınız yani.
Bu arada dikkate artık bir işe yaramıyor.
Çünkü isterseniz 5 ay hiç evden çıkmamış olun 1 gün çıkın yine de hergün gezenden kapıp onunla aynı durumu yaşıyorsunuz.
Ben ve kardeşim yasak olduğu müddetçe hiç dışarı çıkmadık, sadece market alışverişi yaptım.
Annem evimizin yanındaki işinden başka bir yere gitmediği halde oradan kaptı.
Yani diyeceğim o ki biz ne kadar dikkat etsekte topluca dikkat sağlanamadığı sürece biz hastalığı yenemeyiz. Çin gibi olacağız, günlerce evden çıkmayacağız, vakalar 0a yakın olacak öyle heryeri açacağız. Bizim vakalar 500ün altına düşmeden heryer açıldı, turistler gelmeye başladı. İşin kötüsü düşüncesiz sokaklarda aval aval gezen insanlar yüzünden öğrenim çağında olan herkes okuldan geri kalıyor. Kim ne derse desin bu olayda en çok etkilenen okul çağındaki çocuklar ve gençler.

Son düzenleme:
Okul öncesi kurumlarda öğrencilerimize bakım, sosyalleşme ve eğitim-öğretim hizmeti veriyoruz, bunun için de veliden ödeme alıyoruz.
Bundan niye gocunulduğunu da hiç anlamıyorum.
Okul öncesi dönemin doğası gereği durum bu.
Bugün görüştüğüm bir veli 3,5 yaşındaki kızını devam ettiği kreşten bizim okulumuza almak istediğini söyledi.
Gerekçesi 'sabah kızımı kreşe nasıl bırakmışsam akşam öyle alıyorum,
ne üzeri değiştiriliyor,
ne de dağılmış saçı toplanıyor,
iç çamaşırındaki kir de cabası dedi.
Çocuk pişik olmuş.
Veliye 'kusura bakmayın biz bakıcı değiliz' mi demeliydim?

Yanlış anlaşılmazsa birşey soracağım.
Acaba kreşlerde iç çamaşırı değiştiriliyor mu? Yani öğretmenlerin görevi kreş çocuklarının iç çamaşırlarını değiştirmek değil diye biliyorum ben. Hem mahremiyet eğitimi açısından sakıncalı bir durum değil mi?

Benim oğlumda 5,5 yaşında bu zamana kadar kreşe gitti anaokuluna kayıt yaptırdım ama kronik zatürre ve ateşli havale geçmişi var riske edemedim kaydını sildirdim bugün bu sene göndermiycem bizimde 8 aylık kardeş var evde çevrede arkadaş yok ama böylesi en iyisi

Yasaklar okul tatilinden sonra oldu,izin alan patron isyerini acti. Cani istedigi gibi calistirdi. Kendim de o calisanlardan biriydim ondan diyorum zaten. Okullar cok daha guvenliydi bizim calistigimiz yerlerden. Otellerde hala eskisi gibi takiliyor herkes. Bir tek garson zavallilar maskeli. Yiyen icen afedersin micanlar maskesiz. Cok gitmek istedigim bir sanatcinin programi vardi,tereddutte kaldim gitmedim sonra. Onlem alinir zannetmistim ki yanilmisim. Adamin canli yayinini izledim eskisi gibi goruntuler. İyi ki gitmemisim dedim. Simdi bizim okul ordan iyidir yine. 5 yasindaki cocuklar daha iyi laf anlar sarilmaz birbirine. Oradakiler sariliyordu sok oldum.

Çocuk altına kaçırmışsa veya ıkınırken çamaşırına dışkı bulaşmışsa çamaşırını mecburen değiştirmek zorundayız.
Mahremiyet eğitimi çocuğun çamaşırının değiştirilmemesi değildir.
Etrafında diğer çocuklar veya yetişkinler varken uluorta değiştirilmemesi mahremiyet eğitimi kapsamındadır.
Okul öncesi öğretmeni çocuğun tüm özbakımından ve eğitiminden sorumludur.
Bununla birlikte okulun imkanları dahilinde bakım işini yardımcı öğretmenler veya personel yaparken öğretmen kontrol ve takip işini üstlenebilir.

Bizim okulumuzda her sınıfta yardımcı öğretmen var ve çocukları wcye onlar götürür.
Kriz anlarında, gerekli ve acil durumlarda
sınıf öğretmeni de götürür idareci de.

Evvelki yıl ishal nedeniyle tüm alt bölgesi dışkı içinde kalan çocuğumuzu bizzat yıkayıp temizlemiştim.
O gün öyle gerekti ben de yüksünmedim.
Okulda burnu akmış bir çocuk görürsem ondan izin isteyerek burnunu silerim,
5-6 yaş grubundaysa burnunu silmesini hatırlatırım, desteklerim.
Benim mesleğime bakış açım böyle belki kendim de anne olduğum için.
Öğretmenken sınıfımdaki müdürken okulumdaki tüm öğrenciler bana emanettir ve her şeyleriyle ilgilenmek zorunda olduğumu düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…