Bende eskiden kolayı çok severdim hatta eşim içmezdi hiç ona da takılırdım niye içmiyorsun diye, bir restorana gidilince yemeğin yanında otomatikman kola söylerdim, bazen hergün kola içerdim.
Ama sonradan öğrendim ki kolanın içindeki fosforik asit kemik erimesine yol açıyor. Yani geçtim şeker deposunu, mideyi falan, özellikle bayanlar için çok büyük bir tehlike bu. Gencim içerim birşey olmaz diye düşünmeyin, kemiklerinizi 30 yaşına kadar yaptığınız yatırımlar koruyor ileride. Yani 50 yaşında menapoza girdim haydi takviye edeyim diye birşey yok kemikler sağlamsa sağlam ama değilse çok uğraşırsınız. İşte fosforik asit gelecekte çok büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Bu sadece kola için değil tüm gazlı içecekler için geçerli. Maden suyu hariç, onun da fazlası damar sertliği yapıyor konunun dışında...
Bunu öğrendiğimden beri kola ve gazlı içeçekleri hiç içmiyorum. Bir yere gittiğimde su istiyorum ve ya soda, ve ya ayran... yemeğe göre ama kola asla değil. Misafirlikte kola varsa çay içiyorum kahve içiyorum. Çözümsüz değilmiş yani.
Lütfen sizde dikkat edin sağlığınıza ve gazlı içeçeklerden uzak durun! akannehir