Kocama yemek beğendiremiyorum

Benim de bir karadenizli arkadaşım sarmayı dolmayı sadece pirinçle baharat salça koymadan yapardı ben de onu yiyemezdim hakikaten hiç baharat salça sevmiyorlar biz doğulularda çok seviyoruz aksine
arkadaşların dediği gibi onunkini ayırıp kendinizinkini baharatlayın o halde orta yolu bulmuş olursunuz
 
Askerde koca kazanın içinde karaborsa pişirilenle evde özenerek yaptığın yeşil mercimek bir olmaz zaten de, evde de mi iyi yapan yok ki kadınlar da benzer ön yargı içinde onu anlamadım.
Aynen
Bende erişteli olan çorbayı çok sevdim.
Normalde çokta sevmem yeşil mercimeğinin pilavıni salatasıni vs.
Ama çorbada daha fazla pişip yumuşadigi icin sanırım
Askerdeki mevzuda bir tabur askere yemek yapiyor adamlar bulmuşsunuz bunamayina döner.
Bu kocalar orada burnunu kıvıra kıvıra yeselerdi ya
Ancak evdeki kadinlara yemek seçmeceleri
Bana kalsa bu konu mevzu bile değil
Uğraşicam didinicem adam burun kiviracak kalk kendin yapa döner olay
 
Kilisli arkadaşım her haltın içine teperdi limon tuzunu. Yemek limon tuzu yemeği olurdu. Sadece limon tuzu yese daha iyi. Bazıları pkunu çıkarıyo.
O onun kendi manyaklığı bence. Yöreye özgü değildir. Kilis şurası hemen, Antep kültürüne tabi bir yer. Hiç öyle bir şey görmedim duymadım.
 
Yok ben Ege ve göçmen aile çocuğu olarak sizin yemeklerin daha zor yenilir olduğunu düşünüyorum. Egede de ot yemekleri çok ama zeytinyağlı hafif olur. Tipi iştah açar. Sizinkiler cidden görüntü de kötü tat da yavan.
Doğuyla alakam yok ama doğu tarafı daha lezzetli yapıyor gerçekten böyle.
Siz alıştığınız için size öyle geliyor bence.
Ben doğuyada Karadeniz’e de aynı mesafedeyim objektif olarak diyorum bunu.
Sizin yemekler hem iştah açıcı durmuyor hem de cidden yavan yani.
Kırk yıl kalsam Karadeniz yemeği çekmez canım.
Hayret nasıl olduysa bir muhlamanız güzel.
 
Bir de cidden Karadenizlilerde bakliyat grubunda yeşil mercimeği pek pişirmiyorlar.
Ben erişteli mercimek yemeği yapınca şok olmuştu kayınvalidem. Pek yiyesi gelmedi başta. Sonra yiyince sevmişti
Ama hala kendi olunca pişirmez.
Alışkanlık herhalde başka şey alayım pişireyim yok. Dön dolaş fasülye lahanadan sıkılmıyorlar da
 
Hayret nasıl olduysa bir muhlamanız güzel.
Buna annem şey der: O kadar peyniri, hakiki tereyağını bana da koysan ben de güzel olurum.

Ben de Trabzonluların içinde büyüdüm. Yengem, en yakın arkadaşlarım, komşularımız vs. hep Karadenizliydi. Hakimim yemeklerine az çok. Evlendikten sonra Antep yemeklerini tanıdım. İki tarafa da objektifim. Karadenizliler bence de başka yöre mutfağına kötü diyecek lükse sahip değiller. O yemekler kötü değil de damak tatlarına uymuyordur sadece. Bana en çok hitap eden mutfak Ege’ydi önceden. Antep’te yaşamaya başladıktan sonra eti sevdim ben. Annem hep hayret eder bu halime.
 
Ben de evlendikten sonra epey hakim oldum
Bir de o kadar kendilerinden eminler ki bizim memleket en güzeli bizim yemekler en iyisi. Hani bu ego başka memlekette görmedim
Kayınvalideme çok gelip gitmiyoruz. Haliyle çocuk benim zeytinyağlılarla büyüyor. Kayınvalidem de zeytinyağını “sası” bulur. Bence düz zevksizlik ya. Ne zaman kalmaya gitsek oğlum sen pişir anne babaannemin yemekleri bi değişik der
Kadın da bozuluyor ama haklı yani çocuk. Fasulye pişiriyor mesela bazen içine barbunya kurusu atıyor. Ne alaka hani? Ben zeytinyağlı bol domatesli yaparım oğlan seviyor diye havuç patates de atarım. Göz devirir hemen.
çocuk bile alışamadı ama bizimkiler hala toz kondurmuyor
 
Mesela kemik suyu sevmiyorlar. O yayla çorbasını duru suyla pirinçle yapar. E benim oğlan ilikli kemik suyu ve buğday yarmasıyla alışmış.
Iıı bu ne diyor çocuk.
Başta kokuyor böyle nasıl yiyor bu çocuk derdi. Şimdi kendi de kemik suyuna yapmaya başladı daha iyi diyor
Savunmaya geçmeden bi kulak verseler düzelecek mutfakları da
 
Kayınvalide sasının kelime anlamını bilmiyor olabilir. Zeytinyağı kullanıyoruz biz hep. Hiç sası olmaz. Ayrıca onlarınki gibi yemeğin taneleri bir yerde, suyu bir yerde de olmaz. Gayet kıvamlı, helmeli olur. Zeytinyağı gibi bir nimet var mı ya sjdjdjdj
 
iste her sey insanin cocukluk damak tadiyla-alışmasıyla ilgili. yoksa egede hangi yemek görüntüsü ile istah aciyor mezeler- turlu salatalar haric? ben cok defa hatırlıyorum ege kiyilarindayken "bu sefer yeni tatlar deneyelim" diye menude yazanları googledan gorselleyip hicbiri istah acici olmadığı icin yine bildigimiz seyleri siparis ettigimizi.
en sevilen izmir tatlarindan deniz börülcesi - enginar sevmeyene hep igrenc gelen seyler.
karadenize savastan yokluktan olusmus bir mutfak diyorlar ama yani karahindibanin yapragini bile kullaniyorlar (radika salatasi). dunyada kim niye merak etsin de karahindibanin yapragini pisirsin? kim niye kendi halinde duran cicegin icine dolma koysun? (buna bayiliyorum gerci)
kim niye dogada kendi halinde kat kat bulunan bir seyi alsin turlu emekle soysun icini cikarsin da onla yemek yapsin?
kim niye tuzlu su kenarinda cikiveren yesil seyi alsin da tadi bir seye benzemiyor diye haslayip ust derisini cikartip da içini oyle kullansin?
bu ne inat yani bana cok ilginc geliyor.
Karadenizdekiler en azindan toprakta yetisen, gorunum itibariyle bitkiye benzeyen seyleri alip yiyorlar. egeliler yemege benzemeyen seyleri ilginc bir inatla yemege çeviriyorlar
 
Bir Karadenizli olarak söylüyorum farklı tatlara çok açik değiliz genel olarak hele aşırı baharatlı, yağlı yemekler (tereyağlı yemekleri tenzih ederim :) )bize göre değil ozellike farklı baharatlar kullanılmaz bizde ama aynı memleket aynı yemeği değişik versiyonda pisirebilir mevzu o değil bence damak zevkiniz farklı belliki orta yolunu bulmanız gerekiyor maalesef yoksa aynı sofrada ağzımızın tadı bozulur
 
İnatla sjdjjdjd. Niye yav meze ve salataları zaten güzel de, yemekleri de iyi. İzmir köfte, çökertme ve bohça kebabı, zeytinyağlı Ege usulü yapılan bilumum yemekler, keşkekler, oraya özgü dolmalar (Girit kabağı, kabak çiçeği vs.) güzel bunlar. Afyonlu arkadaşım oraya özgü börek ve birkaç yemek de yapmıştı bize bir keresinde gayet güzeldi ama orayı Ege’den saymadığım için söylemiyorum. Bazıları bence de zorlama ve iştah açıcı değil ama Karadeniz’den her türlü iyidir.
 
Zeytinyağlı yaprak sarması bile her yerde yapılsa da aslı iki yörenin mutfağına aittir. Bir Ege, bir de Tokat.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…