Kocama yemek beğendiremiyorum

Keşke ben de hiç görmeyip duymasaydım ahsjjs. Kaynana Artvin’in ilçesindendi. Yöreden yöreye de değişiklik olabilir.
Artvinliyim ben böyle yemek görmedim duymadım bilmiyorum hatta ben ne anne ne baba tarafında fasulye turşusu yapan bile görmedim anneannemin kapısının önünde bi tarlası var baya da bol fasulye ekili bildiğin fasulye yemeği yapar ama tereyağıyla. Tereyağıda beni cezbetmiyor nasıl artvinliyim bilmiyorum
 
Tatsız tuzsuz derken :)) Ben de karadenizliyim bence bizim yemeklerimiz hafif ve sağlıklı. O yüzden ağır geliyordur sizin yemekleriniz. İç Anadolu yemekleri bana çok ağır gelir mesela yiyemem. Doğunun yemeklerini yemedim ama genel olarak restoranlarda bir şekilde tatmış oluyoruz onlar lezzetli tabi. Ama ne bileyim bu çorbaya bile baharatı dolduruyorsaniz yiyemez. Konya dunurlere misafir olmuştu. Özenli sofra hazırlamışlar. Çorba mesela minik köfteli, işte terbiyeli, bamyali falan bir şey. Bana çok ağır geldi yiyemedim.
 
Artvin kültürü bambaşka ya. Özellikle Erzurum'a yada Ardahan'da yakinsa ilçesi daha doğu kültürü gibi yemekleri. Benim eşim mesela et ve hamur yer sebze bilmez. Bizde ise bulunan her otun yemegi var. Et kültürü yok. Tereyağı herşeyin içine boca ediyorlar. O yüzden sanırım ayrı koku oluyor hiç sevmiyorum.
 
Oranın en güzel şeyi tereyağları zaten. Her sene alıyoruz o taraflardan. Bizi cezbediyor.
 
Aahha tavuk bizim özel misafir kahvaltisidir. Samsunlu bir arkadaşım da duymuş otobüste şey diyorlarmış.. sabah tavuk kızartıp yiyen var oğlum falan diyorlarmis birbirlerine. Onun da benim de sehrimde normaldi mesela. Et de yapılır. Kavurma varsa o da sabah yenir bizde. Dedem de hep çorba içerdi sabah.
 

Çorba hadi tamam esnaf alışkanlığı gibi bir şey. Ona tamam da cidden sabah sabah kavurma tavuk nasıl yeniyor hayret ediyorum ben
Kokusu insanı rahatsız ediyor sabah sabah yani
 
Artvinin her ilçesi başka millet her köken bi ilçede toplanmış gibi o yüzden bambaşka şeyler bulabiliyosun. Bizimkiler ardahana hakın hem anne hem baba tarafım karalahana yapmaz, patatesi çok seviyorlar özellikle sobanın fırın kısmına atınca aynı şekilde alabalıkta çok güzel oluyo. bana tek farklı gelen bi turşusu var adını da unuttum şimdi babam anneanneme her gittiğimizde ondan var mı der babannem pek yapmaz uzun yeşil ot bi de ısırgan otundan çorba yapılıyo bizde. İçine yöresel peynir. Bi de nasıl yapıyosa sobada pişiriyo anneannem bi ekmek yapıyo böyle dar 15 cm boyutlarında ekmekler daha onun gibi öyle yapan görmedim. Sanırım olay sobada
 
Her şeye ağır geliyor deyip sabah kahvaltıda tavuk kızartıp kavurma yemek mi…
 
Kesinlikle yemekle koku arasında çok bağlantı var. Yaş ilerleyince daha da artıyor sanki yıllarca birikmeden mi nedir. Benim eşim artvinli ama beslenme tarzlari doğulu gibi. Sebze nedir bilmezler. Tereyağ falan kullanımı çok fazla.. vücutları da özellikle kv min değişik kokuyor. Ve ben eşim yemeklerimi yemiyor diye ben bıraktım ona o yapıyor. Sağlıksız kilo aldırıcı bir beslenme şekli. Annemler çok kilo almaz mesela. Bizde az kilolu olan hemen dikkat çeker. Babaannem çok kilolu diye yaftali.mesela..simdi bakıyorum da öyle obez seviyesinde falan değil. Gençken bile ona sisman derlermiş.. fotoğraflarına bakıyorum nerdeyse baliketli dersin. Sebze ve ot ağırlıklı olduğu için daha sağlıklı beslenme sekli. Arkadaşım da bizim memleketten biriyle evli. O da tam tersi eşine uymaya başlamış..daha sağlıklı beslenmeye başladım diyor. Annesi hiç çorba yapmazmis mesela..bizde ise mutlaka çorba olur.
 
Oranın en güzel şeyi tereyağları zaten. Her sene alıyoruz o taraflardan. Bizi cezbediyor.
Ya annem çok koymuyo onu tölere edebiliyorum ama anneannemin evde yemek yapıyosak bütün ev tereyağı kokuyo tadında değil kokusundayım ben. Sskiden anneannem yapardı kendi yağını daha kolay olurdu o kokuyu kabullenmek Hele bazıları iyi yıkayamıyolar onu aman Allah'ım. iyi yıkamayınca bildiğin inek kokuyo yani nasıl beceriyolar hayret ediyorum.
 
Ben de kara lahanin her halini severim. Kavurması falan özellikle çok lezzetli. Turşusunu yıllardır yemedim eskiden köyden gelirdi en sevdiğim tursudur. Bizim dışımızda kara lahanayı seven yok ama sanırım..her Karadenizli de bilmiyor daha çok Orta Karadeniz'de var sanki. Eşim artvinin doğuya yakın bir ilçesinden. Hiç bilmiyor. Kültürümüz benzer olur sanıyordum ama o kadar farklı ki. O sanki doğulu ben Karadenizli öyle farkli
 
Aynen biz Orduluyuz bizde otun her cesidi yenir. Sebze sevmeyen ac kalir
 
Artvin ayrı bir cumhuriyet. O yüzden arkadaşımın kayınvalidesi için özellikle ilçesinden diye belirttim. Her ilçe farklı alemde çünkü.
 
Askerde koca kazanın içinde karaborsa pişirilenle evde özenerek yaptığın yeşil mercimek bir olmaz zaten de, evde de mi iyi yapan yok ki kadınlar da benzer ön yargı içinde onu anlamadım.
 
Şu ot mu turşu yapılan
Kaldirik otu diyolar sanırım

Yaw ben yalnız baya Karadenizli olmuşum

Ege den sor bilmem bu kadar herhalde
Şuan ayıktım haa
Özüme dönmeye gidiyorum
 

Eklentiler

  • IMG_3655.jpeg
    193,9 KB · Görüntüleme: 18
Askerde koca kazanın içinde karaborsa pişirilenle evde özenerek yaptığın yeşil mercimek bir olmaz zaten de, evde de mi iyi yapan yok ki kadınlar da benzer ön yargı içinde onu anlamadım.
Ben güzel yaparım ve çok severim yeşil mercimeği de. Böreği hele…
 
Kilisli arkadaşım her haltın içine teperdi limon tuzunu. Yemek limon tuzu yemeği olurdu. Sadece limon tuzu yese daha iyi. Bazıları pkunu çıkarıyo.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…