Davranış Bozuklukları kızımın okul krizi. YARDIM

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

filizxoxzcan

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Mart 2007
269
2
118
kızım kasım 2001 doğumlu ve bu yıl ilkokul birinci sınıfa başladı. maalesef geçen yıl anaokuluna gönderemedik. ve kızım okula iki haftadır gitmesine rağmen, ve üstüne üstlük dedeside okulun bahçesinde onu bekliyor, tenefüste dedesini görmezse ağlıyor. eve gelir gelmez öğretmenim ders verdi diyip ağlıyor.ders yaptığımız zaman ben yapamıyorum diyip ağlıyor.okula gitmek istemediğini bizi ve evi özlediğini sürekli olarak yineliyor.defalarca aynı soruları sorup duruyor. öğretmenim beğenirmi, güzel oldumu vs. ama defalarca tabi. okuldan gelir gelmez ödev telaşına giriyor panikliyor eli ayağına giriyor yetiştiremiyecek diye ağlamaya başlyor.yetiştiremediği günün ertesi uykucu kızım erkenden uyanıp ödevimi bitirmem lazım diyip benide uyandırıyor..ewet önemsemesi güzel ama kızım aşırıya kaçırıyor hem kendini hemde beni strese sokuyor. defalarca onunla konuştum ama yeterli olmadı galiba sizlerden tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı ve önerilerini bekliyorum...
 
merhaba aynı şeyleri hatta dahada ötesini bende yaşadım oğlum anasınıfına gidiyordu üstelik sabahın köründe uyanması zaten bi dert gitmesi daha bi dertti pantolonunu giydiririm gömleği çıkarır gömleği giydirririm çorabı çıkarırdı.1 gün 2 gün baktık olacak gibi değil hergün ben onunla gidiyor bi fırsatını bulup kaçıyordum beni tanımayanlar bu çocuğun annesi nasıl bi kadın bu çocuk çok ağlıyor niye okuldan almıyor çocuğu diye konuşuyorlarmış bende gidip neden alacakmışım bu sorunları bu yıl yaşıyorum hadi ders yok bi şey yok ama bunu bu yıl göndermeyip 1.sınıfa başladığında göndersem aynı sorunları yine yaşicam üstelik çizgi çalışmalarıda yapamicak derslerinden geri kalacaktı iyiki de almamışım okula uyum sağlaması çok uzun sürdü hatta ben onu PSİKOLOĞA bile götürdüm haftada bir seans 4 ay boyunca gittik çok zor çok .psikolog teşhis olarak aileye değilde eve bağımlı bir çocuk demişti sahidende evde olmay hala çok seviyor
 
aynı sorunları ben oğlumla yaşadım, ama öğretmenimiz harika bir insandı, oğlum okula başlamadan 10 gün önce kardeşi doğmuştu, öncelikle öğretmeniyle konuşun ben öyle yaptım ve öğretmeniyle bir program yaptık, öncelikle okulda onu beklemedim çünkü her tenefüs beni görmek istiyordu öğretmeni bunu yasakladı her gördüğünde problemimiz büyür dedi, sonra (bebeğim olduğu için izinliydim) öğretmenimiz oğluma annen seni okula bıraktıktan sonra işe gidiyor dedi. meğerse bizimki onu okula gönderip benim bebekle birlikte olduğumu sanıyormuş yani bebekle birlikte olmak için onu uzaklaştırdığımızı sanıyormuş, böylece bu sorunuda aşmış olduk, onun için güzelim çocuğunu okulda beklemekten vazgeç göreceksin kısa zamanda alışacaktır
 
haklısınız arkadaşlar benim bebğim var o yüzden ben okula gidemiyorum dedesi gidiyor ve orada bekliyecek ama artık beklemesini istemiyorum..artık bir şekilde alışması lazım ve en kısa zamanda öğretmeniylede konuşacam ve çok ders veriyor bu hafta sonu tam 6 sayfa dersi vardı..bu ders olayıda okula ısanamamasının bir sebebi...2 hafta oldu ama hala arkadaş edinemedi okula gitmek istemiyor, rabbim kolaylık versin ne zormuş
 
aslında sanırım bu durumda öğretmenlerin nasıl davrandıkları da çok önemli oluyor.benim oğlum da bu sene okula başladı ve henüz 3.5 yaşında.hatta ilk gün ben de çaresizlikten burada bir forum açmıştım oğlum okula başlıyor diyekafamçokkarıştı..ama inan zamanla herşey düzeliyor.ilk hafta öğretmenler özellikle okulda beklememizi istediler annelerden.çünkü çocuklar ilk kez girdikleri ir ortama tanımadıkları için güvenmekte zorlanırlarmış.aslında düşününce bu büyükler için bile geçerli.çocuğunuz ilk 3-4 gün boyunca sizi ne zaman isterse görmeli,burada olduğunuzu bilmeli dediler.taa ki öğretmenlerine ve arkadaşlarına güvenene kadar.sadece 5 gün sürdü(ki sınıfta en uzun sürede alışan benim çocuğum oldu)son 1 haftadır okula gitmıyorum.zaten öğretmenler de kesinlikle orada olmamızı istemıyorlar.ve bize önerdikleri şey kesinlikle onları okulla ilgili korkutmamak,onların telaşlanmamalarını sağlamak ve çocuklarımızı okul konusunun onlar için mutlaka gidilmesi gereken faydalı bir yer olduğuna inandıormak...çok yazacak şey var aslında ama aklıma gelenler bunlar.umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir...sabretmek gerekiyor.alışacaklar.belki de biz biraz fazla şey bekliyoruzdur onlardan.ne dersiniz?a.s.
 
selam sizi çok iyi anlıyorum aynı şeyibende yaşadım oglum ana sınıfına gitigi zaman ama benim hatam talinin dedigi gibi hep oglumdan fazlasını bekledim çok şükür biz sorunlarımızı aştık benim mücüze kelimem yapabilirsin bu çok işime yaradı bunu söyleyince inanın çocugunuz elinden gelini yapmak için cabalıyor ve olumlu yönleriyle motive edin dile getirin asla çocugunuzun yannıda oklu sevmiyor gitmek istemiyor demeyin çocuklar iyi ve ya kötü her şeyi kendine kalıp yapıyorben biz oglumla okul öncesi boyamalar yapardık sevmedigini fark ettim bunu ne yazıkki başkalıarıyla paylaştım oglummun yanında ve oglum hala boyamayı sevmiyorum diyo bu benim hatam size bi kitap önermek isterim çocuk gelişimi üstüne çocuk gelişimi üstüne yeni teknikler .yazarı halit ertugrul.
 
Okul fobisi kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul fobisi olan çocuklar, okula olan isteksizliklerini tipik bir biçimde bedensel yakınmalarla dile getirmeye çalışan, bu nedenle kendilerini evde tutumları yolunda anne babalarını ikna etmeye çalışan çocuklardır.
Okul fobisi olan çocukların mide bulantısı, karın ya da baş ağrısı şeklindeki bedensel şikayetleri genellikle sabahları uyanır uyanmaz görülmekte ve okula gitmemelerine karar verildiğindeyse kendiliğinden kaybolmaktadır. Kendilerine o gün için okula gönderilmeyecekleri hususunda söz verilirse, ertesi gün belirtilerin yeniden ortaya çıktığı görülmektedir. Eğer anne baba bir hafta süreyle çocuğun okulu unutmasına karar verirse, çocuğun bir sonraki pazartesiye kadar sağlığının yerinde olduğu görülür.

Psikosomatik kökenli şikayetleri ortadan kaldırmak üzere öğretmen değiştirme, çocuğu daha az başarılı bir sınıfa gönderme ya da başka bir okula gönderme gibi alınabilecek önlemler sadece geçici bir çözüm sağlar. Bu gibi durumlarda başlangıçta çocuk yeni ortama büyük bir coşkuyla başlayabilir ancak bir süre sonra tekrar yakınmalara başlar.

Çocuğun okula gitmemesinin temelinde başarısızlık korkusu ve sınıf içinde aktif olmama korkusu bulunur. Okul fobisi olan çocuklar evlerinde mutludurlar. Bu çocukların okul başarıları orta düzeydedir.

Okul fobisi tepkileri ilk görülmeye başladığı sıralarda şiddetli bir takım belirtiler göze çarpar. Akut okul fobisi olan çocuklar evde kaldıkları sürece mutludurlar, arkadaş ilişkilerinde faaliyetlerde etkindirler. Akut okul fobisi ilköğretimden liseye kadar her yaşta görülebilmektedir.

Sıklıkla ilkokul çağındaki çocuklarda görülen okul fobisinin bası belirtileri şunlardır:

-Çocuk ‘okul’ kelimesini duyunca atağa geçer.
-Okulla ilgili son derece ilgisiz ve isteksizdir,
-Uyku düzeni bozulur,
-Genellikle aile bireyleri dışındaki kişilerle olan ilişkilerinde utangaçtır
-Başarı ve takdir kaygısı taşırlar,
-Öğretmenden ve evinin dışındaki yapıdan korkar,
-Telaşlı, huzursuz ve içe dönük yaşamayı seçerler
-Okula gitmemek için herhangi bir fiziksel nedene dayanmayan asılsız hastalıklar ortaya atarlar,
-Okul gereçlerine son derece itinasız davranır,
-Arkadaş edinmez,
-Okuldan korkar

Çoğunlukla çocuklar büyüdüğünde okul fobisi görülmez ancak bunun yerini kronik okul fobisi alabilir. Kronik okul fobisi olan çocuklar sadece okulda değil zevk aldıkları alanlardan da uzaklaşmaya başlarlar. Bu çocuklar ne ders çalışırlar ne de faaliyetlere katılmak isterler. Sonuç olarak hem insan ilişkileri hem de akademik başarıları zedelenir.


OKUL FOBİSİNİN NEDENLERİ

Bu korkuyu oluşturan bazı temel etmenler vardır. Bunların başında yaygın bir baskının egemen olduğu aile ortamı sayılabilir. Okul fobisi olan çocukların yaşamlarının daha önceki yıllarında anneleri tarafından aşırı özen içinde büyütüldüğü görülür. Bu tür annelerin sürekli olarak çocuklarını memnun ederek onların sevgilerini kazanma çabası içinde oldukları, tüm gereksinimlerini karşıladıkları ve onları sürekli olarak kırıklığa uğramaktan korudukları dikkat çeker. Bu anneler çocuklarını anaokuluna göndermekten kaçındıkları gibi, arkadaşlarının evine bile oyun oynamak için gönderilmekten kaçınırlar. İşte yaşamın ilk yıllarındaki bu tür bir anne çocuk ilişkisi çocuğun okula başladığı sırada önemli bir engel oluşturur. Annelerin bu koruyucu tavrı ve baskılı tutumundan uzak kalmamış çocuklar yabancı insanlarla yalnız kalmaktan huzursuzluk duyarlar. Bu çocukların babaları da aşırı bağımlılık ve koruma konusunda eşleriyle işbirliği içindedir. Böyle bir ebeveyn tavrı çocuğun kişilik gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Tüm gereksinimlerinin karşılanması, çocuğun çok isteyen ve hileye başvuran bir birey olmasına yol açar.

Uzmanların çoğu, çocuğun okula dönmesinden önce sorunun nedenlerini anlamasına yardımcı olmak ve endişelerini azaltmak amacıyla bir süre için psikoterapi yapılmasını önermektedir. 6–12 ay gibi bir tedavi sürecinden sonra çocuk okula gelmek isteyecektir. Ancak anne ve babalar bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli ve hatalarını görüp, çözüm yollarına yönelmelidir.

Verimli en çok ilköğretim öğrencilerinde görülen okul fobisinin tipik belirtilerini şöyle sıraladı:


-OKUL FOBİSİNİ ÖNEMSEYİN-

6-11 yaş arası çocuklarda daha sık görülen okul fobisinin, kız öğrencilerde görülme oranının yüzde 13, erkek öğrencilerde görülme oranının ise yüzde 9 olduğunu bildiren Verimli, şöyle devam etti:

“Okul fobisi, aşırı kollamacı, telaşlı, sarmalayan ailelerin çocuklarında, okula başlayana kadar ailesi dışında bir sosyal hayatı olmayan çocuklarda, boşanan ailelerin bir ebeveynine bağlı olarak yaşayan çocuklarda, ailesinden birini ölüm, hastalık, taşınma gibi bir sebeple kaybeden çocuklarda daha sık görülür. Okul Fobisinde öğretmen ve okul faktörü, çok kalabalık sınıflarda, sert mizaçlı bir öğretmenin sınıfında, baskıcı, ezberci, hırpalayan ve aşırı kuralcı eğitim sistemlerinde daha sık görülür. Eğer çocuğun okula karşı isteksizliği ve korkusu aile ve öğretmen tarafından önemsenmezse, okul fobisi kronikleşir ve yarıda kesilen bir okul hayatıyla sonuçlanabilir. Bu sebeple okula gitmek istemeyen ve okul kelimesi duyunca telaşla atağa geçen çocuklarınızı dikkate alın öğretmeninden ve bir uzmandan mutlaka yardım isteyin.

Uzman Klinik Psikolog
Yasemin Meriç
Kaynak: H. Yavuzer
 


bende oğlumun okulu çok sevdiğini ve heyecanla gidip geldiği günleri görecek miyim acaba..

allah hepimize kolaylık ve sabır versin:a015:
 
canım eğer evde bir bebek varsa bu gibi durumlar sıkça görülür...oğlun seni kıskanıyor ve evde seni bebekle başbaşa bırakmak istemiyordur...krşkr profesyonel yardım alsanız bu şekilde sorunu daha kolay aşacaksınızdır....yoksa bu sene ki tutumu tüm okul hayatını etkileyecektir
 
Allah yardimcin olsun canim..hic kolay degil..benim oglumda 3.5 yasinda bu sene okula basladi..ustelik benim ki yabanci bir okula gidiyor kimse oglumun dilinden anlamiyor..lk hafta hersey cok guzeldi..ama ikinci hafta aglamaya basladi..takip ettim arastirdim sinifta iki ogretmen var,bir tanesini oglum sevmemis.huysuzlugunun cogu bundan kaynaklaniyor.ama simdi daha iyiyiz.okula gidiyor,aglamiyor.ama bende ona cok anlatiyorum,bikmadan usanmadan tekrarliyorum okul nedir?neden gidilir?ama okulda beklemeyin..birakin aglasin alisacaktir..hersey onun iyiligi icin.yinede bir uzmandan yardim alin.
 
benimde kızım bu sene anaokuluna başladı ama benimki ters tepti:)) normalde aksi inat bir çocuktur ama okul yönünden yüzümüzü güldürdü. ben hastanede olduğum için ilk gün dedesi götürdü kızımı. sınıfa girer girmez sen gidebilirsin dede demiş:) kayınpederim sanki kırk yıllık arkadaşlarıymış gibi daldı içeri beni unuttu dedi... aman pek sevindim buna. ama geçen gün içini döktüde gitti kahvaltıda bana ''anne sevildiğini bil'' diye anlamsız bir cümle kurdu. nooldu kızım dedim, benden kurtuluyosun ben okula gidince bütün gün kardeşimle kalıyosun evde dedi.. üzüldüm tabi böyle düşünmesine. içine biraz serinlik olsun diye hastanede yatarken en çok onu özlediğimi evdede kardeşine işten güçten fazla vakit bile ayıramadığmı anlatmaya çalıştım. ne kadar inandıysa tabi kıskançlıktan deliye dönüyo(
 
benim kızım aralık 1999 doğumlu ve bu sene 2.sınıf...yani siz bize göre 1 sene erken vermişsiniz okula.hatta geçen yıl sınıflarında sizinki gibi 7 yaşını doldurmamış bir çocuk vardı,1 hafta geldi sonra okula alışamadığı için aldılar.ben de çok tereddüt yaşamıştım "1999 lularla versem mi" diye ama hangi öğretmene sorsak "çocuk 1 sene daha oyun oynasın 2000lilerle verin" dediler.üstelik benimki çok sosyal ve okula gitmeye can atan bir çocuk...dikkat ediyorum sınıflarında 3-5 ay bile küçük olanlar ders performansı ve uyum bakımından geri kalıyorlarfisfisfis

benim fikrim ;siz bir sene erken vermişsiniz okula sanki...daha çok yeni aslında bir çözüm bulabilirsinizCADIARZU

 

evet arakadaşım benimoğlumda 2001 aralık ve bu sene 1. sınıfa başladı ma sınıftaki arkadaşlarıda 2001 liler ayrıca geçen seneki anaokulundaki aynı sınıf arkadaşları yalnız onlar benim oğlumdan 5 6 8 hatta 10 12 ay büyükler ve bu çok fark ediyor tabi bizde ilk gün okula gitmeme sorununu yaşadık ama öğretmeni sevdi bizimki ikinci günproblem yaşamadı ama aklı hep oyunda derlerle arası yok ağlaya zırlaya yaptırıyoruz vede çok derste veriyorlar hepten sıkılıyo çocuk bu akşam mesala 10 sayfa her nekadar çizgilerin üzerinden geçselerde çocukların kasları zayıf olduğundan çabuk yoruluyor ve haliyle sıkılıyorlar eeee akılda kardeşle oyunda olunca ;işte böyle işimiz zor ama sabırla aşacağımızı umuyoruma.s
 
selam güzelim ben artık kendimi harap etdim orası kesin benim kızımda okula başladı ekim 2001 doğumlu 1 yılda ana okuluna gitmişdi okula başlamada sorun yaşamadık hatda ben yaş olarak küçük de dedim ama gitdiği okul özel bir okulgelip kreşde tesden geçirdiler ve testi geçdi neyse okula gitmede sorun yok sadece okul da hala kreşdeymiş gibi davranıyormuş yazı yazmada zorlanıyormuş normal harfleri hepsini biliyor kendisi ama el yazısı çok zor geliyor eve gelir gelmez tv izlemek istiyor biraz izletiyorum biraz da uyuyayım diyor uyutmuyorum bende okulu sabah 9 akşam 4 buçuğa kadar uyursa uyandıramıyorum sınıfı süper 18 öğrenci var ama öğretmen hepsinden de şikayetçi çünkü çoçukların hepsi hala kendilerini kreşde gibi hissediyorlarmış bugün kızım saat 12 buçukda yatdı hatda eşim bana kızdı neden bu çoçuk bu saate kadar ödev yapıyor diye sanki ben otur kızım diyorum da 1 satır ödevi 2 sattde yapyor valla dün sıkıntıdan sinir lerim boşalmış farkında değilim ağla ağla geberdim allah bize yardım etsin anneler
 
bende aynı derden yanıyorum 2001 ağustos doğumlu anasınıfına gitmedi bana çok düşkün 8.30 dan2.30 a kadar okuldayım anne gittme diyor ne yappacağım bilmiyorum inşallah alışır yoksa yandım valla
 

arkadaşım seni okuyunca ben biraz rahatladım yalnız olmadığıma tek bende böyle bir dert yokmuş diye teselli oldum ne yalan söyliyeyim sevindim bile diye bilirim demekki bunların hepsi aynı fazla kafaya takmamak ve sabır lazım:1hug:
 
offf aynı dert bendede var..bu sene okula başladı..ders yapmaktan okula gitmekten nefret ediyor..helede o el yazısı yokmu..allah bunu çıkaranı bildiği gibi yapsın hiçbir şey demem..ev ödevi yapmadığı için eşim sinirlenip okula göndermemiş oğlumu çalıştığım ve kursa gittiğim için ancak geç saatte haberim oldu..eşimle ufak atıştık..yani kendince ceza verdiğini sanıyor ama halbuki okuldan dahada soguyor çocuk..allah hepimize kolaylık versin işimiz gerçekten zor arkadaşlar...
 
bendede var bu dert.bu sene anaokuluna başladı düne kadar gayet iyiydi ama iki gündür gitmek istemiyor.hele bugün okulun bahçesinde sınıfa girmiycem diye elimden bir kaçtı ,bütün arkadaşları sınıfa girdi biz okulun bahçesinde dört döndük.''okulu sevmedim yeter bu kadar gittiğim'' diyor ya ne yapıcam bilmiyorum.:1no2:ablasında hiç böyle bir sorunum olmamıştı off off:çok üzgünüm:
 
kızlar biz mi gidiyoruz okula bizim çoçuklar mı bilmiyorum şimdi bizde okullu olduk


sırnaşık şeysırnaşık şey:teytey::teytey:
 

okulda yaşadığı bir olay etkilemiş olabilir onu ya arkadaşıyla falan kavga etmiş olabilir yada öğretmen belki biraz sert çıkmıştır öğretmenle konuşun bence sorun ortaya çıkar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…