2 yasinda oglum var, tv telefon olabildigince acmama ragmen bazen bende mecbur kaliyorum. kar zarar hesabi yapiyorum o esnada, acmazsam kendine zarar verebilme ihtimali oldugunda mecburen aciyorum.
tabiki hic olmamali kabul, bunu bilerek 20 ay o uyanikken hic bir tv kanalini izlemedim ben, cok dikkat ettim aslinda. ama hicbir cocugun gunde 1-2 saat tv izledigi icin otistik olacagina da inanmiyorum acikcasi.
kimi cocuk tum gun tv karsisinda oturur 1,5 yasinda masal anlatacak kivama gelir, kimi cocuk hic ekran gormez 4 yasinda konusur ya da otistik olur.
tabiki etken bazi seyler, burda kendinizi suclamayin diye soyluyorum. anlattiginiza gore siz elinizden geleni yapiyorsunuz zaten.
cocuklar bir doneme kadar veri toplar, alici dili gelistirir, sonra verici dile gecerler. sizin kiziniz da verici dile gecmeden once alici dili gelistirmekle mesgul anlasilan.
arastirmalarim sonucu (oglumla ilgili cok cok arastirmistim bu konuyu) gordum ki otizm sadece erkek cocuklari etkiliyor. yani kiz cocuklar bilimsel olarak otistik olmuyorlar.
kizinizla inatlasmayin size tavsiyem. oglumla ne zaman inatlassam uzerine gitsem o seyi asla yapmiyordu. anne desin diye ben gozunun icine bakiyordum, o hece bile demiyordu. biraktim ne de olsa soyleyecek dedim suphelerimi bir kenara attim, ilgimi biraz baska yone cektim, cocuk 20 kere ust uste anne anne diye seslenmeye ilgimi cekmeye calismaya basladi.
suan konusuyor diyemem, derdini anlatacak kadar geveliyor biseyler, ne yapiyorsun dedigimde boya yapiyom, kitap okuyom, baban ne yapiyor dedigimde baba alo yapiyo gibi basit cumlelerle anlatiyor ancak derdini. inanin ne zaman uzerine dusmeyi biraktim o zaman basladi. ilgilenin, ama uzerine dusmeyin. merak etmeyin kisa surede baslayacaktir