- 8 Ocak 2012
- 1.129
- 959
-
- Konu Sahibi TheQueeninthenorth
Herkese merhaba,
3 ekimde düğünüm var, öğretmenim. Eşimin yanına atandım geçen hafta allaha şükürler olsun. Atamam daha yeni belli olduğu için yeni ev bakabiliyoruz. (gönlümüze ve bütçemize göre bir yer bulamadık hoş daha, bakındığımız muhit pahalı) Bu zamana kadar her zaman kendi evim olsun istedim, evlendiğimde kendi evime gireceğim derdim. Kira boşa verilen para, kira ödeyeceğime ev kredimi öderim derdim. Ancak şu anda ev için gereken peşinata sahip değiliZ. İkimiz de ailelerden maddi yardım görmüyoruz. Herşeyi kendimiz yapıyoruz. Zaten benim atandığım ve ev bakındığımız muhitlerdeki evlerin fiyatları çok yüksek ve krediye uygun evler değiller. Kiralık evler de çok pahalı. 1500tl maksimum bütçe belirledik ancak inanın bir tane dahi 1500tl altında uygun içine girilir ev bulamadık. Bulduğumuz uygun fiyatlı evler de eski, oturulacak gibi değiller. Ne yapacağız hiç bilemiyorum. Çok mutsuzum. İki tane daire haberi geldi henüz çok yeni, biri 1400tl diğeri de 1500tl kira istiyormuş. Şimdi size sorum şu: Aylık gelirimiz 6000 tl civarı, benim branşım gereği özel ders imkanım veya etüt merkezinde çalışma şansım da yüksek. Ordan da ek gelirimiz olacak. Bir sene kirada otursak ve 1500tl civarı kira ödesek sizce ev peşinatı biriktirebilir miyiz? Tabii beyaz eşya taksidimiz vs de olacak. Gelirimiz fena değil ancak harcamamız da ona göre. Herkes 1-2 sene kirada otur sonra kendi evini alırsın kasma vs diyor ama kendi evimi alacak parayı nasıl biriktireceğim bir yerden nakit vs gelmeden aklım almıyor benim. Ömür boyu kiracı kalacağım gibi bir his var içimde. Uzun süre kirada oturup kendi evini alanlar, bunu nasıl yaptınız? Baz projeler var altın günü gibi oeşinatsız ev sahibi yapan, onları da düşünmüyor değilim. Bir yol gösteren büyüğümüz de yok. Fikirlerinizi bekliyorum.
Almak istediğin daireye göre değişiyor peşinat miktarı. Krediye uygun bir ev için bankalar %75 ine kadar kredi veriyor. Yani evin %25 ini peşinat olarak bulmak zorundayız. Benim çalıştığım muhit ve çevresindeki evler pahalı, yani 400bin tl den başlıyor orta halli evler ve bina yaşları yüksek. Eski evler. Yeniler ise 600 bin tl civarı ve daha fazla. Daha uygun fiyatlı evler ise uzak muhitlerde, ulaşım vs sorun olacak. Yeni atandığım okuldan çok ters bir yerde oturmak istemiyorum. İstanbul dayız malum, trafik büyük sorun olabiliyor.
1+1 eşyalı evler var çevrede, zaten yeni açılan bir üni olduğu için çevrede fiyatlar bu kadar yksek kiralık evlerin.fakat yeni evleneceğim için buna sıcak bakmıyorum ben. zaten önceden yurtta kaldım, eski görev yerimde tek başıma 1+0 tek göz eşyalı evde kaldım. Bilemiyorum...
Kira boşa verilen para mı? Bu lafı hayatımda ilk kez duyuyorum. 3 yıl kiralık bir evde oturdun diyelim ki, 3 yıl boyunca o evin içinde "sen" yaşarsın, elalem değil. Boşa verilen paraysa hiç para verme sokakta yat o zaman. Kira boş yere verilen paradır diye düşünürsen mutsuz olursun. Ha deyince ev alınmıyor, bak nasıl ev alsam diye kara kara düşünüyorsun. Öyle evler var ki, satın almak istesen kendini satsan alamazsın ama kirasını ödediğin sürece içinde oturabilirsin. Başını sokacak bir ev olmadan yaşayabilir misin? Yaşayamazsın. O halde kira boşa verilen paradır diye düşünmemelisin. Önce bakış açını biraz yumuşat, bu kadar olumsuz olma. Ondan sonra satın almak istediğin evi satın alabilecek duruma muhakkak gelirsin. Herkes ev almak ister ama bu kadar dar açıdan bakmamak lazım olaya. Evet kiralar pahalı olabilir ama mecbur kalırsan ne yapacaksın, oturmak zorundasın. O bakış açını değiştirmediğin sürece bu konu hakkında mutlu olamazsın.
6000 TL ile 1500 TL kirayı da çok rahat ödersin.
emlakçılara gidin onlarda peşinata gerek kalmadan kredi ile işi hallediyorlar eşim emlakçı ordan biliyorum :)
Birde emlakçılar işin ustası olmuş tamamına kredi verilen evler var onlara da bakın
Merak ettim hangi şehirdesiniz
Ben Ankara da o kirayı duymadım
Biz düğünden 1yıl 2ay sona aldık evimizi.
Eşya+düğün borcu da vardı bu arada.
Ama ev alırken babam biraz destek oldu birkısmı borç olmak üzere.
Birikim yapmakta sıkıntı yaşamıyorsanız o gelirle yıllar boyu kirada kalmasınız.
Ama kira ve ev bedeli ilk etap için çok yüksek bence.
Bu fiyatlar geciktirir sizi.
Başka semtte otursanız yol parası ve mesafe çok mu olur? Düğününüze daha varsa Kasım ayında seçimlerden sonra faizler düşünce peşinat kadar bireysel kredi çekseniz?
Bir de şu var; eve gelen ekspere 500 TL yedirirseniz evin değerini yüksek gösterip tamamını bankadar kredi olarak çıkartabiliyor. Peşinatsız tamamını kredi çekenler tanıyorum. Bankalar artık ticarethane isterlerse ayarlıyorlar. 1 yıl 1500 TL 18.000 TL para yapar valla çok. Ev kredisi için de Kasım sonrasını bekleyin derim. 700 TL'lik bir ev tutsanız yol masrafınız fazla olmayacaksa; neredeyse 10.000 TL artar..
İstediğin kadar lüks evde oturursan otur, sana ait olmadıktan sonra evet sokağa atılan paradır bana göre. En ufak bir tadilatta ev sahibiyle muhattap olmak zorunda kalırsın, canının istediği gibi mutfağını banyonu değiştiremezsin. İyi anlaşabileceğin biri değilse uğraşır durursun. Kendimi satsam alamayacağım bir evi satın almak istemem zaten. Çok lüks, geniş vs olmasına gerek yok.Yeter ki benim olsun. Zamanı gelince durumumuzu düzeltince satar üzerine peşinat mı koyarım, kredi mi çekerim ne yaparsam daha güzel geniş bir ev alırım. Ama elimde satacak gayrımenkulüm yokken ve kira giderim varken nasl birikim yapacak da ev sahibi olacağım? Üzgünüm ama benim bakış açım bu. Ha böyle düşünüyorum da şu an yapabileceğim bir şey var mı hayır. Kirada oturacağım mecbur. Ama aklın yolu birdir ve bunun dar bakış açısıyla filan alakalı olduğunu sanmıyorum.
Zorluklarından bahsetmeni anlıyorum ama "sokağa atılan para"dır nedir yani onca zaman içinde yaşıyorsun o ne olacak? O evde oturmanın bedeli oluyor işte o kira, bazı evlerinki pahalı bazılarınınki ucuzdur ama onların içinde yaşayan kişi sensin. Sokağa atılan paraysa sokakta otur o zaman, böylece sokağa da para atmamış olursun. Oturabilir misin sokakta? Hayır. Başını sokacak bir ev olmadan yaşayabilir misin? Hayır. Bizim insanımız "benim olsun da nasıl olursa olsun" dediği için bizim ülkemizde bu kadar çok çürük çarık, sağlam olmayan, şiddetli bir depremde yerle bir olan milyonlarca bina var. Aklın yolu bir evet, mecbur kalınca her şeye katlanmak zorunda kalıyor insan, mecburen sokağa para atmaya devam edeceksin neticede.İstediğin kadar lüks evde oturursan otur, sana ait olmadıktan sonra evet sokağa atılan paradır bana göre. En ufak bir tadilatta ev sahibiyle muhattap olmak zorunda kalırsın, canının istediği gibi mutfağını banyonu değiştiremezsin. İyi anlaşabileceğin biri değilse uğraşır durursun. Kendimi satsam alamayacağım bir evi satın almak istemem zaten. Çok lüks, geniş vs olmasına gerek yok.Yeter ki benim olsun. Zamanı gelince durumumuzu düzeltince satar üzerine peşinat mı koyarım, kredi mi çekerim ne yaparsam daha güzel geniş bir ev alırım. Ama elimde satacak gayrımenkulüm yokken ve kira giderim varken nasl birikim yapacak da ev sahibi olacağım? Üzgünüm ama benim bakış açım bu. Ha böyle düşünüyorum da şu an yapabileceğim bir şey var mı hayır. Kirada oturacağım mecbur. Ama aklın yolu birdir ve bunun dar bakış açısıyla filan alakalı olduğunu sanmıyorum.
Betonarme binaların ömrü 50-60 yıl diye biliyorum. 33 yıl ev kredisi ödemek mantık dışı bence, ev gerçekten kendisine ait olduğu zaman bina yaşlanmış olacak.Sizin durumunuzda kira ve ev almak çok farketmiyor ki zaten . Zaten 600binmiş evin fiyatı 33 yıl için her aya 1500tlye denkgeliyor .Bir evin ömrü kaç yıldır ortalama çok bir karınız olmaz .
Bence birkaç yıl orda kirada idare edin , belki ulaşım imkanları iyileşecek başka bir yerde daha uyguna bulacaksınız .
Yani şu şartlarda kredileri çekip, faziler düşünce bankada yapılandırmak bir seçenek gözüküyor. Aklıma gelen bu kadar. Hayırlı olsun şimdiden. :)başka semt de olabilir çok uzak olmamak kaydıyla ama civar semtler de aynı durumda. 1,5 saatlik bir yolu göze almam lazım yeni yapılan kooperatiflerden uygun kredili ev almak için. 700tl lik evler kümes gibi buralardadüğünümüz de 3 ekimde.
başka semt de olabilir çok uzak olmamak kaydıyla ama civar semtler de aynı durumda. 1,5 saatlik bir yolu göze almam lazım yeni yapılan kooperatiflerden uygun kredili ev almak için. 700tl lik evler kümes gibi buralardadüğünümüz de 3 ekimde.