• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kira

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

inekobasi

Guru
Kayıtlı Üye
3 Nisan 2011
3.629
11.627
408
İstanbul
Merhabalar.. küçük bir Evimiz var,kirada. Aralık ayında kiracının 5 yılı doluyor. Kiracı tek başına yaşayan emekli ve aynı zamanda çalışan donanımlı biri. (Maaşı az, ihtiyaç sahibi biri olarak düşünmeyin diye belirtiyorum) şu ana kadar hep tefe TÜFE oranında zam yaptık. Bu arada ücretsiz izindeyim. Kira ile bebeğimin ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Aralık ayında zam yapacağız. Eşime göre yine tefe TÜFE oranında zam yapılacak. Bana göre ise kirayı emsal daireler fiyatına çekecek kadar zam yapacağız. Kocam kira nasıl olsa bana geliyor diye umursamıyor gelen rakamı bence. Evin şu anki kirası emsallerinin yarısından da az. Tamam vicdansızlık yapalım demiyorum ama emsal değer neyse 5 yıl dolunca ona göre zam yapılmaz mı? Ne dersiniz hanımlar kim haklı?
Edit: çok faydalı dönüşler aldım teşekkür ederim. Bazı mesajlar da düzenleme yapmama mecbur bıraktı.
Ev fiyatları bu kadar uçmuşken her şeyin fiyatı artmışken bence burdan tüm suç yöneticilerindir, ev sahiplerinin değil. İstanbul’da kümesler bile milyonun üstünde iken kimse artık ev alıp 3-5 kuruşa kiraya vermez. Bunun müsebbibi de ev sahipleri değildir. Gıda fiyatları arttı markettiler kötü, ev fiyatları arttı ev sahipleri kötü.. değil işte yöneticiler beceriksiz. Yakında evlerini kiraya vermek yerine boş bırakan insanları görürsem hiç şaşırmam.. her şey günlük güneşlik olsa ben bebeğime alacağım bezin, mamanın hesabını tutmak zorunda kalmasam amenna..

Son düzenleme:
Merhabalar.. küçük bir Evimiz var,kirada. Aralık ayında kiracının 5 yılı doluyor. Kiracı tek başına yaşayan emekli ve aynı zamanda çalışan donanımlı biri. (Maaşı az, ihtiyaç sahibi biri olarak düşünmeyin diye belirtiyorum) şu ana kadar hep tefe TÜFE oranında zam yaptık. Bu arada ücretsiz izindeyim. Kira ile bebeğimin ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Aralık ayında zam yapacağız. Eşime göre yine tefe TÜFE oranında zam yapılacak. Bana göre ise kirayı emsal daireler fiyatına çekecek kadar zam yapacağız. Kocam kira nasıl olsa bana geliyor diye umursamıyor gelen rakamı bence. Evin şu anki kirası emsallerinin yarısından da az. Tamam vicdansızlık yapalım demiyorum ama emsal değer neyse 5 yıl dolunca ona göre zam yapılmaz mı? Ne dersiniz hanımlar kim haklı?
Ben emsal değerde yapardım ticaretin vicdanı olmaz bence bana niye vicdan yapılmıyor çalışıp çabalayıp ev almışım istediğim gibi değerlendirmek hakkım

Birden o kadar yükseltmek ne kadar doğru kendiniz de kirada olduğunuzu düşünün. Yükseltin ama birden 1500 ü 3000 yapmak ağır olur uygun da değil bildiğim kadarıyla hukuki olarak
Hukuki olarak 5 yıl dolduğu için emsal daire fiyatına çekilebilir.

duruma göre şekil alınması gerek bence. kiracı ödeyebilecek durumdaysa yapın ama değilse yapmayın.

Detayları tamnolarak bilmiyorum ama niyetiniz neyse onu önceden kiracıya bildirmeniz iyi olur sizin ahlaktan doluyormus süreniz ama mesela yazın daha kolay ev bulunur diye düşünüyorum tayin dönemlerinde vs bu yüzden yazın söylemeniz kiracinizin menfaatine olur
bunu düşünmemiştim eşimle bunu da konuşayım teşekkürler

Emsalinin yarısı Bile değilse tefe tüfeye göre yapmayın. 5 yıl olmuş iki katına çıkarmakta bir sorun görmüyorum ki hemen kabul ederler
Evet ben de bunu anlatmaya çalışıyorum kocama. Tefe TÜFE ye göre yaparsam kiracı evi de olsa kendi evini kiraya verir ömür boyu kalır benim evde. Kocam da bana düşman evine mi bilemedim

Ev sahibi olarak sahsen öyle birseyi birden yapmam. Zamlari insafli bir sekilde yapmak lazim. Milletin anasi agliyor yapilan kiralar ve zamlar yüzünden Türkiyede
Birden değil ki aslında 3 senedir bedelinin çok altında. Ki 2020 sonunda hiç yapmadı eşim zam. E adam da şu an ihtiyaç sahibi değil. Biliyorum. Ve ben çalışmıyorum o kira benim çocuğumun ihtiyaçlarını karşılıyor

Kira fiyatları gerçekten çok yüksek ben olsam ben de eşiniz gibi yapardım Tüfe oranın da emekli olduğuna göre ihtiyacı var ki çalışıyor bence ama siz de kendinize göre haklısınız tabi eğer emsal fiyatlara göre zam yapmak istiyorsanız şimdiden haber vermeniz daha doğru olur çünkü kiralık ev zor bulunuyor fiyatlardan ötürü belki isteyeceğiz ücret çok gelebilir karşı tarafta buna göre bir plan program yapabilir .

Kiraci ödeyebilcekmi zami?
Kiracinizdan memnunmusunuz? Memnunsaniz ben evde oturabilcegi sekilde bi zam yapardim.
Esimin babasi sirf fazla para almak icin kiracilarini cikartti gecen sene, yeni gelenler priz dahil herseyi söküp gittiler.

Emsalinin yarısı Bile değilse tefe tüfeye göre yapmayın. 5 yıl olmuş iki katına çıkarmakta bir sorun görmüyorum ki hemen kabul ederler
Adam geçen Aralık kafasına göre bizle konuşmadan zam yapmış tefe tüfe nin de altında onu göndermişti ocakta eşime. Önceki yıl hiç zam yapmadığımız için lütfetti herhalde beyefendi. Kavga gürültü arattım kocamı kanuni zam oranına göre zam yapsın diye

Birden değil ki aslında 3 senedir bedelinin çok altında. Ki 2020 sonunda hiç yapmadı eşim zam. E adam da şu an ihtiyaç sahibi değil. Biliyorum. Ve ben çalışmıyorum o kira benim çocuğumun ihtiyaçlarını karşılıyor

Para sizin ihtiyaclarini karsiliyorsa onunla ilgilenmek de size düser. Yani zamlari esinizin yerine siz yapsaydiniz. Sahsen kiralarin birden eve yatirim bile yapilmadan daha fazlasina cikartilmasini etik bulmuyorum. Icerde oturan insanin geliri cok olsun az olsun fark etmez. Bu konularda esinizle oturup bir planlama yapmaniz lazim.

Adam geçen Aralık kafasına göre bizle konuşmadan zam yapmış tefe tüfe nin de altında onu göndermişti ocakta eşime. Önceki yıl hiç zam yapmadığımız için lütfetti herhalde beyefendi. Kavga gürültü arattım kocamı kanuni zam oranına göre zam yapsın diye

Siz kendiniz zam yapmamissiniz. Adam kendi daha fazla para ödedigi icin li "lütfetmis oluyor". Idareyi ele almiyorsunuz, ama kavga gürültü esinizi aratmaya biliyorsunuz. Dedigim gibi ya dogru dürüst oturup planlayacaksiniz zamlari da yada böyle durumlar kacinilmaz

Kiraci ödeyebilcekmi zami?
Kiracinizdan memnunmusunuz? Memnunsaniz ben evde oturabilcegi sekilde bi zam yapardim.
Esimin babasi sirf fazla para almak icin kiracilarini cikartti gecen sene, yeni gelenler priz dahil herseyi söküp gittiler.
Kiracı ihtiyaç sahibi değil bundan eminim kurumsal bir yerde üst düzey çalışıyor. Sitenin önünden servisi kalktığı için bizim evde oturuyor. Ama kiralarını günü gününe öder. O noktada sorun yaşamadık. Eşim de yarın öbür gün kötü kiracılarla uğraşmayalım bu kiracı günü gününe ödüyor nasılsa diyor. Ama günü gününe ödüyor diye bedelinin yarısı bile olmayan evde kalması da bana haksızlık değil mi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back