Yağlı yiyecekler kan kolesterolünü yükseltip, kalp hastalığına neden olmaz mı?
Bu sorunun iki cevabı vardır:
• Yağlı yiyecekler, kan kolesterolünü yükseltmez. Sadece karbonhidratlı yiye- cekler, kanda trigliserid denen kan yağlarını yükselir. Asıl kan yağlarının meta- bolizmasını bozan ve onları zararlı hale getiren, tatlı, şeker, bal ve tatlandırıcılar; meyveler ve meyve suları; bütün şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardır (pirinç, ekmek, tost vb).
• Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, bilinenin aksine yüksek miktarda ko- lesterol içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucu, bu yiyeceklerde bulunan kolester- ol, direkt kolesterol olarak hemen kana geçmez ve kan kolesterolünü yükseltmez!
Yiyeceklerde bulunan kolesterol, kan kolestorünü neden yükseltmez?
Klasik biyokimya ve biyoloji bilgilerimize göre, yediğimiz gıdaların hepsi bağırsaklarımızda yıkılır, parçalanır ve küçük moleküller olarak emilerek kanımıza geçer ve karaciğere ulaşır.
Benzer şekilde yiyeceklerde bulunan kolesterol de parçalanır ve bağırsaklardan (artık kolesterolle bir alakası olmayan) küçük moleküller olarak emilir, o şekilde karaciğere taşınır.
Karaciğerimiz bir fabrikadır. Kendine ulaşan çeşitli yapı taşlarından, organiz- manın bütün ihtiyacına göre yağ, şeker ve protein üretir; kullanılmış ve yıpranmış olanları da safra şeklinde vücuttan dışarı atar.
Bir organizmada bulunan bütün hücrelerin ömrü ortalama üç ay kadardır. Üç ayın bitiminde her bir hücre yıpranır, yaşlanır, parçalanır ve organizmadan atılır. Sağlıklı bir organizmada parçalanmış ya da ölmüş olan hücrelerin yerine, sürekli olarak yeni hücreler yapılır.
İşte, karaciğerin en önemli görevlerinden biri her organın ihtiyacına göre, yeni hücrelere yapı taşı olan kolesterolü üretmektir.
Kolesterol zengini yiyecekleri hiç ağzımıza koymasak bile karaciğer ve bağır- sakların iç yüzünü kaplayan zar dokusu (epitel doku), her gün sürekli bir şekilde 2,5 gr, yani 2.500 mgr taze kolesterol üretir. Yani ne yaparsak yapalım, insan or- ganizmasında her gün 2.500 mgr taze kolesterol üretilir. Kolesterol insan vücu-
dunun ürettiği en güçlü antioksidandır. Stres hormonunun ana maddesi kolester- oldür, bu nedenle stresli kişilerin kolesterolü koruyucu olarak yükselmektedir. Bu nedenle, stresli kişilerin kalp krizi geçirmelerinin nedeni de kan kolesterolü değil, aşırı stres olduğu bildirilmiştir. Kalp krizi nedenleri ve özellikle stres fak- törü, kendisi de kalp hastalıkları uzmanı olan İskoçyalı Dr. Malcolm Kendick'in
The Great Cholesterol Con adlı kitabında, açıklıkla anlatılmaktadır.-
Bu durumda kolesterol düşman değil, insan için hakiki bir dost konu-
munda! Yani son derece önemli temel bir yapı taşı mı oluyor?
Evet. Kolesterol, son derece önemli (olmazsa olmaz), temel bir yapı taşıdır.
Öyle ki, kolesterol doğadaki tüm hayvanların doku ve organlarında bulunan her hücre zarının temel yapı taşıdır. Kolesterol olmasaydı dünyada insanlar ve hayvanlar oluşamaz, yaşayamaz ve hayatta olamazdı.
Kolesterolün faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
• Karaciğer, safra yapımı için kolesterolü kullanır. Safra, yediğimiz yağların bağırsaktan emilmesi ve hazmedilmeleri için gerekli olan önemli bir salgıdır.
• Kanda bulunan kolesterol, organizmada bulunan bütün kolesterolün ancak beşte biri kadardır. Tüm kolesterolün geri kalan kısmı ise, yeni hücre yapımında kullanılır.
• Kolesterol, aynı zamanda 'östrojen', 'androjen', 'testesteron', 'progesteron' gibi bütün seks hormonları ve 'stres' hormonlarının yapımında da kullanılır. Say- dığımız bu hayati önemi olan hormonların yapı taşı kolesteroldür.
• D vitamininin yapımında da, kolesterol kullanılır. Kuvvetli kemikler, sağlıklı sinir sistemi, sağlıklı büyüme, mineral metabolizması, kuvvetli adaleler, insülin yapımı, üreme ve güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudumuzun D vitaminine
ihtiyacı vardır.
• Kolesterol kuvvetli bir antioksidandır. Hücreleri serbest oksijen radikallerinin tahribatına karşı koruyarak; kalp damar hastalıkları, kanser hastalıkları ve dejen- eratif hastalıkların gelişmesini önler.
• Beynimizde bulunan 'serotonin' (mutluluk hormonu) reseptörlerinin normal bir şekilde çalışmaları kolesterol sayesindedir. Çünkü reseptörlerin ana yapı taşı kolesteroldür.
• Sinir sistemimizde her an meydana gelen sinir uyarılarının iletilmesinde de, ileti kavşaklarında (snapslarda) bulunan alıcı ve verici reseptörlerin tümünün yapısında kolesterol bulunmaktadır. Kolesterol eksikliğinde sinir uyarılarının
iletilmesi bozulmaktadır.1931, t9 4 ] ,1 9 5 1
• Kolesterol beyin ve sinir sistemi hücrelerinin %60 kadarını meydana ge- tirmektedir. Bu nedenle kolesterolü düşük olan kişilerde, depresyon, intihar yatkınlığı ve saldırganlık sık olarak görülür.
• Kolesterol hafızayı kuvvetlendirir.
• Bebeklerin önemli ve tek besin kaynağı olan anne sütü, kolesterolden son derece zengin bir temel besin maddesir. Bebek ve çocukların gelişimi sırasında, sinir sistemi ve beyinlerinin sağlıklı gelişmesi için, yüksek kolesterol içeren gıdalarla beslenmeleri şarttır.
• Bağırsak duvarlarının sağlıklı gelişmesi ve çalışması için kolesterol önemli yer tutar. Düşük kolesterolü olan kişilerde kolit gibi bağırsak bozuklukları
sıklıkla görülmektedir.
• Kan kolesterolü, kesilen ve yaralanan dokularımızın tamir edilmesi için de kullanılır. Bu nedenle, iyileşmiş yara ve kesiklerde, ameliyat yerlerinde oluşan nedbe dokusunda (fibröz doku) fazla miktarda kolesterol bulunur. Kolesterol, yaraları iyileştirmek için o bölgelde birikmiştir.
Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si kitabından alıntıdır