selam
sabah kalktım tartıldım 73 kiloyum.moralim bozuldu sadece şekersiz kahve içtim
işyerinde de yemedim öğlen sadece yoğurt ve salatalık yemeyi düşünüyorum.akşam da sadece karpuz
günde 3 lt su içiyorum
58 e düşene kadar devam edicem
her gün rapor vericem
akşam sadece yağsız salata mı yesem?
Merhaba. Öncelikle kolay gelsib demek istiyorum. Istediginiz kiloya en saglikli bir sekilde kavusmaniz dilegiyle...
Karatay diyetinin nasıl bir diyet olduğunu, nasıl bir beslenme ve yaşam biçimi olduğunu iyi öğrenmemiz gerekiyor. Kısaca size maddeler halinde özetlemek istiyorum:
1) Sağlıklı beslenmek demek aç kalmak demek değildir. Bu şekilde kilo saglikli bir sekilde asla verilmez. Zaten kilo verilse de kısa zaman içinde misliyle geri alınır.
2) Sağlıklı beslenmek için sağlıklı yağ tüketmek şarttır. Karatay/Taş devri/Paleo/Ketojen diyetlerinin en temel besini de zaten yagdir. Kimisi en basta protein gelir sanar, proteine cok agirlik verir, ki bu da cok yanlistir (Dukan diyeti de bu acidan cok hatalidir). Çünkü proteini fazla yemek kabızlık yapabilir. Bu sebeple, saglikli karbonhidrat olarak sebze ve kuruyemis tuketmek de cok onemlidir. En önemli besin olan yağdan yani tereyagindan, iç yagindan ve zeytinyağından asla korkmamak gerek. Bilakis bol bol tuketmeliyiz. Ama tabii ki sagliksiz yag olan aycicek/misir gibi siviyag ve margarin tamamen yasaktır. Yoğurtlar, sütler, peynirler, kıymalar yağsız yenmemelidir. Yağ yemeklere hem lezzet verir, hem sağlık.
3) Dediğiniz gibi şeker tamamen hayattan çıkartılmalıdır. Tatlandiricilar tamamen tamamen tamamen yasaktir. Icinde bol miktarda seker bulunan meyveler de kısıtlandirilmalidir. Sadece sabah 1 porsiyon olarak tuketilmelidir.
4) Bununla beraber nişastalılar (özellikle patates ve mısır), glisemik indeksi yüksek gıdalar (bazı gıdalar normalde düşük glisemik indekse sahip olsa bile pişirme ve kesme şekline göre bile glisemik indeksi yukselebilir. Mesela havuç sadece çiğ olarak tüketilmelidir), ve ayrıca beyaz veya kepekli olsun ekmegin her türlüsü tamamen yasaktir. (Ekşi mayadan köy ekmeği uzerine bolca tereyagi surulmek sartiyla az olarak yenebilir.)
5) Midede ve bagirsakta uzun süre duracak yani hemen hazm olmayacak gıdalar (yani protein ve saglikli yag) tüketilmelidir. Protein olarak et, yumurta, baklagil, kuruyemise yer verilmeli, her gun mutlaka yumurta tuketilmelidir. Çünkü bu şekilde beslendigimizde daha uzun süre tok kalmış olacağız. Karbonhidrata da olculu olarak yer verilmelidir. Mesela makarna, pirinc pilavı, ekmek, mısır, patates, haslanmis havuç tamamen yasaktır. Yine karbonhidrat olan meyveler ise akşam asla tuketilmemelidir.
6) Günlük en fazla 3 öğün, en ideal sabah ve akşam 2 öğün, daha da istikrarlı iseniz "Fasılalı Açlık" sistemiyle sadece akşam tek öğünle gün geçirilmelidir. Kesinlikle ara öğün yapılmamalıdır.
7) Yenilen her şey doğal olmalıdır. UHT süt tamamen yasaktır. Günlük pastorize süt tüketilebilir ama en ideali sokak sütçüsü dediğimiz yerlerden süt almaktır. Yoğurt sadece ev yapımı yenmelidir. Hazır pastorize yoğurt yasaktır. Dogal yogurt yapan yogurtculardan/sutculerden yogurt alinmali ya da evde yoğurt mayalanmalidir. Nerede kaldı, yağsız light yoğurt tamamen yasak!
8) Laf light'tan açılmışken, light/diyet etiketli satılan bütün ürünler yasak. Markette satılan ister diyet ister normal olsun paketli abur cubur vesaire her ürün yasak.
9) Dediğiniz gibi su çok önemli. Günde en az 2 lt su içilmelidir.
10) En en en önemlisi de spor. Sporun en güzeli de yürüyüş. Günde en az yarım saat yürüyüş yapılmalıdır.