- 7 Şubat 2019
- 1.761
- 4.032
- 30
-
- Konu Sahibi cingozrecai
Benzer bir olay yaşadım. Adliyeye yürüyorum bir adam basbas bağırıyor. Tehdit savuruyor küfür ediyor sürekli. Telefonla konuşuyor sandım başta, sonra ne susuyorsun o şikayeti geri almazsan seni gebertirim deyince anladım yanında biri var. Yavaşladım önüme geçsinler diye. Bu hala bağırıyor. En son kadının kolunu tutup sıktı ben de refleksle adamın kolunu tuttum sen napıyorsun kendine gel diye. Etraftaki erkekler de müdahale etti adliyeye kadar kadınla birlikte biz kadınlar adamla da adamlar yürüdü. Yürürken konuştum dilerseniz işleminizi yaparken eşlik edeyim ya da birini ayarlayayım diye (stajyer avukattım o dönem), yok iyiyim dedi. Sonuç; girişte aramadan geçip adamı bekledi, beraber gittiler nereye gideceklerse. Sen gerizekalıysan ben napayım diye sinirimden kudurdum ben de. Bazısı gerçekten tuhaf.Bir kez babamla gezerken genç bir adam (ne kadar adam denebilirse) sevgilisini tartaklamaya başladı. Babam koşa koşa gitti, "Utanmıyor musun kıza böyle yapmaya, benim de kızım var.Bu kız da bir babanın evladı, biz sizin gibiler kızımızı tartaklasın diye yetiştirmiyoruz. Çık git "dedi ayırdı. Adam babamın üstüne yürüdü sana ne diye.Yani neredeyse babama da vuracak. Babam "Efendi ol git bak ben de sinirleneceğim" dedi eyvah babamla kafa göz girecekler birbirlerine şu kızı aralarından alayım polisi arayayım diye düşünürken kız "Amca sen karışma" dedi. Şok olduk. İyilik de yaramıyor bazenBazı hemcinslerim sevgiyi, aşkı, evliliği çok yanlış biliyor... Sonları da çok kötü oluyor duyuyoruz haberlerde. Siz çok iyi yapmışsınız Allah razı olsun sizden
Çocuğu bırak dediyse çocuğa da bir şey yapıyordur ama. Ben buna dayanarak yorum yapmıştım. Üzücü bir durum gerçekten, duyarlı olduğunuz için teşekkürler.Nasıl anlatacağımı bilemedim şu an ama benim tahminim adamın mesleğinden de yola çıkarak eşinin kendi isteği olmadan ispatlanmayacak şekilde hırpaladığı. Orayı da arasam hiçbir şey çıkmayacak muhtemelen ama önerinizi dikkate alacağım. Kadından da çok çocuğun ağlamasına üzüldüm çünkü.
Malesef öyle oluyor. Aile arası tartışma diyince polis de bir şey yapmıyor bildiğim ve sizin de şahit olduğunuz kadarıyla. Baba evimde apartmanda komşuluk ilişkileri vardı, bir kez alt komşumuz çok bağırdı eşine kapıyı nazikçe çalıp "... amca, ... teyze bana yardıma gelebilir mi? Gelirken de bir bardak şeker getirse olur mu?" Diyip kadını uzaklaştırmıştım evden çünkü büyümesinden korktum. Ama tanımayınca kimin kapısına gidilebilir ki? Şu an oturduğum apartmanda komşularımızdan birinin eşi geç saatte çalıştırılan süpürge için ertesi gün üst katı uyarmaya gitmiş kadın resmen "sen nasıl benim kapımı çalarsın" diye namus meselesine çevirmiş olayı. Artık hiçbir şey eskisi gibi değilAmin cümlemizden. E kimse gidemedi işte kapılarına uyarmaya. Kimbilir kaç kişi duydu seslerini. İnsanlar artık karışmak bile istemiyor. Can korkusu bir yana. Karıştığınız zaman kadın tarafından bile nerdeyse suçlu çıkarılıyorsunuz.
Ah işte böyle olunca ardı arkası kesilmiyor. Acaba gerçekten hala tehdit ediliyor olduğu halde aklından "bir daha yapmaz" diye mi geçiyor? Bu nasıl bir akıl tutulmasıBenzer bir olay yaşadım. Adliyeye yürüyorum bir adam basbas bağırıyor. Tehdit savuruyor küfür ediyor sürekli. Telefonla konuşuyor sandım başta, sonra ne susuyorsun o şikayeti geri almazsan seni gebertirim deyince anladım yanında biri var. Yavaşladım önüme geçsinler diye. Bu hala bağırıyor. En son kadının kolunu tutup sıktı ben de refleksle adamın kolunu tuttum sen napıyorsun kendine gel diye. Etraftaki erkekler de müdahale etti adliyeye kadar kadınla birlikte biz kadınlar adamla da adamlar yürüdü. Yürürken konuştum dilerseniz işleminizi yaparken eşlik edeyim ya da birini ayarlayayım diye (stajyer avukattım o dönem), yok iyiyim dedi. Sonuç; girişte aramadan geçip adamı bekledi, beraber gittiler nereye gideceklerse. Sen gerizekalıysan ben napayım diye sinirimden kudurdum ben de. Bazısı gerçekten tuhaf.
Çok üzücü ama tanıdık bi hikaye maalesef. Bence aradan zaman geçince kadınla iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Bazen insanların basireti mi bağlanıyor nedir dışarıdan bi gözden sen kendine ne yapıyorsun affederek sorusunu duymaya ihtiyaçları olabiliyor gözlerinin açılması için. Meslek sahibi dediniz belki azıcık cesaretlenmeye ihtiyacı vardır.
Konuştum o kadar, içerisi güvenlik dolu bir şey yapamaz, koruma talep edelim diye ama istemedi. Ne yaşıyordu ben de anlamadım açıkçası. Kadın cahil birine de benzemiyordu kendi tercihi dedim artık napılır ki daha fazla. Yine olsa aynısını yaparım ama adam beni napar diye de düşünürüm artık.Ah işte böyle olunca ardı arkası kesilmiyor. Acaba gerçekten hala tehdit ediliyor olduğu halde aklından "bir daha yapmaz" diye mi geçiyor? Bu nasıl bir akıl tutulmasıSinirle yaptı diye savunması oluyor bazılarının da. O sinirle daha neler yapabileceği ihtimalinden nasıl korkmuyorlar bilemiyorum
Polis bu gibi konularda sikayetcimisiniz diye sorar darp vs bakmaz kişi eğer şikâyetçiler ise işlemler başlar ama iki taraftan da ses gelmezse polisin yapabileceği birşey yok...
Duyarli biri olarak gerekeni yapmissiniz sağolasınız
İşte kendini düşünmeyeni siz düşünseniz ne olacak. Hayat da karar da onun. Çok yazık... Yapın tabii, emeklerinize sağlık. Sizin gibi hukukçu hemcinslerimiz bunu yaşayan ama daha fazla yaşamayı reddeden kadınlarımız için iyi ki var... Böyle susmayan, yardım eden aman bana neci olmayan iyi insanlar gördükçe iyiliğe olan inancımı sürdürebiliyorum..Konuştum o kadar, içerisi güvenlik dolu bir şey yapamaz, koruma talep edelim diye ama istemedi. Ne yaşıyordu ben de anlamadım açıkçası. Kadın cahil birine de benzemiyordu kendi tercihi dedim artık napılır ki daha fazla. Yine olsa aynısını yaparım ama adam beni napar diye de düşünürüm artık.
Anladım zaten, ben ikisini de kast etmiştim aslında. Off bilemiyorum ki kafamda senaryo yazmaya başladım resmen ben abarttım herhalde diye. Kendisi neyse de çocuğu çığlık attığı kadar dövüyor olsa kadın çocuğu için susmazdı gibi geliyor ya da ben kadınları anlayamıyorum.Çocuğu bırak dediyse çocuğa da bir şey yapıyordur ama. Ben buna dayanarak yorum yapmıştım. Üzücü bir durum gerçekten, duyarlı olduğunuz için teşekkürler.
Keşke... Ama keşke kadınlarımız da bu kadar susmasa. Benim şikayet ettiğim belki ilkti onlar için, umarım da son olur. Ancak defalarca susmak zorunda olan kadınlar da var.Aklıma beraber yaşadığı sevgilisi tarafından evinde öldürülen Zeynep geldi. Sevgilisinin daha önce cinsel istirmar da dahil olmak üzere çesitli suçlardan sabıkası varmış. Ama hic yaptırım almamış. Keşke Zeynep'in de sizin gibi bir komşusu olsaydı o komşu polisi arasaydı belki yaşıyor olurdu. Gerçi bircok kisi evli değiller diye karışmak istemezdi. İlla birileri ölecek insanlar arkasından ah vah edecek ama olay olurken müdahale eden kimse olmayacak. En doğrusunu yapmışsınız keşke sizin gibiler coğalsa
Kadının durumunu bilmiyoruz. Belki devamli şiddet görüyor. Gözü korkutulmustur. Cocuk da var. Böyle durumlarda polisin gittiğinde susan cok var
Keşke susmasalar onlar da çaresizlikten susuyor gidecek yeri yok. Kadın sığınma evinden çekiniyorlar.Keşke... Ama keşke kadınlarımız da bu kadar susmasa. Benim şikayet ettiğim belki ilkti onlar için, umarım da son olur. Ancak defalarca susmak zorunda olan kadınlar da var.
Aslında şiddete varana kadar daha önce bazı şeylerin değişmiş olması gerekiyor. Keşke şiddet gördüklerinde gidebilecek hayatları olsa normalde de. Belki ekonomik özgürlükleri olmasa da, onlara kucak açan aileleri olsa. Gelinliğinle çıktın, kefeninle dönersin diyorlar. Bazıları gerçekten kefenle dönüyor. Bazısı ailesi kucak açsa da psikopat eşlerinden kurtulamıyor. İçim sıkıldı.Keşke susmasalar onlar da çaresizlikten susuyor gidecek yeri yok. Kadın sığınma evinden çekiniyorlar.
Aslında bu tipler sevgililik döneminde de kendini belli ediyor. Mesela kıyafetine karışıyor kadın diyor ki beni kıskanıyor demek ki seviyor. Adam hakaret ediyor kadın diyor ki onu çok kızdırdım bu kadar üstüne gitmemeliydim. Adam sesini yükseltiyor kadın bir defadan bir şey olmaz diyor. Adam kadına el kaldırıyor çiçek alınca kadın gönlümü aldı diyor. Uzar gider bu listeAslında şiddete varana kadar daha önce bazı şeylerin değişmiş olması gerekiyor. Keşke şiddet gördüklerinde gidebilecek hayatları olsa normalde de. Belki ekonomik özgürlükleri olmasa da, onlara kucak açan aileleri olsa. Gelinliğinle çıktın, kefeninle dönersin diyorlar. Bazıları gerçekten kefenle dönüyor. Bazısı ailesi kucak açsa da psikopat eşlerinden kurtulamıyor. İçim sıkıldı.
Aslında bu tipler sevgililik döneminde de kendini belli ediyor. Mesela kıyafetine karışıyor kadın diyor ki beni kıskanıyor demek ki seviyor. Adam hakaret ediyor kadın diyor ki onu çok kızdırdım bu kadar üstüne gitmemeliydim. Adam sesini yükseltiyor kadın bir defadan bir şey olmaz diyor. Adam kadına el kaldırıyor çiçek alınca kadın gönlümü aldı diyor. Uzar gider bu liste
Sevgisizlik sindirilmişlik bilgisizlik sosyo-kültürel yapı. Hepsini diyebilirsiniz. Kadınlara sevgi nedir öğretilmiyor çoğu insan mutsuz evlilikte büyüdüğü için kimse ona sev dememiş sevil dememiş. Hatta bazılarının hiç sevgilisi olmamış normali bu her erkek böyle zannediyorlar. Bunu övünerek söylüyorlar (dini inanışına göre yaşayanları hariç tutuyorum)Sindirilmişlik mi desem, sevgi dilenmek mi desem ne desem bilmiyorum. Caddede herkesin ortasında yürüye yürüye dayak yediği halde kaçmayanı bile gördüm. Sevgilisi yürürken kolundan çekiştiriyor, saçından sürüklüyor, tekme Tokat atıyor. Kadın kaçmıyor bile yanında yürümeye devam ediyor.
Evet normali bu sanıyor birçoğu. Öyle sanmasa bile alışmış. Kafalarını kaldırdıkları gibi eziliyorlar zaten. Çaresiz olduklarını düşünüyorlar muhtemelen bir çıkış yolu bulamıyorlar.Sevgisizlik sindirilmişlik bilgisizlik sosyo-kültürel yapı. Hepsini diyebilirsiniz. Kadınlara sevgi nedir öğretilmiyor çoğu insan mutsuz evlilikte büyüdüğü için kimse ona sev dememiş sevil dememiş. Hatta bazılarının hiç sevgilisi olmamış normali bu her erkek böyle zannediyorlar. Bunu övünerek söylüyorlar (dini inanışına göre yaşayanları hariç tutuyorum)
İlk cümlelerinizi okurken acaba bizim komşu bizden rahatsız oldu da buraya konu mu açtı dedimBiraz önce benim de kızçelerimle ev toplama bağırışı oldu da
Şaka bi yana inşallah böyle sürmez ve kadın katlanmaz buna üzüldüm