- 12 Temmuz 2011
- 492
- 1.168
- 313
- 37
- Konu Sahibi pigme pofuduk
-
iyi geceler arkadaşlar. konuyu doğru yere mi açtım tam emin değilim ama burasının daha uygun olduğunu düşündüm çünkü kız isteme nasıl olur falan gibi bi paylaşım değil açık açık fikir almaya ihtiyaç duyduğum bi sıkıntı.
kısaca özet geçip konuya geliyorum.
9 senelik ilişkim var ve kasım sonu söz kesilecek.
ben egeliyim, sevgilim doğu karadenizli.
istemeye 60 kişi gelmekten bahsettiler, bizimkiler de istemenin bizde aile arasında olduğunu, birinci derece akrabalarla yapıldığını söyledi ki biz hep öyle gördük. annem gelen misafirini iyi ağırlamak istediğini söyledi. hatır gönül koyan olmasın diye de nişan için salon tutalım, istemeye gelemeyenler de oraya gelsinler dedik. bu sefer nişan için erkek tarafına 100 kişi ayırın dediler ona da tamam dedik.
gelen herkes ortama dahil olsun diye salondan taşılmasın, 20 kişiyi aşmasın dedim. sevgilim de vazgeçtik çekirdek aile geliyoruz dedi.
onlarda olay şu şekildeymiş ki istemeye gitmeyen nişana gitmezmiş. kahve içmeyen takı takmazmış. gerekirse ayakta dikilip yere otururlarmış, ağırlanma beklemezlermiş ama istemeye gelip kahve içmek isterlermiş.
çok fazla şey tartıştık ama benim asıl sormak istediğim, özellikle karadenizli arkadaşlar beni aydınlatabilir mi? bizde eve gelen misafir en iyi şekilde ağırlanır, başka türlüsü ayıptır. ben evime benim için gelen insanı nasıl ayakta bekletirim veya nasıl yere otururum? cidden bu normal bi durum mu?
iyi geceler arkadaşlar. konuyu doğru yere mi açtım tam emin değilim ama burasının daha uygun olduğunu düşündüm çünkü kız isteme nasıl olur falan gibi bi paylaşım değil açık açık fikir almaya ihtiyaç duyduğum bi sıkıntı.
istemeye 60 kişi gelmekten bahsettiler, bizimkiler de istemenin bizde aile arasında olduğunu, birinci derece akrabalarla yapıldığını söyledi ki biz hep öyle gördük. annem gelen misafirini iyi ağırlamak istediğini söyledi. hatır gönül koyan olmasın diye de nişan için salon tutalım, istemeye gelemeyenler de oraya gelsinler dedik. bu sefer nişan için erkek tarafına 100 kişi ayırın dediler ona da tamam dedik.
gelen herkes ortama dahil olsun diye salondan taşılmasın, 20 kişiyi aşmasın dedim. sevgilim de vazgeçtik çekirdek aile geliyoruz dedi.
onlarda olay şu şekildeymiş ki istemeye gitmeyen nişana gitmezmiş. kahve içmeyen takı takmazmış. gerekirse ayakta dikilip yere otururlarmış, ağırlanma beklemezlermiş ama istemeye gelip kahve içmek isterlermiş.
çok fazla şey tartıştık ama benim asıl sormak istediğim, özellikle karadenizli arkadaşlar beni aydınlatabilir mi? bizde eve gelen misafir en iyi şekilde ağırlanır, başka türlüsü ayıptır. ben evime benim için gelen insanı nasıl ayakta bekletirim veya nasıl yere otururum? cidden bu normal bi durum mu?
alışverişe ben dahil edilmedim.
Canım kahve makinaları 4 yada 5 kapasiteli oluyo 6 yapıp bide orda taşan kahveyi temizlemekle uğraşma
Ayrıca hepsine kahve yapma büyüklere ve erkeklere yap
İstemenin kalabalık olabileceği kısmına ses çıkarmayınca karşı tarafa destekmiş gibi göründüm.
Ama senin istediklerin neden olmuyor?
Mesela ben dedim, bilezik istemiyorum kullanabileceğim bir bileklik istiyorum. Tamam dediler, kendim seçemedim de, özel yapıldı. bilezik parasına geldi.
Çiçeği yapay almak istediler, canlı olsun dedim. Hatıra kalmaz falan dediler ama canlı istedim canlı alındı.
Çikolata getirmek istemediler, baklava getirdikleri için. Onların adeti öyleymiş, 5 tepsi baklava aldılar. Yani çikolata da garip olacak diye düşündüler. Sevgilim tabii ki çikolatamı da aldı.
Alışverişe dahil edilmemek ne demek? Biz birbirimizin kıyafetini aldık, anneler de yanımızdaydı ve her şey gönlümüzce oldu. Kıyafeti, ayakkabısı, aksesuarı vs vs.
Siz de biraz baskın çıkın. Hep ona hep ona olmasın.
Ben böyle şeylerde iki taraf da birbirini tolere ediyorsa ses çıkarılmamasından yanayım, ama sizde durum öyle görünmüyor.
herkese kahve yapılacakmış çünkü insanlar kahve içmeye geliyormuş. kahvelerini şekerlerini de getireceklermiş.
öyle oluyor sanırım. kimse bana alışverişe giderken haber vermedi, ben de bi şey demedim. hediye mantığı sanırım.
karadenizliyim ama adetimiz bu bizim demem, aşırı yakın bir akrabamın kız isteme günü fotograflarında bu durumu gördüm, insanlar resmen koltuk tepelerine, yerlere tünemişlerdi. İster istemez sordum tabi, derdiniz neydi o gün?? tavandaki de çocuk mu vs. diye"Ne yapalım kız isteneceği haberi duyulunca herkes birbirine de haber vermiş, duyan geldi." Bu da öyle bir durum olabilir, o gün önemli bir kısmı gelmez diye düşünüyorum, altın takacak olan insan takar, kahve bahane.
Genel konuştum altın konusunda, benimkinde nişanda benim taraf hiç bir şey takmadı mesela, düğünde takarız dediler. Oysa nişanda kız tarafı hiç bir şey takmaz diye kanun yok, benimkiler öyle dedi öyle oldu. Bohçada bir altın bilezik gelirmiş illa ki, ben de durduk yere adet çıkartmayın kv-kp ne takarsa o dedim bizimkilere. Ege ve karadeniz adetleri bir araya geliyorsa bu işlerde mutlaka farklılıklar oluyor ama sevgiliyle denge sağlandığı kurulabildiği sürece her şey kazasız belasız atlatılabiliyor.hiçbir şey takılmayacak diye biliyorum ben.
Adanalı olarak geleneğinizi buraya uygun ve yakın gördüm .Onlarda böyle bir adet varsa da her şeyin bir ölçüsü uygunluğu vardır .100kişinin 100ü de birinci dereceden akrabası değildir nasıl olsa .Ya makul bir sayı seçsinler ya da sadece çekirdek aile gelsinler bu kadar zorlamasınlar o telaşta
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?