İş bulma sorunu bıkkınlık kaç ayda iş buldunuz.

Patronun vizyon sahibi olmasiyla alakasi yok,benim calistigim yerde patron helikopterle ise geliyor,yaninda asistani ile,kadin benim kadar fazla dil biliyor ama patrona su getiriyor,ceketini tasiyor. Yemeginiz hazir efendim diye haber veriyor. Her ise ayri adam bulunamaz,yurt disinda da bu boyle degil.

Salı günü iş başvurusu yaptım
Çarşamba iki tane iş görüşmesi yaptım hiç umduğum bir durum değildi yaşımdan ötürü
Hiçbir meslek gurubunu küçümsemiyorum ama sekterlik çok seçeneği olan bir iş değil yani siz bazı gerekli şartlar ararken çok çok altına tecrübesiz biri işi kabul edebilir, bunun eğitimi yok genelde. Biraz kendinizi geliştirerek pozisyonunuzu değiştirmenizi öneririm. Mesela altı aylık bir bilgisayarlı muhasebe kursu alsanız, ön muhasebe konusunda iş arayabilirsiniz ki şansınız çok yüksek olur, tüm şirketlerde gereklidir ön muhasebe elemanı. Sekreterlikte çok seçici olma şansınız yok maalesef, maaş ortalaması belli, standart bir iş

Yok anacim kurumsal firmada da durumlar ayni. Sen daha iyi bilirsin meslegin icabi. Dumduz sekreter kalmak isteyen birine hic denk gelmedim ben acikcasi,cogu on muhasebe ogrenir muhasebeye gecer mesela.

Tamam çay verebilir elzem durumda kurumsal yada değil şirketin çay temizlik görevlisi olur arkadaş haklı mantığı eğer işinde iyiyse şartları oluşturabilir her işi yaparsa iyi yapamaz unutur eksik olur

Elbette ben de onu diyorum ama malesef TR’de insanlar doktora bile amaaaan ne iş yapıyor ki gözüyle bakıyor yani asistana , sekretere iş yapmıyor diye bakıyor adamlar, halbuki şirketi temsil ediyor ne kadar önemli aslında. Ülkemizde ne doğru ki bu olsun.

Söyle deyim patron iki kişi calistirmayim tek kişiye maaş veriyim bu vizyonsuzluktur çünkü işin kalitesi düşer demkki o kişi böyle şeyleri kabul ediyor çünkü iyi maaş aliyordur okadar dil bilen para olmadan yapmaz bu isleri

Hangi isin kalitesi dusecek ki,gerektiginde cay getirmenin kalitesi mi olur? Sekreterlere verilecek isler bellidir,su devirde faks kalmadi,mail haberlesme zaten herkesin sahsina ozel geliyor sekretere ihtiyac yok. Sadece gelen gideni karsilayacak bir de telefona alo diyecek. Hepsi bu. Simdi bu isin aksamasi icin bir sebep var mi? o pozisyondaki insan kafayi kullanirsa baska departmanlara gecer,daha iyi maas alir,kendini baska pozisyonlarda gelistirir.

Siz elbette farkli dusunuyor olabilirsiniz,ama baska bir yorumunuzda bahsettiginiz gibi Turkiyedeki issizligin sebebi isverenlerin kole aramasi degil, TUIK cok farkli dusunuyor bu konuda. Nufusumuz gerektiginden cok fazla, artik makinelesme mevcut yani teknolojik gelismeler artik insana ihtiyac duymamamiza sebep oluyor,insanlarin yeteneksizligi ve egitim eksikliginden kaynaklaniyor issizligimiz.

is arama psikolojisi agir gercekten de,
ben en son uzun sure issiz kaldigim donemde esime tasinmayi sart kostum,
cunku cocuklardan oturu cok uzun mesafedeki islere basvuramiyordum, yakindaki kendi sektorumdeki her yere de basvurmustum zaten, kimisinin HR surecleri cok yavas, aylar sonra donduler, kimisi cevap bile vermedi, artik olumsuz cevaba bile seviniyorsunuz oyle bir durumda, en azindan onunuzu goruyorsunuz.

Neyse sektorumde pozisyon acikligi olan bir yere tasindik ve kisa surede is buldum, tabi uzun donem issiz kaldigim icin standartlari biraz dusuktu ama orada 1 yil calistiktan sonra standartlarim da yukseldi.

Umarim sizin icin de olumlu sonuclar gerceklesir.

İşsizliğin altında derin sebepler var; ilgili her konuda dile getiriyorum bunu, artık meslek liseleri yok ve ara meslek gurupları kalmadı. Kendi çalıştığım sektörden örnek vereyim, soğutma teknisyeni şu anda bir milyon tane olsa anında iş bulur ama yok neden okulu yok çünkü. Sektöre giren gençler okuyup makina mühendisi olarak giriyor ve haliyle teknisyen statüsünde çalışmayı asla istemiyor ama bu arada çok oldukları için mühendislerin piyasası düşüyor. Diğer yandan alaylı tabir edilen personeller orta ölçekli şirketlerde halen çok değerli, yani orada es kaza işe başlamış, yıllarını orada geçirmiş, kişisel gelişimi olmayıp sadece iş yerinin geleneğine ayak uydurmuş vasıfsız bir personel gücü var ki kendisinden sonra gelenlerin en büyük haksızlığıdır.

Özel sektör oldum olası çalışan için acımasız bir çarktır, kıstaslar yüksek kazançlar az, şartlar kötüdür çok kurumsal bir firma olmadıkça. Patonlardan vizyon beklemekte bana çok ütopik geliyor, orta ölçekli şirketlerin patronları genelde eğitimsiz, ustalıktan gelme ya da aileden devir yoluyla iş sahibi olmuş insanlar. Bu tür şirketlerde çalışanın işinden, yeteneğinden çok başka kriterler var. Az önce yazmıştım dün iki iş görüşmesi yaptım, kendilerine büyük firma deseler de aslında orta ölçekli yerler, bırakın maaşı personel çalıştıracak insanı şartları bile yok, 9 metrekare odada 5 personel çalışıyor muhasebede, havasızlıktan nefes alınmıyor, 40 derece sıcakta klimaları bile yok. Şartları bana anlatan yönetici şirkete tabldot geliyor ama biz kendi yemeğimizi kendimiz yaparız genelde dedi çok kötü diyemediği için :))) 43 personel tek tuvaleti kullanıyor, mesai günde 11 saat. Servisimiz var dedi ama servis dedikleri şirket arabası ve şoförlüğü yine personeller yapıyor,sizin oradan geçmiyoruz ama araç kullanabiliyorsanız beş kişilk araçlardan birini yönlendiririz akşam arkadaşları evine bırakıp sonrada kendiniz gidersiniz dedi:)) 11 saat mesaiden sonra servis şoförlüğü yap dedi yani :))) Makineleşme şu an bizim piyasalarımıza inanın çok uzak, büyük kurumsal belli başlı şirketlerden söz etmiyorum. Bizde hala çalışan değil adam satın alıyorum, maaş veriyorum her işi yapacak kafası var. Görüştüğüm kadın departmanlaşmayı doğru bulmuyorum, şirket bizim herkes her işi yapar dedi, bu ne demek biliyorsunuz sanırım :)))) 43 ofis, 75 imalathane personeli olan bir firma departmanlaşmayı doğru bulmuyormuş :))) Bu kafalar oldukça ki yok olmaları zor özel sektör her zaman işçinin karşısında olacak bu kaçınılmaz. Ama öyle ekonomik şartlarımız var ki insanlar buna mecbur kalıyorlar maalesef.... Okusan beş tane diploman olsa bir dert, fazla tecrübe bir dert, tecrübesizlik ayrı bir dert ve tüm bunlara liyakatsizlik ve parasızlık sebep oluyor.

Şimdi o çayı getirmesi gerekince yaptığı bir işte evragi unutabilir ozaman marketede hem kasap hem sebzeciye gerek yok çünkü sebzeci gidip kuruyemis verebilir sizin mantık bu hatta bir ofise sekretede gerek yok herkes alo diyebilir o işler öyle olmuyor ben kaç iş gorusmesine giden kişi gördüm öyle şeyler talep edilen siliyor onalrda istemiyor

Valla ben 2015 de girdim bu işyerime.
Ve yaklaşık 1.5 sene derken buldum

Ben orta ölçekli dediğiniz yerlerde calistim 13 14 kişilik yerler 3 yerde klima vardı temuzlik gorevlisi vardı heryer purpakti patron kendisi pis yerde duramazdi çünkü haftasonu ofise gelir kontrol ederdi temizmi diye ODTÜ makina mezunuydu haftasonu tatildi çünkü dediği calisanim dinlenecek daha verimli olacaktı şimdi bu adam vizyon sahibi oluyor bana göre.mutsuz çalışan sevilmeyen iştir

Market orneginizde calisanlar gereken durumlarda yardimci oluyor zaten,olamatacagi zamanlarda da sizi baskasina yonlendiriyor,hic “ben kuruyemise bakiyorum sadece,yumurta icin bekleyin lutfen” diyenine denk gelmedim. Dogrudur veya yanlistir,konumuz onu bunu savunmak degil,sekreter olarak bugun is bulunur ama 60 yasinda bir sekreter hic gormedim,gider yeni mezun alirlar. Omru uzun degil,bu sebeple konu sahibi gibi is tecrubesi olanlarin kendilerini farkli alanlara atabilecek tecrubeler edinmeleri sarttir, bu patron vizyonsuzlugundan kaynaklanmaz,devlet sizi ac kaldiginizda korumayacak,size is bulmayacak. Kendinizi kendiniz kurtaracaksiniz.

Ama sürekli yapmaz gerektiğinde herkes yardımcı olur zaten ben 52 yaşında gördüm genç yasli tercih meselesi yalnız bir eleman alıyım.herseyi ona yaptirrigim vizyonsuzluktir ben bunu diyorum devlet ne.alaka ben sebze reyonuna kuruyrmiscinin geldiğini gormedim

Her seyi ona yaptirsinlar denmiyor ki burada. Sekreter dediginiz kisi raporlama yapmayacaksa,baska departmanlara elden geldigince yardimci olmayacaksa,ne is yapacak? Evrak takip edemeyecekse,10 parmak klavye kullanamayacaksa,e zorunlu durumlarda cay getirmeyecekse ne is kaliyor geriye? Sadece geleni karsilayip telefona alo demek kaliyor. Bunun icin kimse emekliligine kadar ayni kisiyi calistirmaz, gunun birinde issiz kalir. Cumartesi calismak istemiyor,otel ucak rezervasyonunun sayisi fazla olmasin diyor. E o kadarini patron kendisi yapar zaten. Buyuk ve kurumsal firmalarda tek sekreter olmaz zaten olsa da oralar cagri merkezi gibidir ayni anda birkac telefona cevap vermeK zorundasindir. Turkiyede o sekilde kac firma var sizce?

Ben 2500 personelli kurumsal yerde de calistim,10 kisilik yerde de calistim, hic bir yer ben onu yapmam ben bunu yapmam diyenle calismaz. Ozel sektorde kimse tek bir is yapmiyor,bunun dogrulugu yanlisligi tartismaya acik elbette. Ama bu gidisati biraz da kendi lehimize cevirmek bize avantaj saglar, sonucta hepimiz daha iyi kosullar icin calisiyoruz,hepimize para lazim. Firsatlari kollamak ve dogru zamanlarda dogru hamleler yapmak lazim.

Benim eskiden calistigim 150 kisilik firmadaki sekreter hanim o tarihlerde kufrede kufrede budget hazirlardi,ben de yardim ederdim ki ben muhendisim o iki yillik buro yonetimi mezunuydu. 9 yil oldu o zamandan bu zamana,simdi cok iyi bir firmada satin alma yapiyor ve maasi kosullari cok iyi. Ayni yerde yanimda calisan back-office-girl simdi muhasebecinin yaninda stajinin bitmesine gun sayiyor mali musavir olacak. Bu kisiler hep firsat degerlendirenler. “Ben sistemin parcasi olmayacam,cay getirirsem evraki unuturum,herkes isini yapsin,benim gorev tanimimda yok” deselerdi kendileri gibi olan on binlerce kisiden biri olmaya devam ederlerdi,firsat da bir sonrakine gecerdi.

Bu arada devlet cok alakali bu konuyla. Ozel sektore karismaz devlet neticede. Siz ac kalsaniz,gelip ozel sektorde size is de bulmaz. Aslinda calismak ve duzgun yasayacak kadar para kazanmak insani bir haktir ve gelismis bir ulkede siz bu hakka sahip olmalisinizdir. Asgari ucreti sizin icin tayin eden devlet size bunun garantisini de vermeli,hayatinin sonuna kadar bunu alacak kadar bir isi size garanti etmeli aslinda.

Kesinlikle♥ Soylediklerinize katilmakla beraber makinelesme sanayide cok insani issiz birakti aslinda. Ben tekstilciyim,okulda gordugum tahar islemini 14 yil once duz isciler tek tek elde yaparlardi saatler surerdi, stajda bunu yapan makineyi gordum gozlerim portledi inanilmaz pahaliydi Turkiyede tek bir firmada vardi. Simdi elle tahar yapan kalmadi ve makine cok daha ucuz,kucuk olcekli tekstil firmalarinda bile var,hadi olmadi diyelim bu makineyle fabrika fabrika gezip ucret karsiligi tahar yapanlar var. noldu simdi o elle tahar yapanlar? Parasi olan makineyi aldi fason calisti,olmayan issiz kaldi baska zanaat ogrenmek zorunda kaldi.
Ayni sekilde laboratuvarda calisanlar da otomasyona kurban gitti tekstilde. Eskiden lab sefi altinda 10 kisi calisiyordu,simdi is hacmi 20 yil onceye gore daha da artti ama pipetleme dedigimiz isi yapan o 10 kisi yerine 4 kisi ve bir otomatik karistirma makinesi alindi artik.
Dogrudur veya yanlistir,bugun sevkiyatta gelistirilen otomasyonla asgari ucretli duz sevkiyat -yukleme iscisi alan patron 30 yil sonra 3 vardiya guvenlik gorevlisi yerine 1 guvenlik gorevlisi alacak. Insani hakkimiz olan yasamak icin calismak gercekten elde edilmesi zor bir hale geldi ve gun gectikce daha da zorlasacak.

2 lisansım bi yüksek lisansım ve çok iyi düzeyde ingilizcem var, ben bile bu şartlarda işim olduğu halde şu an yeni bişeyler katmaya çalışıyorum kendime, yarın bigün işsiz kalırsam pek çok işe başvurabileyim diye. Bu şartlarda iş bulmanız imkansız.

Keşke herkes onun gibi olsa
Soğutma sektöründe çalıştım, kendi klimasını getirip satan bir firmada düşünün yani, patronun oğlu her kattaki klimaları kontrol ederdi, cam açın klima açmayın çok elektrik gidiyor diye :))) sizin patronunuz zihniyetinde adamlar çok olsalar zaten özel sektör güllük gülistanlık olacak ama maalesef ülke gerçeklerimiz öyle değil.
Dün gördüğüm yerlerde anladım ki daha da kötüye gidiyor durum, işiniz var şükredin modundalar. 120 personelli bir firmada adam düzgün öğlen yemeği ve servis hizmeti sağlamıyor düşünün. İşçi 7 de işten çıkacak İStanbul trafiğinde 8-8,5 a kadar servis çekecek, 3000 lira maaş alıp öğlen yemeğini cebinden verecek, önüne gelen her işi yapacak şartlar bu yani:))

Ben eski isyerimde babs mutabakatı da yaptım patron muhasebeye gittiği yerlerin fişlerini verirdi restaurant mağaza onların faturası şirket adına kesilirdi mağazaları arayıp ya da restauranti ben isterdim e faturalarını.
Uçak bileti ya da personel bir yere gittiği zaman iş için otobüs biletini ben alırdım.Bir yere çiçek gonderilecekse açılış onemli bir kişi göreve başlamışsa düğün cenaze gibi durumlarda ben yapardım.Mil kartına milleri islerdim.
Telefonlara bakardım hem de öyle pat diye direk birine bağlamak değil kim neden ne için aradı müşteri temsilcisi çin yogunsa müşteriyi ben yatistirirdim.
Tuvturkten araç muayenesi için randevuyu ben alırdım.Araclarda lastik ya da motorunda sıkıntı olunca aracı aldığımız yerden servisten randevuyu ben alırdım.Yurtdisi gönderilerini yurtiçi kargoların takibini yaptım.Gelen misafirleri en iyi şekilde karşılar toplantı odasında beklettim zaman iki üç kere sorardım birşey içer misiniz diye.
Bunun dışında caycimiz dörtte çıkardı patronun misafirleri gelince atıştırmalik kahvaltı tarzında şeyler çay kahve expresso bunları yapan bendim.Aylik personel giriş çıkışlarını sabah geç gelenleri listede işaretleyip muhasebeye emailden gönderen bendim.Caycimiz bir gün izin aldığında ya da yıllık izindeyken patronlara kahvaltı hazırlayan öğle yemeği siparişlerini alıp çayı demleyen bulaşıkları makineye koyan bendim.İthalat ihracat dosyaların arşiv taramasını yaptım.Aksamlari çıkarken alarmı ben kurup şirketi ben kapatirdim.Bankaya talimatları gönderip EFT havale teyidini alırdım.
Şimdi ben hiçbir iş yapmamis oluyorum sadece telefonlara bakıp kargolarla ilgilendiğim bir iş istiyorum.Boyle bir iş tabi ki yok ben sadece haftasonu olmayan çay kahve islerinin sürekli bende olmadığı bir işte çalışmak en azından 2500 2600 olan bir işte çalışmak istedim hepsi bu.Ucak bileti sorusunu da şundan sordum.Buyuk yerlerde bilet alınacak kişi sayısı fazla olursa takipi bilet alımı iadesi zor olur mu diye bilmediğim için sordum.Arkadaslar da seyahat acentesi yapar diye cevap verdi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…