Şimdi üniversitede 4-5 sene sadece derse girerek, sınavları geçerek zamanınızı harcayıp, en verimli, öğrenmeye en açık çağınızı boş beleş işlerle geçirip sonra mezun olur olmaz iş bulacağınızı sanıyorsunuz. Çevrenizde hiç kimse size okurken kendini geliştirmelisin, tecrübe edinmelisin diye tavsiyede bulunmadı mı? Ya da hiç sertifika, staj, eğitim kovalayan arkadaşınız yok muydu? Mezun olduğunda sizden üç beş adım önde olan adaylar dururken sizi neden işe alsınlar?
Yeğenim üniversiteye yeni başladı, hazırlığı bitirdi birinci sınıf şu an. Geçtiğimiz yaz ona “rahat geçireceğin son yazın bu, tadını çıkar” dedim. Önümüzdeki yaz için stajını ayarladım bile. Arkadaşımın yanında sürüne sürüne çalışacak. Çünkü mesleği sizinki gibi teknik bir meslek ve mezun olduğunda iş bulabilmesi için önümüzdeki 3-4 sene işin ameleliğini yapmak, işinde yetkin bir hale gelmek zorunda.
İşvereniniz tecrübesiz oluşunuzu kabul etmiş, yetiştirmek üzere işe almış. Ama belli ki sizde işi kotaracak, hızlı öğrenip sorumluluk alacak ışığı görememiş. İşveren duygularıyla hareket etmez, işine yarayacak çalışanı yanında tutar.
10 gün kısa bir süre gibi görünse de çalışanın işin altından kalkıp kalkamayacağını anlamak için yeterli bir süre. Hevesi var mı, öğrenme çabası var mı, sorumluluk almaya yatkın mı ilk 3-5 günde belli oluyor zaten.