- 3 Mart 2025
- 367
- 431
- 18
- 42
Şimdi kızlar,
Dert değil ama kafama takıldı. Evlendiniz, balayından döndünüz. Ne kadar süre sonra görümce/elti/ hala /teyze gibi yakın akrabaları yemeğe çağırdınız?
İlk onlar mı sizi evine davet etti yeni evli çift olduğunuz için yoksa siz mi onları çağırdınız?
Normalde bunu hiç düşünmezdim fakat 1 yıl nişanlılık süresince ne görümcem, ne eltim bir kere bırakın yemeği çaya bile çağırmamış olmalarına rağmen sürekli “ee artık evlenince bizi yemeğe alırsınız, kahvaltıya alırsınız” gibi duyuruyorlar. Elti değil gerçi, kaynım ve görümce diyor. Eltim selam vermiyor bana
Kendileri bir çaya bile davet etmemişken nişanlılık boyunca, acaba ilk onların mı davet etmesini mi beklesem diyorum.
Kendim ağırladıktan sonra zaten özellikle çağırmayı düşünmüyorum kimseyi tekrardan yemeğe. Çalışıyorum zaten, öyle sürekli sürekli yemekli misafir ağırlayamam.
Sonuç olarak, ilk onların mı çağırmasını bekleyeyim? İlk ben çağıracak olursam evlendikten ne kadar süre sonra çağırmam uygun olur.
Herkesin dinamiği, günlük yaşantısı mutlaka çok farklı. Herkes kendine uygun olanı yapmıştır. İkili ilişkilere göre de değişir bu durum. Ben genel olarak yüz göz olmamaya dikkat ederek belli bir mesafede sağlıklı bir iletişim kurmaya çalışıyorum. Bayıldığım insanlar değiller (çok farklı yapılarımız var) ama “aman yüzlerini asla görmeyim” de demem.
Ben balayından döndüğüm gün kayınvalidem elinde bir tencere ile bize geldi
Kendi kendini yemeğe aldı sağolsun. Ama tabii bu ekstrem bir durum... Herkes yaşayacak diye kaide yok.
Gelelim sadede, ben göçmen kökenli ailedenim.
Biz evlendikten sonra eşimin ailesinde bulunan büyükler (teyzeler, halalar, kıdemli evli kuzenler vb.) bizi yemeğe çağırdılar sıra ile.
Bizde de adettendir, yemeğe alan kişiye hediyeler götürür.
Namaz Başörtüsü (iğne oyası), çorap veya hoş birşey vb. gönlünden ne koparsa.
Annem de bunları zaten çeyizime koymuş, koyarken de bana anlatmıştı olur da onların da adetlerinde varsa seni davet ederlerse yemeğe, ilk yemeğe aldıklarında bunları hediye paketine koyar götürürsün diye.
Eşimin ailesi de göçmen, ama biz Bulgaristan göçmeni onlar da Arnavut.
Onlarda da varmış herhalde böyle bir adet ki, ben hediyelerini verdiğimde çok mutlu olmuşlardı.
Kısaca, genelde yemeğe önce karşı taraf davet eder ki, sen yeni gelinsin, daha misafir ağırlamayı bilemeyebilirsin.
Sana örnek teşkil etsin, sen de onları nasıl ağırladılarsa öyle ağırla mantığındadır bu.
Eski adetler böyle, şimdi yeni adetler nasıldır bilemem.
Diğer yandan, sizi çağırmayanları çağırmayın.
En başından kuramadığınız mesafe, sonra size problem olarak geri döner.