egerki 1 ayliklarsa yetiyordur bende ilk zamanlar hep yetmedigini dusunuyordum ama onlar doyduklarini bilmiyorlar ki hem anne sutude aliyolar ilk zamanlar cok sık besleniyorlar kilolarina gore dr seni yonlendirir zatenBenim ikizler bugun tam bir aylik oldular ama tabi 34 haftalik dogmuslardi aslinda gunleri dolmadi daha ben suan yalniz bakiyorum genelde gunduzleri annem geliyo ama bebeklern bakimi hep bende onlar uyuyunca isimi bile yapiyorm mama olarak aptamil prematil kullaniyoduk suan SMA ya gectik bisey sormak,istiyorum sizlere suanda 1 ayliklar ve 2.5 saat en fazla 3 saatte 1 yani aciktiklari zaman belli ediyolr zaten genelde 2.5 saat oluyo 50 bazende 60 ml mama yiyolar az mi veriyorz bilemedim benim sutum cok az yani cok az aliyolar kilolarini suan bilmiyorm carsmb gidicez doktora ama 2 hafta once oglum 2650 kizda 2200 du
Benim hamilelikte hic catlagim olmadi dogumdan sonra gobek deligim kapkaraydi ve burusuktu ama suan hic bir seyim kalmadi gobek gitti ve eski kiloma dondun 53 suanB
benim göbek doğumdan oncede vardı zaten ama özellikle göbek deliğimin üzeri cok çatladı. Enine ince ince bir sürü catlak var. Cildim burus burus ve sarkik. Ayrıca koyu bir kahverengi. Zaten esmerim ama benden 2-3ton daha koyu bir renk. Doğumdan 10 gün sonra korse takmaya başladım ama havalar cok sıcak oldugundan uzun sure takamadim, cok terletiyor. Su anda birsey yapmıyorum zaten ne yapsamda bu durum düzelmez sanırım. Ancak ameliyat paklar herhalde onuda ben yapamamsizde durum nasıl?
Ben bu ay ikinciye adet oldunBende aynı durumdayım kızlar göbeğim kaldı. Hamilelikten dolayı oluşan kahverengi bir leke vardı göbeğimde boydan boya. O leke açılmaya başladı. Hala eşimin tshirtlerini giyiyorum. Ben hamile kalmadan hiç bol giyinmezdim. Bu durum canımı sıkıyor. Birde kızlar adet görmeye başladınız mı?
Tecrübeli annelere gerçekten çok ihtiyacımız var. Küçüklükten bu yana ne Tür akTiviteler yaptınız. Onlar oyalanırken nasıl iş yaparız mesela? Dönmeye başladıklarında yataklarını ayırdınız mı yoksa araya engel mi koydunuz. Gece beslenmesini kaç aylıkken kestiniz? Gibi bir Sürü soru var? :))
Guzel bi paylasim olmus gercekten bende sunu soriyim ek,gidaya nezaman gectiniz mama verdiyseniz nezaman biraktiniz birde gece beslemeyi kesmek zor oldumu?3-4 aylıkken yere yatırıp oyuncakları tepelerine asar, ya da sallar tutmalarını sağlardım. tepelerinde müzikli danslar yapardım. çok ilgilerini çekerdi. o dönem dönmeye de başladılar, genelde yerde oynuyorduk. benim minikler 6 ay civarında emekledi ve hemen tutunup kalkmaya çalıştılar, genelde yastıklardan tırmanma alanları oluşturarak fiziksel aktivite yapmalarına olanak sağladım. rahatça yuvarlanıyorlardı :) oturmaya başlayınca kutuların içine oturtup iple çekerek ev içinde gezdirdim :) çamaşır sepetlerinin içinde oynamayı da seviyorlardı :) koltukların oturma minderlerini alınca daha alçak oluyor ya, oralara tutunup ayağa kalkıyorlardı. ayakta durarak oyuncaklara falan uzanmaya çalıştılar. sonra sıralama sonra yürüme... yaşlarına yakın kitaplar almaya başladım, oyuncaklarsa tam anlamıyla 1 yaş ve sonrasında ilgilerini çekmeye başlıyor.
Şişme havuzlarda suyla oynattım, ya da sadece havuzu şişirip içine toplar oyuncaklar koyup oynattım.
Onlar oyalanırken iş yapma kısmına gelince de, onları hiç kendi başlarına bırakmadım hala da bırakmam. mutlaka ya baba ya anneanne babaanne biri varken iş yaptım. evde minik kazalar çok olabiliyor. aklınıza gelmeyen tehlikeler yaratabiliyorlar. dişler hep kaşındığından herşey ağıza gidiyor. dikkatli olmak lazım. şimdilerde de her yere tırmanıyorlar, atlıyorlar yine yalnız bırakmıyorum. size de önerim işi düşünmeyin, çocukların başından ayrılmayın. ancak mama sandalyesinde onları oturtup ellerine büyük bir parça havuç vs verip, onlar dişlerini kaşırken siz iş yapabilirsiniz belki yine onların yanında.
ilk dönmeye başladıklarında araya birşey koydum, ama sonra yataklarına aldım hemen, hatta sanırım 6-7 aylık falanlardı kendi odalarına geçirdim onları. 9-10 aylık gibi gece beslemesini kestim, herkese de tavsiye ederim, deliksiz uyku yolunda önemli bir adım oluyor. 9 ay civarında da gündüz saatli beslenmeye geçtik, 7-8 arası kahvaltı, 12 gibi öğle yemeği, 4-5 gibi çorba-meyve, akşam 8 gibi de akşam yemeği. saatli düzenler bebekler için de anne için de kolaylaştırıcı oluyor. hele de ikiz çocuk varsa oturmuş bir düzen gerçekten önemli.
Guzel bi paylasim olmus gercekten bende sunu soriyim ek,gidaya nezaman gectiniz mama verdiyseniz nezaman biraktiniz birde gece beslemeyi kesmek zor oldumu?
Bizde suan mamayla besleniyorz yani emziriyorm ama cok az sutum basta sagiyodm suan emiyolr diye sagmiyorm buarada 1 ayliklar sizi bulmusken bi kac sey daha sorsam bu kasik mamalari bende ilerde kullanmayi dusunuyodm ama siz memnun kalmadinzmi bide su kavanoz mamalari var onlarida disari ciktigmda kullanirm diyorm ama siz disari nezaman cikmaya basladnz nasil zor oluyomuydu mama isi falan buarada allah bagislasin bebklerinizi4 aylıkken başladık doğru hatırlıyorsam, ilk olarak yoğurt ve o dönemki doktorun tavsiyesiyle kaşık maması denen gereksiz şeyle başladık. 1 ay sonra doktor değiştirince kaşık mamasını vermedim. sonrasında, mevye ve sebze püreleri, çorba, kahvaltı derken devam ettik. benim miniklerim hiç emmedi, hep sağarak süt verdim o nedenle de hep mama destekli gittik. 9-10 aydan sonra mamamız azaldı bayaga, öğün sonlarında ya da yatarken vermeye başladık. 1 yaşta da süte geçtik.
gece beslemeyi kesmekten ben çok korkuyordum. doktorumuz söylediğinde yapamayacağız, çok ağlayacaklar, susmayacaklar sandım. ilk gece yarım saat 45 dakika kadar ağladılar, yorgun düşüp uyudular, sabaha kadar bi iki sefer daha mızıldadılar. bu aşamada birlikte uyumak iyi olur, sırtına pış pış yapmak için. ertesi gece daha az ağladılar ve 2-3 güne olay çözüldü. gece uyansalar da çok ağlamadan geri uyudular. tabi hastalık diş vs gibi sıkıntılı zamanlarda düzen bozulabiliyor. bu arada gece beslemesi kesileceği zaman uyandıklarında su bile vermemek lazım, ona da alışıp uyanmaya devam ediyorlar. ben son 1-2 aydır oğlum sıcaklardan uyanıp su istiyor diye verdim, her gece kalkıyor....
Rabbim hepimizin evlatlarını bağışlasın. Kaşık mamaları gereksiz, zaten sıvı şeklinde olanını içiyor, muahallebi gibi vermeye gerek yok, pek anlamı yok yani, o yüzden söyledim. Yoksa şekerli gibi oldukları için bebekler seviyor.Bizde suan mamayla besleniyorz yani emziriyorm ama cok az sutum basta sagiyodm suan emiyolr diye sagmiyorm buarada 1 ayliklar sizi bulmusken bi kac sey daha sorsam bu kasik mamalari bende ilerde kullanmayi dusunuyodm ama siz memnun kalmadinzmi bide su kavanoz mamalari var onlarida disari ciktigmda kullanirm diyorm ama siz disari nezaman cikmaya basladnz nasil zor oluyomuydu mama isi falan buarada allah bagislasin bebklerinizi
Bizde suan mamayla besleniyorz yani emziriyorm ama cok az sutum basta sagiyodm suan emiyolr diye sagmiyorm buarada 1 ayliklar sizi bulmusken bi kac sey daha sorsam bu kasik mamalari bende ilerde kullanmayi dusunuyodm ama siz memnun kalmadinzmi bide su kavanoz mamalari var onlarida disari ciktigmda kullanirm diyorm ama siz disari nezaman cikmaya basladnz nasil zor oluyomuydu mama isi falan buarada allah bagislasin bebklerinizi
Ben balikesirin ilcesindeyim havalar asiri sicak bizimkiler hep kolsuz citcitli badiyle geceleri arafa orteyim diyorum hemen aciyorlar ustlerini istemiyorlar ben hergun gibi balkoba cikarip hava aldiriyorumBen şu an Edirne'de annelerin yanındayım. Burası aşırı rüzgârlı. Normalde İstanbul'da yaşıyorum. Ikizlerin üzerini örtsemde açıyorlar. Uzun kollu bir şey giydirmiyorum. Ama bende hastalanırlar diye korkuyorum. Konya çok sıcak bir memlekettir aslında? Birde siz her gün Güneş'e çıkarıyor musunuz?
benim ikizler 11 aylık. 8 ay beşiklerinde sallanarak uyudular. 8 ayın sonunda artık sallanmayı bırakmaya karar verdik çünkü ev dışında başka hiç bir yerde uyutamıyorduk, beşiklerini istiyorlardı bir de ağırlaştıklarından sallamak da zorlaşmıştı. Biz sırtlarını hafif vurarak, eee şeklinde pışpışlayarak uyutmaya başladık. Mızmızlanırlarsa yönlerini değiştirdik, sağa yatıyorlarsa sola gibi.ancak mutlaka uykuları gelmeli. Uykuları yoksa çok ağlıyorlar çünkü. Biz 1 hafta sürmedi alıştırdık. Önce ağladılar tabi, ama kararlı olursanız alışıyorlar. Şimdi her yerde uyuyorlar. Bazen hiç bir şey yapmadan kendi kendilerine de uyuyorlar.
Biz şimdi emekleme aşamasındayız. Büyüdükçe gerçekten çok zevkli ama yorucu da. Sürekli oyun istiyorlar, sürekli takip etmeniz gerekiyor. Ama her şeye değerler...
Biz avcumuzun iciyle kapatiyoruz bazen unutuyoruz ama sorun olmuyorKızlar, bebişleri yıkarken kulaklarını kapatıyor musunuz,su kaçarsa bişey olur mu acaba?
Bizde kapatıyoruz ama temizleniyo mudur kulakları yoksa sadece gazlı bezle mi kulak temizliği yapılmalıBiz avcumuzun iciyle kapatiyoruz bazen unutuyoruz ama sorun olmuyor
Tesekkur ederim tecrubelerinizi paylastiginiz icin de ayrica.. Emzirmeyi deniyorm mama oncesinde ama tatmin etmiyo sanirim agliyolr bende mecburen mamaya geciyorm bakalim yavas yavas alisip duzenimizi oturtucaz insalahBu arada bebekler göğsünüzü tutup emebiliyorsa, sık sık emzirmenizi tavsiye ederim. sütünüz artacaktır daha çok yeni annesiniz. mamayı azaltarak sürekli emzirin naçizane tavsiyem
Simdi disari cikarmaya korkuyorz erken dogdular 34 haftalk diye doktor kalabaliga fazla sokmayin dedi bizde korkudan cikaramiyorz daha kucukler gerci bakalim siz anlatinca bi cesaret geldi :) bisey daha sorsam biberon temizligini nasil yaptiniz hep kaynattinizmi nezamana kadar ben suan devamli kaynatamiyorm kaynamis suyla yikiyorm yetisemiyorm anca yarin doktor kontrolmz ve goz muayenemiz var ilk defa disarda uzun kalicaz ve mama yapicaz bakalim nasil gecicekRabbim hepimizin evlatlarını bağışlasın. Kaşık mamaları gereksiz, zaten sıvı şeklinde olanını içiyor, muahallebi gibi vermeye gerek yok, pek anlamı yok yani, o yüzden söyledim. Yoksa şekerli gibi oldukları için bebekler seviyor.
kavanoz mamalarını da çok sık olmasa da kullandım, dediğiniz gibi özellikle dışarı çıktığımda yanımda bulundurdum. genelde severek yiyorlar onu da. biz fırsat buldukça çıktık dışarıya, alıştırmak lazım zaten her ortama. özellikle havalar güzelken açık hava en iyisi. size de iyi geliyor evden uzaklaşmak. sizin minikler çoğunlukla uyur zaten şimdi, tabi kolikleri yoksa. ben bir termosa sıcak su koyuyordum, bir cam kavanoza da mama. biberonlarımız zaten yedekliydi hep. dışarıda mama yapmak zor olmuyor. yanımda yoğurt taşıdığım zamanlarda oldu. zaten hep yanınıza birşeyler taşıyorsunuz :) şimdi de kraker, meyve, süt vs oluyor çantamızda mutlaka :)
Arada sırada koymak zorunda kalıyorum.bazen de direk 1 çay kaşığı iciriyorum kabiz oluyorlar sabaha kadar uyumuyorlar vb. Kurtulsunlar die.hanımlar bebişlerin mamasına zeytin yagı koyan varmı
Tecrübeli annelere gerçekten çok ihtiyacımız var. Küçüklükten bu yana ne Tür akTiviteler yaptınız. Onlar oyalanırken nasıl iş yaparız mesela? Dönmeye başladıklarında yataklarını ayırdınız mı yoksa araya engel mi koydunuz. Gece beslenmesini kaç aylıkken kestiniz? Gibi bir Sürü soru var? :))