İkinci çocuk? :/

2 çocuk annesiyim. Geç evlilik sonrası çocuğa karar verdikten sonra 2 ayda hamile kaldım, oğlum oldu.. Büyütürken niyetim 'bezi bıraksın, kendini ifade edebilsin, ikinci çocuğa sıra gelir' şeklindeydi. Uyumlu bir bebekti, zorlamadı pek beni. Sadece yemek konusu sıkıntılıydı, hala da öyle..
26 aylıkken bezi bıraktı, 30 aylıkken de memeden ayırdım. Eşim tek çocuk yeter moduna girmişti, ben de ikinci için ikna etmeye çalışıyordum..
Tam o dönemde KP hastalığı çıktı ortaya.. Aylarca tedavi sürecinden sonra kaybettik..
KP hastalığı esnasında eşim ve görümcem dönüşümlü ilgilendiler, birbirinin yükünü paylaştılar.. Bu stresli süreçte biz denemelere başladık ancak her zaman doktorların da söylediği gibi stres gebeliğe engel olabiliyor.. KP vefatından sonra hamile kalabildim ve kızım doğdu (abisiyle arasında 4,5 yaş var).

Annelik tek başına dünyanın en zor işi zaten.. Sevgi, emek, fedakarlık.. Yorgunluk, uykusuzluk, çaresizlik.. Ama her sabah küllerinden yeniden doğan kişidir anne, 'beni öldürmeyen şey güçlendirir' mottosuyla...

Benim bu yaşta (40) ikinci çocuk isteme sebeplerim:
* 2 kardeşiz, ablam benim her daim kıymetlim.. birbirimizin her derdine koşan, zor gününde yanında olan en iyi dost, can yoldaşıyız..
* bir kızım olsun istedim ve bunun için bilinçli çabaladım, nasip oldu
* biz bu dünyadan göçüp gittiğimizde oğlumun bir dayanağı, bir yoldaşı olsun istedim
* oğlum 2,5 yaşında kardeş istemeye başladı (şu an kıskansa da kardeşini çok seviyor) ikisini oynarken, gülerken izlemek dünyanın en güzel duygusu..

Kaygılarım yok muydu? Vardı elbette.. Nasıl bakarız, maddi manevi yetebilir miyiz... Hâlâ da var, annelerin kaygıları hiç bitmez zaten...

Konunun başlığını görünce kazayla hamile kaldınız sandım. Hatta çok özür dileyerek söylücem aldırma konusu sandım. Burda yazdıklarınızdan 2.yi istemeyeceğinizi düşünmüştüm.

Ben daha hiç doğum yapmadım. Çocuk fikri bu aralar bana da gelip duruyor. Okuyunca bende bu ikilemdeyim gibi. Yapamam diye düşünüyorum. Ama hormonal baskı mı nedir tam bilemediğim bir şey beni itiyor buna. Eşim tamam dese hamile kalmayı denerim diye düşünüyorum. Tabi ona gerçekten bu konuyu açmadım arada eşiniz gibi şakayla karışık söylüyorum. Gerçekten o da şaka yaptığımı sanıyor.

Bu sorunun cevabına da mantıkla verilmiş kararlar değil demek istiyorum nacizane. İçinden gelen istediği bakabilirim bence diye mantığa oturtmak olabilir, fazla düşünen insanlar içinde mantığa oturur mu hiç bir zaman emin değilim.

İnsan bebeğiyle kediyi karşılaştırmak doğru mu bilmem ama ilk kediye bakmak çok zordu. 2.sini alınca maddi manevi yıpranacağımı düşünmüştüm ama onlar birlikte başka bi ilişki kurdu. Bizim oyun seanslarımız zamanla azaldı. Şu an 3 kedim var. İlki kadar zor değil. Çünkü tecrübe her zaman stresini alır insanın.

Neyse yararsız cevabımdan sonra konunuzu takipteyim. Ben de merak ediyorum nasıl verildi çocuk yapma kararları. Ben ne kadar gerçekliğe yakın düşünüyorum.

Üç kardesiz kardeslerım ıyiki var cocuklarım için canlarını verirler. Kendime gelınce cocuklarımın arası dokuz sene ben de istemedim yıllarca büyük oglum sureklı kardes ıstegını soylerdi. Arkadaslarimin yada cevrede kı tanısın tanımasın cocukları severdi o kadar üzülüyordum ki ama simdı bebegımız dün 10. Ayına girdi ve ıyiki olmuş hatta 3. Bıle istiyoruz ufaklık ıkı bucuk uc yasına dogru insallah.
Bence siz de düşünün ama insanın hazır hissetmesi gerekiyorki o hamilelik güzel ve keyifli geçsin. Ve daha sonrası tabi. Ama hic bi cocuk tek kalmamalı bence.

Şuan hamileyim ilk günden kanamalı hareket edemicek kadar sancılı zor bir hamilelik . Henüz doğum yapmadım Rabbim meleklerimizi korusun.
Ben de her zaman bir çocuğa verilebilecek en güzel hediyedir kardeş. Ben geleceği de düşünüyorum bahsettiğiniz gibi yalnızlık çok zor gerçekten. Benim suanki planım Rabbim sağlık sıhhat verirse meleğim dört yaşına girince ben de ikinci çocuğu istiyorum. Biri üniv. Bitirir nasipse diğeri gider ekonomik külfet yoğun olmaz . Vs vs her şeyi düşünüyorum. İnşallah o vakit geldiğinde sabrım sağlığım ekonomik durum elverirse Allah'ın izniyle planım bu. Elbette sizin kendinizi hazır hissetmeniz çok önemli

Seni cok iyi anliyorum ama tum bur zorluklatom yani sira tek cocuk olmak da ne demek iyi biliyorum. Cok isterdim bir kardesim olsun. Nitekim esim de tek cocuk. O nedenle kardes fikrine sicak bakiyorum ama cocuk buyutme ve hamilrlik sureci gozumde buyuyor. Su an ilk cocuguma hamileyim simdiden sorguluyorum. Cekilen cileye kardesinin olmasi deger mi diye dusununce kesinlikle deger gibi geliyor

Kardeş kıskançlığı her yaşta olur. 1 yaş fark, 5 yaş fark bir şeyi değiştirmez. Bu biraz da yetiştirme ile ilgili.
Mesele sadece kıskançlık değil
Çocuk 5 yaşına kadar ki hayatını istiyor
İkimiz alışveriş yapalım,yemeğe gidelim,resim çizelim,oynayalım,sinemaya gidelim.
Çalıştığım halde onunla hepsini yapabiliyorduk
Evde Bebek varken şimdi bana akşam kek yapalım dedi mesela yapamadık
Ama kardeşi küçük olsaydı ondan önce alışkın olduğu bir düzen olmayacaktı
Bilmeyecekti

Yazdığınız yazı direk 2.çocuk yapacağınız hissini veriyor. O kararı vermişsiniz zaten ama soru işaretlerinize cevap bulmak, ikna olmak istiyorsunuz ❤ zaman verin kendinize, zamanla ikna olacaksınız.
Sosyolojik olarak bakınca da, sizin gibi insanlar çoğalmalı ne karar verirseniz verin, en güzelini diliyorum sizin için

Hiç detaya girmeden şunu söyleyeyim; annelik her halukarda çok zor, ister tek çocukla ister çok çocukla.

Siz kardeş sevgisini ve ne kadar şanslı olduğunuzu biliyorsunuz. Eşinizin kardeşi yok ve eksiklik hissediyorsa haklı.

anladığım kadarıyla siz de çocuk fikrine çok karşı değilsiniz

Ben bir sene daha beklemenizi tavsiye ederim.. ben oğlum 5 yaşında iken hamile kaldım çok aklı başında bir çocuk çok rahat büyüdü elhamdülillah ilk 3 aydaki kolik halini saymazsak... ikinci hamileliğin 12 haftasında ikizlerim olacağını öğrendim tabii 12 haftaya kadar çok zorlu bir gebelik geçirmiştim kanamam olmuştum

sonrasında prematüre ikizler ve kuvez süreci oğlunun rutinini alışkanlıklarını bozmama endişesi biraz yorucu oldu..

Yani hamilelik bu ne olacağı belli olmaz nasıl geçeceği belli olmaz.. tabii hemen de olmaz.. kardeşsiz kalmasın ama belki biraz daha beklenebilir

Hazır olmak önemli ama bi kardeşin olması da önemli
Benimkilerin araları 22 ay biri 5 e diğeri 3 e girecek
Kabul 1-2 sene çok zorlandım aradaki kıskançlık vs en dipte tutmaya çalıştım severken bile çok dikkatliydim herneyse şimdi dediğim yaştalar o kadar güzel oyun oynuyorlar kahkalarla,yediklerini paylaşıyorlar biri düşünce diğeri hemen yanına koşuyor bunlar benim için o kadar güzel ki
Şimdi bunu yazarken bile onlara kahvaltı hazırlayıp uzandım biraz kızım kardeşine de yedirmeye çalışıyor demem o ki bence yapin

banada bazen bir kardesi olsun hevesi geliyor sonra birden bu fikrim yuzunden irkiliyorum bir onceki cocuga oyuncak verir gibi sen hayatta yalniz kalma diye sana bunu yaptik oleey demek bence 2.cocuga haksizlik sanki istenmemiste birinci cocuk olan evin prensine prensesine oynayacak birsey olsun diye yapilmis bir canli bence cok uzucu bir durum
eger ikinciyi yaparsam kizimin yaninda oynayacak biri olsun diye degil kendim bakmak istedigim icin bir cocuk daha buyutebilecek potansiyeli kendimde buldugum icin yaparim

Merhaba.
3,5 yasinda kizim var. Ben de bu konuyu düşünüyordum bu aralar.
Bir yanim "bu eş kisisinden 2. cocugu yapma" diyor, bir yanim cocugum kardessiz kalsin istemiyor. Ki burdaki detayli olumlu yorumlari okuyunca yapasim geldi 2.'yi :) Kendisine sorsan rahat adam, her zaman yapsak olur. Ne zaman ekonomiyi öğrenir, 1 cocukla beceremedigi, borc-harc yasadigi evi 2 cocukla gecindirmeyi becerirse o zaman yaparim yasim 40 da olsa.
Cocugu deli gibi isteyen esin gece-gündüz bakiminda da cok yardimci oluyorsa-olacaksa, sen kendini hazir hissettiğin zaman düşünün :) Oglun 5 yasindayken calismalar yapin, 6 yasinda dogurursun, 6 yas farki olsun. Ideali bu diye öğretmişlerdi bizim zamanimizda üniversitede. Ha bilgiler guncellendiyse bilmiyorum :)
Dilegim sen ve ailen saglikli, huzurlu olasiniz.

" Kimi çocuğu çocuğa emanet eder, karnı ne kadar tok, üşür mü terler mi sallamaz, gece bebek açlıktan ağlar soğuk mamayı dayar geçer, bilmem kaç haftada bir yıkar, çişli bezle gün bitirir, sevgi-ilgi yetersiz, tv 7-24 açık çocuk önünde, okula gönderir öğretmeni çocuğun anasını babasını yılda bir kez anca görür, Allah'a emanet öyle saldım çayıra mevlam kayıra büyütür gider. Öyleleri patır patır doğuruyor" şu yazdiginiza inanılmaz derecede katılıyorum. Çocuk meselesine gelince esinize net olarak istemiyorum diyorken şu an da acaba demeye baslamissiniz. Hemen bir karar vermeniz gerekmiyor bence biraz zaman tanıyın kendinize.

yeni guncellemelere gore 3 4 yaş araligi uygun diyorlar

Bence çocuk kararı çiftlerin ikisinin de isteği olduğunda olmalı.
Bu çok ciddi bir karar.Iki tarafı da ömrünün sonuna kadar ilgilendiren bir karar olduğu için iyi düşünülmeli.
Bilinçli bir insansınız. Zaten doğurayım da nasıl olsa büyür gibi baştan savma tavrınız yok.
O yüzden bence hazır olmanız lazım.
Eğer hazır olmazsanız da tek çocukta kalmanız daha sağlıklı olur.
Bence önemli olan çocuk sayısı değil o çocuğu /çocukları nasıl yetistirdiğindir.
Ülkesine, halkına ve ailesine faydalı bir birey olması önemlidir.
Ülkesine, milletine, kendine, ailesine faydasız 2 veya 3 çocuk olacağına 1 tane olur ama pırlanta gibi olur.
Zaten önemli olanın nicelikten ziyade nitelik olduğunu anladığımızda gelişmiş bir toplum olacağız.

Benim kizlarimin yaş arası 2.
Daha büyütüp rahata ermeden peşi sıra olsun istedim ki daha rahat delireyim ahahah
Yaş arası kaç olursa olsun iki çocuk elbette biraz daha zorluyor insanı ama ben yaş arasinin yakin olmasinin daha avantajli oldugunu dusunuyorum cunku egitim hayati, zevkleri, ihtiyaclari paralel gidiyor.
Bazi gunler zor geciyor evet ama hayat da biraz boyle.
Su cok sicak gelsene :))

Hayirlisi olsun diyeyim hakkinizda

21 aylık kızım var ve herkes bir kardeş istiyor. Eşim ve bende istiyoruz hatta ilk gunden beri ama hileligim preklampsi ile gecti bu yuzden hamilelik evresinden cok ama cok korkuyorum. Ayrica biraz hayatı yaşamak da istiyorum, tatil falan... Ziraa bunlar ikinci çocukla çok çok daha zor olacak. Bazen hic gerek yok böyle daha iyi diye düşünmüyor değilim. Ama bende tek çocuktum ve baya zor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…