• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hükümetin Reklamları

Bence bu tarz konulari kim görsele dökerse ayni seydir.

X partisinin bir ciplak kadin resmi bilbordlarda: "Artik okula ciplak girebiliyorum, yasasin özgürlük! XXX ile mutlu kadinlar, mutlu yarinlar" yazdigini sokaginizin basinda gördügünüzde ne yapardiniz? Ya da pencerenizin karsisindaki bilbord üzerinde.

Y partisinin raki icen adam bilbordu: "Artik her yerde, diledigim gibi rakimi yudumluyorum, YYY partisi ile rakinin özgürlügünde!" tam da camiden cikmistiniz, karsinizda. :D

K partisinin Kürt aile resmi: "Kürdistan`i kuracagiz, biz de özgür olacagiz!" ya da "Kürt kimligimi aldim, artik özgürüm!" afisleri oglunu ve kocasini sehit vermis bir kadinin evinin önünde...

T partisi basa geldi diyelim, sözde Ermeni Soykirimini kabul etti, Hrant Dink fotografi, sözde Ermeni soykirimi fotografi, katledilmis Alevi evi fotografi bilbordlarda: "Bu ülkede rahat bir nefes ben de alabiliyorum, tesekkürler T partisi, öldürülmeyecegimiz güzel günlere, katillerin hepsi iceride!"

F partisi meclisten yasa gecirir, bilbordlarda öpüsen iki kadin, iki erkek: "Cinsel tercihlerimiz artik bastirilmayacak, yasasin F partisi!" tam da muhafazakar yasini basini almis amca ile teyzenin balkon manzarasi....

Bunlari parti baskanlarinin sözle söylemesi farklidir, görsele dökülüp caddelere sokaklara tasinmasi farklidir. Bilmem hayal edebildiniz mi?

Görüldügü gibi müslümanlik ve basörtüsü ile ilgili degil dert, o zaman her grup ciksin diledigini bilbordlara tasima özgürlügü icinde olsun, secim reklami secim afisi densin. Mesela Ciplaklar Partisi kurulsa böyle bir afis assalar "halkin degeleri diye dökülmeyecek misiniz sokaga?" ya da sehit vermis bir aile K partisinin afislerini bir de gözleriyle her sabah kapisinda görünce burnundan solumayacak mi?

Derdim basörtüsü degil anladiysaniz. Siyasette "bu tarz" görsel ögelerin pek cok parti tarafindan kullanilmasi sonucunda gruplari daha cok catistiracagina ve ayristiracagina inaniyorum. Bunu sadece ben de söylemiyorum tabi, siyaset psikolojisi ile ilgili kitaplardan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Derdiniz başörtüsü değil ama başörtüsünü verdiğiniz uç örneklerle bir tutmanız trajikomik:ssz:

Lambrusco'ya katılıyorum.

"Bu tarz" reklamlar insanları tahrik ediyor. Yandaşları, "Helal sana! 'çıplaklar' şimdiye kadar özgürdü artık biz de özgürüz" tarzı düşüncelerle daha da çok hırslanıyor. AKP karşıtları da "bu tarz" afişlerden sonra anneannesinin, annesinin, komşusunun, arkadaşının bile başörtüsü kullandığını unutup fotoğraftaki imajı birden düşman görüyor; otobüste, okulda, iş yerinde vs. gördüğü yerde düşmanca bir tavır takınıyor (bariz bir şekilde ya da kendi içinde.)

İşte sıkıntı olan "bu tarz" afişlerin altında yatan ayrıştırma "gücü". Kin duygusu alttan alttan toplumda körükleniyor. Her 2 taraf için de. (ki 2 taraf derken bile benim içim acıyor)

bunların derdi sadece müslümanlık başka bişey değil. zora gelince allah derler başka bişey yok. başbakanımızdan allah razı olsun artık heryere rahatlıkla başımızı açmadan giriyoruz. algılayamıyorlar bunlar mantık tek siyasiymiş. allahın emri artık anlayın bunu.
sizler bilmem nerenize kadar açıyorsunuz rahatsınız tabi açın istediğiniz kadar. bizlerede karışmayın artık :72:
sız kım , bız kım ?
sız muslumansınız o zaman bız degılız bu soyledıgınıze gore...
muslumanlık acıklık ya da kapalılıkla alakalı degıldır bunu kafanıza sokun artık

Derdiniz başörtüsü değil ama başörtüsünü verdiğiniz uç örneklerle bir tutmanız trajikomik:ssz:

Lambrusco kendisi de cevap verir de ben de kendimce açıklama yapma gereği duydum :26:

Aslında verdiği örneklerle bir tutmuyor. Arkadaş diyor ki "Siyasette "bu tarz" görsel ögelerin pek cok parti tarafindan kullanilmasi sonucunda gruplari daha cok catistiracagina ve ayristiracagina inaniyorum. "

İşte verdiği örnekler bu düşüncesini desteklemeye yönelik. Siz şimdi eşcinsellere karşı nötr olabilirsiniz ya da desteklemiyorum ama onlar da insan diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bir siyasi parti çıksa ve eşcinselleri afişine taşısa ve onlar da artık biz de istediğimiz gibi yaşayabiliyoruz dese bu sefer onlara düşman olma yönüne gidebilirsiniz, aynı şekilde eşcinseller de hırslanıp kendisi gibi olmayanlara düşmanca hisler beseleyebilirler.

Yani arkadaşın demek istediği 2 grup arasında birbirlerine karşı tahammülsüzlük yaratabilecek reklamlardır bunlar. Yoksa verdiği örneklerle baş örtüsünü bir tutmuyor yanlış anlamayın.

O zaman genel secimlerde bu tarz afislerin bilbordlarin asilmasini normal karsilamamalisin simon. Herkes normal dedigi icin yazdim ben o cevabi.
O zaman herkes ayni esit özgürlüklere sahip olsun. Yani AKP afisini astiginda normal kabul edilip, benim diger verdigim örnekler niye cesaret edemeyecekler ki? Ya da edemeyeceklerse daha büyük bir sorun degil mi? Bütün özgürlük AKP`ye mi olacak?
Genel secimse genel secim, afisse afis, reklam yapma özgürlügüyse özgürlük.

Benim anlatmaya calistigim, genel secim icin de yerel secim icin de bu tarz afisler gruplari görsel üzerinden daha büyük etki yarattigi icin catistirir, örneklerimle de destekledim zaten.

çatıştırabilir doğru o yüzden de sonradan bilboard yerine seçim meydanlarında yapılması daha iyi olur dedim zaten
çünkü bilboard antipatik duruyo
beni rahatsız etmez iki tarafta assın ama huzursuz olanlar birbirlerine karşı hırslananlar elbetteki çıkacaktır
o açıdan asılmaması daha mantıklı

ama bi taraftan başörtüsü de yıllardır siyasete alet edildi
sorunun çözülmesine pekçok parti karşı çıktı hatta kapatma davaları vs açıldı
o zaman da toplum ayrıştırılıyodu bi kesim kötü duruma düşürülüyodu
bu açıdan onların bunu siyasete alet etmesini normal karşıladım çünkü bu sorunu onlar çözdü
ben çok kişinin de bu konuda mağdur olduğunu düşünürsek onların ben yaptım demesi bana doğal geliyo
çünkü bu zamana kadar kimse bu sorunu çözmeye çalışmadı
pek çok insan sırf bu yüzden de oy veriyo onlara
onlar da bunu kullanıyo

bana sorarsan ben her lafa her konuya başörtüsü katılmasını inanılmaz antipatik buluyorum
ama genel seçim programlarında söylenebilir bana göre
sadece orda normal karşılarım
o yüzden genel seçimlerde bundan basedebilirler ama belediye seçimlerinde bana doğru gelmiyo dedim

senin verdiğin bazı örnekler çok uç başörtüsüyle karşılaştırınca ben ona yönelik yazım tepki çeker diye
başörtüsü o kadar da tepki çekmez bence türkiyede ama diğer örnekler çok tepki çeker
özgürlük konusunda yasak değil cesaret ediyolarsa yapsınlar ama ülkemizde tabu olduğu bilinen birşeyi kimse kullanmak istemez
kullanmak istememeleri ile yasak olması özgür olmamaları aynı değil

herneyse senin ne demek istediğini anladım
ne olursa olsun bu tarz konular bazı insanları kin ve nefretle doldurabilir
o açıdan en mantıklısı afiş olarak kullanılmaması

Son düzenleme:
Lambrusco kendisi de cevap verir de ben de kendimce açıklama yapma gereği duydum :26:

Aslında verdiği örneklerle bir tutmuyor. Arkadaş diyor ki "Siyasette "bu tarz" görsel ögelerin pek cok parti tarafindan kullanilmasi sonucunda gruplari daha cok catistiracagina ve ayristiracagina inaniyorum. "

İşte verdiği örnekler bu düşüncesini desteklemeye yönelik. Siz şimdi eşcinsellere karşı nötr olabilirsiniz ya da desteklemiyorum ama onlar da insan diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bir siyasi parti çıksa ve eşcinselleri afişine taşısa ve onlar da artık biz de istediğimiz gibi yaşayabiliyoruz dese bu sefer onlara düşman olma yönüne gidebilirsiniz, aynı şekilde eşcinseller de hırslanıp kendisi gibi olmayanlara düşmanca hisler beseleyebilirler.

Yani arkadaşın demek istediği 2 grup arasında birbirlerine karşı tahammülsüzlük yaratabilecek reklamlardır bunlar. Yoksa verdiği örneklerle baş örtüsünü bir tutmuyor yanlış anlamayın.

Yanlış anlamıyorum. Başörtüsü yasağını tekrar tekrar anlatmak istemiyorum. Ama kalktı mı? Kalktı. A-B-C hangi parti olursa olsun. Bu icraatı yapan partinin 'Genel' seçimler dahilinde afişine taşımasında hiç bir sakınca yok. 'Yerel' seçimler için bu ne lahana turşusu diyorum.
Kimse başörtüsüne düşman değil , afişe taşındığında da düşman olması için bir sebep göremiyorum. Ki ötekileştirme istemeyen insanlar da zaten bu şekilde düşünmez. Karşılaştırma yapacaksak ta mantıklı olmalı. Muhafazakarlıktan bahsetmiyorum. 'Mantıklı' örneklerden bahsediyorum.

Yanlış anlamıyorum. Başörtüsü yasağını tekrar tekrar anlatmak istemiyorum. Ama kalktı mı? Kalktı. A-B-C hangi parti olursa olsun. Bu icraatı yapan partinin 'Genel' seçimler dahilinde afişine taşımasında hiç bir sakınca yok. 'Yerel' seçimler için bu ne lahana turşusu diyorum.
Kimse başörtüsüne düşman değil , afişe taşındığında da düşman olması için bir sebep göremiyorum. Ki ötekileştirme istemeyen insanlar da zaten bu şekilde düşünmez. Karşılaştırma yapacaksak ta mantıklı olmalı. Muhafazakarlıktan bahsetmiyorum. 'Mantıklı' örneklerden bahsediyorum.

Aslında verdiği örnekler gayet mantıklı, fakat bizim toplumumuzda bir çok insana göre başörtüsü "uç değil" de bu örnekler fazlaca "uç" olduğundan mantıksızmış gibi geliyor.

Sizi de anlıyorum ve saygı duyuyorum.

Siyasi partilerin neden çeşitliliği mevcut ? Neden soysal demokrat , muhafazakar , komünist , liberal ...vs diye kategorize edilirler ? Çünkü her siyasi partinin bir ideolojisi , bununla paralel bir programı ve programı ile örtüşen bir tabanı vardır .

Yani Amerikayı yeniden keşfe hacet yok . Siyasi partiler olduğu sürece , bu partiler seçim zamanı kendi çizgisindeki seçmene seslenir.Bunu ister yazılı , ister sözlü reklamlarda seçim zamanında destekler .

AKP baş örtüsü serbestliği getirmişse bunu seçim arenasında kullanır . Artı mıdır seçmeni gözünde artıdır.

Bu yukarıdaki yaşanan emsal . Bir de farazilere gelelim .

X parti , örneğin kamuya açık alanda alkol alımına dair yeni bir mevzuatla seçime girse , artık içelim açılalım , belirli alanlardaki mevcut içki yasağını kaldırıyoruz dese , ki diyebilir . Bunu da afişine taşısa ... Alkol-sigara-uyuşturucu maddelerle ilgili yasa gereği alkole teşvikten ceza alabilir(bunu tam bilmiyorum olabilir diye yazıyorum ). Yani ona tahammül var da diğerine yok mu gibi bir mantıkla değil ? Particilikten çok uzak bir durum bu.

Eşcinsel bir parti lideri de eşcinsellere özgürlük diye yapar seçim çalışmasını . Halkın içinden tahammül eden çıkar çıkmaz , birileri afişe küfür yazar , yırtar , olmuyor mu oluyor ? Ama parti seçimi kazanıp vaatlerini yerine getirse bir sonraki seçimde biz yaptık , yine bizi seçin der.Çok basit bu mantık .

Y partisi Kürdistanla ilgili afişler paylaşıyor zaten , yapacağız , edeceğiz ... İhtimal dahilinde değil ama söz konusu oldu diye yazıyorum , yarın ellerine bunu yapacak iktidarı verseler , bir sonraki seçimde de yine bizi seçin diye çıkar meydana .

Herkesi kucaklayan afişler , seçim çalışmaları olmaz partilerin . Seçim zamanı seçmene vaat zamanıdır .Ola ki seçilir tek başına ya da koalisyonla ; o vakit halkın tamamını gözetecek çalışmalar yapmakla mükelleftir .

Konuda bahsi geçen afiş bir genel seçim parti politikasını temsil eden afiştir , yerel seçimlerde kullanılmasının yersiz olduğu dışında da düşüncem sabittir bu konuda.

İşin aslı halk olarak biz tahammül edeceğiz , Türkiye Cumhuriyeti gibi bir mozaikte yaşıyorsak , kanun nezninde yasal olan her duruma biz açık olacağız .

Kimse kusura bakmasın , meyhaneden çıkan adam başörtüsü billboardunu görmeye , camiden çıkan da bikini billboardu görmeye bu ülkede tahammül edecek .

neden uc olsun ki? Bunlar cok normal seyler en az basörtüsü özgürlügü kadar ve bu ülkede bu düsünceleri savunan insanlar da varlar, yasiyorlar, onlarin magduriyeti?

Son düzenleme:
Siyasi partilerin neden çeşitliliği mevcut ? Neden soysal demokrat , muhafazakar , komünist , liberal ...vs diye kategorize edilirler ? Çünkü her siyasi partinin bir ideolojisi , bununla paralel bir programı ve programı ile örtüşen bir tabanı vardır .

Yani Amerikayı yeniden keşfe hacet yok . Siyasi partiler olduğu sürece , bu partiler seçim zamanı kendi çizgisindeki seçmene seslenir.Bunu ister yazılı , ister sözlü reklamlarda seçim zamanında destekler .

AKP baş örtüsü serbestliği getirmişse bunu seçim arenasında kullanır . Artı mıdır seçmeni gözünde artıdır.

X parti , örneğin kamuya açık alanda alkol alımına dair yeni bir mevzuatla seçime girse , artık içelim açılalım , belirli alanlardaki mevcut içki yasağını kaldırıyoruz dese , ki diyebilir . Bunu da afişine taşısa ... Alkol-sigara-uyuşturucu maddelerle ilgili yasa gereği alkole teşvikten ceza alabilir(bunu tam bilmiyorum olabilir diye yazıyorum ). Yani ona tahammül var da diğerine yok mu gibi bir mantıkla değil ? Particilikten çok uzak bir durum bu.

Eşcinsel bir parti lideri de eşcinsellere özgürlük diye yapar seçim çalışmasını . Halkın içinden tahammül eden çıkar çıkmaz , birileri afişe küfür yazar , yırtar , olmuyor mu oluyor ? Ama parti seçimi kazanıp vaatlerini yerine getirse bir sonraki seçimde biz yaptık , yine bizi seçin der.Çok basit bu mantık .

Y partisi Kürdistanla ilgili afişler paylaşıyor zaten , yapacağız , edeceğiz ... İhtimal dahilinde değil ama söz konusu oldu diye yazıyorum , yarın ellerine bunu yapacak iktidarı verseler , bir sonraki seçimde de yine bizi seçin diye çıkar meydana .

Herkesi kucaklayan afişler , seçim çalışmaları olmaz partilerin . Seçim zamanı seçmene vaat zamanıdır .Ola ki seçilir tek başına ya da koalisyonla ; o vakit halkın tamamını gözetecek çalışmalar yapmakla mükelleftir .

Konuda bahsi geçen afiş bir genel seçim parti politikasını temsil eden afiştir , yerel seçimlerde kullanılmasının yersiz olduğu dışında da düşüncem sabittir bu konuda.

İşin aslı halk olarak biz tahammül edeceğiz , Türkiye Cumhuriyeti gibi bir mozaikte yaşıyorsak , kanun nezninde yasal olan her duruma biz açık olacağız .

Kimse kusura bakmasın , meyhaneden çıkan adam başörtüsü billboardunu görmeye , camiden çıkan da bikini billboardu görmeye bu ülkede tahammül edecek .

Keşke...

Belki de "bu tarz" afişler benim sandığımın aksine bir gün karşıt görüşteki insanları birbirine yaklaştırır, karşıt görüşlerin de var olduğunu görmesini sağlar. Benim temennim de aslında düşüncemin aksine bu yönde, tabii sizin de belirttiğiniz gibi karşılıklı olarak.

Aus ne kadar iyimser bakmissin olaya ama icinde celiskiler de mevcut olmakla birlikte anlatmak istedigimi anlamak istememis oldugunu görüyorum.
Neyse en iyisi ben uzatmayayim konuyla ilgilenen arkadaslar siyaset psikolojisi üzerine cesitli calismalardan yararlansin, ne demek istedigimi "saptirilmadan" anlayacaklardir o zaman. :34:

Not: İşin aslı halk olarak biz tahammül edeceğiz , Türkiye Cumhuriyeti gibi bir mozaikte yaşıyorsak , kanun nezninde yasal olan her duruma biz açık olacağız .

Ben kimse kimseye tahammül etmesin demedim, bir seylerin kullanisindan ve yaratacagi sonuclardan bahsettim ve DEYLAT cok güzel özetlemis aslinda.

Son düzenleme:

Deylayt aciklayamadim mi acaba diye düsünürken, aslinda anlamak isteyenin anlayabilecegi örnegini ortaya koydugun icin tesekkür ederim.
Evet bütün yazinin özeti sudur arkadas: ""Siyasette "bu tarz" görsel ögelerin pek cok parti tarafindan kullanilmasi sonucunda gruplari daha cok catistiracagina ve ayristiracagina inaniyorum. "
Caddeleri sokaklari hayal etmek icin sanirim birinin bu düsünce tarzini "filme" dökmesi gerekecek. :34:

Eskiden yerel seçimlerde bukadar reklam miting vs varmıydı ? Yoksa benmı hatırlamıyorum bilemiyorum? 27yaşındayım sessiz sedasız bir şekilde olurdu yerel seçimler. Hiçbir parti hıcbır partiye b.. Atmazdı partilerin genel başkanları ağız dalaşına gırmezdı sanki. Benmı yanlış hatırlıyorum dostlar ? Her parti diger hedef aldığı partinin kirli çamaşırlarını ortaya çıkarıyor onlar kendı aralarında kavga dovus ederken vatandaş seyrediyor butun partilerin kırlılerını öğrenmiş oluyor. Bilemiyorum bana düşündürücü geliyor. Bu sitede dahi kimin hangi partiye oy vereceği acık zaten. Gercekten bukadar seçim masraflarına gerek varmı dıye dusunuyorum bilemiyorum

Aus ne kadar iyimser bakmissin olaya ama icinde celiskiler de mevcut olmakla birlikte anlatmak istedigimi anlamak istememis oldugunu görüyorum.
Neyse en iyisi ben uzatmayayim konuyla ilgilenen arkadaslar siyaset psikolojisi üzerine cesitli calismalardan yararlansin, ne demek istedigimi "saptirilmadan" anlayacaklardir o zaman. :34:

Not: İşin aslı halk olarak biz tahammül edeceğiz , Türkiye Cumhuriyeti gibi bir mozaikte yaşıyorsak , kanun nezninde yasal olan her duruma biz açık olacağız .

Ben kimse kimseye tahammül etmesin demedim, bir seylerin kullanisindan ve yaratacagi sonuclardan bahsettim ve DEYLAT cok güzel özetlemis aslinda.

Lambrusco , bakış açısı iyimser olmalı zaten , ben durum tespiti yapmadım ,yapsaydım o vakit karamsar bir tablo çizerdim , sadece olması gerekeni yazdım .

Bu arada bir kaç mesajın(senin mesajında dahil) barındırdığı yorumları genel olarak toparlayarak konuya fikrimi yazdığım , sonuna da genel bakış açımı yazmak istediğim için özellikle birinden alıntı yapmadan cevap yazdım zaten , o sebeple ben bunun aksini söylemedim ki , kimse tahammül etmesin demedim ki diye düşünmene gerek yoktu arkadaşım:34:

Lambrusco , bakış açısı iyimser olmalı zaten , ben durum tespiti yapmadım ,yapsaydım o vakit karamsar bir tablo çizerdim , sadece olması gerekeni yazdım .

Bu arada bir kaç mesajın(senin mesajında dahil) barındırdığı yorumları genel olarak toparlayarak konuya fikrimi yazdığım , sonuna da genel bakış açımı yazmak istediğim için özellikle birinden alıntı yapmadan cevap yazdım zaten , o sebeple ben bunun aksini söylemedim ki , kimse tahammül etmesin demedim ki diye düşünmene gerek yoktu arkadaşım:34:

Alintilamasan da benim yorumuma istinaden yazdigin seklinde bir havasi oldugu icin -sen de bazen altintilanmamislara cevap hakki dogdu seklinde yaziyorsun ya- bana yazdigini zannettim, pardon o zaman. :34:

Deylayt aciklayamadim mi acaba diye düsünürken, aslinda anlamak isteyenin anlayabilecegi örnegini ortaya koydugun icin tesekkür ederim.
Evet bütün yazinin özeti sudur arkadas: ""Siyasette "bu tarz" görsel ögelerin pek cok parti tarafindan kullanilmasi sonucunda gruplari daha cok catistiracagina ve ayristiracagina inaniyorum. "
Caddeleri sokaklari hayal etmek icin sanirim birinin bu düsünce tarzini "filme" dökmesi gerekecek. :34:

İnsanlar genelde tek bir noktaya odaklanıp anlatılmak istenenin özünü kaçırabiliyorlar. Bu nokta da genelde hararetle inandıkları ya da hararetle reddettikleri noktalar olabiliyor. Karşıt düşüncelere içinde hakaret olmadıktan sonra biraz daha sakin ve anlayışla yaklaşmak lazım sanıyorum. Filme dökülmesi durumunun bile sakince bir düşünüp anlamaya çalışmadıktan sonra pek bir işe yarayacağını zannetmiyorum maalesef :50:

ya onu bunu bilmemde bu sıyaset için bangır bangır bagıran mıtıng arabaları yokmu insanı sınır hastası ederler bi rahat uyku yok :41:

maalesef :) çünkü biz muhafazakar bir ülkeyiz. özgürlük dediğimiz şey islamda özgürlük ve vicdan hürriyeti. herkesin özgürlüğü değil. herkesin özgürlüğü değilken hala herkesin başbakanı olduğunu iddia etmesi ne kadar ironik...

Eskiden yerel seçimlerde bukadar reklam miting vs varmıydı ? Yoksa benmı hatırlamıyorum bilemiyorum? 27yaşındayım sessiz sedasız bir şekilde olurdu yerel seçimler. Hiçbir parti hıcbır partiye b.. Atmazdı partilerin genel başkanları ağız dalaşına gırmezdı sanki. Benmı yanlış hatırlıyorum dostlar ? Her parti diger hedef aldığı partinin kirli çamaşırlarını ortaya çıkarıyor onlar kendı aralarında kavga dovus ederken vatandaş seyrediyor butun partilerin kırlılerını öğrenmiş oluyor. Bilemiyorum bana düşündürücü geliyor. Bu sitede dahi kimin hangi partiye oy vereceği acık zaten. Gercekten bukadar seçim masraflarına gerek varmı dıye dusunuyorum bilemiyorum

Ben çocukken muhtar seçim reklamları helikopterle atılırdı. Bizde kağıtların peşinden koşardık, çok eğlenceliydi ama :52:
Bazı adaylar kapı kapı dolaşıp saat dağıtırdı. Ama böyle bilboardlar tv reklamları olmazdı.
Dediğim gibi ama ben çocuktum mitingleri hatırlamıyorum.

Son düzenleme:
Lambrusco;
Şu konuda hemfikirim seninle.
İster bir destan döktür ister tek cümleyle özetle okuyanın kendi çerçevesinden anlaşılmaya mahkum oluyor insan.

Son düzenleme:
Back