Hiç başlamayalım mı hayata, ben anlamadım?

Bu ülkede özel sektördeki en akıllıca şey kendi işini kurmak sanırım. Ben böyle okuyorum da kendi işini kurup başarılı olabilen girişimcileri falan, hepsinin ortak bazı özellikleri var. Bu ülkede küçük esnaf bile, bakkal bile (bakkal diyorum çünkü karı düşüktür) akıllı davranırsa tatmin edici gelir elde ediyor hatta ev bark sahibi oluyor, çoluk çocuğa miras bırakıyor. Benim teyzem yıllarca özel sektörde yöneticilik yaptıktan sonra kendi işini kurdu, bildiğiniz esnaf. Toptan ve perakende. Yaklaşık dört sene içinde piyasayı çok iyi öğrendi, müşteri kitlesi vs tek sorunu işinin ilk zamanlarında elde ettiği parayı kendi özel taksitlerine vs harcadılar bence bu strateji hatasıydı, orada bi dengesizlik oldu ama başkası olsa yapmaz mesela. İşler biraz daha oturduktan sonra yapmaları gereken bişeydi o, acele ettiler. Yine de şu an hem kendi işi olduğu için daha çok seviyor hem de daha fazla kazanıyor. Sadece dükkanın (perakende) aylık kazancı 10.000'in altına düşmüyor. Devlet memuru olsaydı 10.000 TL kazanabilecek miydi ayda? Pek sanmıyorum. En iyisini yapmışsınız.
 
W Wurstria Öncelikle şu güzide profil resmini görünce senin yazılarını melisin ağzından dinliyormuşum gibi oluyor sanki Melis anlatıyor gibi okuyorum

Konuna gelirsek aynı durumdayız seninle. Bende bu sene mezun olacağım hatta oldum sayılır sınavlarım bitti benim :) Şu karamsar durumlar benim çevremde de çok hakim.Ben mühendislik mezunu olmama rağmen insanlar kpss ye girelim vs gibi yorumlar yapıyorlar hatta sınava giren dahi oldu yani kimse ne akademi düşünüyor ne de özel sektör de bişeyler yapmak.Bir yandan hak veriyorum kapitalizm'i özel sektörde doruklarına kadar yaşıyorsun özellikle bankadaysan gecen gündüzün yok.Diyorum kendime fazla yükleneceğim emeğimin karşılığını da alamayacağım insanlarda haklı maaş düzenli işten atılma olasılığı yok denecek gibi tatiller ve saatler genele göre iyi devlette çalışmak bir harika ama ya hedeflerimiz beklentilerimiz daha iyi mevkilere gelme olasılığımız ? Bunları hiçe sayıp daha başlamadan kendimi köreltmek istemiyorum hiç olmadı özelde yapamadım akademiye girmek için uğraşayım diye düşünüyorum. Bence işinde en iyi şekilde gelişebileceğin tam olarak istediğin alan üzerinde uzmanlaşabileceğin yurt dışına konferanslara seminerlere hatta doktoro post doktora ile gidebileceğin yegane meslek akademisyenlik.Fakat gel gör ki avuç içi kadar olan akademisyenlerimize yeni beyinler yeni fikirler yeni insanlar getirmekte YÖK 'e bakıyor ve istediğimiz hatta girebileceğimiz iyi üniversitelere bile kadro bulupta giremiyoruz.Bu genel bişey mi bizim bölüme mi has bilemiyorum tam sizde nasıl sen akademiye nasıl bakıyorsun merak ettim ? Velhasıl özel sektör ne kadar zor olsada iyi olan herkesin emek veren herkesin sonunda istediği yere geleceğine inanıyorum her ne kadar karamsarlığa düşsem de arada kendimi başarının benim ellerimde olduğuna inandırmaya çalışıyorum.Sende kimseyi dinleme eğer maddi olarak çok aciliyeti yoksa gerçekten içine sinene kadar istediğin sektör de iş ara mutlaka bulacaksın.Azimli insanların başaramayacağı şey yoktur.Sana ,bana ve tüm yeni mezunlara bol şanslar :)
 
Ağrıma gitmiyor, ben küçük görmüyorum. Görmem de zaten çünkü herkesin kendi hayatı. Burun da kıvırmıyorum kıvırıyor olsam kpss b planım olmazdı. Ego çok başka bişey çünkü. Benim kızdığım, insanların hem çok karamsar olması hem de başka alternatifleri tamamen yok sayıp tek bir şeye odaklanıp sadece onu doğru kabul etmesi ve başkalarına da bunu dayatması. Gerçekçi olmak lazım. Ben "özel sektörde işler beni bekler" demiyorum. Ya da "çok kolay, çok kazançlı" demiyorum. İnsanlar gerçekliğe özel sektörün attığı kazıkları, zorluklarını, maaş adaletsizliğini vs katıyorsa kpss konusunda da atanmanın zorluğunu, kadroların azlığını, başarısız olunması halinde boşa geçen maddi manevi zamanı da katmalı. Birçok insan bunu katmadan konuşuyor, onları gözümde sığ yapan da bu. Pazar günkü kpss'ye de girdim bu arada, çalışmamıştım öylesine girdim. Zor bir sınav değil, bana kolay geldi. Ama mesele sınav değil zaten. Bana kolaysa herkese kolay. Atanmak mesele. 90+ alıp açıkta kalan var yazık günah. Emeği sömüren tek kol özel sektör değil...
 
O hale getirdiler çünkü. Mecliste kadro için aglamalar falan. Ben ilk girisimde atandim, açıkçası öyle yillarimi vermedim kpss ye. O yüzden vakit kaybı gibi gormezdim olmasaydı. Ama 5 6 defa girip inatla baska bir seyle ugrasmayanlarla ilgili ben de senin gibi düşünüyorum. Tabi ki tek seçenek bu değil. Dediğim gibi ozeli de muhakkak dene. Kendin tecrübe et. Ya hocalarının dediği noktaya geleceksin ya da onları yaniltacaksin sonuç olarak. Ülkenin durumu çok parlak değil. Ne insanların ne makamlara geldiğini gördükçe bu karamsar psikolojiye sahip olmayı çok görmedim ben cevrendekilere.
 
Evet, Melis şu an çok fena atarlandı: YA KES!!!!! KES!!!!
Ya değiştireceğim aslında ama hep unutuyorum. Melis de evin delisi.
Akademiye nasıl bakıyorum.... Şimdi biz lisans diploması alınca aslında Ekonomist oluyoruz ama nitelik olarak değil, sadece isim olarak. Lisans eğitimiyle ekonomist olunmaz, belli bir akademik kariyer lazım bunun için, uzmanlık. Ki olmayı çok isterim ama ben akademik kariyer yapayım, hoca olayım anlamında değil. Bilgilenmek, bilgi düzeyimi daha da yükseğe taşımak anlamında. Diyorum özelde kafama göre bir iş bulursam onunla ilgili bir alanda master yaparım belki... Neden olmasın ki? Ama bunun için önce bi sektörleri görmem lazım pratikte. Ona göre neye yöneleceğime karar verebilirim. Ben çünkü çok seviyorum ekonomiyi yorumlamayı ama ne yazık ki kendi çevremden bunları tartışabileceğim insan yok. Sınav konusu ezberle sınavlardan geç mantığında bi eğitim anlayışı olduğu için... Üniversiteye gelmeden önce aslında bazı şeylere ne kadar dar açıdan baktığımı fark ettim mesela bu sene. Taşlar yerine oturuyor. Benim şu an okuduğum okulda yüksek lisans yapmak daha doğrusu yüksek lisansa girmek birçok okula göre daha zahmetsiz ama şehir küçük işte. Biraz iş imkanı olsaydı bi yandan yüksek yapıp bi yandan paramı kazanırdım, kalacak yer de ayarlardım. Yine de sonbahar YDS ve ALES'e gireceğim. Türkiye'de akademiye gereken değer verilmiyor bence ve akademik kariyerde çok başka şeyler ön plana çıkıyor ne yazık ki.
 

Dil bilginiz hakkinda hic dusunmedim, dil kursu ile yurt dışına cikis cok kolay hatta pek cogu hediye olarak veriyor diye kurs fikrimi söyledim. Bir TOEFL iyi oluyor :)

Fransa nin krizi vurdu bizi :))) kafiyeli oldu hee :)))

Seni sasirtmamis ama biz yaklasik ( taseronlarda calisanlar dahil) 350 kisi epey şaşırdık :)))

Kolay degil haklisin. KPSS bir sans olarak görülmemeli ama tabloya bakınca en az isten cikarma devlette oluyor, en fazla maas, en rahat izin onlarda. Yani basit bir raporla haftalarca ise gitmeyen memur ornegi verebilirim... Patronculuk yok devlet isinde, sendikali oldugun icin kovulmazsin misal. Ozel sektorde bu biraz sorun oluyor tabi. Hem eskiden memura kiz verilmezmis ya hani, simdi memur epey one gecti :))

Risk evet hep var ama ben riski sevmiyorum. Eskiden severdim ama annelik daha kontrolcu yapti beni

Simdi calismiyorum, iki cocugum var bir suredir onlarla ve okullari ile ilgileniyorum. Zira ikiside ilkokula basladiklarinda yanlarinda 1 saat bile olamayip cok uzulmustum. Ayrica özel durumu olan bir cocugum var ve artik daha ozel ilgilenmem lazim.

Is gorusmelerine gidiyorum arada. Eski şartlarda calismak istemediğim icin simdilik kendime uygun bir is bulamadim.
Yani esnek calisma saati dediklerinde nasil yani saat 10.oo da ise gelip 5.oo te cikabilir miyim diyorum olmuyor tabi :) Ben kendime gore esnemek istiyorum :)))
Eskisi gibi seminerler, konferanslar, tanitim toplantilari, egitim planlari, kocluk programlari istemiyorum hayatımda. Aksam herkes uyumadan evde olayim, gunduzleri okula ugrayayim, pazar uykum olsun diyorum :)) Gecenlerde oldu bu tarifime yakin bir is ama pozisyonu askiya aldik diye mail attilar. Sanirim beni görünce dukkani kapatip gittiler :)))
Aklima yatan bir is olana kadar evdeyim yani boyle kpss dedigime bakma, sen en basindasin diye soyluyorum kpss yi. KPSS benim planlarimin hic birinde yok, sinav vs bana gore degil yaslandim ben :) Esneyecek is yeri bulamazsam evde devam ben :)))
 
Orası öyle evet ama bu insanlar yaşayacak hayat enerjisini nereden buluyorlar ben asıl onu merak ediyorum. Kendi çocuklarına da böyle mi konuşuyorlar acaba. Neyse ki kendi annem babam bunlar kadar karanlık değil.
 
Valla herkes bişey söyler iş olayı şans işidir derim ben hep tabi biraz da torpil.
Ama çok iyiysen(yüksek not ortalaması+yüksek dil puanı+yüksek kpss+okul döneminde staj gibi iş tecrübeleri+iyi bi okuldan mezuniyet) işe girersin.
Mezun olunca şunu bil ki torpilin yoksa ne kadar kalifiye olursan ol ilk 3-5 sene sürünür düdük gibi maaşlarda hamal gibi çalışırsın.Ama bu bi dönem sürecek bişey.Sonrasında yükselmeye başlarsın maaşın da artar.Bu dönemde yüksek lisans yapmaya çalış.Gerisi gelir, kolay gelsin.
 
Kursların yurtdışı imkanını ben hiç düşünmemiştim, mantıklı aslında. İleride değerlendirebilecek durumda olursam öyle bir fırsat yakalayıp değerlendiririm. Bilmiyorum belki de henüz çok genç olduğum için kpss çok monoton geliyordur bana, yaş aldıkça bu düşüncem değişebilir. Kriz sebebiyle işten çıkarılmanıza şaşırmadım derken, spesifik bir krizi kastetmemiştim. :) Herhangi bir kriz gibi düşünün, krizin etkisi olarak. Tabi haklısınız, çoluk çocuk vs işin içine girince devlet memurluğundan iyi iş yok. Benim öyle pek çoluk çocuk, evlilikle alakalı planlarım olmadığı için o açıdan bakmıyorum kendim için olaya şimdilik. Zaten dediğim gibi gidişata göre bişeyler yapacağım artık. Çok temkinli bir insanımdır, yarını değil bir hafta sonrasını da hesaba katarım (mikro örnek) ve garanticiyimdir de aslında. Belli olmaz, belki de bu özelliklerim yüzünden özel sektörden koşarak uzaklaşıp kendimi kpss kollarında bulabilirim. :) Kapılarımı kapatmıyorum, sadece karamsarlık ve sığ düşünceden bunalmışım.
 
Bizim insanımızda var galiba :)
 


Dilerim kalbine gore bir is bulur, hayatını istediğin sekilde kurarsin :)
 

Yıllar önce bi konferansta bi profesör söylemişti.tıp okuyan doktor hemşire olur. Hukuk okuyan hakim savcı, vb. sonra bu işletme ve iktisatçılar buradan mezun olduğunda hiç birşey olmayacaklar ve geride başlaacaklar diye.

İşe başvuruda görüşmeye çağırmak için eğitiminize bakıyorlar. Ama görüşme ve daha sonrasında tecrübenize.
 
Herkesin revaçta bulduğu tek meslek sanırım memurluk birde öğretmenlik atanirsin 3 ay tatili var.Sirf bu yüzden annemle kavga ettim. Sanki baska meslek kalmadi. Elim ayağım titriyor.
 
O da sığ bir bakış açısı bana göre. Haklılık payı şu: bir ünvan kazandırmıyor. İş alanı çok geniş olduğu için spesifik değil. Yani İktisat okuyup insan kaynaklarında da görev alabilirsiniz, dış ticarette de çalışabilirsiniz, bankacı da olabilirsiniz gibi. O saydığı bölümler hali hazırda bir ünvan veriyor, İİBF bölümleri o ünvanı vermiyor. Çoğu kişinin kafasının karışık olması da bu yüzden. Bizim fakültede ünvanını çalıştığın iş belirliyor. Hiçbir şey olmayacaklardan kastı muhtemelen bu. Eğer gerçekten İİBF bölümlerinin hele İktisat'ın hiçbir şeye yaramadığını düşünüyorsa onun profesörlüğüne gülerim ben. Bir profesörün bu düşünceyle bunu söylemesi komik olur çünkü.
 

Siz bir ise baslayin, profesorun ne demek istedigini o zaman anlarsiniz.
 

İşletme için söylenenlere katılıyorum bilimsel bir tabanı veya uzmanlık alanı yok ama ama aynı şeyi iktisat için söyleyen güpegündüz cahildir. İktisat en az tıp veya mühendislik kadar eski bir meslek alanı, bilimsel dayanakları da gayet sağlam, adam gibi öğretilirse. Türkiye'de adam gibi yapılmıyor o ayrı, zira cidden ekonominin hakkını veren ne şirket ne de devlet kurumu var bence.
 
A grubu memuriyet diyen hocaya yatır sen paraları... Macera aramaya gerek yok makro geleceğe bakarsan ülke bilinmeze doğru sürükleniyor özel sektör kalacak mı bakalım yapabiliyorsan meb bursu ile yurtdışında yuksek ve doktora başvuruları yap. Sonra coğu dönmüyor zaten...
 
Her eniştesinden dayısından torpilli olan fakülteye hoca diye başlarsa böyle cümleler daha cok duyulur. İyi en azından evlen oturup evde cocuk bak. Bu üniversitenin fıtrtında var falan diye saçmalamamış hocanız
 
Bişey olmayacak özel sektöre. Asıl kamuya dayanırsak daha kötü oluruz geçmişte bunu çok yaşadık.
Hocaya paraları yatırayım mı? Param yok Var mı bana burada bunun için burs verecek olan? Varsa iletişim bilgilerimi yollayacağım. :)
Bundan sonra bana ilk mesajımdaki gibi karamsar ve ısrarcı yaklaşan insanlara vereceğim cevap "dershane masrafımı siz karşılayacaksanız ben hemen bugün kpss çalışmaya başlarım" olacak.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…