Her gün et ya da tavuk yemek??

spesifik olarak uzman değilim ama yine de alanla alakalı çalışıyorum
çok et dediğiniz şey 300 gram gibi bir şeyse, günde porsiyon olarak bunun zararlı olması bana mantıklı gelmiyor. ve evet bence de mesele şu anda "kitlelelere et yedirmeyelim yoksa dünyanın b.kunu çıkarttık, kendi pembe totomuza göre kaynak kalmıyor" kafası.

ortalama Amerikalı steak'leri barbekü yapıp yapıp gömerken sorun yok. ama Hintli Çinli yemesin çünkü çoklar anacım. Kuveytliyi vazgeçiremiyoruz (dünyanın en obez ve etçil ülkelerinden biri) ama beyaz yakalı aşırı duyarlı Kuzey Avrupalıyı vegan yapalım, ona ayrı ona ayrı ürünler satalım, kafası. Ben öyle görüyorum yani.

biz avcı -toplayıcı ataların torunlarıyız
bize asıl zararlı olan şey rafine şeker, işlenmiş gıda, gluten laktoz (hayvanı evcilleştirmemiz, tarım hele, et yememizden çok çok daha sonra olmuş neticede)
bugün yediğimiz meyveler hep ıslah ede ede şeker oranını yükselttiğimiz seri üretim mamüller ama kimse çilek yemeyin muz yemeyin demiyor.

fakat
doğada uçan/zıplayıp koşan tavşanı bıldırcını geyiği (yani av etini) değil stres içinde büyütülen seri hayvan etini yiyoruz
yani etin miktarı değil de o etin de ahırda yetiştirilmiş hayvan eti olması, yağ/kas oranının bozulmuş olması, salgıladığı hormonlar ve büyürken yediği sentetik şeyler sorun. evet bunu da görüyorum, alanım itibariyle.

ha işte tüm bu şeyleri dikkate alıp da gerçekten düzgün rakamlar veren uzman var mı?

varsa haber verin. kim bunun kontrollü klinik araştırmasını şeffaf biçimde yapıp yayınlıyor ki? öyle bir yayın görmeden "uzman şöyle diyor" benim için faso fiso. neyin uzmanı acaba?

aynı nitelikte eti, aynı süre boyunca, aynı şekilde pişirip yiyecek aynı kalori yakımıyla (beden işçisiyse her 2 taraf da beden işçisi olacak şekilde) yakacak, cinsiyet ve yaş uyumlu kontrolleri olacak vs vs sonra ölçümler yapılacak o zaman bana "hımm tamam bak bu düzgün bir fikir veriyor dedirtir.

çalışmalarda hep yanlı kısımlar var, benim gördüğüm kadarıyla. yani baştan belli bir amaç için yapmışlar çalışmayı o tarafa gidiyor tüm değerlendirmeler. ya da kontrolllü deney değil de şey "akdeniz tarzı beslenme olan ülkelerde" "Japonya"da yaşam daha uzun, gibi tümevarımsal çıkarımlar. güzel de o ülkelerin havası suyu, sosyal ilişkileri, temizliği daha pek çok alışkanlığı var, hayat sadece beslenmeyle uzamaz.

neyse, bilim tabii ki en hakiki mürşit, bunu eleştirmiyorum ama işte diyorum bilimin de tarafsız güvenilir olmaktan uzak çok yönü var.

düzgün et bulabiliyorsam yemekten çekinmem ben mesela -köyümde hala yerli ırk koyun yayımı yapanlar var. o eti şüphesiz yerim mesela. ama hergün yemek bana o etle bile fazla geliyor (bu benim bir hastalığımla alakalı).. mesela hiç bir yayın koyun etiyle yapılmıyor zira bilim dünyasının ileri ülkeleri koyun eti zaten yemiyor (avustralya hariç). yerli ırk koyun etinde porsiyonda ne kadarı ne etki yapar bilmiyoruz.

egede yaşıyorum, balık bünyeme hiç ağır gelmiyor balığı haftada 2 yiyip bir gün kırmızı et bir gün beyaz et yiyorum ortalamada, benim için bu düzen yeterli. porsiyonlarım genel geçer kabul gören porsiyonlar kadar- ABD porsiyonu değil!

kurban zamanı memlekette eti biraz fazla yediğim için yaşadığım yerde sırf sebze yoğurt vs tüketiyorum. temmuz ağustosta da genelde sadece meyve sebze balık tüketirim. böyle bir düzenim var.

bir de not:
benim ailemde maalesef ki karaciğer enzimleri- safra kanalı safra kesesiyle ilgili bir mesele var
tıbben bir tanısı yok ama hemen herkesin kolestrolü yüksek

durun yükselmeyin "et yiyorsunuz çünkü" diye pesketaryen olan kardeşimin de yüksek, zaten öyle aman aman bir et yiyen de yok. ben daha bile fazla yiyorumdur,benim kadar da yemiyorlar.

bu bahsettiğim kişilerde ağırlıklı olarak akdeniz tipi bir beslenme var. hatta Giritli gibi besleniyor bizimkiler. bol bol ot, balık, arada koyun eti, annem eve dana kıymayı anca misafir gelecekse ona yemek yapmak için sokar.
yine de kolestrolü yüksek. her gittiği "uzman" kırmızı et yeme yumurta yeme vs diyor
kadın onları zaten yemiyor kadın zaten hayatında 60 kilodan fazla olmadı. genelde 55 civarıdır. günlük yürüyüşünü yapar.
annemin komşuları günde eve 5 ekmek alıyor bizimkiler 5 günde 1 ekmek alıyor, ama annemin yüksek...

uzmanlar ezbere konuşuyor genelde, maalesef...kişiye özel bir yaklaşımı olan uzman görmedim ben. ha büyük sorunlar yaşarsan çoook iyi uzmanı arayıp bulacaksın. değilse kolestrol yüksek diye kendi başına bu bir sorun değil, bünyesi böyle. daha doğrusu bizde metabolizma bu. (ben hariç, benim de kolestrol değil başka dertlerim var)

hergün et yiyen kişinin de kolestrolü kalp damar sağlığı gayet iyi de olabilir, ama yiyip yiyip oturuyor yakmıyorsa ne biliyim alkol vs. alıp başka faktörler varsa sağlığı kötü de olabilir, bütüncül bakmak lazım.

konuya yorumum ise:
ben zaten erkek kafalıyım bu forumda bunu görüyorum hep
evde eşyayı değiştirmek eşya krılıp dökülmediği sürece aklıma gelmez
hele bebek var evde. bebek büyüyünceye kadar bari bi 4 yaşına filan gelip zıplama çizme boyama huyları geçinceye kadar ben almam yani koltuk moltuk.
temizlikçi zaten almıyorum -nedense Türk kadınlarında bir "temizlikçi almazsa ölecek" hastalığı var, tıp da çaresiz.

o yüzden konu sahibinin almak isteği şeyler bence beslenmeden daha önemli şeyler değil fakat elbette ki aile bütçesini yoracak kadar et tüketiliyorsa ona bir hiza vermek lazım. bence burada en önemli mevzu aile bütçesinde ortak karar alınmıyor olması.

Biz de güneydoguluyuz etsiz tavuksuz kıymasız olan bir yemek var mı bilemedim ana yemeklerden.
Çorba arasicak arasoğuk tamam da gercekten hemen hemen tüm yemeklere et giriyor yani.

Sağlık için et gerekli tabi. Ben de kırmızı eti en az 2 defa pişiriyorum evde. Tavuk da pişiririm 1-2 kere. Onun dışında bazı yemeklere de kuşbaşı şeklinde koyuyorum.
Ama bütçeye göre ayarlıyorum. 600 gramlık olacak şekilde tartıp poşetledim parça etleri. Çökertme kebabı gibi falan pişiriyorum 4 kişilik olacak şekilde. Şimdi az gelebilir 4 kişiye ama yan yemekler, salata vs. derken herkes tok kalkıyor.
Hep parça et şart değil, köfte yapıyorum mesela onları da buzluğa atıyorum. Dün 25 tane çıkardım mesela köfte patates günü yaptım. Yan yemeklerle falan gayet yetiyor.
Et yiyeceğiz diye herkes bir oturuşta bir kilo et mi yesin şimdi? O zaman biz de her ay eksiye gireriz.
Bir üye yazmış babam da ete düşkündü sonra kirayı ödeyemezdik diye. Ben de ondan ötürü bütçeye dikkat ederim. Evimiz kira değil acil bir borç falan da yok ama Sabancı olmadığımız için belli bir miktar mutfak bütçemiz var. Ona uyarak çeşitlendirmeye çalışıyorum. Bir de israfa karşıyım, ihtiyaçtan fazlasını yemeyi doğru bulmuyorum açıkçası. Sosyal medyada görüyorum 10 kişilik yemeği tek başlarını yiyorlar falan, midem kalkıyor gördükçe. Hiçbir şeyi ziyan etmeden sağlıklı beslenmek bence mümkün.

Son düzenleme:
İkinizin aylık geliri ne kadar ?
Ev borcunuz ne kadar aylık olarak?
Yani 15.000tl ete veriyorsunuz anladığım kadarıyla. Et yerine köfteye geçseniz belki içinde ekmekti soğandı derken biraz kısılmış olur

Ben normalde kahvaltida balik yerim aksam da etli yemek yerim haftada 3-4 gun yaparim bunu amaaa bazi günler et göresim gelmiyor ya her gün her gün de...
Eşim de etçidir ben et yemek istemedigim gunde ona ayri etli yapariz kendime ayri etsiz yapariz. Her gün yemeyince kimsenin biseyi çökmez bence ya. Kan testlerimi vereli bir iki ay olmustur normal gayet. Yoga yapiyorum ayrica.
Baliktan bikmiyorum da kirmizi et midemi bulandiriyor her gun her gun. Bunun neresi normal ve olmasi gereken bilemedi.

Son düzenleme:

Egitim esnasinda bize ögretien suydu. Tabi almanya`da yasadigimi belirteyim. Alman beslenme kurumuna göre haftada kisi basi et tüketimi 300-600 grami gecmemeli. süt ürünlerinde de önerilen miktar oldukca düsük.

Kres ve okul yemegi hazirlarken haftada sadece 1 kere et yemegi planlayabiliyordum. bu kurumdan kuruma degisiklik gösterebiliyor. Söyledikleriniz son derece mantikli cünkü bu benim tahmin ettigim sizin de belirttiginiz gibi kisitli kaynaklarla alakali.

Avrupa genelinde su anda yayygin olan görüs bu. Fakat sizin de belirttiginiz gibi bu daha cok etin kalitesiyle ilgili. Burada tüketilen et agirlikli olarak domuz eti. Herkesin ulasabilecegi kadar uyugun fiyatli. Cok fazla hazir ürün var. Meyve sebze daha pahali oldugu icin cok fazla tüketiliyor. Cok korkunc ortamlarda yetistiriliyor ve kesiliyor bu hayvanlar. Cok stres altindalar ve cok fazla ilac ve hormon veriliyor. Bu durumda tabiki fazla tüketilmesi saglikli degil.

Diger yandan kaliteli et pahali. Kuzu etini burda genellikle türkler ve araplar tüketiyor. Inekler bazi bölgelerde hic disari cikmiyorlar dolayisiyla cok da saglikli olduklari söylenemez.organik etin kilosu domuz 25-30 euro civarinda kuzu ve inek de fiyat yükseliyor 35-70 euro civarinda.

Ben özellikle kuzu, koyun etini tercih ediyorum cünkü bu hayvanlar genellikle disarda. Biz türkler sebze salata cok yeriz. Zeytinyagi kullaniriz. Alman mutfagi, et,süt, karbonddrat agirlikli. Insanlar sagliksiz besleniyorlar ama yas ortalamasi bize göre yüksek. Cünkü stres ve üzüntü daha az.

Bu arada uzun uzun aciklamissiniz cok tesekkür ederim. Bu konu cok kapsamli. Üzerinde saatlerce konusulabilir:)

Balık kokusu olmasa iyi ama ne pişirirsem pişireyim kokuyor benim kocam da balık çok sever balıkçıda pişirttiriyorum ya da annem kayınpederim çağırır. 2 senedir 1 tane balık pişmedi. Fırında bile kokuyor. Bu takıntımı aşsam ben de her gün yesem sıkılmam balıktan. Yine koyun keçi eti de pişirmem. Eti kıymayı kavurunca kolay oluyor hemen iki dk patatesi doğra kıymayı koy oturtma yap buzluktan karışık sebzeyi çıkart türlü olsun bezelyeyi koy yemek olsun. Benim koca karadenizli önüne çimeni yumurtayla kavursan yer niye bunu yaptın demez yemek kavgası eden koca da çekilmezmiş düşününce

Lütfen ihtiyaçlarınızı kısmayın , eşiniz kendine Müslüman sadece!

Bilmiyorum ne kadar doğru ama keçi etini danaya hindiyi tavuğa tercih edin diye bir şey duymuştum hindi tavuğa göre daha az ilaçla büyüyormuş

Balığı ben de pişirmiyorum kahvalti icin somon füme aliyorum direk sandivic yapiyorum vaktim olmuyor zaten hafta ici sabahin köründe bisey pisirmeye keyfi kahvaltiya.
Benim eşim de karadenizli ama etsiz yapamiyor.

Balığı ben de pişirmiyorum kahvalti icin somon füme aliyorum direk sandivic yapiyorum vaktim olmuyor zaten hafta ici sabahin köründe bisey pisirmeye keyfi kahvaltiya.
Benim eşim de karadenizli ama etsiz yapamiyor.
Füme et ben de alırım balık diyince aklıma somon füme değil de çinekop palamut vs geliyor. Kendi pişirir yer işe yemeğini götürür bu yüzden önceden hazırlıyor ama spor yapmadığı zamanlar önüne her gün makarna koysam yerdi hiç niye et yok demezdi. Yine ot kavururum ben çok seviyorum buzluğumda ot dolu kavurup koyuyorum hiç şikayet etmeden yer. Etsiz yemek mi olur demez yani

Biz birlikte yaptigimiz icin dedigim gibi ben et yemeceksem onu ayri benimkini ayri yapiyoruz. O yuzden her gun yemesi bana dert degil ama her gun et yemeyi saglik icin olmazsa olmaz gerekli bulmuyorum sadece.

Et ve tavuk günlük olmasa da haftada 3-4 muhakkak yaparım.
Çok seviyorum ben de.
Eşim de, kızım da bayılırız.

Allam ben bi kere keçi yedm şehirlerarası otobüze binmeden hatırlamak istemiyorum
Ben de bir kere kurbanda yemiştim küçükken ayıp olmasın diye babaannem keçi sana küser yemezsen demişti... o kara günden sohra kuzuyu bile geçen sene yemeğe başladım kokmuyormuş meğer hele koyun eti yok doğulu arkadaşım sana güzel dolma yapıcam dedi koyun yağı ve eti kemiği vs vardı. Bi kere de arkadaşımın köyünde bayram varmış şenlik tarzında orda toklu mu koç mu bir şey kesilmiş pilav yapıyorlardı onu yemiştim o da güzeldi. Bazısı kokuyor bazısı kokmuyor işte ama önyargım var aşılmıyor

Biz birlikte yaptigimiz icin dedigim gibi ben et yemeceksem onu ayri benimkini ayri yapiyoruz. O yuzden her gun yemesi bana dert degil ama her gun et yemeyi saglik icin olmazsa olmaz gerekli bulmuyorum sadece.
Ben de öyle her gün yemem şimdi hamileyim diye 1 gün balık 1 gün sebze 1 gün et 1 gün sebze 1 gün hindi gibi yiyorum bu bile fazla geliyor. 1 ay yemesem canım çekmez. Protein için kasaptan füme et ve hindi alıyorum. Yersem onu yerim ekmek arası. Sulu sebze yemeği daha güzel. Hatta taze fasülyeye bile et koyan gördüm. Nohut kuru fasulye de yapmam yapınca da sucuklu severim.

Eşin kendi için almiyormuş zaten beraber yiyormuşsunuz. Benim eşim her zaman der yeme içmeden kısma ama gereksiz harcamalar yapmayin diye.eti alip evde pişirseniz daha ekonomik olur mesela Eksideyseniz yeme içmeyi kısmak yerine gereksiz şeyleri mesela ayakkabi varken kiyafet varken almayin. Eksiye girmezsiniz

Ben sağlık için her gün et yemenin doğru olduğunu düşünmüyorum. İşim gereği doktorlarla da çok çalıştım et sevmediğim için hep sorardım hepsi tam tersine her gün et yemek hasta eder derdi. Haftada 1 balık yemeyi ihmal etme derdi. Mevzu sadece maddi değil bu et sevdasının yarınlar yokmuşçasına sürdürüldüğünü düşünüyorum.

Reactions: Gao
Çalışan kadınların bu ezikliğine katlanamıyorum ya. O kadar kısmış ki adam sizi, eti tavuğu lüks görüyorsunuz. Çıtanız bayağı düşük. Yükseltmek sizin elinizde. Borçlara giden kısmı verin, kalanı kendiniz harcayın. Bu dünyaya bir kere geliyorsunuz. Sıcak yatağınızda uyumak varken sabahın köründe kocanın eline para saymak için yollara düşmeyin. Kıymetinizi bilin azıcık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…