Herkese yeniden merhabalar,
N Nisanesintisi01 sanırım siz beni etiketlemişsiniz, umarım cevabım size yardımcı olur; uzun süre hareketsiz kalmamak gerektiği konusunda anlaştık sanırım çünkü hamilelikte zaten dolaşım sistemimiz bebeğe de kan ve besin taşımak için fazla mesai yapar, hareket ederek onun oksijen taşıma kapasitesine yardımcı oluruz, normal insanların bile ofiste 2 saat 3 saat bir sandalyede hareketsiz kalmaması gerekirken bu ihtiyaç hamilelikte daha çok artar, mutlaka yürüyün.
Gelelim yatış meselesine, öncelikle aminyon sıvısının mucizevi olduğunu ve bebeğe baskı yaptığını düşündüğümüz bir çok ortamdan onu koruduğunu söyleyeyim, amniyon sıvısını sağlıklı tutmanın çok mühim bir yolu var: SU İÇMEK. Günde 3 litre su içtiğinizde tabii çok terliyorsanız biraz daha artabilir sıvınızın hem miktarı hem de yoğunluğu bebek için harika oluyor bu sıvı öyle ki nasıl yumurtayı hızlıca sallasanız yumurta akı sayesinde sarısına bir şey olmaz işte öyle korur o nedenle bebek boğuluyor diye yüzüstü yatmaktan korkmayın hele ki ilk haftalarınızda.
Peki ilerleyen haftalarda tablo nasıl? Şimdi biliyoruz ki her gebenin hatta her gebeliğin karnı farklı, ben 11. haftam itibariyle kilo verdim, bel çevremin biraz kalınlaştığını hissetsem de henüz bir gebe karnı asla yok, 4. ayına bile böyle giren gebeler varken bazı arkadaşlar karın bölgesini daha erken hissedebilir, çok doğal :) eğlenceli kız mı erkek mi tahminleri dışında bu durumun tıbbi hiç bir riski yok ama karın farklılığı yatış pozisyonumuzu etkiliyor.
Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ortalama 25-30. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Yne söyleyeyim, anne adayların çekincesi özellikle alışık oldukları yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Yüz üstü pozisyon, bebeğin eterafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. 6. ayda sonra ise, büyüyen karnınız sebebiyle durum değişir ve yüz üstü pozisyonda siz de rahat edemezsiniz.
Şimdiden sırtüstü yatamayan anne adaylarımızın asıl meselesi rahim değil Fasya tabakası adı verdiğimiz bağ dokuda yaşanan değişimlerdir, gebelikte hapşırırken ya da öksürürken ciddi acı hissettiğimizde de bu acı rahim ya da uterus değil bu bağ dokuyu adeta çekiştirmekten kaynaklanır, sırtüstü yatmak size konforsuz gelebilir, normaldır.
25-30 haftalarla birlikte, sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır.
Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kg a varan ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da, rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir. Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık da koyabilirsiniz.
Peki en çok fayda görülen yastık hangisidir, size bir görsel ileteyim, bir çok anne adayı çok memnun kalmış, siz de deneyebilirsiniz, sonrasında emzirme desteği olarak da kullanılabilir, ancak piyasada çok ucuz olan versiyonlardan pek memnun kalmamışlar fazla ince ya da kokuyor deniyor, kılıfları yıkanabilen sağlıklı versiyonlar çok, hamile yastığı derseniz görürsünüz kendi araştırmanızı yaparsınız. Böyle devasa bir arkadaştan eşiniz memnun olmazsa kendisine kanepe için harika tek kişilik nevresim takımları da var :)