- 4 Kasım 2022
- 2.435
- 3.843
- 53
- 30
- Konu Sahibi Huzur kalplerde
BorçÇok borcunuz, cok cocugunuz ya da çok yuksek kiraniz olmali ya da hepsi birden.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
BorçÇok borcunuz, cok cocugunuz ya da çok yuksek kiraniz olmali ya da hepsi birden.
Borç çok 4 ay sonra rahatız. Rahat dediğimde biriktirmek bu kocayla nasıl biriktirilir onuda bilmemSiz biraz fazlamı harcıyorsunuz yada borcmu var 25 binde fena değil maaş olarak aslında.ben 25 bin alsak 10 ile geçinir 15 ini kaldiririm ev kira değil bu arada
Niye ki?Borç çok 4 ay sonra rahatız. Rahat dediğimde biriktirmek bu kocayla nasıl biriktirilir onuda bilmem
her hafta sonu içmeye gidiyor. Fazla savurgan. Alkolik olması yakındırNiye ki?
Aynı şekilde ben de stok yapmaya başlayalı uzun zaman oldu. Uygun birşey mi gördüm. Hemen ihtiyaçtan daha fazlasını almaya çalışıyorum. Deterjan wc kağıt vs. Gıdalarda da tarih bakarak en uzak tarih odaklı alım yapıyorum. Uzun vadede bu çok büyük avantaj sağlıyor. Ama nereye kadar... Dışarı çıkmayı geçtim inanın eve birini çağırırken hesap kitap yapıyorum. Bir kek bir börek yapmaya kalksan bir dünya masraf. Şaka gibi. Artık finans kanalları gibi yaşamaya başladım. Gözümün önünde habire maliyet hesapları. 10 market dolanıp en ucuzu hangisi ise ona yöneliyorum. 1 liranın hesabını yapıyorum. Allah sonumuzu hayır etsin... Ne diyeyim...Bu devirde borçsuz ve kredi kartsız yaşamak lazım çünkü ipin ucu kaçtığında toparlaması inanılmaz zor olur. Alışverişlerde akıllıca davranmak,mümkün olduğu kadar ayakta kalmak gerekiyor. Ben oğluma yapmam gereken kıyafet alışverişlerinde hep bir iki beden büyükleri de alıp yedek yapıyorum. Böylece önümüzdeki zamlardan daha az etkileniyorum. Aynı şeyi ev alışverişlerinde de yapıyorum uzun yıllardır. Eskiden bir paket aldığımı 4 pakete çıkardım. Saklanabilen her şeyi depoya koyuyorum. Başka türlü cebimden daha fazlası çıkacak çünkü. Bu devir insanı stokçu yapar maalesef.
Burada paylaşmanın faydası olacağını sanmıyorum herkesin seferberlik ilan edip tanıdığı bir yerden anlaşması şart.
İleride gıdaya ulaşmada ciddi sıkıntı olacağı söyleniyor, sadece fiyat pahalılığı değil üretici üzerinde çok ciddi bir baskı var. Şehirler arası kargoya güvenmeden araştırmamız şart. Peynir biz süt aldığımız yerden alıyoruz ve yıllık 20-30 kiloya yakın peyniri bir defa alıp tüketiyoruz. Pazar gelen değil kendi gidip gördüğümüz üretici olması önemli. Size özelden yazarım yine de geçici olarak tüketmek isterseniz.
İstanbul’da iseniz ayrıca Beşiktaş’ta ve Kadıköy’de kooperatif var. Direk üreticiden alınabiliyor onun harici tanıdığım üretici var yine haftanın bir günü siparişi bir yere getşeşyıru
Hepimizim düzeni değişti, geçim çok zorifade gönderenler ve yazanlardan Allah razı olsun hepimiz aynı ülkenin ekmeğini suyunu paylaşıyoruz bir bakıma hepimizin ortak derdi hayat pahalılığı geçim güçlüğü inanın ben bu sene yoruldum daha önce bu kadar yorulmamıştım onu al oraya ekle vs
Özel okul fiyatları üç katı, bize 105 bin dediler, KDV ve servis hariç. İki çocukta özelde. Burslu olmasına rağmen artık göndermeyiz.Herkes için zor şu an.
Kızım özelde erken kayıt başlamış,haftaya gidip öğrenicem fiyatlar nasıl. Daha geçen senenin ödemesi bitmedi ,kredi kartına taksit yaptırmıştım,üzerine eklenecek yine karta böldüreceğim. Oğlum anaokuluna başlayacak bu sene ikinci dönem olursa, olmazsa seneye. Onunda masrafları eklenecek.
Ben kendi adıma markette indirim yakalarsam fazla alıyorum. Geçen aylarda bir markette paketli peynirlerde ikincisi yüzde elli indirimli idi. Peynirleri fazla aldım,henüz bitmedi. Yine uyguna 32li tuvalet kagidi bulmuştum,1 alacakken 2 tane aldım. Şu an aldığım fiyatın kat kat fazlasi olmuş, yine alınacak bitince ama bu fiyat dengesizliği çok acayip,her markete girdiğimde fiyat değişmiş oluyor sürekli aldığım şeylerde.
Çocukların şampuanını 1 litrelik refil halde uyguna buldum 2 tane aldım.baya gider onlara.
Bu şekilde biraz stok yapıyorum hep alınacak,ihtiyaç olan şeylerde.
Çocuklara kıyafet eskisi kadar fazla almıyorum,döndürecek kadar alıyorum acıkçası eskiden daha fazla alıyordum,bazıları pek giyilmeden küçülüyordu,sayı az olunca layıkıyla giyiliyor. Beden tam beden almıyorum,hele ogluma 4 yaşında cocuk ama sweat 6-7 yaş aldım büyük olsun diye,seneye giyermi bilmiyorum açıkçası,sanki özellikle kücük yapıyorlar. makine sık sık çalışıyor zaten,bugün akşam yıkasam yarın sabaha kurumuş oluyor giydiriyorum. Okul kiyafetleri çok pahalıydı ilk defa yedekli almadım okuldan ,yıkıyorum sık sık. Pantalonlarını lcw'den aldım,okuldan tek parça alacağım fiyata 2 parça aldım(eskiden bu marka ucuzdu şimdi aynı şeyi söylemek mümkün değil o ayrı). İhtiyaç dışı alişverişi tamamen kestim,kendime stand mikser alacaktım ama hep salladım erteledim almadım,şu an ki fiyatlara da almam sanıyorum acayip uçtu fiyatı.
Bir şekilde idare ediyoruz, yapacak birşey yok şu şartlarda ,umarım şartlar düzelir.
Hey maşallah 105bin tek cocuk mu 2 cocuk icin mi? Eskiden bu fiyatlar çok iyi bilinen özel okullar için ödeniyordu şu an uygun tabir edilenler bu bantta.Birde önceki sene ne kadar ödediniz sorması ayıptır? Yani acayip rakamlar bunlar,birde erken kayıt deniyor.Özel okul fiyatları üç katı, bize 105 bin dediler, KDV ve servis hariç. İki çocukta özelde. Burslu olmasına rağmen artık göndermeyiz.
Öğrenci bulmayacaklar bu gidişle diyeceğim ama yine olur tıklım tıklım. Yazık insanlar çocukları emanet edecek yer bulamayınca da gönderiyorlar özele. Tam gün çalışan anne babalar da tercih ediyordu,zenginlikten değil yani. Bakalım neşer olacak? Ben müdahale gelir diye düşünüyorum bir sınır koyarlar zam konusunda. İlk fiyatı açıklayan K… okulları oldu,bizim okul henüz bir ücret bilgisi göndermedi,bekliyoruzHey maşallah 105bin tek cocuk mu 2 cocuk icin mi? Eskiden bu fiyatlar çok iyi bilinen özel okullar için ödeniyordu şu an uygun tabir edilenler bu bantta.Birde önceki sene ne kadar ödediniz sorması ayıptır? Yani acayip rakamlar bunlar,birde erken kayıt deniyor.
Hoş geçen yıl kızımın gittiği okul 90 bin liste fiyatı yazmıştı,indirimle burs vs 40-45 bandına iniyordu kızım orada değil ama şimdi 110 falan yazmıslardır diye düşünüyorum.
Ara dönemde ek ücret isteyen okullar oldu geçen yıl,arkadaşım erken kayıt yaptırmıştı,okulların açılmasına yakın mesaj gönderip para istemişlerdi maliyetler arttı şu bu diyerek 10 bin lira civarı. Artık onu isteyemeyeceklermiş haberlerde izledim,ondan yüksek tutuyorlar sanırım.
Ya bulamazlar gerçekten bu gidişin sonu o.Öğrenci bulmayacaklar bu gidişle diyeceğim ama yine olur tıklım tıklım. Yazık insanlar çocukları emanet edecek yer bulamayınca da gönderiyorlar özele. Tam gün çalışan anne babalar d tercih ediyordu,zenginlikten değil yani. Bakalım neşer olacak? Ben müdahale gelir diye düşünüyorum bir sınır koyarlar zam konusunda. İlk fiyatı açıklayan K… okulları oldu,bizim okul henüz bir ücret bilgisi göndermedi,bekliyoruz
Hey maşallah 105bin tek cocuk mu 2 cocuk icin mi? Eskiden bu fiyatlar çok iyi bilinen özel okullar için ödeniyordu şu an uygun tabir edilenler bu bantta.Birde önceki sene ne kadar ödediniz sorması ayıptır? Yani acayip rakamlar bunlar,birde erken kayıt deniyor.
Hoş geçen yıl kızımın gittiği okul 90 bin liste fiyatı yazmıştı,indirimle burs vs 40-45 bandına iniyordu kızım orada değil ama şimdi 110 falan yazmıslardır diye düşünüyorum.
Ara dönemde ek ücret isteyen okullar oldu geçen yıl,arkadaşım erken kayıt yaptırmıştı,okulların açılmasına yakın mesaj gönderip para istemişlerdi maliyetler arttı şu bu diyerek 10 bin lira civarı. Artık onu isteyemeyeceklermiş haberlerde izledim,ondan yüksek tutuyorlar sanırım.
Öğrenci bulmayacaklar bu gidişle diyeceğim ama yine olur tıklım tıklım. Yazık insanlar çocukları emanet edecek yer bulamayınca da gönderiyorlar özele. Tam gün çalışan anne babalar da tercih ediyordu,zenginlikten değil yani. Bakalım neşer olacak? Ben müdahale gelir diye düşünüyorum bir sınır koyarlar zam konusunda. İlk fiyatı açıklayan K… okulları oldu,bizim okul henüz bir ücret bilgisi göndermedi,bekliyoruz
Evet ben de dün gördüm listeyi. Komşumun kızı orada okuyordu,tek maaşlar,alacağım çocuğu okuldan diyordu üzüldüm. Sırf geçen sene ara dönemde ekstra para istendi diye çıkan veli tepkisinden de okul 3 katına çıkarılmaz ama. Bir müdahale gelecektir bu duruma.Benim bahsettiğim okul. K... Okulu o fiyatı isteyen.
Tamamen aynı sebeplerden özele gönderiyorum ben de. Bir de veli öğrenci profilleri beni rahatsız ediyor,huzursuz oluyorum. Oğlum sessiz ve içine kapanık bir çocuk. Millette haydut gibi çocuklar var. Elinde ekmek bıçağıyla okula giden çocuk var 2 ay önce gözümle gördüm. Şimdi bunların yanına nasıl yollayayım? Mümkün değil.Ya bulamazlar gerçekten bu gidişin sonu o.
90 bin dedi bizim okul geçen yıl,öyle çok iyi üst duzey bir kolejde degildi,ortalama bir okuldu. İndirim vs derken 45 de kaldi. Başka bir okul köklü ama az şubeli daha butik 47 bin demişti. Uzak dedim kalsın. Kızımın okuluna(bu sene yazdırdım başka bir okul)kırk küsür ödedik ki artık sadece öğle yemeği var,önceden sabah kahvalti,öglen yemek,ikindi öğünü vardı. Dedim buradan kısmışlar,olsun evde yapar kahvaltisini,ikindi de olmayıversin. Bilemedim okullarda standartlarını düşürüyorlar aslında,2 yabancı dil vardi önceki okulda,bu sene sadece bir tane var ,hoş geçen sene haftada 1 saatti ikinci yabancı dil,bence verimli değildi o sebeple sorun etmedim olmamasını. İngilizce devam etsin diye düşündüm. Bu sene neleri kısarlar bilemedim.
Haftaya randevu aldım,oğluma da fiyat alicam ikisi bir olursa ne olur,sadece kizıma ne isterler bir öğreneyim. Ben özel okulu güvenlik açısından istedim,istiyorum acıkçası. Kızimın kaydının cıktıgi okul yol geçen hani gibi,giriş çıkis kontrol ediliyormu emin değilim. Kapının önu otopark. Öyle bahçe ,dış kapi vs yok. Oy vermeye gidiyordum oraya hep güvensiz gelmiştir bana haliyle sartlari zorladım zorluyorum. Hayirlisi olsun hakkımizda.
Evet ben de dün gördüm listeyi. Komşumun kızı orada okuyordu,tek maaşlar,alacağım çocuğu okuldan diyordu üzüldüm. Sırf geçen sene ara dönemde ekstra para istendi diye çıkan veli tepkisinden de okul 3 katına çıkarılmaz ama. Bir müdahale gelecektir bu duruma.