Kiracı ile mahkemelik olursanız tabi ki önce kendi kiracınızı çıkarın denecektir. Bir de aileniz yaşıyorsa şu an o ev onların. Daha miras hakkı doğmamış. Önce sizin kiracinizin çıkması gerekir. Kiracı dava açarsa tapu kayıtlarından eviniz çıkar. Kimse de eviniz varken daha miras hakkı doğmamış evdeki kiraciyi çıkarabilirsiniz diye onay vermez.
Bu kadar uğraşacağınıza kira parası da alıyorsunuz. Ailenizin evindeki kiracının sözleşmesi bitene kadar başka eve niye çıkmıyorsunuz? Bari sözleşme bitimini bekleyin. Durumunuz da var. Diğer taraf mağdur olacak yok yere. Bana yapacağınız etik gelmedi hele de eviniz var iken.
Miras hakkı ile ilgisi yok.
Ev sahibi kendisinin veya birinci dereceden yakın akrabasının gerçek konut ihtiyacı olması durumunda 6 aylık ihtarname vererek tahliye isteyebilir.
Eğer konu sahibinin evi boş olsaydı çıkartamazlardı çünkü oturabileceği bir ev var. Ancak o evde de kiracı var.
Etik açıdan bakarsak normalde konu sahibinin önce kendi evini boşalttırması gerekir ki anne babanın geliri mağdur olmasın.
Ancak iki kirayı da konu sahibi alıyor yani iki evde de bir nevi “evsahibi”.
Sözleşmenin bitmesinin de anlamı yok.
1 yıldan sonra sözleşmeler otomatik yenilenir. Ev sahibinin sözleşme sonunda çık demeye kanunen izni yok. Çıkma hakkı sadece kiracıdadır.
Ancak kiracı kirasını ödemediğinde, konut ihtiyacı olduğunda (yukarıdaki durum), diğer komşuları rahatsız ettiğinde vs. çıkartabilir. 5.yılda ancak kira tespit davası açar, 10.yılda da koşulsuz çıkartabilir.
Yani bu durumda iki kiracıdan biri illa ki mapdur olacak, hangisi olacak çok farketmiyor.