Görümcem Tek Maaş İle Bunu Nasıl Başarabiliyor Aklım Almıyor .

Bir arkadaşım evde birşeyler yapıp satıyor kendisi. Evine eşya falan aldı o kadar şahanemi anlatamam. Ama söylemiyor akrabalarına. Hep eşim aldı falan der.

Belki o maaşı o ay bir kesintiye uğramıştır.. belki daha fazla alıyorlar.. ama yine de kafanıza boşuna takıyorsunuz.. eşiniz bi daha konuyu açarsa yeter ya banane elalemin parasından malından.. bi daha açma bana bu konuyu de geç..

herkes demiş başkasının hesabını neden tutuyorsun sana ne diye? hey Allahım ya. kız burda özünde nasıl birikim yapabilirim demeye getiriyor... eşi de sürekli onları örnek vermiş demek ki artık zoruna gidiyor...
konu sahibi , bence siz dışarda yemeye değil de evde yemeye fazla harcıyor olabilirsiniz... biz de öyleyiz o yüzden para biriktiremeyiz :)

bende eşime bunu diyorum ve kendimede yahu diyorum 2800 tl bana ancak yetiyor cogu ay para kalmıyor
görümcem ist.. 2750 + iki cocuk+ birikim + herşeye nakit para nasıl olur.. merak işte belki cogu kişi size ne dedi ama insan merak ediyor etmeden duramıyor böyle olunca.. ama olabilyormuş işte.

Size ne diyenler emin olun o kadar da umursamaz değiller.
Siz doğal olarak "onlar nasıl yapıyor biz de yapabiliriz" diye merak ediyorsunuz çünkü geçim derdi çok zor. Eşiniz de sizi biraz endişelendirmiş bu konuda.
Ben de bazen çok düşünürüm "asgari maaşla geçinen var biz ne yapıyoruz ki bu kadar?" diye.. Aslında baktığınızda lüksümüz yok arada internetten kendim ve oğlum için aldıklarım dışında. Kredi kartı burada devreye giriyor bizim için..

Ama dediğim gibi bir market, pazar bile bir dünya para akıyor. Market falan açacağım bu gidişle.. :KK48:

Bence görümceniz işe gidıyo olabilir eşi ek il yapıyo olabilir sizde çalışın eşimize destek olun o zaman göze batmaz

Böyle hikayeleri duyunca aşırı ekonomik davranasım geliyor ama bu his anca 1-2 gün sürüyor :mad: Tüketim toplumu olduk resmen mutluluğumuz tüketimle doğru orantılı hale geldi.

Diğer üyelerin dediği gibi paranın bereketi kredi kartı kullanınca kaçıyor arkadaşlar. Maaş yatıyor, hoop online bankacılıktan para elimize bile değmeden kredi kartı borcu-kredi borcu-kira bitiveriyor.

Parayla iletişim kurmak lazım; nakit harcamak kart kullanmamak gibi. Sizin çalışmak gibi bir fırsatınız yok mudur? En azından borçları toparlayana kadar?

Bir de işin şu boyutu var ki belki kv niz veya kp iniz kızlarına her gelişlerinde para veriyorlardır.Hani evlat ayırıyorlar demiyorum ancak bazı aileler gurbette kızım diye arada para yardımı yapıyorlardır.Bu ihtimali eşinize sorun derim.

Bazilarinin parasi cok berekerli olur (mesela ben)
Gelirimin yarisini genelde kenera atarim (her ay olmuyor tabii)
Ne tatilimden nede kiyafetden eksik kalirim.
Ablamla eniştem cift maaş ile kenera kefen parasi koyamazlar.

Ayy burda biri konu açsın da hemen laf yapıştırayım ki bir sürü kişi yorumumu beğensin diye dolanan o kadar üye var ki. Kadın sanki görümcesini kötülemiş. Her şeyiyle anlatmış. Ne var yani bunda??!!

Canım eşi ne iş yapıyor? Mesela bana da eşime de bir ayda 3-4 kere para yatıyor. Maaş yatıyor, döner yatıyor, ek yatıyor, nöbet yatıyor... Anlicağın senin gördüğün maaşın bir kısmı olabilir sadece. :KK54:

Bırak İstanbul'u normal bir şehirde bile çok zor bu maaşla birikim yapmak.

Ayy burda biri konu açsın da hemen laf yapıştırayım ki bir sürü kişi yorumumu beğensin diye dolanan o kadar üye var ki. Kadın sanki görümcesini kötülemiş. Her şeyiyle anlatmış. Ne var yani bunda??!!

Canım eşi ne iş yapıyor? Mesela bana da eşime de bir ayda 3-4 kere para yatıyor. Maaş yatıyor, döner yatıyor, ek yatıyor, nöbet yatıyor... Anlicağın senin gördüğün maaşın bir kısmı olabilir sadece. :KK54:

Bırak İstanbul'u normal bir şehirde bile çok zor bu maaşla birikim yapmak.
Bana da yatiyor dönerdi nöbetti..ayı zor getiriyorum valla..eşim de asgari ücret yok bende becefemiyorum..

Bana da yatiyor dönerdi nöbetti..ayı zor getiriyorum valla..eşim de asgari ücret yok bende becefemiyorum..
Biz de birikim yapamıyoruz. Ancak ben gün yapıyorum arkadaşlarla o parayla tatile gidiyoruz. Gerçi çok şükür bizim ev borcumuz var o yüzden çok kalmıyor zaten ama mesela tüp bebek yaptırdık, ben bir buçuk ay çalışmadım ama ekonimimiz çöktü resmen. Peynir alırken bile iki çeşit almıyorum yani bu ay böyle. Yapacak bişey yok.

Maşallah eltinizin herşeyine de dikkat etmişsiniz yani telefonu nakit para ile aldığından, taktığı bileziğe, ödedikleri emeklilik primine kadar falan bu nedir yahu bu kadar göz hapsine almışsınız ne almış ne etmiş nereden biliyorsunuz çeşit çeşit aldığını giydiğini farklı şehirlerdesiniz zaten.

Demek ki tutum konusunda daha başarılı. Kredi kartı kullanmadan da yaşanabilir birikim yapılabilir de ayrıca birikimleri olduğunu nereden biliyorsunuz. O da kışım herşeyini yapıyormuş, dışarıya çıkmıyormuş hani harcasa etse dışarda yese dersiniz de kadın tutuyor bir şekilde neden bu kadar irite oldunuz ki eşinizin de garibine gitmiş demek ki fazladan harcadığınız şeyler var.

yaw arkadaslar konu sahibi okadr aciklamis niye yanlis anlamakta israr ediyorsunuz gorumcemin harcamalarini takip etmitorum diyor üstelik yazi birlikte gecirdikleri icin herseyi biliyor bu kisi özellikle dedektif tutmamis ya sadece örnek gostermis A kişisi B kişisi ne farkeder
bu arada ben konu sahibine yazayim cocuklarin yiyip icmelerinden de kısıyor olabilir mesela meyve sebze et herseyden yedirmiyordur sirf para biriktircem diye ben mesela aylik 500 lira sirf mutfak alisverişine veriyorum

İyi günler herkese . Bayadır kafama takılan, akşam eşim ile konuştuktan sonra daha çok taktıgım bir mevzuyu paylaşmak istiyorum. Biz diğer şehirlere göre uygun denilebilecek küçük bir ilçede yaşıyoruz.
Eşimin ailesi de bizimle aynı şehirde..
Eşimin ablası, eşi ve çocukları ist. yaşıyorlar yaz tatilinde buraya geliyorlar..
Bizim aylık gelirimiz ( 2800tl ) ev kiram ise 500 tl . bir kızımız var 2 yaşında.. çok şükür evimin ihtiyaçlarını karşılayabilyorum, cocugumuzun masraflarına yetiyoruz uygun şekilde sosyal hayatımız da vardır.. ( yanlış anlaşılmasın öyle dışarıda yeme içme vs değil.. eşimin tatil günlernde avm gideriz gezeriz kızımızı oyun parkına götürürüz dışarıda birşeyler yemek istersekde uygun şeyler yeriz.) alışverişimi pazardan, bimden a 101 den felan yaparım
giyim kuşam dikkat ederim ama öyle pahalı şeyler almam çok çeşit almam, çeşit çeşit giyinemedim hiç bir zaman mesela, bu aralar üst üste cıkan angaryalar yüzünden kredi kartına borçlandık biraz.. herneyse kendi yagımızda kavrulup gidiyoruz..
Yazın bütün kışlıklarımı hazırlarım ,evi idare etmesini cok iyi bilirim , zamanında cok maddi sıkıntı çektik allaha şükür iyiyiz..
Gelelim eşimin ablasına ; aylık gelirleri 2750. tl nerden biliyorsun derseniz.. buraya geldiği zaman yazın maaşlarını çekememişlerdi, eşim bir akşam atm giderek çekti ordan biliyoruz.
Görümcem gayet alımlı, güzel çeşit çeşit giyiyenen çeşit çeşit ayakkabı canta pantolon eşarp vs , cocuklarını giydiren bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir insan. İnanın ben bile o kadar çok çeşit giyenemiyorum bazen imreniyorum ona bakarken.. çogu zaman kendime birşey almaya para kalmıyor , sıra gelmiyor vs. Görümcemin ;
İst kirası 550 tl ( akraba oldukları için uygun oturuyorlarmış)
eşinin yol parası var 150 tl
ve bireysel emeklilik ödüyormuş 300 tl..
Kışın sosyal hayatları yok hep evdeler biryere gitmezler.. merkeze uzaklar.. yazında buraya geliyor zaten sigara vs felanda yok onlarda.
gelelim benim kafama takılan mevzuya, bu kadın ist. gibi bir yerde bu maaşla, hem birikim yapıyor , hem kredi kartı kullanmıyor, hemde yazın tatiline felan çok rahat gidiyor..
Örnegin bu sene yazın buraya geldiklerinde , eşinin kardeşinin düğününe 1 tane bilezik takmışlardı fiyatını bilemem artık + tatilde yaptı eşi ve cocukları ile.. uygun biryerde ama yaptı, kredi kartı kullanmazlar,
Çocukları okuyor ilk okula gidiyorlar.. gecen senede kendine telefon almıştı direk nakit para vererek.
Yazın burada, salçasını kaynatır kıslıgını hazırlar recellerini felan hazırlar ist. giderken 3 , 4 cuval felan erzak götürür..
Bende boş durmam tabiki hazırlarım..
salçamı kaynatırım, dolabımı doldururum recellerimi yaparım kurularımı kuruturum peynir yogurt hazırlatırız vs..
size örnek vereyim biz zaten birikim yapamıyoruz, aldıgımız ancak yetiyor, bizde yazın eşimin kuzenine bilezik takmıştık direk nakit veremedik mesela, taksitle alabildik, tatile gitmiştik , nakit para + kredi kartından kullandık
bu ay mesela telefonum bozuldu , henüz alamadık ama taksitle alınacak mecbur.. ha deyince telefon parasını veremeyiz..
Dün eşim ile konuşurken , eşim bana nerde yanlış yaptıgımızı sordu, görümcemi örnek gösterdi. onlar nasıl başarıyor acaba diyerek.. biraz tartıştık bu konulardan dolayı bu aralar maddi anlamda herşey üst üste geldi..
Şimdi sormak istiyorum size ist. gibi biryerde 2750 tl maaş ile. birikim + kredi kartı kullanmamak yazın rahatca tatile gidebilmek + ekstra ihtiyaçlarını ( telefon gibi mesela ) borçlanmadan almak nasıl mümkün hanımlar ?
biz nerde yanlış yapıyoruz ? bana yanlışımı gösterebilirmisiniz ben bulamıyorum.. anlam veremiyorum anlayamıyorum..
Başkasının gelir gideri birikimi beni ilgilendirmez ama eşim hep onları örnek gösteriyor.. ablama helal olsun vs diyor.. biz neden böyleyiz vs diyor bu yüzden kafama taktım hanımlar eşimin tutumundan dolayı öyle bir konuşuyor ki sanki ablası mükemmeli başarıyor ben ise parayı çar çur ediyorum gibi..
Ekleme ; tekrar belirtmek istedim görümcemin geliri, gideri birikimi beni ilgilendirmez tabiki herkesin kendi hayatı , lakin eşim her fırsatta dile getiriyor onları örnek gösteriyor , kendimize bakalım demiyor son zamanlar da sürekli böyle yapınca bende düşünmeye başladım acıkcası ist. yaşayanlara sormak istiyorum özelikle gerçekten mümkün mü öyle bir şehirde ? eşim o kadar dile getirdi k.. cidden kendimi sanki parayı çöpe atıyormuşum gibi hissettim.

Bunları okuyunca aklıma annem ve küçüklüğüm geldi, biz de böyle herkesin gıpta ettiği şekilde tek maaşla ev yaptırdık. Nasıl mı? Anlatayım...Evde yemek olarak sadece tek çeşit sebze ve salata olurdu, et kurbandan kurbana gelen etleri tüm sene tüketirdik. Pahalı meyve (muz mesela) asla alınmazdı, o zengin meyvesiydi. Kıyafet hep başkalarınınkiler giyilirdi, etraftan hediye vs gelirdi onlarla idare ederdik. Hiçbir sosyal hayatımız vs yoktu, okula harçlıksız giderdik, yürüme gider gelirdik. Koladır şudur budur asla üniversiteye kadar bizim eve girmemiştir. Kardeşimle ben burs alırdık annem o paraları bizden alırdı, sadece bir kere kot pantolon alabilmiştik kendimize kardeşimle nasıl sevindiğimizi anlatamam... Tatil falan zaten hak getire, nerdee...Böyle ot gibi olunca oluyor işte.

Gorumcesinin ekonomisini sorgulamasina sebep olan esi.aslinda esinin de neden boyle oluyor diye sormasi da normal.kadina yuklenmenin alemi yok.ancak esi ikide bir ablam soyle ablam boyle diyorsa o zaman kocaya bir tepki vermek gerekir artik.kadin elinden geleni yapiyor israf yok birsey yok.bu arada kari koca arasindaki muhabbettede gizlidir bereket..

Canım tutumludur o annem biz küçükken lamba yakmazdı tv işiğibda otururduk sinema gibi kızım derdi babam fabrika dan yoğurt getirirdi hep ayran çorbası yapardı pazara gitmezdi para biriktirdi babam tazminat alınca ev aldı sonra işe girdi herşeyi kısa kısa çocuğum var deyip alışveriş yapmadan 5 ev aldı ama hangi çocuğu yanında şimdi keyif sürüyor mallarıyla ama bizim herşey içimizde kaldı boşver sen milleti

Bizde kredi kartı kullanmıyoruz 600 kira 600 borç ödüyoruz evin masrafları bebeğin masrafları birikim için bı tek kumbaramiz var onda da 100 TL birikiyor para atıyoruz köşeye ama 100 lirayı geçmez yani bu devirde zor ve bu kredi kartı gerçekten problem paran varmış gibi harcıyorsun ve eksilerden kurtulamiyorsun eskiden kullaniyordum ama kapattirdim şimdi kafam rahat param varsa harcadım yoksa harcamam kıyafete çok para vermem kazaklarimin çoğu 5 6 yıllık aldığım zaman marka değil ama kaliteli mal alırım bebek öldü olalı dışarı çıkmiyoruz ama eskiden çıkardık kısacası eğer arttiramiyirsan güne gir derim ben kıyafetler için indirimleri takip et

X