Abim bir gün gelip evleneceğim dedi sevindik kız arkadaşını davet ettik tanışmak için kız gelmedi.
Bu arada ailem küçük bir ilde yaşıyor. Ablam davet etti yine gelmedi neymiş ortada resmi bir şey yokken gelmesi uygun değilmiş.
Bunu diyen bir kişi mutasıp düşünen biri olması lazım ama bu kız tam tersi abimle gece yarıların kadar özgürce gezebilen biri (yanlış anlaşılmasın eleştirmek için yazmıyorum çünkü ben de öyle düşünen biri değilim)
Bunlara rağmen peki dedik kızın ailesi zaten küçük yerde yaşadığımız için tanıyoruz duyanların hepsi abiniz o kızla evlenirse hayatı biter. Ailesi araştırıldı hoş şeyler duyulmadı. Kızın babası emekli müdür çalıştığı kurumu dolandırmış, abisi kumar oynuyor, gelinleri başka bir adamla görüşüyormuş v.s. iç durumu karışık bir aile buna rağmen sevdiği için kimse sesini çıkarmadı. Abimle kız sevgiliyken kızın babasının fatura yatırma bürosu vardı. Eniştem gitmiş telefon faturasını yatırmış bir ay sonra telefon kapanmış aradıklarında borcun ödenmediği söylenmiş. Eniştem de faturayı yatırdığı büroya gitmiş kusura bakmayın yanlışlık olmuş falan diyip düzeltmişler. Aynı şey bir daha olmuş bu sefer eniştem sinirlenmiş orada çalışan bayana kızmış. Bir müddet sonra o büro kapandı meğer aldıkları parayı kullanıyorlarmış çoğu kişin fatura paraları yanmış. Babası hapse falan girdi zaten girdiği hapis ne ilk ne sondu. Kız abime söylemiş eniştemin gidip dükkanda bağırdığını tabi bizler suçlu olduk.
Ablam ile ben sadece dikkatli ol dedik. Abim için bunu söyedik diye bizler düşman olduk. Nişan oldu gittik bir hoş geldin bile denmedi sanki yabancı insanlar gibi köşeye oturduk nişan bitmeden kalktık biz oradan ayrılınca kız nikah istemiş hoca gelmiş falan filan, duyunca şok olduk ve üzüldük o sinirle ablamla ben kızdık. Abim küstü bize sonra tabi kardeş o da dayanamadı bizde ama çok kırdı bizi. Düğün için en ufak bir hazırlığa anneme karıştırtmadı daha kimse ne evini ne eşyasını gördü oturduğu evi bile görmedim. Kış boyu abimi evlenelim diye bunalttı abim de yaza diyince annemi arayıp sitem etmiş evlenemiyoruz diye annem de kızım niye acele ediyorsun geç olsun güç olmasın demiş bu laf yüzünden anneme küstü. Bizlerle zaten hiç görüşmüyor. Bir abimin maddi durumu pek iyi değildi eşinden boşanmıştı iki çocuk abim de doğal olarak para yardımında bulundu bu kız için kavga meselesi oldu bu arada kız da ailesinin borçlarını ödüyor ev kredisi çekmiş 10 yıl boyunca maaşının yarısı yok abim bunu lafını bile etmedi.
Nişanlıyken kızın annesi annemi aramış abim eşinden ayrı olduğu için çocuklara annem bakıyor. Kızın annesi çocuklarını annesine ver sen niye bakıyorsun diye çıkışmış. Burada maksat çocuklara maddi anlamda abim de ilgileniyordu. Derslerine falan çalıştırıyordu. Annem de sanane benim torunlarımdan demiş bu kadar söyledim diyor. Kadın ayılmış bayılmış hastaneye kaldırmışlar abim annemi azarlamış ne söyledin de böyle hastalandı diye.Nişanda takılan altınlar olduğu gibi kızın ailesine gitmiş abim söyledi söyleseydin takmazdık dedik.
Abim hep bu kızla tanışmadan önce annemi istemeyen kızı ben de istemem derdi. Beraber oturacağız derdi. Babam yok. Bu kıza başta abim söylemiş tabi demiş kız otururum demiş annnesi de ne var ki kızım oturursunuz demiş o çocuklara annelik yaparsın demiş. Ben bunu savunmuyorum herkes ayrı evlerinde olmalı o zaman da dedim aynı evde olmaz ayrı eve çıkın dedik. Aynı evde oturmayı kabul eden kız bir anda ben anneni istemiyorum diye şehrin en uzak yerinde ev tuttular kadın orada çocuklarla yanlız.
Düğünden bir gün önce kına oldu erkek tarafı davetli değildi bize de kına yok denildi gelinleri üç ay önce vefat etmişti yastayız dediler. Abim bile kına yok dedi o gece kız aradı evde misafir var süt lazım alıp gel dedi abim gece yarısı koşa koşa kızın evine gitti sabah yatakta uyurken bir baktım elinde kına var meğer kına gecesi yapıp kendi aralarında eğlenmişler. Bir de utanmadan ölmüş gelinlerinin adını kullanarak yastayız dediler.
Düğün günü o kadar öfkeliydim ki abim zaten gerçekleri söylediğim için benimle kavgalı benim salak eşimde kızın peşinde şoförlük yaptı yok kuaföre yok resim çektirmeye açtım telefonu bağırdım ne işin var onların yanında diye.
Düğün gecesi bileziği iğneyle abimin yakasına taktım kızı da tebrik ettim tek bir resim bile ne ben ne ablam çekinmedik.
Adetlerimize göre düğün gecesi kız alınır erkek annesinin evine gelir. Kız düğün bitince annesinin evine gidip gelinliğini çıkarmış hayretler içinde kaldık. Annem oğlum niye gelmiyorsun diyince yukarı çıktılar yola çıkacaklardı gelin hanım teyzemin zoruyla içeri girdi. Teyzem ayıp içeri gel beş dk diye ısrar edince gelin hanım teyzeme senin amacın ne niye ısrar ediyorsun diye kızmış. İçeri geldi beş karış surat beş dk bile durmadı hemen yola çıktılar.
İlk bayramda geldiler hiç annemde kalmamışlar hep kızın ailesinde kalmışlar sadece bir kere yemeğe gelmişler. Ne kadar acı bir şey...
Şimdi abim benimle konuşmuyor ben onu rezil etmişim. Çok zoruma gidiyor olaylar burada anlattığım gibi ne bir eksik ne bir fazla ben nerede hata yaptım inanın anlayamıyorum.
Biraz uzun oldu ama çok doluyum evlendikleri günden beri kavgalılarmış benim yüzünden kız sürekli beni konuşuyormuş abim kendi kafasına silah dayamış öldüreceğim kendimi diye arayıp soramıyorum konuşmuyor benimle tek hatam düğünde tebrik etmemem ve bileziği abimin yakasına takmam.
Ben her iki tarafta da hatalar gördüm...
Gelin hanımın resmi birşey olmadan gelmemesi bence gayet normal, hoş karşılamalıydınız, her insanın kriteri farklıdır...
Ailesi konusunda çok fazla irdelemişsiniz, yok babası hapse girmiş v.s. v.s. bunlar sizi ilgilendiren konular değil, tamamiyle abinizin meselesi... baba öyle diye, kız da öyle olacak diye bir kanun yok...
Eşyaları abin ile kızın seçmesi zaten en doğru olanı, çünkü onlar oturacak orda...anneniz görse, beğense, beğenmese ne fark edecek?
Nişanda takılan takı zaten kıza aittir, istediğini yapmakta özgür... buna karışamazsınız, o hakkı kendinizde görüyorsanız, hiç takı takmayacaksınız...
Elbette hastalık olmadan insanlar birlikte oturmamalı... abiniz evlenmeden önce annesine üzüldüğü için beraber oturuz demiştir, lakin sizde çok iyi biliyorsunuz ki, 2 kadın aynı evde olmaz....dağ üstüne dağ olur, ev ev üstüne olmaz... sizde evliymişsiniz, siz neden annenizle birlikte oturmuyorsnuz? ya da siz kayınvalide ile yaşamak istermiydiniz? erkek olunca birlikte oturmak zorunda mı? kız evlatlar süs için mi var? zaten birlikte olmazdı filan yazmışsınız ama birlikte oturmamalarını da, sözlerini tutmadı diye yadırgamışsınız hatalısınız, elbette ki yeni evli karı koca ayrı ev, ayrı düzen ister, bu herkesin en doğal hakkı... ki anneniz birde 2 yeğeninize bakıyormuş, ev cümbüş cemaat olacak... saçmalık...
Düğün gecesi kız alınır erkek annesinin evine getirilir de ne demek? düğün günü kız annesinin evinden çıkar, düğün bitimi evli evine köylü köyüne, zaten düğünde birlikteydiniz, düğün gecesi 5 dk yukarı çıksa ne olur, çıkmasa ne olur? tabiki kendi evlerine gidecekler...
Bileziği düğünde abinizin yakasına takmanız tam bir terbiyesizlik? yakaya taktınız da ne oldu? nihayetinde gelin hanımın olmadı mı?
Tebrik etmedim demişsiniz bir de, arada kan davası mı varda tebrik etmediniz?
Abiniz kırılmakta son derece haklı, iki arada bir derede bırakmışsınız adamı...
Bence sizde masum sayılmazsınız...tipik görümce triplerine girmişsiniz...
Okuyunca görümceme şükrettim, görümce değil, abla o benim için...
Gelin hanımın hatası bence kına olayı, eğer gerçekten kına yapıldıysa siz de orda olmalıydınız...
Birde anneniz madem tek yaşıyor, bayramı eşit bir şekilde ailelerde geçirebilirlerdi...