- 6 Mart 2016
- 917
- 2.323
-
- Konu Sahibi possibleornot
Bilmiyorum ne iş yapıyorsunuz ya da mesleğiniz nedir ama,Evet bunu biliyorum, calistigim donemde biz de garson 2*asgari, tip, prim alirken gıda mühendisi asgari alıyordu. Ama aradan siyrilmak icin bir sey yapilmali, olmuyorsa baska alana yönelmeli. Vurgulamak istedigim buydu.
Bizim gida muhendislerinin cogunu barman veya barista yaptik. Ama en son gelen sey dedi "o ayak islerini ben yapamam, ben koskoca mühendisim"
Peki dedik koskoca mühendis bey.
3000 lirayla evde survivor iste muhendis bey olacagima ilerlemeye calisirim, olmuyorsa da düz normal calisan olurum en azindan elime para gibi para gecer.
Sizin maaslarınız niye bu kadar düşük anlayamadım ve sasırdım dogrusu.. Özel okulda çalısan öğretmenler kadar alıyorsunuz.. Siz hangi şehirdesiniz?
Benim tanıdıgım mühendisler 4-5 yıllık olanlar 10-15 aralığında alıyor
Bende buna şaşırdım. Daha yeni başlayan bir endüstri mühendisi kıytırık bir firmada 4 bin TL ile başladı
Bilmiyorum ne iş yapıyorsunuz ya da mesleğiniz nedir ama,
İnsan bir anda 7 yaşında başladığı ve yaklaşık 23-24 yaşında bitirdiği okul hayatını, emeklerini silemiyor. O diploma için hayatından min 15-16 yıl veriyorsun ki bu yıllar hayatının en güzel yılları. Ailenin emekleri, geceler süren ders çalışmaları vs. bir anda bırakamıyorsun. Evet kokoca mühendis bey o çünkü bu kadar emek var arkasında. Dolayısıyla, bir anda bırakırım, şunu yaparım demek dünyanın en zor işi çünkü okumaktan baka bir iş yapamamış oluyorsunzu ve tek bildiğini zkonu o oluyor.
Konu da tam şurd abaşlıyor, ben İTÜ mezunuyum. Bölümüm ülkedeki en yüksek ikinci mimarlık fakültesi. Oraya girmek için 1.5 m kişi arasından ilk 3000 e girdim. 90 sayısal sorudan 86 doğru yaptım, 90 sözel sorudan, 87 doğru yaptım üç saat içinde. Ailemin ve benim amacımız, çocuklarının mesleksiz kalmamasıydı. Dershaneler, okullar hep bunun için ödemeler yapıldı. Ama bir gün birileri anlamsız şekilde, her kente fakülte açacağım dedi ve açtı. 1.5 m kişi içinde 500 000. olan da benle aynı meslektne oldu ve benim çalışacağım işe ortak oldu. Mesleki yeterliliği de yoktu , çünkü okula bile gitmemişti üni zamanında. İşte de sadece imzasını kullandılar. Bundan dolayı ben insan gibi maaş isterken o benim yarım ücrete imza attı.
Bu sadece mğhendislikte değil, bugün doktorlar da aynı şeyden müzdarip, her yerde tıp fakültesi var...
Şimdi siz bu emeği vs. bırakın hiç bilmediğiniz ulsara igrin diyorsunuz. Kusura bakmayın da sözünüz çok ucuz kalıyor.
Zam ve pahaliligin herkes icin oldugunu dusunerek rahatlayabilirsin. Dugunu 3 kez ertelenmis dugunden sonra tekrar is yeri kapatilmis biri olarak soyluyorum her sey olur her sey yerine gelir hayat mucadeleyle suruyor, bitmiyor hala borc oduyoruz bitiremedik pandemi bizi mahvetti her sey yoluna giriyor derken ekonomi alt ust oldu yaoacak bir sey yok insan hastalik sahibi olur fazla takarsa oldugu kadar almak yavas yavas tamamlamakta olabilir. (Esyalarimin cogu dugunden sonra geldi) kendinizi yipratmayi yolunuza bakin Rabbim yuva kurana yardim eder elbetHerkese merhaba
6 yıllık ilişkimde çok güzel bir evlilik teklifi aldım. Şimdi aileler tanışacak ama hiç hevesim kalmadı. Zaten korkularım vardı. Ama işler ciddiye binince iyice şiddetlendi.
Sevgilimi çok seviyorum. Efendi, düzgün, sevgisini belli eden, romantik sayılabilecek biri. Benim derdim maddi kaygılar..
Ben 4500 TL alıyorum kendisi ise 3000 TL alıyor . Bu ay maaşına iyileştirme yapılacak. Yılbaşı zammı gelmeden eşyalara bakalım dedik. Ama benim modum fiyatları görür görmez düştü. Bir buzdolabı 10 bin TL olabilir mi ? Bir tv 5-6 bin TL den başlıyor . Kiralar istediğim muhitte 2500 TL den başlıyor . Ailesinin durumu iyi yardım ederler evlenme konusunda. Ama evlensek dahi şu koşullarda nasıl geçineceğiz ?
Bir insanın evlenirken düşünmesi gereken şeyler bunlar olmamalı. Bir tost makinesi 500 600 TL.
Düğün olmasın nikah olsun, 2+1 evim olsun salona bir L koltuk bir sehpa tv ünitesi, masa 6 sandalye olsun. Az eşya olsun. Herşey ortalama ama yarı yolda bırakmayacak kalitede olsun. Aslında bu kadar minimal düzeyde beklentilerim varken bu kadar düşünmek zorunda kalmak koyuyor bana artık bu ülkede . İki mühendis insan bir şeyi yüz kez düşünerek almamalı.
Bir evlilik kararı verdik dolar 13 TL dahi oldu.
Herşey bu kadar pahalı iken bir de üzerine zam geleceğini duymak hepten moral bozuyor. En son kendimizi haftada bir kaç kez buluşacak isek evden yeyip gelelim derken bulduk.
Psikolojimi sağlan tutamıyorum artık. Eylül de düğün olsun bari bir nebze toparlayalım diyorum. Ivır zıvır, küçük ev aleti , yatak odası, vs vs bunlar kaldı alacağım bir tek . Ama endişeme engel olamıyorum.
Bir süpürge aldım iki ay onu ödeyeceğim. Kedimiz olacak diye dyson aldım. Onu iki ay ödemek dahi öyle koyuyor ki bana. Acaba bir miktar kredi çekip hepsini halletsem mi diyorum. Faiz ödemek zamdan daha mı uyguna gelir diye. Köşede 20 bin TL param var. Ona dokunmamaya gayret ediyorum .
Bu stresle nasıl başa çıktınız ?
Kesinlikle haklısınız. Mesleğimiz hayatımızı idare ettirmeli ve üstüne konfor da sağlamalı.İşe ne olarak baktığımıza da bağlı.
Ben zora gelemeyen bir insanım. Mesela sırf aman ben uğraşamam diye tıp okumadım (yurt dışındaydım, kazanma kazanamama durumu burası gibi değil, fakülte ye giriş konusunda hic sorun yaşamazdım)
Ney ne kadar para getirir diye baktım ve ona göre seçim yaptım.
Tabi ki idealler, hayaller de önemli, işin manevi değeri çok kıymetli keşke herkes buna göre tercih yapabilse... Ama kiramı nasıl denkleştiririm diye düşünerek ideal peşinden koşmak bana göre değil. Zaten şuan ülkede mühendislik adina ne yapılıyor da kac mühendis ünvanli kisi gercekten mühendislik yapıyor ki? Bizim muhendis bey çop atip sevkiyat aliyordu, dolap diziyordu.
Aman çöpün suyu akmasın, aman kontaminasyon olmasın, aman soğuk zincir kırılmasın, aman dolapta sirkülasyon sağlanacak şekilde dizilsin ürün diye iste böyle bir rutini vardı.
Gıda teknikerinin veya düz bir personelin de yapabileceği bir iş, ama kapasite geregi bakanlik mühendisi zorunlu tutuyordu.
Ben baştan piyasasi bu olan meslege yılların adanmasını hatalı buluyorum.
Yıllarımızı adadıgımiz is bize en azindan kiramizi kaygisiz karsilama kapasitesi sunmali diye bakiyorum. Ama tercih meselesi.
Yani hanımefendi siz de ilk başta uygun fiyatlı olanları alın. Ben internetten aldım hepsini hiç de sorun yaşamadım. İlla en kalitelisini en pahalısını almak zorunda değilsiniz alın 3.200’e buzdolabı. Gayet de şık duruyor. Benim çoğu arkadaşım (ki çoğu karı-koca memur) evlenirken düğün paketi aldılar gündoğdudan falan taksit taksit ödediler. Durumunuz iyileşince gider daha iyisini alırsınız. Ya ben de eşim de memuruz beyaz eşyalarımız hala benim bekarken aldıklarımHerkese merhaba
6 yıllık ilişkimde çok güzel bir evlilik teklifi aldım. Şimdi aileler tanışacak ama hiç hevesim kalmadı. Zaten korkularım vardı. Ama işler ciddiye binince iyice şiddetlendi.
Sevgilimi çok seviyorum. Efendi, düzgün, sevgisini belli eden, romantik sayılabilecek biri. Benim derdim maddi kaygılar..
Ben 4500 TL alıyorum kendisi ise 3000 TL alıyor . Bu ay maaşına iyileştirme yapılacak. Yılbaşı zammı gelmeden eşyalara bakalım dedik. Ama benim modum fiyatları görür görmez düştü. Bir buzdolabı 10 bin TL olabilir mi ? Bir tv 5-6 bin TL den başlıyor . Kiralar istediğim muhitte 2500 TL den başlıyor . Ailesinin durumu iyi yardım ederler evlenme konusunda. Ama evlensek dahi şu koşullarda nasıl geçineceğiz ?
Bir insanın evlenirken düşünmesi gereken şeyler bunlar olmamalı. Bir tost makinesi 500 600 TL.
Düğün olmasın nikah olsun, 2+1 evim olsun salona bir L koltuk bir sehpa tv ünitesi, masa 6 sandalye olsun. Az eşya olsun. Herşey ortalama ama yarı yolda bırakmayacak kalitede olsun. Aslında bu kadar minimal düzeyde beklentilerim varken bu kadar düşünmek zorunda kalmak koyuyor bana artık bu ülkede . İki mühendis insan bir şeyi yüz kez düşünerek almamalı.
Herşey bu kadar pahalı iken bir de üzerine zam geleceğini duymak hepten moral bozuyor. En son kendimizi haftada bir kaç kez buluşacak isek evden yeyip gelelim derken bulduk.
Psikolojimi sağlan tutamıyorum artık. Eylül de düğün olsun bari bir nebze toparlayalım diyorum. Ivır zıvır, küçük ev aleti , yatak odası, vs vs bunlar kaldı alacağım bir tek . Ama endişeme engel olamıyorum.
Bir süpürge aldım iki ay onu ödeyeceğim. Kedimiz olacak diye dyson aldım. Onu iki ay ödemek dahi öyle koyuyor ki bana. Acaba bir miktar kredi çekip hepsini halletsem mi diyorum. Faiz ödemek zamdan daha mı uyguna gelir diye. Köşede 20 bin TL param var. Ona dokunmamaya gayret ediyorum .
Ben sevdiğim insanlarla arama para konusu girmesine izin vermem. Onun benden az alması benim için problem değil . İnşallah ileride de olmazBen nişanlınizin sizden az maaş aldığı kısma takıldım. Benim için o maaş olayı sorun . Dikkat edin sizin için de sorun olmasın ileride
Emekleriniz için teşekkür ederim. Paylaşmışsınız .Yani hanımefendi siz de ilk başta uygun fiyatlı olanları alın. Ben internetten aldım hepsini hiç de sorun yaşamadım. İlla en kalitelisini en pahalısını almak zorunda değilsiniz alın 3.200’e buzdolabı. Gayet de şık duruyor. Benim çoğu arkadaşım (ki çoğu karı-koca memur) evlenirken düğün paketi aldılar gündoğdudan falan taksit taksit ödediler. Durumunuz iyileşince gider daha iyisini alırsınız. Ya ben de eşim de memuruz beyaz eşyalarımız hala benim bekarken aldıklarımAriston indesit falan yani görünüşleri de çok güzel her gören de beğendi. Evlenirken amaç en iyisi en güzeli olmamalı, bir şeylerden kısıp daha az borçla evlenin. Ama illa ben dyson kullancam bütün eşyalarım en kalitelisi olacak diyorsanız da siz bilirsiniz. 500’lük tost makinesi yerine Karaca’nın düğün setini alın blender tost çaycı hepsi içinde 1000₺’ye. Amaç ev dizmek değil evlenmek.
Mühendis. Yeni mezun sayılır. İlk iki ay bu şekilde olsun konuşuruz diye anlaşıldı. Bu ay konuşacaklar.Nişanlınız ne iş yapıyor ?
Ne kadar az maaş alıyor .
Şuan herkes aynı psikolojide o yüzden kimse ne yapması gerektiğini bilmiyor Allah yardımcımız olsun her şey çok pahalıHerkese merhaba
Rica ederim Dyson11 kullanan arkadaşım çok ağır olduğunu yorduğunu söylemişti. Pratik olması adına robot süpürge almanız o fiyata daha mantıklı olurdu. İşteyken bile çalıştırırdınız 3.000’e güncel durumda dyson bulmanız şoke etti önceden aldıysanız bilememEmekleriniz için teşekkür ederim. Paylaşmışsınız .
Bu dyson konusuna takılmak garip geldi doğrusu. Aldığım süpürge 3 bin TL . Ve iki ay da öderim diye aldım. Ben uzun süreli ev işi yapamıyorum. Temizlik yaptığım günler şiddetli bir şekilde belim ağrıyor. Kedimiz olacağından dolayı da süpürge benim için çok önemli. Kedi tüyünden çok rahatsız oluyorum. Neredeyse her gün süpüreceğim kedimizin kullandığı alanları.Bu yüzden süpürgeyi iyi birşey almak istedim. Onu da dyson tercih ettim çünkü uzun süreli gitsin istiyorum.
Çeyizinin geri kalan herşeyi uygun fiyatlı . Kavanoz mu alınacak 30 TL şekilli bir model yerine 10 TL lik düz bir model tercih ettim gibi gibi . Nevresimlerim zamanında 75 100 liraya aldığımız Karaca.
Açık konuşmak gerekirse ütümü de sağlam birşey almak istiyorum. Çalışıyorum. Çabuk açan , uzun süre idare edecek bir ütü olsun istiyorum.
Geri kalan beyaz eşya da en iyisi olsun değil iyi birşey olsun istiyorum.
Umarım pişman olmazsın canım. Hak ettiğini yaşarsın mutlu olursunBen sevdiğim insanlarla arama para konusu girmesine izin vermem. Onun benden az alması benim için problem değil . İnşallah ileride de olmaz