Evliliğin düzeni, eş ile iletişim, abartılan durumlar.

Ah kanarya ah cok minik adimlarla ilerliyordun şimdi aman eşimle kötü olmayayım diye ani gelişen planların içinde buldun kendini.Bir anda başa döndün.Kayınvaliden yavrum gelin dedi birlikte yeriz kıramadım demissin mesela.Kadin yeri gelince yılan gibi zehrini akitiyor ama kendi istekleri için yavrum yavrum diyorsa sen de peşinde annecim annecim diye isteklerini yaptir.Ama bana sorarsan çok yorucu bunlar..Ben senin yerinde olsaydim coktan eşimle de annesiyle de konuşmuştum kim kiriliyor kim alınıyor alınsın.Ben evliliğimde özgür değilsem,sürekli ya ararlarsa,ya cagirirlarsa diye baskı altindaysam eşimle onlarin izin verdiği müddetçe başbaşa kalabiliyorsam ustelik evliliğimin en güzel günleri aylari bu sekilde geçiyorsa yeterse yeter derdim icimden ama cok sinirlendiğimi belli etmeden de esimle konuşurdum onu da annesiyle konusma konusunda ikna ederdim Kayinvalidem kanarya böyle böyle söylemişsin dogru mu derse evet annecim doğru sebepleri de şu,şu der bir güzel bu koloni halinden kendimi sıyırırdım..Bak sen çok dolmuşsun artik,ufak sebeplerden patlayacaksın bu evliliğin için,kayınvalide ailesi ile sürekli ic içe olmayi istememekten çok daha tehlikeli.Ayni apartmandasiniz diye kimseye düzenli gitmek zorunda değilsin.Bir kere bunu kır.Onlara düzenli gitmemen demek onlara saygisizlik yaptigin anlamına gelmiyor..Eşin de bir erkek olarak nasil bir adam sürekli aile ile birlikte,siz kendiniz bir ailesiniz önce bunun farkına varsın.Yarin bir gun cocuk oldugunda yakani bunlardan kurtaramazsın.O zaman daha gecerli bahaneleri var bir arada olmak için çünkü.Eşinle birlikte yapabileceğiniz hobiler bul diyecegim ama haftasonunu sen evinde esinle gecirmek istiyormussun gayet normal çalışan bir insan olarak..En azindan ipin ucu gene kacirilmis ama bari hafta sonlariniz size kalsin.Asiri dolmussun tehlike çanlari çalıyor acil eşinle bir konuşma yapman lazım.Merak etme o ailesinin cok farkında,bunu onun ailesini istemedigin seklinde anlamaz.Ayrica birakin şu aileleri,bir arkadaş ortami edinin aileden daha cok keyif alırsınız ve yavas yavas onlardan siyirirsiniz kendinizi.Vaka sayilari düştü hic pandemi fln demeyin sizin evdeki virusler covidden daha tehlikeli:)) Ama en büyük hatan şu..Sen bir seyleri konuşmadan esim niye beni anlamıyor diyorsun..Senin icinde kopan firtinalardan esinin haberi yokki.Zamaninda eşin ailesine hayir dedigi halde sen üstünü giyip gidiyordun adam senin bu kadar bu durumdan rahatsiz olduğunu bilmiyor.Sinirlenmeden sakince isteklerini anlat,bu senin evliligin senin hayatin,eş ailesi veya senin ailen bu kadar evliliğinde söz sahibi olamaz her isteklerini yaptıramaz kafanda bir konusma planlayip eşine kendini cok guzel ifade etmelisin..O da ailesiyle konusmali.Maşa varken elini köze degdirme maşayi kullan

Bence sınırları baştan koymak çok önemli sonra elinizi verince kolunuzu kapiyorlar.

Görümcemle ayni binada oturdugumuz dönemde kahvaltiyi beraber yapmak istedigini söyledi geliniyle beraber yapiyorlardi. Ben de "geç uyaniyorum, pek kahvalti yapmiyorum, siz beni beklemeyin" dedim. "Ben yemegi yapiyorum sen yemek yapma hep birlikte yeriz" dedi. Teşekkur ederim, eşime kendim yemek yapmak istiyorum dedim, konu kapandi.
Hafta sonu kural koymuslar mangal yanar ve herkes olurmus. Eger biz planimiz olmazsa ve evde olursak tabi ki birlikte oluruz dedim.

Bütün bunlara laf edilmedi mi tabiki edildi. Eşim zaten ailesiyle bunlarin hicbirini bekarken yapmadigi icin öyle bir aliskanligi yoktu. Ha hiç mi onlarla bir seyler yapmadik, yaptik ama bikmayacak sayida. Biz aktif bir çift oldugumuz icin çok nadir katilirdik onlara.

Şimdi de annemlerle ayni binadayiz. Kahvaltimiz ayri, yemegi annem yapiyor biz evimizde yiyoruz sadece mangalda birlikteyiz. Pazar günü eşim tatil, kısıtlamalardan dolayi evdeyiz. Annem bana seslenmez bile. Bilir çünkü pazar eşim evde hep onunla olmak istiyorum. Biz evde de birlikte güzel zaman gecirebiliyoruz. Bence eşiniz alişmış bu düzene ve birakmak istemiyor.

Evet masalım küçük adımlarla ilerliyorum mesela önceden gelin yiyin derdi eşim kapıyı çalınca ayıp olur diye uğramadan çıkamazdım şimdi banane diyio çıkıyorm isterse tabağa koyup veriyor bunu düzelttim mesela. Haftada 4 5 den indirdim ama çalıştığımız için bu da ya haftasonu yemeği ya da kahvaltı oluyor. Eskiden rahat değildik dün mesela eşim sahile gidelim dedi yemek yedik kaynanama falan gitmiyoruz haftaiçi evimize geliyoruz. Kurbanda memlekete gidilcek ya eşim babasına kafana göre plan yapma doluyuz komple gezicez dedi mesela. Benim sıkıntım konuşamamak. Cumartesi günkü olayı 1 hafta oldu zaten çay içilebilir diye düşünüp “ biyere gidiceksek haber vermelisin” diye tepki gösterdim. Sabah kardeşi kahvaltıya geldi diye inmek istedi dicek bşşey bulamadım yani sinirleniyorum ama sinirlenmek çözümde değil. Bu pazar plan yaptık araba kullanıcam eşim öğreticek doluyuz yani plan yapıldı. Nasıl konuşucam eşimle yani her kardeşin geldiğinde biz gidicek miyiz mi diyim ?

Nasıl değiştireceğim ? Eşim genel olarak ilgilidir bu konu hakkında rahatsız olduğum bir konu yok yardım eder önemser bağırmaz fakat dediğiniz gibi kardeşi eşi anne babası birlikte o ortama alışmış gitmek istiyor. İlk zamanlar daha kötüydü rahatsız olduğumu söyleye söyleye düzelttim. Ben ilk zamanlar sizin söylediğiniz şeyleri söyleyemedm tamam diyip sinir hastası oldum. Kendi aileme sınır koydum izin günümde aramazlar bile ama kaynanam sabah kahvaltıya gittiğimiz halde kızı gelince çağırıyor. Aa önceden kızı yokkende sürekli yapardı şimdi sadece kızı gelince torununa arattırıp çağır oğlum dayıyı diyor eşimde gitmek istiyor. Yani ben bilmiyorum ne yapacağım gittiğimizde tüm günümü bağlamıyorum eskisi gibi sıklığı azalttım ve mesela eşim beni işe götürüp aldığı için o saatlere plan yapmıyorlar ya da planımız varsa eşim işimiz var der fakat boşken gidelim mi diyor ben mi abartıyorum bilmiyorum. Sizce sık olursa nasıl konuşmalıyım ne gibi tepki verdiler size ?

Siz aslinda durumu toplarmissiniz biraz eskiye göre. Aslinda aileyle abartmayacak şekilde bir iliski olmasi güzel. Ama eşiniz ile ev hayatinizi etkiliyorsa, sosyal hayatinizi kısıtliyorsa, emrivakiler oluyorsa bunu minimum seviyeye düsürmek en iyisi.

Ben eşimle en başından konustum, sen nasil istersen nasil rahat olacaksan öyle yap dedi. Bende görümceme rahatlikla dile getirdim istemedigimi. Mesela benim rahatligimi gören görümcemin gelini sonra yavas yavas göbek bagini kesti. O da rahatladi.
Bana tepkiler her firsatta laf sokarak oldu zaten bana yaşattiklarinin yaninda bu konu icin laf sokmalar hicbir sey degildi...

Mesela görümcemin gelini ve ogluyla birlikte zaman gecirmek, bir seyler yapmak güzeldi ve haftada 1-2 gün birlikte zaman geciriyorduk güzel oluyordu. Mesela bir görümcemle iyi anlasiyorduk, seviyordum onu haftada 1 mutlaka eşimle giderdim kendi istegim ile. Bence asil önemli olan anlaşabilmek ve kafa dengi olmak, ortamda huzurun olmasi.

Eşinize zaten isteginizi dile getirmissiniz. Hayatim biz seninle bir aile olduk, yuva kurduk, başbaşa daha cok zaman gecirmek istiyorum deyin. Planlarinizi sıklaştirin, evde kendinize çeşitli aktiviteler bulun. Boş oldugunuzda sıkılmasin.

Nasıl oluyor biliyor musun mesela bazen eşim ben uyuyorum diye gelemeyiz anne dediğide oluyor ama sonradan görümcem gelmiyormuşsun abi diye söyleniyor. Mesela sık davet etmiyorum neden çağırmıyorsun diye söyleniyor görümcem pazar sabah uyandınmı beni kahvaltıya çağır diye mesaj atıyor o yüzden yakın ilişki kuramıyorum eşim beni kaldırıpta kahvaltı hazırla kardeşim gelcek demiyor sağolsun sadece bazen böyle oluyor evine olan sorumluluğunuda aksatmıyor sanırım ilk zamanların vermiş olduğu bunalımdan dolayı istemiyorum. Ailesi de sadece kendileri varmış gibi davranıyor sanki benim ailem yok. Ben isteklerimi hiç söyleyemedim. Kaynanam burda yeriz dedi tamam dedim. Kaynanam şuraya gidelim tamam dedi. Tamam demeyi bıraktım laf sokmalar başladı kötü davranmalar en son eşime laf soktular kendinize gelin dedi eşim. Daha yeni evliyim belkide zamanla oturur ilk konularımı bilseniz çok kötüydüm şimdi işte kaynanam evlatlarımda evlatlarım gelin de gelin gözümün önünde olun :))

Ee başta her seye tamam deyince öyle oluyor zaten bi kere alısıyorlar. Eski konunuza denk geldim mi gelmedim mi hatirlamiyorum ama siz eskiye göre durumlar iyi dediniz. Bence bu bile bir adım.
Ee eşinizde zaten sizi bir seye zorlamiyor. Görüsme sıklıgıni azaltip, kendinize daha cok aktivite bulun. Eşinizi bu konu icin fazla yipratmayin.

Haftasonu yemeği veya kahvalti bunları iptal etmekle başla canim.Neden haftada bir gitme gibi bir zorunluluk hissediyorsun..En büyük hatayi burda yapıyorsun.Ayrica eşin gitmek istedigi zamanlarda bu annesinde bir kahve icmek olabilir,annesiyle oturmak olabilir birak gitsin asla karisma,o da esimsiz anneme gidemem diye bir düstur edinmesin..Birbiriniz olmadan bir yerlere gidebilin yoksa surekli pesinde annesine suruklenirsin..Eşim beni önemsiyor bensiz gitmiyor diye dusunulecek bir sey degil bu..Eşler evlense bile kendilerine ait hayatlari da olmali.Yoksa her yere birlikte gitmek,evde de surekli birlikte olmak özlem duygusunu baltalar,evlilik icinde birbirini özlemek de cok guzel..Tabi kayinvalide faktöründen başbaşa kalamayip esini özlemek degil:)Bunu da aşın,yavas yavas esine alıştır bunu..1 hafta oldu cay icebiliriz diye gitme bu duzenli gitmeyi kır ki 1 hafta oldu gelmediler ya da 1 hafta oldu gitmedik diye ne beklentiye girilsin ne de siz huzursuz olun zamani geldi gitmemiz lazim diye. 1 hafta oldu gitmeyince noluyor mesela?kime neye ayip oluyor? Esin isterse ailesine inip bir cay icebilir her gorusmede birlikte olmak zorunda degilsiniz..Senin de söyledigin gibi en büyük problemin konusmak..Iletisimsizlik olmus esinle..İsteklerini dile getirmekten çok korkuyorsun,esinin annesi ve kiz kardesi tarafindan çok sindirilmişsin.Eşinin "ya ailemi istemiyor" diye düşünmesinden yanlış anlaşılmaktan korkuyorsun.Ama senin eşin zaten ille gidelim diye direten biri olmadigi icin yanlış anlayacağını düşünmüyorum.Yanlış anlar diye surekli bahanelere sığınmak,tetikte beklemek seni ve evliligini daha cok yormuyor mu zaten?Zaman zaman bu mevzulardan dolayi canini sıktığın için esine karsi tahammülün azalmiyor mu?Öfke patlamalari yasamiyor musun?Diger evliliklere bakıp da bu yönüyle heveslenmiyor musun? Farkinda misin sen sadece kendine zarar veriyorsun doger tarafta esin kayinpederiyle kardesiyle annesiyle mutlu.Gorumcen mutlu,kayinvaliden mutlu,eniste de mutlu görünüyor..Mutsuz olan sensin..Ne icin? Eşinle sirf normal sinirlar icersinde ailesiyle görüşmek istedigin için seni kiracaksa yanlış anlayacaksa birak yapsın.Başindan herkes kirilacak sizin aile olduğunuzu idrak edecekler veya etmeyecekler o onlarin problemi..Ama sonrasinda bu taleple gidersen senin degistigini düşünürler.Şimdi bile cok gec kalmissin..Ama ben yeni evliydim o kadar bilincinde degildim bazi seylerin şimdi bunun dogru olmadığını cevremdeki evliliklerden de gördüm tecrube ettim sürekli cumbur cemaat bir yerlere gitmek,vakitli vakitsiz kayinvalidem tarafindan cagrilmak mizacima uymuyor.Evliligimden birsey anlamıyorum esimle daha sık görüşmeye ihtiyacim var iste cok yoruluyorum kalabaligi basim götürmüyor artik nasil konuşuyorsan mutlaka konus..Yoksa bir arpa boyu ilerleyemezsin.Onlar mutlu sen mutsuzsun birak onlar oyle keyif alıyorlarsa isterse tuvalete bile birlikte gitsinler o onların sorunu..Ama sirf esinle evlendin diye bu koloninin parcasi olmak zorunda değilsin.Sinir koyarken illa birileri kirilir ama sonradan alışırlar

kanarya beni yanlış anlamanı istemem sen çok iyi niyetli, hassas bir kızsın, gördüklerimi yazayım; sınır koyma konusunda ilerleme var ama çok yavaş gidiyorsun,bence psikolojik destek al kendi başına çözemiyorsun çünkü, aylardır okuyoruz konularını içerik hep aynı verilen tavsiyeler hep aynı. sinirle yanlış şeyler söylemekten, yıkıcı olmaktan korkuyorsun fakat konuşmayınca da eşin kayınvaliden görümcen seni mutlu sanıyor ya da biz ne yaptık ki oluyor. bunları aşmak, kendini net ama kırıcı olmadan ifade etmek için yardım alman şart bence.

Elimden geleni yapacağım inanın tam anlattığınız gibi ben böyle şeylerden zevk almıyorum eşime söylediğimde “her gün her gün olan birşey değil her haftasonu olan birşeyde değil” diyor. Ne güzel herkes yer yemeğini kahvaltısını dağılır evine işimizi yaparız diyor o yüzden zorlanıyorum. İlk zamanlardan sonra mesafe koyunca başladılar laf sokmaya zaten. Azalttım gitmeyi gittim durmadım çağırmayıda azalttım izin günlerimde kestim ayağımı baskıları daha da arttı. Damatları o kadar içlerindeki çıkmıyor adam kaynanasından hizmet ediliyor diye çay kahve hamur işleri köye bile gidiyor o yüzden benim bu halimi anlatmam çok zor oluyor. Bu pazar plan yaptım eşimle zaten yasaklarda kalktı hatta haftaya cumartesi uyurken beni mümkünse sabah hadi kalk diyip uyandırma sen kahvaltıya gitmek istersen git ben domates salatalıkta yesem evimde yapıcam dicem. Eşimde zorlanıyor bağırıyor kardeşi gelsene neden gelmiyorsun diye. Şuan kavgadan sonra kardeşide anneside daha sakin hatta köye gidicekler biletlerini benim işe gitmediğim güne almışslrki eşim onları bırakabilsin beni işe bıraktığı için bırakmaz çünkü. Siz ne sıklıkla gidyorsunuz kayınvalidenize ?

Eskiden nasıldı biliyor musunz ? Kaynanam gelirdi börek yapıcam çaylamı yeriz yemekte mi derdi. Eşimde biz makarna yicez istersen koy tabağa ver derdi. Eskiden her gün görürdüm kaynanamı işe gitmezdi sürekli bize sormadan yemek yapardı yetmez sürekli kızında olurduk. Şimdi izinlide olsa en azından çocuklar geliyor zaten yapıyım demiyor soruyor söylüyor haftaiçi çok rahatsız edilmiyoruz haftasonu da evlatlarını özlüyormuş.

Yanlış anlarmıyım hiç teşekkür ederim Sınır koyamama problemiim hassas olmaktanmış. Hassas olduğum için karşımdakinide düşünüp net keskin olamıyormuşum yavaş ilerlemem normalmiş. Mesela önceden sabahtan gece 12 ye kadar kaynanamda kalır tüm işim kalırdı eşime surat yapar ağzımdan tek kelime çıkmazdı. Şimdi ben eve gidiyorum diyorum ya da problem olduğunda hadi yaparsın diyip “ bak bu şekilde yapman hoş değil” diyorum eşime ve kıyamet kopmuyor korktuğum gibi olmuyor eşimin biraz suratı düşüyor sonra yanıma geliyor. İnanıyorum başarıcam

Mesela siz hafta sonu geç uyanip eşiniz erken uyaniyorsa, eşiniz siz uyanana kadar annesiyle hasret gidersin özlüyorsa. Siz uyaninca da evden çıkın, gezin tozun.
Yani daha aklima bir sey gelmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…