- 22 Temmuz 2014
- 30.029
- 28.249
-
- Konu Sahibi gazeldustubaglara
kaynatma nedenin ne canımcımCanım aynı yemek yapar gibi soğan salça kırmızı ve yeşil biber hepsini kavurdum sonra küp küp doğradığım patlıcan ve kabakları koydum tuz az da şeker attım pişirxim altını kapatmadan kaynar kaynar kavanozlara koyup sıkıca kapatıp ters çevirdim sonra tencereye ters koyup kapaklarını geçene kadar su koyup 10 15 dak kaynattım soğumaya bıraktım
Canım kışa kadar dayansın diye sağlam kalsın diye kızım üni okuycak başka ilde ona vericem hazır hemen ısıtıp yesin diye taze fasukye bamyada yapmayı ďüşünüyorum olursakaynatma nedenin ne canımcım
kapaklarını yeni mi alıyorsun yoksa eski kapaklarımı takıyorsun bir komşu ben yeni kapak alıyorum öbürleri atıyor dedi bilmiyorumCanım kışa kadar dayansın diye sağlam kalsın diye kızım üni okuycak başka ilde ona vericem hazır hemen ısıtıp yesin diye taze fasukye bamyada yapmayı ďüşünüyorum olursa
Valla canım ben yeni kapak almadım evde yoktu zaten bir kere açılmış kavanoz onlar bakalım atıcakmı şimdilik bi sey yok amakapaklarını yeni mi alıyorsun yoksa eski kapaklarımı takıyorsun bir komşu ben yeni kapak alıyorum öbürleri atıyor dedi bilmiyorum
Yeni kapak kullanılmalı annem her yıl yapar her sene yeni kapak alır. Diğer konserve yapan tanidiklarim da değiştirir kapakları her sene.kapaklarını yeni mi alıyorsun yoksa eski kapaklarımı takıyorsun bir komşu ben yeni kapak alıyorum öbürleri atıyor dedi bilmiyorum
biraz erken daha bollaşmadılarKızlar eşime sipariş verdim kırmızı kapya biber,közleyip turşusunu yapıcam,sizce zamanımı ben erken mi aldım hormonlu olmaz inşallah..
. turşuluk malzemler çıkmadı burada daha.selam canlarım, epeydir kış hazırlığı yapmadığımdan burada aktif olamadım.. ağustos ayını bekliyordum malum ağustos turşu ve kışlık ayı :)
bugün pazara gideceğim inşallah menemen için domates biber ve kapya biber alıcam.. kavanozlara menemen yapıcam, biraz da acı sos yapıcam.. kırmızı biberi fazlaca alıp közleyip yağ biberi turşusu yapıcam vaktim kalırsa... yaptıktan sonra resimleri detaylı eklicem inşallah.. sizler ne alemdesiniz bakalım ben yokken neler yapıldı kış için :)
. turşuluk malzemler çıkmadı burada daha.
Ama buzluga koyduk. Taze fasulye.barbunya.bezelye.dolmalik biber ve patlıcan. Kariyarik patlıcan. Kozlenmis biber ve patlıcan. Börülce. Bakla.biber kizartmasi. Asma yaprağı.
Kavonaza patlıcan pişirip koyduk türlü için bol biberli domates kavurup koyduk kavanoza. Ama kavanozlari buzdolabina kaldirdik hava çok sıcak Akdeniz sıcağı malum yoksa pat pat bozulur. Domates yapacagiz biraz ama havalar sıcak.
Tursuluk malzeme eylül de çıkar. Burada havalardan ötürü. Salçalık biber ler çıkmış bUrada herkes kendi salcasini yapar güneş ışığı fazla olduğu için damlarda kurur cuvallarla alırlar ama kg ne kadar bilmiyorum bu sene yapmayiz Salça geçen yıldan var.ev yapımı olunca uzun süre dayanıyor.dün pazarda bende tek bir tezgahta gördüm turşuluk kornişon falan kilosu iki buçuk liraydı almadım, daha çıktıkça ucuzlar bir liraya kadar düşer diye...
dün söylediğimi yapamadım malesef.. evdeki hesap çarşıya uymadı, domates iki kasa almak için satıcıyla anlaştım, kasası 12,5 liraydı.. içeri girdim menemen içine ben salçalık biberde koyarım.. 5 kilo kadar da biber alayım dedim.. bi baktım bier yok pazarda, tek bir yerde vardı oda pahalıydı... düşündüm bibersiz yapsam çok sulu oluyor.. biber de pahalı.. napsam diye düşündüm.. eşim de dedi dur bakalım haftaya falan gelir biber ... bende domatesleri de almadım bu sefer.. haftaya kaldı malum... barbunya falan aldım buzluğa attım... kış yaklaşıyor, boş çıkarmıyım pazardanmenemen de ertelenince, gözüme incirler takıldı, hemen iki kilo aldım, eve geldim güzelce yıkayıp doğradım, şekere yatırdım.. nasipse incir reçeli yapacağım... soran arkadaşlar vardı, tarifini ve resimlerini ekleyeceğim canlarım yapınca.. şuan şekerli vaziyette yatıyorlar dolapta :)
haaa bu arada nasıl da unuttum, geremez içinde süzme yoğurt ve çökelek aldım.. onu da yapacam inşallah.. bi arkadaş sormuştu geremez nekadar dayanıyor diye, dolapta durursa 3-4 ay dayanıyormuş.. ben ilk kez yapıcam.. kışa kadar biter bile zatengeremez ne diye sorarsanız, geremez göçmenler bilirmiş, kahvaltılık bi tarif.. biberli çökelek ve yoğurtlu.. çok severmiş göçmenler.. bende deneyeceğim bu kez bakalım :)
Tursuluk malzeme eylül de çıkar. Burada havalardan ötürü. Salçalık biber ler çıkmış bUrada herkes kendi salcasini yapar güneş ışığı fazla olduğu için damlarda kurur cuvallarla alırlar ama kg ne kadar bilmiyorum bu sene yapmayiz Salça geçen yıldan var.ev yapımı olunca uzun süre dayanıyor.
Ne ateşi. Burda öyle yapılmaz. Bizim sitede izin vermiyordu ama şimdi küçük bir alan var orada temizleyip yikiyorlar.bende çok düşünüyorum salçayı kendim yapmayı.. ama milangazda yapmak çooook masraflı...
ateş yakmak lazım, kurutacak yer lazım... sitede böyle imkanlar yok malesef...
marketten alınan hiçbirşeye gönül razı değil.. ama mecbur alıyoruz işte...
Pekii bu türlüleri aynı menemenleri saklar gibi saklıyorsunuz değil mi, buzdolabına koyma olayı falan yokEki Görüntüle 1603880 Eki Görüntüle 1603880 kışlîk türlülerim daha yapıcam
Bizim bir on yıl falan önce tüm sokak toplanıp her gün bir eve yaparlardı, hatta uç beş ateş yakıp orda hallederlerdi hepsini topluca :) geniş geniş olurdu şimdi mutfakta çook zahmetli oluyorNe ateşi. Burda öyle yapılmaz. Bizim sitede izin vermiyordu ama şimdi küçük bir alan var orada temizleyip yikiyorlar.
Biberi önce temizliyorlar. Sonra yikiyorlar. Yıkadıktan sonra biber ler güneşte kuruyor. Bir kaç saat sonra Salça çeken makinalar var onlar çekiyor kaç kova çıkarsa parasini ona göre alıyorlar. Sonra damda boş bir alan var oraya Salçayi kurutmak için yer ayarlanır ve kuruyor sonra biber çekenlerde tekrar Salçayi cektirip bidonlara katiyorlar. Kaynama olayı yok biber salcasinda.
Bizde kaynatma falan yok canım. Ateş falan yok.Bu işi yapanlar var makineleri var onda çekiliyor.Bizim bir on yıl falan önce tüm sokak toplanıp her gün bir eve yaparlardı, hatta uç beş ateş yakıp orda hallederlerdi hepsini topluca :) geniş geniş olurdu şimdi mutfakta çook zahmetli oluyor
Biz suan kavanozlari buzdolabina kaldirdik canım anca hava serinleyince çıkar. Ekimi bulur yine.havadan ötürü.Pekii bu türlüleri aynı menemenleri saklar gibi saklıyorsunuz değil mi, buzdolabına koyma olayı falan yok
Yani çekip soğuk soğuk konuluyor öyle mi, güzel ya biz hep elde soyup elde doğrayıp ya da rendeleyip kazanda kaynatıyoruz zahmetli ve zor okuyor kazan işi..Bizde kaynatma falan yok canım. Ateş falan yok.Bu işi yapanlar var makineleri var onda çekiliyor.
Himm anladim bizde serin olan dolaplar var orda saklıyoruz menemenleri o yüzden sordum buzlukta mi dışarda mı diye :))Biz suan kavanozlari buzdolabina kaldirdik canım anca hava serinleyince çıkar. Ekimi bulur yine.havadan ötürü.
Evet.biber leri yıkayıp temizleyip. Biber çekme makinalarina atıyorlar. Doğrama. Kaynatma yada rendeleme yok.güneş isiginda kuruyor.Yani çekip soğuk soğuk konuluyor öyle mi, güzel ya biz hep elde soyup elde doğrayıp ya da rendeleyip kazanda kaynatıyoruz zahmetli ve zor okuyor kazan işi..