Ev temizlemeyi becerememek

Tek cevap olunca alıntılamak zor oldu
kolera9
Klozeti cifledikten sonra nasıl duruluyosunuz? Sadece iç kısmını cifliyorsam sifona basıyorum gidiyor. Dış temizliğinde yıkamak durumunda kalıyorum, banyomda giderim var. Onunla uğraşmak istemiyorsam da dayanıklı kağıt havluları nemlendirip siliyorum.
Bide bu klozetin heryerini cifleme işini kaç günde bir yapıyosunuz ? Haftada bir içini yapıyorum. Dışını o kadar sık yapmıyorum kirli göründükçe yapıyorum:)
duşakabin için kullandığınız fırça nasıl bişey acaba:)
şöyle bir şey benimki.

Tuvalet banyo gibi yerlerde domestos la fircalla durula banyo da çamaşır makinesi varsa yerleri yıkamak yerine viledaya domestos döküp silebilirsin... Haftada 1 2 elektrik supurgeyle supurup sonra yerleri viledaya silersin...

Tuvaleti yikadigin sungeri tek kullaniyom ben en fazla iki domestosla yıkayıp atıyorm çöpe...

Bu temizlik cok nankor, yap yap ayni:) Ben de calisiyorum, ufak tefek seyleri haftaici de yapiyorum bazen ama esas temizlik hafta sonu yapiliyor bizde, evim kucuk 75 m2 falan heralde, klozet icin ordek basli temizliyicilerden kullaniyorum, biraz beklettikten sonra firca ve suyla gayet temiz oluyor. Banyo fayansini her hafta silmem, lavaboyu ve kuveti cif ile sungerle ovarim. Yerleri viledam olmasina ragmen elimle siliyorum. Normal suyla ya da biraz sirkeli suyla siliyorum. Camlari birkac ayda bir silerim, kendimden baska cam silende hic gormedim (yurdisindayim). Supurgeyi de haftada bir acarim, oglumdan dolayi cok kirinti oluyor, onlari da sarjli supurgeyle hallediyorum hemen. Bence isin puf noktasi bir duzene koymak ve oyle devam etmek, aman bu haftayi atlayayim dedigimde isler birikiyor ve sonra daha zor oluyor. Bir de az esya cok mutluluk. Ileride daha genis bir eve cikmak istiyorum ama simdiden daha ben bu evi temizleyemiyorum buyuk evle nasil basa cikacagim diye dusunmeye basladim.

Klasik camasir suyu kokusu yok. Kendi kokusuda guzel degil bana kokusuz dediler o yuzden aldim ama kokulu cikti :) temizleme acisindan cok memnunum. Beyazlara atiyorum ve kar gibi cikiyor. Belki makinamdan belki deterjanimdan. Normalde de iyi temizliyor. Tuvalet banyo yikamaya da gayet iyi.

Çalışırken haftaiçi ekmek kırıntısı ya da başka zor durumda kalmadıysam süpürge dahi açmıyordum. 2 kişiyiz sonuçta dağınıklık toplardım. Mutfakta yemekten sonra toplardım.
Hafta sonu detaylı silip süpürüp toz alırdım.
3 haftada bir büyük temizlik yapardım.
Koltuk altı silme, cam kapı, mutfak, banyo yıkama falan.

Ooohh herkes ne de güzel temizlikler yapıyomuş Valla okurken bana bi rahtlama geliyo ki... Zevkle okuyorum bana ne oluyosa

Ben öğretmenim. Şu an tatildeyim. Senin gibi evlenene kadar elimi ev işine sürmedim. Bence bu ev işi anlayışı kişiden kişiye değişir ve herkes kendine göre bi düzen tutturur; sen de zamanla kendi sistemini kuracaksın. Düzeni-temizliği çok çok çok seviyorum ama çalışırken hele ki senin gibi geç saate kadar çalışırken cidden temizlik işi zor oluyor. İşin sırrı bence şurada; evin daima düzenli dursun. Ne olursa olsun düzenin hiç bozulmasın. Ivır zıvıra asla izin verme, onlar bile bence evi kirleten şeyler.
Büyük temizlik yapmıyorum, haftada 1 yarım gün abla geliyor onları yapmaya. Onun haricinde her yemekten sonra mutfağımı siler süpürürüm. Lavabo ve tuvaletlerimi neredeyse 2 güne bir domestosla ve banyo temizleyicilerle temizlerim; temizlediğim eşyaları da her lavabonun altındaki dolapta muhafaza ederim. Evimi şöööyle (derinlemesine olmasa da) 2-3 güne bir süpürürüm. Her güne bi görev tutarım. 1 gün ayakkabılığımı ve ayakkabılarımı silerim, 1 gün takılarımı-ıvır zıvırlarımı düzenlerim, 1 gün mutfak iç dolaplarımı toplarım mesela. Hepsini aynı anda yapamazsın çünkü. Küçük kutular alırım, her şeyimi sınıflayıp o kutulara koyarım ki sonradan temizliği falan çok kolay oluyor.
Bu kadar rahat temizliği şu an yaz tatilinde olduğum için yapabiliyorum :) Yoksa okul zamanı ben de senin gibi oluyorum ama evimi her zaman düzenli tutarım, evim her an misafir gelecek gibidir :) Bence sen kendini gene de çok hırpalama ev temizleyeceğim diye. Eminim pislik içinde de değilsindir :)

Ben wc'ye mutlaka domestos kullanıyorum.
Bu yeni yeni peydah olan doğal temizlik malzemesi vs. furyasına kulak asmayın çamaşır susuz temizlik olmaz.
Yani wc'yi çamaşır suyuyla temizlemediğini öğrendiğim birinin evinde bir daha giremem bile wc'ye.
Başka marka da almam çamaşır suyunda.

Diğer yerlerin temizliği için domestosun çamaşır sulu spreyi
Yerler için domestosun çamaşır suyuyla karışık yüzey temizleyicisi
Domestos'cuyum sonuna kadar

Bir de size en büyük püf noktası evi düzenli tutun. Pis ev düzenliyse çok pis olmadığı sürece temiz görünür.
Temiz ev dağınıksa pis gözükür.

2 çocuklu olunca gun aşırı supurge açiyorum ben mutlaka..Aksam 5te gelip supuruyorum 1gun var 1 gun yok..Silme isini de haftada 1 yapiyorum..Wc ler 2 tane evde camasir suyu bekletirim gun asiri cifle fircalarim lavabo da aynen..Dus kabini ciflerim ayda 2 kez...
perdelerim hep zebra stor dur senede 1 eylulde yikatirim gelip sokerler yikar kurutur takarlar..Mutfak dolaplarina ayda 1 el atarim dişına..
cam ve kapılara senede 4 kere kadin alirim..Ayrica senede 1 de duvar sildiririm eylulde duvat kagidi da dahil..Avizeleri de cama gelen bayan siler...Yogun calistigimdan ev işini çamasiri bulasigi anca halledebiliyorum..

kolera9 sorduğunuz için cevap veriyorum, haftada 5,5 gün özel sektörde çalışan bir kadınım.
Benim için düzen-temizlik evde de işte de çok önemli Allahtan eşim de benim gibi...
Benim mottom dağıtma/kirletme/işleri biriktirme.
Öncelikle süpürge çok önemli ;
bizde günlük mutfağı ve girişi süpürmek için Fakir dik süpürge, genel temizlik için de
Dyson var.
İkisinden de çok memnunum.
Her akşam yemeği sonrasında eşim bulaşıkları makineye dizerken ben ocağı sonrasında tezgahı silerim, aspiratör, mutfak dolap kapakları ve buzdolabına da gün aşırı el atarım.
Mutfağı her akşam süpürür kirliyse mobla,
çok kirli değilse ıslak mendille hemen şöyle üstten silerim.
Tezgah için sağlığa zararsız organik temizlik malzemesi tercih ediyorum çünkü oraya yiyecekler konuyor, yemek hazırlanıyor.
Rossman- Domol cam ocak temizleyici, büyük boy limonlu ıslak mendil, cam bezi ( mutfak masamız cam) , hijyen spreyi ( tezgah ve klozetlerin oturma yerine sıkıyorum) vazgeçilmez temizlik malzemelerim.
Her Cumartesi yarım gün yardımcım gelir,
ihtiyaç halinde (misafir, büyük ütü vb) hafta içi extra 2 saat daha çağırırım. Saat ücretli çalışıyor kendisi. Ona verdiğim paraya acımam çünkü vakti satın alıyorum hem de ihtiyaç sahibi bir kadına faydam oluyor.
Çarşamba günü de Dyson süpürgeyi açar yine ayrıntılı süpürürüm.
Elimi yüzümü yıkadıktan sonra hemen lavaboyu cifler aynasını, önündeki rafı silerim, kirlenmesini beklemem.
Gece yatmadan wcyi en son kullanan domol wc temizleyiciyi içine sıkar fırçalar sabaha kadar öyle bekletiriz.
Her iki banyoda da lavabo için fırça, küvet için yeşil sünger ve deterjan bulunur lavaboların altındaki plastik kutuda.
Klozetlerin içi için fırça, yüzeyi ve oturma yeri için ıslak mendil kullanıyoruz, sil at.
Her duştan sonra küveti ve duşakabini deterjanla ovar temizlerim. Sık yapınca fazla vakit almıyor.
Mutfakta normal bez kullanmam pek,
hijyenik olmuyor, bakterili bezi ordan oraya sürüp mikropları taşıyoruz.
Selpak'ın dayanıklı kağıt bezi var mavi renkli, kağıt havlu gibi kopar kullan tarzı o benim en sevdiğim. Bittiyse, yoksa normal mikrobifer tarzı bez kullandıysam mutlaka iyice yıkar kuruturum, lavabo kenarında duran ıslak bez beni irrite eder.
Her akşam yatmadan evimizi toparlarız,
çamaşır yıkandıysa kurur kurumaz katlarım,
üç tişört bile olsa ütüler kaldırırım hiç üşenmem ve biriktirmem. 10 dakikalık iş.
Gömlek, pantolon ütülerini sağolsun Hacer hn yapar.
Cuma akşamı mutlaka buzdolabını toparlar silerim. Bulaşık makinesini boş halde, dezenfektan deterjan ile çalıştırırım.
Ctesi ben öğlen işten geldiğimde evim temizlenmiş olur , yaptığım mutfak alışverişini temiz buzdolabına yerleştiririm.
Pazar sabahı erken kalkar herkes uykudayken ve trafik rahatken sahile yürüyüşe ve kahvaltıya gideriz.
Bazen kahvaltıyı evde yapar kahve içmeye gideriz. Dönüşte avm / pazar işimizi görür gazetemizi alırız.
Öğleden sonra da radyo çalarken mutfakta akşama ve hafta içine zeytinyağlı, kek, börek vb yiyecekleri hazırlarız eşimle. Akşam saatlerinde de dinlenir keyif yaparız.
Salı akşamı yine yemeklere takviye yaparım ki Çarşamba hafif temizlik için vakit kalsın.
Biz de düzen/rutin bu, sormak istediğiniz başka bir şey olursa seve seve yardımcı olurum.

Bide eşinizde yardım ediyor mu? Benimki şu an hiçbşişey bilmediğim için her şeyi o yapıyor nerdeyse ama ilerde acısını çıkartır diye korkuyorum

Hayir edemiyor, beceremiyor, ya da bes dakikalik bir isi en az kirkbes dakikada yapiyor.
Ona cocuk baktiriyorum, bez degistiriyor, kitap okuyor öyle isleri veriyorum eline.
Ha bir de kahvaltiyi hazirlayip masaya tasittiriyorum. Bunlar temizlikten sayilirsa ne ala

Domestos olmadan ben de yapamıyoru malesef... yalnız sadece wc temizliği için kullanırım. Mutfakta sirkeli temizleyicilerden kullanıyorum.

Yer silerken olmazsa olmazım yine domestostu yıllardır. Ancak şuan bir bebeğim var ve yeni emeklemeye başladı , o yüzden artık yerlerde kullanmıyorum. Bebek için özel yer temizleyici ve sirke kullanıyorum genelde.

Bir evin temiz olması için gereken ilk kural DÜZEN ve AZ EŞYA .
Asla dağınık bırakmam, gece yatmadan toplar düzenlerim bütün evi.

Bunun dışında hergün mutfak tezgahı lavabosu temizlerim,hergün wc temizlerim. Bunları hergün yapınca zaten çok kirlenmesine fırsat kalmıyor ve toplamda 10 dakika sürüyor temizlemek.

Süpürme işi evin durumuna göre, hergün süpürdüğüm de oluyor, bazen gerek duymuyorum 2 günde bir süpüyorum. Genelde her süpürmeden sonra toz alıp yerleri de silerim.

Akşamları fırsat buldukça dolap içlerine bakarım, örneğin yemek yaparken buzdolabını ayıklar düzenlerim. Çamaşır yerleştirirken kıyafet dolabını düzenlerim. Asla eşya biriktirmem, uzun süre kullanmadığım herşeyi elden çıkartırım. Çok eşya çok dağınıklık.

Bunun dışında camlar ortalama 3 ayda bir silerim, tüller perdeler kirlilik durumuna göre yine birkaç ayda bir yıkanır.

Koltuklarımı senede bir kez eve profesyonel ekip çağırıp temizletiyorum, halılarım ortalama 3 ayda bir yıkamaya gider. Bazı halılarım ufak onları çamaşır makinesine atıp yıkıyorum.

Bu anlattıklarım çalışmayan kadınlar için. Çalışıyorsanız bir de ev işi için yıpratmayın kendinizi. Ayda bir bile olsa büyük temizlik için bir kadın tutun.

Camasir sulu islak mendiller var temizlik icin uretilmis cok pratik. Lavabolari mutfak tezgahini komidinleri onlarla sil gunluk. Sil at. Tuvalet leri de bitkisel camasir sularindan dok ve tuvalet fircasiyla fircala Sonra dagilmis esyalari yerine yerlestir.iki gunde bir supur ve sil. Hafta sonlari da mutfak dolabini sil. Balkonlarini Yika ayda bir DE camlari sil

Demek ki benim kullanımımda bir hata var
Ben beyazlara değil de mesela çıkmayan lekelere karpuz salça gibi olanlara yıkarken koydum deterjan yerine işe yaramadı

Ben de iki ayda bir büyük temizlik yaparım. Vestiyer dolap içlerimi indirir yer silme deterjanlı suyla siler yerleştiririm. Kapılar camlar yine aynı. Onun dışında iki günde bir süpürge vileda banyo tuvalet. Çamaşır varsa yıkarım. Kızıma doğumdan sonra hiç temizlik yapamamıştım 40ım çıktıktan sonra temizlikçi çağırmıştım. Ayy evin çok pis diyerek yapmışlardı. E temiz olsa zaten sizi çağırmam dedim. Bazıları hem paramı alıyım hem ev yormasın istiyosa. Yapabilsek çağırmayız zaten

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…