kolera9
sorduğunuz için cevap veriyorum, haftada 5,5 gün özel sektörde çalışan bir kadınım.
Benim için düzen-temizlik evde de işte de çok önemli Allahtan eşim de benim gibi...
Benim mottom dağıtma/kirletme/işleri biriktirme.
Öncelikle süpürge çok önemli ;
bizde günlük mutfağı ve girişi süpürmek için Fakir dik süpürge, genel temizlik için de
Dyson var.
İkisinden de çok memnunum.
Her akşam yemeği sonrasında eşim bulaşıkları makineye dizerken ben ocağı sonrasında tezgahı silerim, aspiratör, mutfak dolap kapakları ve buzdolabına da gün aşırı el atarım.
Mutfağı her akşam süpürür kirliyse mobla,
çok kirli değilse ıslak mendille hemen şöyle üstten silerim.
Tezgah için sağlığa zararsız organik temizlik malzemesi tercih ediyorum çünkü oraya yiyecekler konuyor, yemek hazırlanıyor.
Rossman- Domol cam ocak temizleyici, büyük boy limonlu ıslak mendil, cam bezi ( mutfak masamız cam) , hijyen spreyi ( tezgah ve klozetlerin oturma yerine sıkıyorum) vazgeçilmez temizlik malzemelerim.
Her Cumartesi yarım gün yardımcım gelir,
ihtiyaç halinde (misafir, büyük ütü vb) hafta içi extra 2 saat daha çağırırım. Saat ücretli çalışıyor kendisi. Ona verdiğim paraya acımam çünkü vakti satın alıyorum hem de ihtiyaç sahibi bir kadına faydam oluyor.
Çarşamba günü de Dyson süpürgeyi açar yine ayrıntılı süpürürüm.
Elimi yüzümü yıkadıktan sonra hemen lavaboyu cifler aynasını, önündeki rafı silerim, kirlenmesini beklemem.
Gece yatmadan wcyi en son kullanan domol wc temizleyiciyi içine sıkar fırçalar sabaha kadar öyle bekletiriz.
Her iki banyoda da lavabo için fırça, küvet için yeşil sünger ve deterjan bulunur lavaboların altındaki plastik kutuda.
Klozetlerin içi için fırça, yüzeyi ve oturma yeri için ıslak mendil kullanıyoruz, sil at.
Her duştan sonra küveti ve duşakabini deterjanla ovar temizlerim. Sık yapınca fazla vakit almıyor.
Mutfakta normal bez kullanmam pek,
hijyenik olmuyor, bakterili bezi ordan oraya sürüp mikropları taşıyoruz.
Selpak'ın dayanıklı kağıt bezi var mavi renkli, kağıt havlu gibi kopar kullan tarzı o benim en sevdiğim. Bittiyse, yoksa normal mikrobifer tarzı bez kullandıysam mutlaka iyice yıkar kuruturum, lavabo kenarında duran ıslak bez beni irrite eder.
Her akşam yatmadan evimizi toparlarız,
çamaşır yıkandıysa kurur kurumaz katlarım,
üç tişört bile olsa ütüler kaldırırım hiç üşenmem ve biriktirmem. 10 dakikalık iş.
Gömlek, pantolon ütülerini sağolsun Hacer hn yapar.
Cuma akşamı mutlaka buzdolabını toparlar silerim. Bulaşık makinesini boş halde, dezenfektan deterjan ile çalıştırırım.
Ctesi ben öğlen işten geldiğimde evim temizlenmiş olur , yaptığım mutfak alışverişini temiz buzdolabına yerleştiririm.
Pazar sabahı erken kalkar herkes uykudayken ve trafik rahatken sahile yürüyüşe ve kahvaltıya gideriz.
Bazen kahvaltıyı evde yapar kahve içmeye gideriz. Dönüşte avm / pazar işimizi görür gazetemizi alırız.
Öğleden sonra da radyo çalarken mutfakta akşama ve hafta içine zeytinyağlı, kek, börek vb yiyecekleri hazırlarız eşimle. Akşam saatlerinde de dinlenir keyif yaparız.
Salı akşamı yine yemeklere takviye yaparım ki Çarşamba hafif temizlik için vakit kalsın.
Biz de düzen/rutin bu, sormak istediğiniz başka bir şey olursa seve seve yardımcı olurum.