Ev almak ne zor işmiş 🤦🏻‍♀️

Ben eskiden depreme çok kafayı takmıştım bi ara, çok fazla araştırdım. Hakikaten zemin sağlamlığı çok çok önemli. Zemin sağlamsa risk gerçekten düşüyor. Anneannem kayalık bölgede, gültepe tarafında kiracı, 10 seneyi geçti aynı evde oturuyor. Bina da 70'lerden kalma 3-4 katlı mini apartman. 3+1. Küçük büyük kaç deprem geçirdi hasar almadı hiç. Çevresindekiler de öyle. Biz de senelerce orada oturduk, beraber oturduk. 4.5-5 altında kalan depremleri hissetmezdik bile.
Egekent 2’de ev baktık geçen hafta ki hiç tercih edeceğimiz bir bölge değil şehre aşırı aşırı uzak bence 3+1 site içinde ev 1.3 milyon. Biraz daha uzaklaştık, yeni bi siteler bölgesi kuruluyor o tarafta her taraf dev site inşaatı. Haziranda teslim eve 450 bin dedi adam, yaza burada bile bir milyondan aşağı bulamazsınız diye de ekledi 😂 Oturmayı düşündüğüm bi bölge olsa alırdım o evi ya da yatırım yapmayı planlasam. Ama tabiri caizse cehennemin dibi. Sosyal bir insan değilsen, evde zaman geçirmeyi seviyorsan, kalabalık sevmiyorsan şahane ortam. Ama hiç bana göre değil.

Bence yatırım amaçlı bu devirde ev alınmaz. Piyasa zaten kötü. Hele bir de kredi çekilecekse daha fena. Uzmanlar ev değil de arsa almayı tavsiye ediyorlar

Size şunu söyleyim Mart ayında 500 bin tl ye ev aldık şu anda 900 bin tl şaka gibi değil mi başka birinden duysam hayatta etmez abartıyorlar derim. Toprağa yatırım yapın ev olmasa bile arsa filan bakın tatil beldesindeymişsiniz köylere bakın meyve bahçesi olan arazilere bakın. Sakın düşer diye beklemeyin biz o hatayı yaptık.

Sana das kapital diyorum. 10 senede evin kac para deger kazaniyo, faizle anaparan kaca cikiyo, banka isinden anlamiyorum bi anlatsana, izmirde 12 aylik deger artisi %34 gayrimenkulun, banka faizi 15 mi yillik?
Banka faizi yıllık yüzde 16, son 3 aylık enflasyon yüzde 40 yani üstü kapalı negatif faiz var ülkede

Egekent 2’de ev baktık geçen hafta ki hiç tercih edeceğimiz bir bölge değil şehre aşırı aşırı uzak bence 3+1 site içinde ev 1.3 milyon. Biraz daha uzaklaştık, yeni bi siteler bölgesi kuruluyor o tarafta her taraf dev site inşaatı. Haziranda teslim eve 450 bin dedi adam, yaza burada bile bir milyondan aşağı bulamazsınız diye de ekledi 😂 Oturmayı düşündüğüm bi bölge olsa alırdım o evi ya da yatırım yapmayı planlasam. Ama tabiri caizse cehennemin dibi. Sosyal bir insan değilsen, evde zaman geçirmeyi seviyorsan, kalabalık sevmiyorsan şahane ortam. Ama hiç bana göre değil.
Bu dediğiniz yer nerede acaba ben izmire yakınım mahsuru yoksa yazmanız mümkün mü bir araştırayım ?

Size şunu söyleyim Mart ayında 500 bin tl ye ev aldık şu anda 900 bin tl şaka gibi değil mi başka birinden duysam hayatta etmez abartıyorlar derim. Toprağa yatırım yapın ev olmasa bile arsa filan bakın tatil beldesindeymişsiniz köylere bakın meyve bahçesi olan arazilere bakın. Sakın düşer diye beklemeyin biz o hatayı yaptık.
Zeytinlikler var aslında da imar durumu nasıl olur ki onlarda ?

Eşimin teyzesi bundan 11 yıl önce topraktan eve girdi iyi de bir rakama aylık ödeme yaptı birikmiş de vardı 3 seneye bitecek den ev ve 8 senenin sonunda bitti
O da ne bitmek parke,,, kapı,,, wc,,, banyo,,,, pencere,,, mutfak dolaplarını hep kendileri yaptırdılar

Tapuyu da müteahhit hep erteledi şu gün bugün diye içine girdiler oturdular
1 sene sonra müteahhit başkasına satmış evi ne yapsalarda kurtaramadılar çok direndiler 2 senenin sonunda evden zorla çıkarıldıklar üzerine de 25 bin ödediler kira bedeli diye 🤦‍♀️🤦‍♀️

Demem o ki artık müteahhitlere güven yok

Merhabalar, daha önce ekonomi bölümüne şuan ev alınır mı diye bir konu açmıştım. Annemle bir ev alma niyetimiz var hayırlısı ile inşallah. Oturmak için değil yatırım amaçlı . Üzerinden yaklaşık bir hafta 10 gün geçti fakat bu ev alma işi tam bir dert haline geldi. Neden diyecekseniz Sebebi şu, doların , pandeminin vs etkisiyle herkesin bildiği üzere ev fiyatlarına gelen sağlam artış 🤦🏻‍♀️

Almak istediğimiz yerde sıfır daireler 2 artı 1 ler 700 bin tl den başlıyor ve bu daireler 1 artı 1 den zorlama 2 artı 1 resmen . Küçücük !! 3 oda ve üstüne çıktı mı zaten milyonun altına daire yok. Fakat 2 artı 1 ler hepsi minicik . 700 bin liraya net m2 olarak herhalde en çok 70 m2 fln ev alıyorsundur.

Gelelim 2. Ellere … 25 30 senelik binalarda konumuna göre 2 artı 1 daire fiyatları 410 - 500 bin bandında değişiyor. Ama binalar epey eski . 30 seneye 200 bin fark kafamızı kurcalıyor .

2. Elde biraz daha genç olsun deprem etüdlü olsun dersek küçücüük yeri de çok iyi olmayan 2 artı birler nadir olarak 475 bin 500 bin civarına bulunabiliyor. Fakat bunlar hem nadir hem de ya çok küçük ya yeri iyi değil falan. Biraz daha merkezi konuma gelince 8 10 senelik nispeten genç evlerde bu fiyatlar da 650 binleri buluyor.

He bir de satış da yoğun bu bölgede küçük bir yer ama turizm olan bir bölgedeyiz. Uygun fiyatlı biraz da güzel bir daire olunca bir iki saat içinde bakmaya gidecekken bile satıldığını görebiliyorsunuz.

Şimdi içinde oturacak olsak o para her türlü kendini tolere eder de yatırımlık düşününce bu paralar çok gibi geldi sizler ne dersiniz ? Buradaki genel kanı da daha da artacağı yönünde . Tabi geçen seneden bu seneye olduğu gibi fahiş bir artış artık olmaz diye tahmin ediyorum ama bir iki seneye bu alacağımız fiyatları da bulamaz mıyız ki acaba ?

Bir de şöyle bir sorum olacak daha sonra satma ihtimaliyle kiraya vermek üzere bir ev alsanız o evi ikinci el mi alırsınız yoksa sıfır daha genç bir ev mi alırsınız ? Hangisi daha karlı olur ?
Yatirimlik alıyorsanız okul veya resmi kurumlara yakın yerlerden ulaşıma yakın yerlerden 10 yılı geçmemiş makul fiyatlı ev alın ki hem çok odemezsiniz hem de kira rantı saglarsiniz bence

Yalniz bankada anaparan büyümeyi birak her gun eriyo, ev alinca en azindan prim yapiyo, bu sene 3e aliyosun seneye 5 oluyo, kirada alirsan ne ala, 2500 e ist.da kiralik ev kaldi mi bilmiyorum, bizim burda bile yok. Ben her zaman evden yanayim, faize para baglamam, olmadi altin, euro alirim.
Biz de küçük bir turistik ilçede yaşıyoruz. 2 sene önce 240’a aldığımız ev şu an 800 bin ediyor. 1+1 yatırımlık dairelerin kirası 5000 TL civarı. Eğer yüksek kira getirecekse hiç düşünmeyin bence. Ev kendi kendini ödeyecek sonuçta. Bir yandan fiyatı da artacak kesinlikle zarar etmezsiniz.

Arkadaşlar silivrinin yukarı taraflarında köylerinde 200 300 metrekare arsalar var 65 80 bin bandında fiyatlarla sizce alınır mı imar izinleri var ama villa tarzı imarlar . Uzun dönemli alınıp atılır mı sizce ?

Merhabalar, daha önce ekonomi bölümüne şuan ev alınır mı diye bir konu açmıştım. Annemle bir ev alma niyetimiz var hayırlısı ile inşallah. Oturmak için değil yatırım amaçlı . Üzerinden yaklaşık bir hafta 10 gün geçti fakat bu ev alma işi tam bir dert haline geldi. Neden diyecekseniz Sebebi şu, doların , pandeminin vs etkisiyle herkesin bildiği üzere ev fiyatlarına gelen sağlam artış 🤦🏻‍♀️

Almak istediğimiz yerde sıfır daireler 2 artı 1 ler 700 bin tl den başlıyor ve bu daireler 1 artı 1 den zorlama 2 artı 1 resmen . Küçücük !! 3 oda ve üstüne çıktı mı zaten milyonun altına daire yok. Fakat 2 artı 1 ler hepsi minicik . 700 bin liraya net m2 olarak herhalde en çok 70 m2 fln ev alıyorsundur.

Gelelim 2. Ellere … 25 30 senelik binalarda konumuna göre 2 artı 1 daire fiyatları 410 - 500 bin bandında değişiyor. Ama binalar epey eski . 30 seneye 200 bin fark kafamızı kurcalıyor .

2. Elde biraz daha genç olsun deprem etüdlü olsun dersek küçücüük yeri de çok iyi olmayan 2 artı birler nadir olarak 475 bin 500 bin civarına bulunabiliyor. Fakat bunlar hem nadir hem de ya çok küçük ya yeri iyi değil falan. Biraz daha merkezi konuma gelince 8 10 senelik nispeten genç evlerde bu fiyatlar da 650 binleri buluyor.

He bir de satış da yoğun bu bölgede küçük bir yer ama turizm olan bir bölgedeyiz. Uygun fiyatlı biraz da güzel bir daire olunca bir iki saat içinde bakmaya gidecekken bile satıldığını görebiliyorsunuz.

Şimdi içinde oturacak olsak o para her türlü kendini tolere eder de yatırımlık düşününce bu paralar çok gibi geldi sizler ne dersiniz ? Buradaki genel kanı da daha da artacağı yönünde . Tabi geçen seneden bu seneye olduğu gibi fahiş bir artış artık olmaz diye tahmin ediyorum ama bir iki seneye bu alacağımız fiyatları da bulamaz mıyız ki acaba ?

Bir de şöyle bir sorum olacak daha sonra satma ihtimaliyle kiraya vermek üzere bir ev alsanız o evi ikinci el mi alırsınız yoksa sıfır daha genç bir ev mi alırsınız ? Hangisi daha karlı olur ?
Madem yatırım amacıyla düşünüyorsanız elinizdeki parayı Altın yada dolara yatırın bir evin 5 senede yapacağı karın 3 katını yakalarsıniz..

Eğer ki oturulmayacak kiraya verilecekse Ev almak boşa yatırım..

Yada ev alacağınıza iyi bir yerden Dükkan alın kiraları daha iyi..

X