Yazdıklarınızdan bazı şeyleri kaçırmış, tam anlayamamış olabilirim; ancak öncelikle ilk konunuza değinmek istiyorum:
Eşinizle aranızda ciddi bir iletişim kopukluğu varmış gibi gözüküyor. Sizi başlarda anladığını; ancak son zamanlarda üzülmelerinize tepki vermediğini dile getirmişsiniz. Herkesin problemlerle baş etme stratejisi farklıdır, siz ağlayarak rahatlıyorsunuz fakat eşiniz bence içine atıyor ve görmezlikten geliyor, yokmuş gibi davranıyor ki bu bir çözüm değil, bir yerde kırılma noktası yaşamanız muhtemel çift olarak. Kesinlikle aile danışmanlığı, çift terapisi minvalinde psikolojik destek almanızı tavsiye ederim; bunlar çözülemeyecek şeyler değil.
İkinci konu ki bence eşinizin içine kapanmalarının, tepkisizleşmesinin ve aile huzurunuzun bozulmasının de temelinde yatıyor olabilir; eşinizin ailesi/kardeşi ile olan seviyesizleşmiş maddi işbirliği (şu an tek taraflı bir işbirliği olarak anlaşılıyor malesef). Yazdıklarınızdan eşinizin markete ilk başta ortak olarak heveslendiğini ya da bilemiyorum eşinizin ailesi tarafından kardeşin kayırılması bile ima edilmiş olabilir (senin işin var, evin barkın var, paran var; onun hiçbişeyi yok, abi olarak destek olmalısın vb), bir şekilde başta yapılan anlaşmanın bir şekilde bozulduğunu (belki sadece size paravana olarak ortak olunuyor denilmiştir) ve bu durumun eşinizi oldukça fazla rahatsız ettiğini anlıyorum. Sanırım şu an maddi desteğiniz, eşinizin kardeşine hibe edilmiş gibi oldu ve eş ailesi de bunu istiyor. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi eşiniz haksızlıklara tepki veremiyor. Şunu kaçırmayalım ki biz ne desek de diyelim mizac denilen birşey var; kişisel gelişim, psilkolojik destek vb. faktörlerle bir yere kadar gelişimin sağlanabildiği durumlar olabiliyor. Eşiniz böyle ise ve pasiflikten aktifliğe geçme konusunda çok yol katedemiyorsa bazen yapacak birşey olmayabilir; hepimiz çeşit çeşidiz ve bazı şeylerimiz belki hiç değişmeyecek. Ama siz bir şekilde eşinizi sevmişsiniz ve seçmişsiniz; o da aynı şekild sizi seçmiş ve bir aile olmuşsunuz. Ben boşanma aşamasına gelmenizdeki en itici faktörün; eşinizin ve sizin ailesi ile girmiş olduğunuz ve yazdıklarınızdan kesinlikle karşı tarafın iyi niyetli olmadığı anlaşılan maddi süreç olduğunu anlıyorum (başta da belirttiğim gibi; yazdıklarınızı aklımda tutarak yorumlamaya çalışıyorum, kaçırdığım çok şey olabilir).
Çok uzadı farkındayım, kısa bir yorum yaparak bitireceğim: Evliliğinizde terapi almalısınız, akabinde düzelmiyorsa boşanmayı ciddi düşünmenizi öneririm; çünkü eşinizle aranızda sevginin ve aile olma bilincinin tükendiğine dair çok ciddi çözülemeyecek durumlar yok gibi anlaşılıyor. Ortaklık meselesinden hayır gelmeyecek gibi duruyor; verdiğiniz maddi desteği borç olarak geri alın mutlaka ve mutlaka ve mümkünse başka bir şehirde başbaşa, eşinizin ailesinden ve saklı hesaplarından uzakta yaşayın; uzunca bir süre ilişkilere mesafe koyun.