"Şâyet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, bu takdirde onlara itaat etme."
Şimdi bu keskin bir ayet elbette. Şirk koşmanı emretmeleri dışında, diğer tüm isteklerine itaat etme mesajını çıkarabiliriz. Ancak din bu kadar keskin midir? Bu konuda ceza almayı göze alarak eşinize bir şeyler yazmak isterim. Lütfen kendisine okutunuz. Bir fikirdir nihayetinde, işine yarayabilir.
Benim daha evvel okuduğum kaynaklar neticesinde gördüğüm bir cümle var ki, Kuran hükümleri hep birlikte değerlendirildiği vakit, ortaya bu konuda çıkacak olan özet cümle Allahın emir ve yasaklarına aykırı olan konularda kula itaat edilmez 'dir. Bu hüküm aynı zamanda, Rahman karşısında "kul" vasfında olan "Anne" ve "Baba" sıfatına haiz bizleri de kapsamaktadır. Önce Rahman olan Allah'ın buyruğu gelir.
Allah nezdinde helal şeyler arasında en hoş olmayan şey boş yere bir kadının boşanmasıdır. Eşinizin ailesinin işleri bu raddeye getirerek asıl istedikleri, evlilik birliğinin bozulmasıdır. Oysa ki bunu yaparak, oğul üstünde ki nüfuslarını kullanarak, Allah'ın emirlerini çiğnemektedirler. Kendi garaz duyguları ile hareket ediyorlarsa elbette. Ki günümüzde tertemiz insan olabilmek biraz imkansız, hepimizde bu duygulardan bir miktar var.
Vel hasılı kelam, Ayet-i kerimeyi bir daha değerlendirelim derim ben.
Şirk, Allah'tan başkasını ilah edinmektir. Ve aslında bu kadar basit değildir de. Bu en basit manası ile böyledir. En detaylı anlamları ile şöyle de düşünülebilir. Allah'ın yasak koyduğu bir şeye, bir diğer kişi "değildir" derse, ya da o yasağın çiğnenmesi için baskı kurarsa, ve o kişinin hükmü, Allah'ın hükmü yerine bizce kabul görürse, işte bu da Allah'a ortak koşmak ya da haşa, Allah yerine, o kişiyi saymaktır, değil mi?
Eğer siz, saygınızda kusur etmiyorken, kendinizden zerre kuşkunuz yokken, ailesinden zulüm görüyorsanız, eşiniz bu zulme ortak oluyorsa, bunu anne baba hakkı ile açıklayamaz. Allah'ın hakkından üstün müdür, anne baba hakkı?
Eğer Rahman olan Allah'ın, Kuran'da buyurduğu diğer tüm hükümleri göz önüne alırsak (Kul hakkı, evlilik birliği, eşler arasında ki hukuk, iftira, zulüm vs. bir sürü ince detay da dahil olmak üzere) bunlar hakkında eşinizin üstüne gelip, sizin hakkınızı çiğniyorlarsa, eşinizin Ayet-i kerimeyi doğru değerlendirip, itaat konusunu gözden geçirmesi gerekiyor.
Allah kendi hükümleri konusunda keskindir.
Çok ince değerlendirmek gerekir,
Haddimi aştığım yerler olmuştur mutlaka, çok özür diliyorum bunlar için. Ancak bir "Yanlış anlaşılan din" var, bir de vakit harcanıp üstünde düşünülerek çok ince detaylarıyla incelenmesi gereken "Huzur kaynağı bir İslam" var.
Allah yardımcınız olsun,
Selamlar,