Eşim ve kardeşinin bana tuhaf gelen ortaklığı. Fikirlerinize ihtiyacım var.

alindalin

Guru
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2010
2.116
1.066
36
Güncelleme: sayfa 7

Yaklaşık 5 ay önce evlendik ve maddi anlamda henüz kendimizi toparlayamadık. Daha önce de benzer bir konu açmıştım bu durumla ilgili.

Eşim ve ben çalışıyoruz eve toplam 6 bin giriyor. Tüm rakamları detaylı yazacağım ki yanlış düşünüyorsam söyleyin lütfen.
Aslında araba alana kadar iyi gidiyordu. Düğünden gelen altınlarla 54 bine bir araba aldık. Modeli düşük olduğu için çok masrafı çıktı haliyle. Bu masraflar nedeniyle biraz kartlara yüklendik. Öncesinde de kart kullanıyorduk ama bir karta borcumuz vardı şimdi iki kartımız da aynı durumda ve bir şekilde ipin ucu kaçtı. İki karta toplam 12 bin borcumuz var. Şu an maaşlar neredeyse karta gidiyor. Kira ve faturalar da olduğu için kartları tam ödeyemiyoruz. Ancak asgari ödüyoruz sonra Tekrar ay sonuna kadar kartla idare ediyoruz böyle saçma bir döngü oluştu.

bir şekilde bu kartları kapatmalıyız nasıl yapalım derken arabayı satmaya karar verdik. 54 bine aldığımız araba şu an 65 bin ediyor. Bugün bile müşterisi bu parayı teklif etti. Dedik ki arabayı en az bir kartı kapatacak kadar kârla bile satsak yine 50 bin civarı bir arabayla 1-2 yıl idare ederiz. Hiç değilse kart borcundan kurtulmuş oluruz. Yani 65 e satıp 55 e falan bir araba bulsak aradaki 10 binle kartı kapatmış olacağız.

Eşim kardeşine de söylemiş satıyoruz aklında olsun diye. O da demiş ki o zaman satıp araba parasını peşinat yapalım. Eniştemizden topraktan ev alalım. Topraktan alınca 15-20 bin uyguna alacaklar. Ev bittikten sonra daha pahalıya satacaklar. Örneğin şimdi 300 bine alacaklar. 65 bini bizim arabadan verilecek peşinat olarak. Kalan 235 bini evi satınca ödeyecekler. Evi de muhtemelen bittikten sonra 320 ye falan satacaklar. Böylece 20 bin kâr edilecek. Yani biz 65 verip 85 bin almış olacağız normal koşullarda. Ama nasıl olduğunu hiç anlamadığım bir şekilde paranın yarısını kardeşi alacakmış.

Eşime sebebini sorduğumda işte kadın milleti hep böyle falan dedi. kardeşin peşinata bir ekleme yapmıyor ki nasıl bir ortaklık onu anlamıyorum dedim. Kardeşimle aramda olan şeye karışma dedi.

Kardeşi sadece arabayı satıp ev alma fikri atıyor ortaya. Herhangi bir maddi katkı ya da emek yok. Ama paranın yarısını o alıyor. Çünkü evi o satacakmış. Hadi 5 bin o alır 15 i bize kalır anlarım da yarı yarıya ortaklık nasıl olacak aklım ermedi. Evet eşim abilik yapmak istedi diyelim ama şu an gerçekten o durumda değiliz. İmkanımız olsa zaten laf etmem ama telefonumun kırık ekranını bile yaptırmıyorum. Kardeşi gördü yine mi kırıldı dedi. Yaptıracak durumum olsa yaptırırdım herhalde bunu düşünebilmiştir inşallah. tabi ki 300-500₺ verip yaptırırım ama gerçekten sürekli o parayı verecek başka bir şey çıkıyor ve 2 aydır telefonu öyle kullanıyorum.

öte yandan şöyle bir durum var. Kardeşi 4 bin lira maaş alıyor ve bir de çalıştığı iş dışında kendine bir dükkan açtı. Şu an bizden çok daha iyi durumda. Bir de bekar, ailesiyle yaşıyor. Sorumluluğu yok. Sürekli yiyip içip gezmeye kıyafete harcıyor ki istediği gibi harcar zaten kendi kazanıyor kendi harcıyor hesabını yapmak bana düşmez. Ama demek istediğim bizden çok daha iyi durumda ve tek derdi yolunu bulmak. İlerde dükkanı büyütmek istiyor mesela. Şu an tek derdi o.

Bir de şöyle bir durum var. Eşimle ortak iş yapacaklardı. Bunun için biraz sermaye biriktirmeye çalışacaklardı. Biz aslında arabayı o yüzden almıştık yani araba da satarken değer kazanıyor neticede. Bindiğimiz de yanımıza kâr kalır demiştik. Sonra bu dükkanını açarken bize hiç haber vermedi. Sohbet arasında geçti öyle öğrendik. Bir de arkadaşlarıyla ortak olduğunu söylediler falan. Çok sonra yine laf arasında annesi yoo dükkan ortak değil kendisinin diyince öğrendik. Orda da bir tuhaflık vardı zaten. Tüm bunları bir araya getirdiğimde bana öyle geliyor ki sadece kendini kurtarmanın derdinde. Ama eşim gidip paranın yarısını ona vermeyi düşünüyor. Yorum yapınca beni fesatlıkla falan suçluyor.

Şimdi size sorum şu. Eşimin böyle düşünmesi yani paranın yarısını kardeşine vermesi normal mi? Ben mi kötü düşünüyorum? Eğer ben haklıysam da bunu eşimle nasıl konuşabilirim? Çünkü bu konuda pek konuşmadık sadece anlattığım kadar birkaç cümle geçti konu kapandı. Tartışma falan da yaşanmadı. Nasıl düşünmeliyim bilemedim

Son düzenleyen: Moderatör:
Ortak iş pişmanlıktır net!
Kesinlikle pişman olursunuz, eşinizle konuşup ortak iş yapmama konusunda ikna etmeye çalışın derim. Sonuçta ortak araba ortak para tek başına karar veremez

Kardeşiyle arasında olan şeye elbette karışırsınız çünkü araba altınlarla alınmış sizin de söz hakkınız var. Öyle olmasa bile eşine sen karışma diyen kocadan hayır gelmez.

Eşiniz de basbayağı enayi yerine konulacağıniz bir işe kalkışacak.

Müsade etmeyin, konusun hangi dilden anlıyorsa.

Annem teyzem ve eniştemi kendi iş yerine ortak edip yıllarca beraber çalıştı. Yürütemeyeceğini anlayıp yolları ayırdığında öğrendik ki eniştem(muhasebeyle o ilgileniyordu) annemi kendi iş yerinde işten çıkarmış. Bu hikayeyle ben en baştan beri kimseyle ortak iş yapamazsın kafasında oldum. Bunu sürekli dikte ettim. Etrafımdaki herkese. Anne baba kardeş dışında (ben iki tarafı da çok seviyorum çünkü) kimseye kefil de olamazsın anneme yemin ettim dedim. Eşinizin yaptığı çok saçma çok yalnış. Yola daha hiç girmemişken böyle bir şey olmayacak bu hayatta sadece iki şey istiyorum vs deyip sıyrılın işin içinden. kardeşine güvenmiyorum vs diye değil. gördük yaşadık istemiyorum vs. yeni evliyken inanın her şey zor geliyor eşya taksitleri falan yığınla bir süre sonra 1 yıl alıyor maalesef, toparlarsınız. ayrıca çalışıp evi birlikte geçindiriyorsunuz ki siz izin vermeden hiç bir şey yapmaması lazım.

Arabayı satmayın her gün fiyat artıyor yenisini de alamazsınız arabasız hayatta eziyet kredi kartı için biraz kredi çekin kartları kapatıp taksitle kredi ödeyin derim ya da bir diğer fikir kireyi zeki erkek kardeşi çeksin her ay siz ona ödeyim de kardeşlik görelim

Ev işine hiç girmeyin daha ortada ev yok yarın ne olacağı belli olmaz. Arabanızı satıp paranızı bankaya koyarsınız, kart borçlarını ödersiniz, biraz düze çıkınca 50 bin civarında bir araba alırsınız. Zaten o parada sizin de hakkınız var, altınların parası. Kaynınız baya kurnaz galiba eşinize engel olun yazık olur paranıza ortak işe de girmeyin.

Sen hakli, eşin saf, kardeşi de kurnaz. Olay bu. Eşlerin farkli bir huyu vardir ailesinden birine laf edilince dünyayi yikmaya hazir dayanirlar. Sanki hayat arkadaşi değil de siradan biri var yaninda. Eşin kizinca şoyle de " benim bu evdeki fonksiyonum iş yapmak, çocuk dogurmak mi?, benim de haberim olucak, benim de rizam olucak verdiğin kararlarda, durum bu ki zor durumdayiz ve sen kendi zararina olan bir işe giriyorsun. Ister senin abin olsun ister benim abim. Farketmez durum bu ki sen zarar ediyorsun. Anlamak için matematik yapman yeterli" bu denli bir konuşma. Biraz yumusatarak yalniz. Hep soyluyorum kendinizi evin çalisani gibi gostermeyin eşlerinize. En ufak bir kararda bile fikrinizi sorsun. Aile o zaman butunlukle bir aile olur

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…