Eşim ve annem arasında kalmaktan bitkin düştüm..


Evet ama bence bu adam da onu yapıyor burda, ondan uzun sürmüş bence. Ismine de denklik diyorlar gerçekten ben de yeni duydum bizim zamanımızda hic karsilasmamistim. Benim o fransada okuyup gelen Türkiyede denklik alan arkadaşın 2 sene sürdü yanlış hatırlamıyorsam veya 1 bucuk filan. Ama o Türk vatandaşı. Ama diğer yurtdisindaki arkadaşların süreci de 4 5 sene sürmedi 2 sene sonra filan baroya kayıt oldular ama onların süreçlerini tam bilmiyorum. Bir tane başka bir arkadaşım var Filistinli ankarada bir hukuk fakultesinde Türkçe doktora yapıyor c1 sertifikası var. Nasıl aldılar bilmiyorum normalde hukuk doktorasına turkiyede lisans mezunu insanlar alınır ona da denklik lazım diye biliyorum ben doktoraya başvururken masterimin denkligini istemişlerdi hukuk fakültesinde. Ama bu çocuk onu almış sanırım şu an bildiğin hukuk fakültesinde doktora öğrencisi.
 
Tüm bunları kayınvalideniz size yapsaydı ne yapardınız?
Bence anlattığınız kadarıyla eşiniz üzerine düşeni yapmış.
Bu aşamadan sonra sizin eşinizi korumanız gerek annenize karşı. Yani anneniz eleştirdiğinde buna izin vermemeniz gibi.
Onun dışında da siz gidip gelin eşinizi zorlamayın buna hakkınız yok zaten.
Kaldı ki ilk zamanlar güzeldi dediğiniz eşiniz olayları anlamadığı için güzelmiş, baya baya adamı yüzüne baka baka eleştirmişler hoş değil bence.
 
Bir de bazı hukuk büroları yabancı stajyer çalıştırıyor ben şahit oldum. Özellikle sadece danışmanlık veren bürolar. Prens harrynin eski sevgilisi vardı chelsea. Ingiliz menseli bir buroda gelip 6 ay staj yapmıştı istanbulda hukuk danismani olarak. Değişim programı gibi bir seyle. londradaki ayni büroda çalışıyormuş. Gerçi o prens harrynin eski sevgilisi.
 
konuyu uzatmak istemiyorum aslında çünkü konu sahibi gitti ve daha konuya bakmayacağını söyledi. Ancak yaşınızı bildiğim için söylüyorum muhtemelen zibilyon yıl öncesinin olaylarından bahsediyorsunuz. 1,5-2 yılda denklik almak gibi bir şey söz konusu değil şu an. Eskiden azerbaycan, ukrayna gibi ülkelerde parayla tıp, hukuk gibi diplomalar veriyorlardı. Bildiğiniz parayla veriyolardı hani 2 yıla bitiriyolardı okulu. Onlara bile denklik veriyolardı. Muhtemelen o dönemden bahsediyorsunuz. fakültede benim de almanyada okuyup gelen arkadaşım vardı bizimle beraber tekrar fakülteden mezun oldu. Bildiğiniz bizimle beraber 4 yıl lisans + 1 yıl staj yaptı. Ki zaten konu sahibinin eşi 2021de mezun olmuş daha 3 yılda bırakın denkliği YÖKten cevap bile gelmemiş (eşi TR vatandaşıymış söylediğine göre)

Ay bir de ekleme yapayım. Etiketliyorum sizi düzenlemeyi görün diye En buyuk kk tekrar bahsetmiş olucam ama belki kaçırmışsınıdır diye yazayım dedim. quenn02 nickli bir üye vardı. Yurtdışında bir üniversiteden TRde birçok insan denklik almış diye gidip orda okumuştu. Ancak sistem değişince kendisi denklik alamadı. Hani şey bile demediler: git bir üniversitede tekrar oku bile demediler. Normalde yatay geçiş yapmış gibi olurlardı ama tüm dersleri tekrar alırlardı. Onu bile kabul etmediler. Üniversite sınavına gir kazanırsan burda hukuk okur mezun olur iş yaparsın dediler. Arkadaşlarınız muhtemelen iyi bir zamanda mezun oldu.
 
Son düzenleme:

Haklısınız aslinda cok da bilgim yok. Son yıllarda imkansız olmuş olabilir. Benim o arkadaş fransadan gelen tam pandemi döneminde denklik aldı ama o bildiğim tek örnek aslında o. Ama denklik şu aralar çok zorlasmistir muhtemelen bir de sartlari da zordur doğru diyorsunuz.
 
Çoğu ülkede master programlarıyla ve baro şartlarını sağlayarak avukatlık/ hukuk danışmanlığı yapılabiliyor.
 

Aaaa anladım. Hadi ya uzucu olmus kendisi icin hayırlısı olsun. Çok teşekkürler
 
Calismayan adam sevilmez nokta... adam eve bakacak anneniz hakli bende olsam istemem tembel damat... hayat musterek ok ama kizim calissin bide ustune ev hanmligi yapsin cocuk oluncada ben bakayim ama kizim kocamda kocam desin tam çildirmalik koca... esim bi donem issiz kaldi 6 ay kadar ve o donem gitti babamla insaatta calisti elinden geldigince boş durmadi. Alti ayin sonunda tekrar kendi isine dondu ama o donemde surec gecici evde oturayim demedi, zaten dememeliydi...
 
arkadaşlar bir çok insan anneyi haklı bulmuş ve haklı da ama bişeyi kaçırmayalım

eşi nasıl olsa anlamıyor diye konuimuş iğneleyici falan.. hani dil bilmiyor diye
saygısızlık.. kesinlikle konu sahibinin önce buna bir el atması gerekirdi çok pasif davranmış annesine karşı

konu sahibi Y yorgun_suvari 2 kızım var benim de
damatlardan biri böyle olacak kızım çırpınacak onun düzensiz bir işi olacak bende istemem kızımın parasını yiyor diye düşünürüm
 
Denklik süreci uzun yazdınız zaten. Direk gidip avukat olarak başlayabilmişler mi? Arkadaşlarınız buradan hukuk fakültesinden mezun olup hiç para harcamadan mı denklik aldılar? Biraz da paradan haber verin. Amerika'da hukuk ve tıp beleş değil, büyük paralar döküyorsun. Bu konudaki kocada kuruş yok. Tepki yorumlarından sonra birden saygın, ülkelerinde varlıklı nezih aile oldular.
 
Pakistandaki hukuk eğitimiyle buradaki hukuk eğitimi bir mi? Onlar islam hukuku ile harmanlanmış ingiliz hukukunu örnek almışlar, biz kara avrupası hukukunu. Hukuk sistemimize yakın ülkeden gelenler olabilir, benzer olur, hukuk mantalitesi oturur vs. Ancak pakistanlı olsun ne bileyim bir amerikalı olsun, ingiliz olsun sistemler farklı. Sadece okumak yetmez, uzun yıllar deneyim kazanması gerek burada avukat yanında. Yoksa denklik aldım, hop büro açtım, bu işler sakat. Bu ülkede okuyan yeni mezunlar da deneyimli avukatların yanında pişmeli, öğrenmeli, nasıl müvekkille diyaloga girilir, nasıl iş takibi yapılır, avukat olmak nasıl bir meslektir gibi. Okuyunca biten meslekler değil bunlar. Okumak farklı mesleği icra etmek çok farklı avukatlıkta. Uzun yıllar gerekli kısaca.

Ben nasıl gidip 2-3 sene okuyup İngilterede avukatlık yapamazsam, yapsam bile yaptığım işten hayır gelmezse, milletin davalarını mahvedersem, sizin eşiniz içinde bu geçerli.
 
Kara avrupası hukuk sistemini uygulayan ülkelerde oluyor o, fransa, italya, almanya, isviçre gibi. Zaten bizim kanunlarımız bu ülkelerden örnek alınarak yapıldı. Pakistan hukuku ile fransa hukuku bir değil bizim için.
Stajyerken, Amerikada avukatlık yapmış başka bir stajyerle tanıştım. Burada okumuş, oraya gitmiş, yıllarca uğraşmış avukat olmak için. Bu ülkede okuyup, stajını yapmasına , sonra Amerikaya gitmesine rağmen tekrar staj yaptırıyordu baro. Tabi sene 2005 falandı şimdi nasıl bilmiyorum.
 
En
Pakistanda hukuk okumuş bir kişi oranın nezih ailelerinden de olabilir gibi geldi bana ya yani konu sahibi bence doğru söylüyordur. Evet zordur yani şu anki şartlarda mirta hanım da demiş denklik almak zorlaştı diye. Zaten konu sahibinin kocası da zorlanıyormus diye anladım kac senedir alamamış. Hem de mutlak butlan hanımın da dediği gibi sistemler de çok farklı. Ama arkadaşlarımdan biri Amerikada master yapmisti insan haklari hukuku masteri. Lisansi turkiye. 2022de evlenip amerikaya tasindi. 2023te baronun sınavına girdi gecti o arada para ödedi mi bilmiyorum muhtemelen vardir masrafi. Son olarak şöyle bir kagitla turkiyedeki referanslarindan referans istedi baro. Arada baya zorlu süreçler vardı sanırım ama hani orada baştan lisans okumadı ondan eminim.
 

Eklentiler

  • Screenshot_20241118-120700_Adobe Acrobat.jpg
    98,8 KB · Görüntüleme: 27

Evet haklisiniz ben de avukatım fransada erasmus master yaptım turkiyede de doktorayi yarım bıraktım yokten denklik alıp. Turkiyede denklik alan arkadaşım da fransada okumuştu ondan alabildi muhtemelen pandemi döneminde. Amerikada da zordur muhtemelen sınav staj başvuru süreçleri ama lisansı baştan okumaya gerek olduğunu düşünmüyorum bizim 50 kişilik fakultemizden 2 kisi şu an amerikada avukatlık yapıyor zorlandilar ama baştan hukuk fakültesi okumadilar master yaptılar sadece.
 
Amerika çoook farklı çok. Mesela bazı eyaletlerde, atıyorum ceza hukuku alanında 10 dava aldın diyelim, 6 tanesini kaybettin, puanın düşük olduğu için belli davaları alamıyorsun. Baro listesinde kara kaplı deftere giriyorsun :)) Orada baro sınavına girip direkt avukat olmuyorsun sanırım. Belli yerlerde çalışıyorsun önce savcı yanı avukat yanı gibi. Bi nevi avukat katipliği yapıyorsun. Alanını da seçiyorsun diye biliyorum, bizdeki gibi mezun olunca her alanda dava almıyorsun. Misal ben şirket birleşmelerine bakıyorum, ceza davası alamıyorum gibi. Benim bildiğim bu şekilde, duyduklarım yani. Her şeyden önce marketten elma seçer gibi jüri seçiyorsun ya, bu bile ultra ilginç ötesi.
 
Ben ülkesinden dolayı da endişe ederdim. Pakistan bize destek vermiş bir ulke. Ama gelişmemiş oldukları, kadına bakışları vs gerçeğini değiştirmiyor bu. Üstelik çok kötü gelenekleri var. Paci bazı mi neydi. Oglancilik falan çok doğal gibi çoğunda. Bir insan kendini ne kadar geliştirmiş olursa olsun yaşadığı topraklardan fazla ayrisamaz. 7 göbek öncesinde Amerika'da yaşamaya baslamadiysa anne olarak çok endişe duyardım. Bu Pakistanlı erkek modası nerden çıktı ya.
 

Benim hiç anlamadığım işler. Sadece etrafımda gördüğüm birkaç örnek olunca daha fazla anlamak için yani sirf meraktan bu kadar yazıp konuyu uzattım aslında. Bir de avukatlık değil ama hukuk master doktora vb kabul ve geçişleri çok kolay oluyor ya ondan da kafam karıştı. Şimdi burda herhangi bir hukuk mezunu gidip İngilterede yüksek lisans ve doktora yapabiliyor hukuk alanında okullar da kabul ediyor filan keza burda da yabancı bir sürü hukuk lisansüstü ogrencisi var hani ondan acaba avukatlık da o kadar zor olmayabilir mi dedim. Meraktan bu kadar irdeledim. Yoksa ruhsatını süs olarak kullanan bir bireyim mutluyum
 
Eski iş yerimde yurt dışında tıp okuyup denkliği olmadığı için temizlikçi olan kadın biliyorum ben. Yani denklik yoksa bir yere girip çalışmak zorunda. Ya da abimin arkadaşı var di o da Azerbaycan'da tıp okumuştu denklik olmadığı için uzun süre Azerbaycan'da çalıştı sonra bir şekilde Türkiye'ye döndü. Yani karışık bir durum. Hukuk daha da zordur. Adam netice olarak çalışmalı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…