Eşim birikim yapmak istemiyor :(

çünkü annem benle yaşıyor 9 yıldır.ayrı evi ödeyemez bile emekli maaşıyla.o aldı zamlardan önce 40 bine şimdi 300.000 tl oldu.bak bu kadar açık yazıyorum hayatımı gençlere örnek olsun diye.öyle ye parayı gez parayı olmuyor.annem nasıl ödesin kira artı bakıcı artı ev masrafı 5250 tl maaşıyla?yaşlılıkta para lazım.ya da sana sahip çıkan evlat lazım benim gibi.
Normalde de birikimi savunurdum da son zamanlarda almadığım her şey için pişman olmaya başlayınca har vurup harman savuruyordum, bu konuyla iyice anladım ki birikim şart 😬

ha bir de devamlı ekonomi konularında olmamdan rahatsız olan bir üye var.sanki kendi takas usulüyle yaşıyor .geçinmek için çalışmıyor mu?öğretmenlik yapmıyor mu?evsahibi ekonomiyle ilgilenme ceycey bu sene kira almayacağım senden mi diyor?ya da çocuğun okulu canın sağolsun bu çocuk akıllı bu sene bedava bizden mi diyor?kasap aaa çocuk et yemeli al götür bedava bacım mı diyor? :KK45: :işsiz: benzin istasyonu sahibi:aa yeterince kazandım bugüne dek benzin bedava sana cey cey mi diyor?

ha bir de devamlı ekonomi konularında olmamdan rahatsız olan bir üye var.sanki kendi takas usulüyle yaşıyor .geçinmek için çalışmıyor mu?öğretmenlik yapmıyor mu?evsahibi ekonomiyle ilgilenme ceycey bu sene kira almayacağım senden mi diyor?ya da çocuğun okulu canın sağolsun bu çocuk akıllı bu sene bedava bizden mi diyor?kasap aaa çocuk et yemeli al götür bedava bacım mı diyor? :KK45: :işsiz: benzin istasyonu sahibi:aa yeterince kazandım bugüne dek benzin bedava sana cey cey mi diyor?
Kim kız o 🙄Ben değilim de mi 🤣🤣🤣Tamam ya sinirlenme iban at hallederiz 🤣🤣🤣

Güncel malum ekonomik şartlar içerisinde çok küstah ayrıca komik bir konu olmuş. Ne dertler var be dedirtiyor. Eşiniz yapmıyorsa siz yapın birikim bu kadar basit yani.
Canım hln09 hln09 konuyu beğendiremediğğmiz için üzgünüz ama herkesin derdi kendine.Kendimizi eğlenceye verdik yani ne yapalım ..Beğenmiyorsan okuma 🤷🏻‍♀️🙄Küstahta ayrıca çok ağır oldu be 😢😢😢

yatili kolejde mi okudun yoksa devlet okulu muydu? bana biraz fazla abartili geldi yani gece gece dutla karnini doyurmak zorunda degildin yatili okulda herhangi bir gorevliden yemek istesen verirlerdi bence 😂 ya da en kotusu sabahi beklerdin kahvalti kesin cikiyor.

buradaki point o degil yani ben de yatili okudum da konuyla baglantisini cidden cozemedim. ailenin durumu var bildigim kadariyla, niye seni kuflu ekmek yemeye daha dogrusu dut toplayip onu satarak kuflu ekmek almaya mahkum biraktilar ki? bir cesit ogreti mi?
Sanki biz kalmadık yurtlarda bilmesek yutacağız 😂

Canım hln09 hln09 konuyu beğendiremediğğmiz için üzgünüz ama herkesin derdi kendine.Kendimizi eğlenceye verdik yani ne yapalım ..Beğenmiyorsan okuma 🤷🏻‍♀️🙄Küstahta ayrıca çok ağır oldu be 😢😢😢
sizinki gecinemiyorum ya da ev alamiyorum derdi degil yalniz. aslinda sorun kocanizla olan iletisim problemiydi, konuyu ekonomiye cevirdiniz kendiniz. aslinda konunun baglamindan cok uzaklasildi yani.

bir de durumunuz iyi yani bu sekilde sadece eviniz olmadigi icin iste bizim gibi fakirler falan demenize cok guldum 😂 millete miras kalan evleri ooo sen de zenginsin diyorsunuz da yunan adalarinda tatil de o evin pesinati kadar tutar aslinda. konunun son sayfalarini okuyan cidden asgari ucretli zanneder sizi 😂😂

çadır al dendi ya aldım bir çadır diyelimm.yok arsam nereye konduracağım ankara da?banyo mutfak elektrik sorununu nasıl çözeceğim?güvenliğini nasıl sağlayacağım?çadırdan okula çocuk nasıl göndereceğim?ha bir de kışın ankara ayazında ısınma sorunu var.çadırdan bir yerlere gittiğimizde dönüşte tv yi buzdolabını bulamama ihtimalim yüzde kaç peki? :işsiz: :işsiz: :KK45:
Neden çadırda kalıyoruz yav deli miyiz biz ? 😂

sizinki gecinemiyorum ya da ev alamiyorum derdi degil yalniz. aslinda sorun kocanizla olan iletisim problemiydi, konuyu ekonomiye cevirdiniz kendiniz. aslinda konunun baglamindan cok uzaklasildi yani.

bir de durumunuz iyi yani bu sekilde sadece eviniz olmadigi icin iste bizim gibi fakirler falan demenize cok guldum 😂 millete miras kalan evleri ooo sen de zenginsin diyorsunuz da yunan adalarinda tatil de o evin pesinati kadar tutar aslinda. konunun son sayfalarini okuyan cidden asgari ucretli zanneder sizi 😂😂
Konuya da pek be hakimsiniz maşallah 🧿 Fakirim tabi ,fakir olmak için illa asgari ücret mi lazım ,geçenlerde yazmış biri işim yok 2 evim var diye al işte parayla imanın kimde olduğu belli değil.Zaten ben de o parayı adalara vermemek derdindeyim

Kim kız o 🙄Ben değilim de mi 🤣🤣🤣Tamam ya sinirlenme iban at hallederiz 🤣🤣🤣
yok sen değilsin.eskiden tanıdığım bir zat.inadına ekonomi konularında olacağım.eşle kavgam yok kaynana yok kayınbaba yok görümcelerimi severim eltim yok.evladım var doğurganlık sorunum yok.iyi kötü bir eşim var koca arama derdim yok.derdim ekonomi.e ben de onu yazıyorum devamlı haklı olarak.dümdükk fakirleştim geçinemiyorumm ötesi var mı? :KK45: :işsiz:

Konuya da pek be hakimsiniz maşallah 🧿 Fakirim tabi ,fakir olmak için illa asgari ücret mi lazım ,geçenlerde yazmış biri işim yok 2 evim var diye al işte parayla imanın kimde olduğu belli değil.Zaten ben de o parayı adalara vermemek derdindeyim
memleketteki ev artı dükkanın şu anki toplam geliri 4750 tl.yani sandığın gibi dükkan ve ev değiller.e 3000 e yakınını oturduğum eve ödüyorum.geriye kalanla yatırım yapılır mı sence?değerli evi dükkanı olanlarla karıştırmayalım ceyceyi lütfen:işsiz:

yok sen değilsin.eskiden tanıdığım bir zat.inadına ekonomi konularında olacağım.eşle kavgam yok kaynana yok kayınbaba yok görümcelerimi severim eltim yok.evladım var doğurganlık sorunum yok.iyi kötü bir eşim var koca arama derdim yok.derdim ekonomi.e ben de onu yazıyorum devamlı haklı olarak.dümdükk fakirleştim geçinemiyorumm ötesi var mı? :KK45: :işsiz:
Millete neymiş ayol 😅😅😅😅Dört dörtlük olunca oluyor hep bunlar 😝😁🧿

Neyse konuyu ben kapatıyım madem gerçekten yer işgal etmesin artık ..Herkesin görüşü,geliri,yaşam tarzı kendine o yüzden herkes için hayırlı ve iyi dileklerimi sunup hayatta başarılar diliyorum .Daha da yazılmasa iyi olur bence aldım ben alacağımı

Neyse konuyu ben kapatıyım madem gerçekten yer işgal etmesin artık ..Herkesin görüşü,geliri,yaşam tarzı kendine o yüzden herkes için hayırlı ve iyi dileklerimi sunup hayatta başarılar diliyorum .Daha da yazılmasa iyi olur bence aldım ben alacağımı
he valla kapatalım.konuş konu değişmiyor nasılsa.çözüm yok şu an evsizliğimize .boşver git bir kahve yap keyifle iç. :KK45:

Kızlar takmayın olmadı karavanda yaşarsınız o da olmuyorsa çadır kurarsınız siz de bir üyenin dediği gibi 😂

karavan kamping yerlerinin parasından haberi var mı acaba o üyenin? kimse o, başları okumadım. karavan bizde ABDdeki gibi evsizlerin sığınağı bir alternatif değil ki zengin hobisi olarak görülüyor. karavan yerleri/hizmetleri uygun olmuyor ki...
ya da bu seneki gibi bir kışta çadırda ölür kalırız nasılsa. kökten kurtuluruz diye mi düşünüyor acaba? iklim değişikliği denilen şey sıcaklığın 1-2 derece artması değil. sert hava olaylarının olması. çadırda artık sel mi vurur dolu mu don mu hortum mu..fakire bedavaya extreme sport qeyfi.

bu "amaaan takmayın ev mev boş, kendinizi gerçekleştirin, kendinize yatırım yapın" diye gezen ablaların çoğuna babasından dedesinden hanlar hamamlar kalması ve genelinin de hayatlarında bir taş atıp kolu yorulmuş olmayan insanlar olması da ayrı bir vakıa...

yani az cok yorumlarini bildigim icin cok cok kotu bir okulda yatili okumamistir diye dusunuyorum. ben de ortaokuldan lise bitene kadar yatili okudum hatta ben yazlari da yurt disinda kaldim yine yatili. hic cubuk kraker icin kavga etmedim gece karnimin aciktigi oldu ya birinden istedim ya da sabahi bekledim 😂 cevredeki cocuklar da hep benim gibiydi zaten oyle cok challengeli bir ortamimiz yoktu normaldik. benim babam da yatili ve burslu okumus mesela onun da yemek icin kavga ettigini hic zannetmiyorum. survivor degil ki canim normal okul yani.

bir de konu yatili okumaya ne ara geldi onu da anlamadim. 😂
ben de sülalece yatılı okuyangillerdenim

bizimki yörük köyü olduğumuz, kalabalık köy olduğumuz ve köyde okul olmadığından.

babam zamanında ilkokuldan sonra direkt şehirde 1 göz bir dam kiralamışlar tüm köyün okuyan çocukları orada kalmış 11 yaşından itibaren, tek başlarına kalmışlar erkek çocuklar, kızlar o dönem henüz okumuyormuş, o yüzden 70lerin yurtlarını bilmiyoruz. sonra bizde kızların da hepsi okudu..

sonraki dönem şehirde akraba kim varsa onun yanına yollama dönemi oldu. anca ondan sonra yatılı okul dönemi geliyor.

ve evet kurtlusu taşlısı çöplüsü yenmeyecek her türlü yemek varmış 90ların taşradaki yurtlarında...benim köyümün çocuklarının o döneme denk gelenleri genelde vejeteryan filan şu anda. yiyemiyorlar çünkü. o zamandan tiksindiler. tabii hepsininki aynı değil mesela hasanoğlanda okuyan kuzenim güzeldi şartlar der.

genelde belli başlı okullara gidenler şartları iyi anlatıyor.

ben fen lisesi okudum mesela bizim şartlarımız da iyiydi..yani normaldi. babam bana harçlık veremezdi -çünkü işte para meselesi- ama aç kaldığımı ben hiç hatırlamıyorum.

evet ergenlik. evet yurt psikolojisi... insanın gözü dönüyor, bir de biz derece yapma peşindeyiz, deliler gibi ders çalışıyoruz tabi, dünyaları yiyorduk (ben o zamanlar 1 günde demeyelim hadi ama 2 günde yediğimi diyelim, şimdi 1 haftada yemiyorumdur)..buna rağmen açım dediğimi hatırlamıyorum.

yatili kolejde mi okudun yoksa devlet okulu muydu? bana biraz fazla abartili geldi yani gece gece dutla karnini doyurmak zorunda degildin yatili okulda herhangi bir gorevliden yemek istesen verirlerdi bence 😂 ya da en kotusu sabahi beklerdin kahvalti kesin cikiyor.

buradaki point o degil yani ben de yatili okudum da konuyla baglantisini cidden cozemedim. ailenin durumu var bildigim kadariyla, niye seni kuflu ekmek yemeye daha dogrusu dut toplayip onu satarak kuflu ekmek almaya mahkum biraktilar ki? bir cesit ogreti mi?
Yok, gayet devlet yatılı okulu.
Hatta sınavla alınan bir yatılı okul, ülkenin çeşitli yerlerinden bursla öğrenci alınan, anlatabilmişimdir umarım:)
Yoksa yatılıda okudum niye söyleyeyim, ülke karması, ben ve birkaç kişi hariç maddi olanağı hiç olmayan çocukların(kardelenlerin) bulunduğu bir yatakhane idi.
İyi ki öyleydi sassy, yoksa işte farazi konuşurdum, aman ne var olabilirdi, var ki konuşuyor olurdu.
Varlığın anlamsız olduğu bir ortamı yaşamak hatta varlığın ne olduğunu anlamak, istesen de başka mecrada öğretilen bir şey değil.
Şuan görebildiklerimin farkında olmazdım, lastik çizme nedir bilmez, benim harçlık diye aldığım parayla insanların aylarca çalıştığını anlayamazdım, açlığı gözümle görmeden yaşamadan bilemez, benim için sıradan şeylerin hayaline bile sahip olmadan ölecek insanların varlığını anlamaz ve bunları konuşmaya utanmazdım.
Babam böyledir, süründürmeyi sever😂
Ayrıcalık bizim hayatımızda yoktur, ne derdin varsa kendin çözersin, 3 gün açsan 4.güne bir yolunu bulup doyacaksın, yok öyle havadan gelme, başın sıkışında yardım isteme.
Konu çok başka yerlere gitti, bu sebeple bir tek sana cevap veriyorum yatılıda okuduğum dediğin için, mevzu ben değilim lakin hayat bakıç açımı kazanmamda en önemli rolü de benim o yıllarım sağladığından, paranın ancak bir yere kadar güç olabileceğini ana temanın yaşamak ve her şekilde karnını doyurmanın ister karides ister kurtlu elma ile insan becerisine dayanan bir öğreti olduğunu anladığım dönemdir.
Ha bana kalsa her şeyi satar yerim, yarına kim öle kim kala;)

Filmciğim öyle olmuyor cidden; Fight Clubtaki Brad abim gibi konuşuyorsun, katılıyorum da bakış açına (Beğeni atarak geldim her iki görüşteki insanlara da) ama bu değil mevzu.

"Öğretirim, salarım hayata gerisini toplar yapar" diyorsun ok, katılıyorum ama kabilelerin, ormana ergen salıp 10 gün sonra canlıysa kabileye geri aldığı bir adetmiş gibi anlatıyorsun, sistemde hayatta kalsın, içeceği aynı kahve olacak diyorsun. Kapitalizm farklı bir şey, anlık hayatta kalmak farklı bir şey, "Gelecek kaygısı taşımak" farklı bir şey; hepsi birbirine giriyor.

Hayal ettiğin dünyayı ben de istedim ancak gerçekler öyle değil. Burada, para için yapılan evlilikleri en çok ben eleştirirdim ancak sustum, çünkü ben parasızlık nedir görmedim (Gördüm, ama tıpkı senin gibi gördüm) ve elbette paranın benim için önemi olmayacaktı. Sen sürünmüş olabilirsin yatılı okullarda, ben de süründüm ki otobüse binmek için 25 kuruş daha bulamadığım zamanlar oldu, ama bilirdim ki babamın evleri vardı. :) Gelecek kaygısı yaşamadım, anlıyor musun bunun rahatlığını?

Hastalandığımda, yanlış teşhis geldi (O yıllarda hastalığım pek bilinmiyordu); biz ülkedeki en iyi doktorları gezdik, git-gel yol, her şehirde yemek, konaklama, doktor vizite; bir ev parası, benim hastalığımın teşhisi ve ilk tedavisi için harcandı. Olmasaydı ne olacaktı? O şehirlerde kaç akraba, eş, dost, nereye kadar kapı açacaktı? Hangi doktor "Kiminin duası" diyecekti?

Sen yatılı okul çıkışı, seni bir evin beklediğini biliyordun. Bu farkı kaçırma lütfen.
Ancak idealize ettiğin dünyayı ben de istiyorum ve çocukları sistemde kendilerini tam köleleştirmeden yaşayacak şekilde donatma fikrine de sonuna kadar katılıyorum. Bu konu gri alan bir konu benim için; ne ömrünü mal mülk peşinde harcarsın da kaçırırsın hayatı, ne de anı yaşıyorum diye köşeye atmazsın da ithiyarlıkta kıçı açık kalırsın.

Kimi barınma ihtiyacını karşılar, evi köşede garantisi olur; kimi de taşınmaza para bağlamaz parayı çark haline getirir, sürekli çalıştırır. O da ticari bir bakış; konuda bu da karıştırılmasın.
İyi de yavrum, ev demek garanti değil.
Amaç kendini garanti etmekse bambaşka alanlar var, onu da söyledim.
Aksine parayı bir yere olmamış bir geleceğe bağlamak insanı garanti etmek yerine yıllarının hebasına sebep olur.
Ha herkeste ticari zeka var mı, o ayrı.
Bildikleri en güvenli yoldan gidiyorlar.
Bence mantıksız, bir ev parasını 3 senede iki katına çıkaracak alanlar varken, cidden mantıksız.

Yatılı okul meselesi aman ne abartılmış, görürüm valla fareli odada yatabilen varsa buyursun el kaldırsın, biz beslemeye başlamıştık artık, yatağımda koyun koyuna günlerim geçti, banyo için hamama giderdim yahu o da aylık ha😂
Süründüm diyorum, ev var diye ciddiye alınmıyor, ev benim değil ki ailemin, sanki kendi şahsi param.
Belki yiyecek, belki sokağa atılacağım, belki zırnık verilmeyecek ki babamı az çok biliyorsun, komando gibi yetiştirdi adam yahu, her duruma düştük kalktık.
Ben dilendim de şimdi, ne diyeyim yani yalan mı söyleyeyim, yol parası yemek parası için sokakta topladım, otostop çektim, borç taktım vs vs.
İçinden çorap çıkan yemekler vardı o yüzden komple açtık, şimdi buna da başka bir şey derler.
Sonuç olarak haybeden konuşmuyorum, dibi görmesi imkansız birinin dibi bir şekilde ucundan kıyısından tatmış bir şekilde tatmış fert olarak, evlatlarım da böyle yetişecek, kapitalist sistem içinde olduğu kadar ama mümkün mertebe uzak, bu kadar:)

Back