Eltimin davranışları

Sylvia Plath

Bütün dünya ölüme düşer kapattığımda gözlerimi.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Ağustos 2014
1.894
3.443
Herkese merhaba. Daha önce birçok kez bahsettim ama yine kısaca anlatayım. düğünüme bir aydan daha az bir süre kaldı. Tüm bu süreç içinde görümcem ve eltimi gözlemlemek için çok fırsatım oldu. Görümcemle ilgiyi konuyu burada hep beraber tartıştık ve mesafeli olma kararı aldık hepinizle :) Şuan mesafemden dolayı bir sorun yok aramızda. 'nasılsın canım' tarzı bir soruya 'iyiyim canım sen' demeyi ve uzatmamayı öğrendim en sonunda.

Eltime gelince, eltim çok soğuk bir insan ‘öyleyse ona da mesafeli ol o zaman' diyeceksiniz, haklısınız. Ben de tam bu konuda bir şey sormak istiyorum size.

Bir hafta önce çeyizim gitti, eşyalarımı yerleştirdik. Yerleştirirken, eltim (aynı sitenin aynı katında karşı karşıyayız) yabancı gibi, eşyalarımı ve bizi temizlik yaparken izleyip izleyip evine gitti. Yüzünde sahte bir gülümsemeyle gün boyu anahtar elinde gelip gitti. Yardımına zaten ihtiyacımız yoktu ama formaliteden bile olsa sorabilirdi. Onun öncesinde anlatmam gereken başka bir şey var. Yine bu nişanlılık dönemimde evimi görmeye gittiğimizde, eşyalarım vb henüz seçilmediği için ev boştu ve mecburen eltimlere geçtik. Ama şöyle bir şey var: kayınvalidem, kayınpederim, görümcem vb de bizle geldiği için geçmeye mecbur kaldık bir nevi. Yoksa inanın ben o boş evde oturmayı yeğlerdim ki zaten merdivenleri çıkar çıkmaz direk evime yönlendim ‘acelen ne ‘ diye gülerek beni eltimin evine yönlendirdiler. Yani mecburen girmek zorunda kaldım. Eltim akşama doğru yiyecek bir şeyler hazırladı hepimize, yedik geldik vb. O olay öyle kapandı.

Çeyizlerimizi götürdüğümüzde, ben yine direkt evime girmek istedim fakat çeyizimi taşıyan araba (içinde eşim, kayınpederim vardı) bizden geç geldiği için yine kayınvalidem bizi eltimin evine soktu. Eltim kapıyı açmasına rağmen ‘ne içeri girin’ dedi ne de buyur etti. Neyse girdik. Biraz sonra araba geldi ve hemen çıktık. Eşyalarımı yerleştirmeden temizlik vb yaptık bayağı. Akşam oldu ve acıktık haliyle. Kayınvalidem tutturdu yine: ‘x sofrayı hazırladı sizi bekliyor’ Aç olmama rağmen zerre kadar gidesim olmasa da ayıp olmasın diye gittik. Orada eşimin teyzesinin evli kızları vardı iki tane de. Çok sıcakkanlı kadınlardı. Sofrada kurabiye, börek tarzı şeyler vardı bir de lahmacun getirtmişlerdi. Yerken eltimin yaptığını düşündüğüm şeyleri soruyordum kayınvalideme ama her seferinde ‘şunu kardeşimin kızı bunu diğer kızı’ vb diyerek geçiştirdi. Baktım sofrada bir börek bir de kete vardı ‘bunları da sen yaptın değil mi anne’ dedim ve güldüm o da gülerek evet dedi. Dün yapıp getirdim. Yani eltim bir kurabiye bile yapma gereği duymamıştı. Bize değil, kendi kayınvalidesine yapabilirdi. Ya da en azından kadın o yoğunlukla bir tepsi kete, bir tepsi börek açmak zorunda kalmayabilirdi. Ta evinde hazırlayıp getirmiş. İçimden öyle bozuldum ki. Madem eltimin bir tane emeği yok bu sofrada ne diye bizi ‘x sofra hazırlamış ,’ diyerek oraya götürüyorsun. Bizim evde sofra kurup yeseydik madem.

Neyse kızlar soruma geleyim, çok uzattım. Düğünümden bir hafta önce, son rötuşlar için yine gideceğiz evime. Fakat kayınvalidem yine tutturacak ‘biraz orada oturalım sonra geçelim’ diye. Ben bu sefer böyle olmasını istemiyorum. Direkt evime geçmek ve yemek saati gelince dışarıdan bir şeyler getirtmek istiyorum. Bu konu beni şimdiden çok geriyor. Çünkü kayınvalidem yine 'x sofra hazırladı' deyip bizi oraya götürecek. Sizce haksız mıyım?

Haksızsınız, eltinizin yapmadığı, etmediği şeyleri bir dert etmeyin ya

Valla hayat daha fazla güzel olacak, olmazsa gelin beni bulun burada, evet yapmamış kurabiye, evet formalite icabı sormamış size, kendi eviniz kendi yuvanız oluşturuluyor yapılıyor orada en çok sizin emeğinizin olmasını isterken, hakkaten gerek var mı bunlara? Ben olsam "zahmet vermeyelim şimdi ona der, ısrar ederse bir çay içip kalkalım o zaman derdim. Olmadı bir bahane bulur yine kendi evime giderdim. Anne sen istersen yoruldun burada kal ben şu işi de halledip geleyim derdim. Ama gerçekten kafamda elti derdi olmazdı, ki olmadı da. Ne kadar mutlu mesut bir temizlik, eşya yerleştirme günleriydi. Hallettiniz mi? diye soranlara da "evet, güzel iş çabuk bitiyor." diye mutlu mutlu cevap veriyordum. Gelip yardım edip sonra ay temizliğine yardım ettik ama şu gün yüzümüze bakmadı diye laf edene gıcık mı olayım sonra?

Böyle küçük şeyleri dert ederek kendinizi ve evliliğinizi çabuk yorarsınız.
Eltiniz birşeyler hazırlamak zorunda değil. Kaldıki hazırlanıp getirilen şeyleri masa hazırlayıp ikram etmesiyle , kendi börekler açıp ikram etmesinin pek farkı yok bence.

İlla çok rahatsız oluyorsanızda kayınvalidenize evimde yemek istiyorum eltim karşımda her zaman gideriz bugün böyle yapmak için heveslendim diyerek evinizde yiyin madem.

insanlar çok değişik bilmiyorum ki.

benim derdim "ben kimseden bi şey istemiyorum, beni kendi halime bıraksınlar, zorlamasınlar."
benim üzüntüm, benden çok fazla beklentinin olması ve yetememem.

aynısını yapıyorsunuz. neden bi şeyler bekliyorsunuz ki?

ben mesela, (eltim yok farazi konuşuyorum) orda eline bez alsa temizliğe girişse, bozulurum. ben evleniyorum ben yerleşiyorum. o zamanında evlenmiş yerleşmiş. tamam annem kayınvalidem yanımda olsun ama eltim ne alaka? görümcem gelmek isterse seslenmem ama gelmese de üzülmem. benim evim çünkü, bazı şeyleri kendim yapmak isterim. ve aynı mantıkla, başkasının evi yerlenirken de elimi sürmem.

böyle şeyler için insanlara gönül koymaya hakkınız yok.

neden sizin evde yenmediği sorusuna gelince, kimisi de "evlenip içine girmeden tabağım bardağım kullanılmasın" diyebilir, kayınvalideniz ince düşünmüş olabilir. eltinize de yük olmak istememişler.

insanların farklı beklentileri olunca işte yanlış anlaşılabiliyor. belki eltinizin de niyeti kötü değil ama sizin beklentiniz var.

Bence ilişkilerde en yanlış olan sey üçüncü şahıslardan beklenti içine girmek.ki bir de elti söz konusu.eltiniz hiçbir seyiniz.sahsen ben kimseyi istemiyorum o evin düzenini temizliğini her Şeyini benden başka kimse bilemez karısılmasını da istemem.kayınvalidenizin yanında da hangisini yaptığını araştırmanız hoş degil.eltiniz de bile bile yaptığınızı düşünebilir açığını aramak anlamında.onun acısından da siz ne duruma düşersiniz.bence böyle olmayacak seyleri düşünüp canınızı sıkmayın.

Bence biraz fazla takiyorsun kafaya bunlar çok küçük şeyler önünde daha zor hayat yarışı var boşver eltiyi gorumceyi insanları degistiremeyiz belki onun yapısı öyledir sen düğününü düşün sana tavsiyem gitmicem deme dugun zamanı tatsızlık çıkarma birgun daha git sonra ıster gidersin ıster gitmezsin

Evet katılıyorum.

eltinizden bır beklentınız olmasın..tabı madem gıtmek ıstemıyorsunuz rahatsızlık duyuyorsunuz evde bırseyler yapıp getırın kayınvalıdenızde dahıl sıze yetecek kadar hee eltınız sıze gecer yada gecmez ama sızde daha huzurlu olursunuz..sımdı dısarıdan alıcaz desenız ne gerek var der fakat sız yanınızda getırdıgınız ıcın bısey dıyemez dıye dusunuyorum :)

cok guzel acıklamısıın arkadasım

açıkçası sadece başlığı okudum. konu elti olunca aklıma bana dış kapının mandalı geliyor. görüşmeyin. oldu bitti. ben öyle yapıyorum küs değilim görürsem bi yerde sahte gülücükler o kadar. takmıyorum sallamıyorum

Haksizsiniz eltiniz yardim etmek zorunda degil.
kadin mesafe koymus neguzel.
bak dunden beri koydugum mesafeyi koruyamiyorum diye konuumda tartisiyoruz.
ben eltilerime elimi verip kolumu kaptirmis biri olarak eltinizi ihtiyatli ve akilli buldum.
boyle akil herkeste yok aferin ona

şükürler olsun diyorum eltilerimden yana çok şanslıyım gerçektenn... sizde takmayın kafaya bu anların tadını çıkarın zehir etmeyin düğün telaşınızı kendinize

sizi biraz fesat gordum. şimdiden her şeye kusur yazmaya baslamayin. biraz rahat olun. yoksa karşı karşıya evlerde hayat geçmez. o onu yapmadı su sunu demedi.. eltinin iyi yönlerine odaklanır, o zaman seversin belki.

Canım bunlar senşn ill gözlemlerin. Eltinin ne yaşadıklarını bilmiuorsun. Soğuk davranma sebebi vardır. İnsan her zaman müsait olmaz belki kayın validen çat kapı gidiyor en kızdıpım şey. Belki ona sen karışma dediler. Belki senden habersiz aradı ben hazırlıcammsen sofrayı kur dedi. Yantakıldığının konuya yazdığın onca uzun satır değmez emin ol.

Çok beklenti insanı yorar. Tavsiyem hayatın her alanında evliliginizde özellikle beklentiye girmeyin. Yanlissa yanlış. Sallayin gitsin. Istemediginiz şeyleri birilerinin hatri kalıyor diyede yapmayın.Gitmeyin kesin net olun.

Haksızsınız.
Şimdiden kendinizi eltinize karşı doldurmuşsunuz kadının yaptığı bir şey de yok.

haklısınız.hemde kayınvalideniz değil eltiniz size demeliydi buyrum evime yoruldunuz çay kahve içelim diye. o zaman sizde şunu yapın. annenizin evinden bir tane sofra bezi, insan sayısına göre çatal bıçak bardak tabak getirin.getirebiliyorsanız yemek getirin. gelirken de yol üzerinden ekmek poğaça ıvır zıvır alın.eve geçer geçmez kayınvalidenize önc sofra kuralım diyin. iş yapmadan çnce yemek yiyin. aç aç iş yapmayalım diyin. ve karşı daireden eltinizi siz davet edin. gidin kapısına. CANIM SENI KURDUĞUM SOFRAYA DAVET EDIYORUM İŞİNİ GUCUNU BIRAK GEL BEKLIYORUM.Diyin. bu hareketinizden bir şey anlamazsa sizde öyle davranırsınız. Kayınvalidenie gelince.... eltinizin tavırlarından bir şey sezmiş ki sizi ona yöneltiyor. yani arayı bulmaya çalışıyor.

bidahaki temizliğe kendiniz hazırlayıp evinize götürün madem..
Anne ben getirdim yemeklerimizi deyin..
bence eltinizde rahatsız yani, ben mecburmuyum eltime her temizlikte sofra kurmaya..
oda size diyodur, dışardan bişey söyleyipte yiyemiyolar diye..
kayınvalideler bu konuda biraz işgüzar olurlar, aklınca muhabbeti sıkı tutturmaya çalışıyo falan..
ben 20 aylık evliyim, daha yeni yeni aştık elti vakaalarını
kayınvalidemde çok iyi niyetlidir, seninki gibi gidelim gelelim yiyelim içelim kopmayalım vs.
''olmuyo anacım zorlama, biz elektrik alamıyoruz'' diyorum,
artık gülüyoruz

Beklentiden ziyade biraz relax olmak lazim, okuz altinda buzagi aramamak lazim insani iliskilerde kiiiii en az minimum sorunla karsilasilsin..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…