• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ELDE PARA TUTMANIN YOLLARI

Pek savurgan sayılmam ama kenarda para biriktirebilenlerden de değilim. Hayatımda hiç şöyle bir birikim yapamadım hesabımda. Ev borcu ödemek suretiyle paramızı tutuyoruz :)

Şakayıkla küpeliyi biliyorum
Diğer ikisini yeni duydum

Bende kolaylaır var galiba
Gül, orkide, 3 tane farklı renklerde kalanşo, lale, sümbül, nergis
Ama en güzeli bence sümbül mis gibi kokuyo, balkonu kaplıyo kokusu
sümbül mayıs başı ölüyor sini,r oluyorum:KK45::KK45::KK45:

ben kendime idare edemiyorum diye kızıyordum ama iyiymişim.
400 lira 1 aylık yemek, çay ve yol param.
350 lira mutfak param aylık.
284 ev kira lojman.
350 lira kredim.
150 lira kardeşime veriyorum.
gerisini de eşime atıyorum borçlar için.
ama zorlanıyorum. ay sonu zor denk geliyor. sonrada yetiştiremiyorum beceriksiz miyim ne diyorum.
bu zaman kadar (8 yıllık çalışma hayatımda) hiç keyfi olarak 200 lira bi anda harcamamışımdır.

Bireysel emeklilik
Altın hesabı
Kazancın durumuna göre taksitle ev ya da arsa almak vs.. şeyler para tutmanızı sağlar
Onun haricinde hepimiz zaman zaman savurganlık yapıyoruz ama bu şekilde bir şeyler birikiyor işte
evet bu çok mantıklı özellikle bireysel emeklilik. Çünkü bozduramıyorsun. 150-200 tl lik açtır bir emeklilik planı her ay ödemek zorunda kalacaksın bozdurursan çok zarar edeceğinden bozdurmazsın da. Bir de %25devlet katkısı var ki son on yılda bu ülkede yapılan tek güzel şey bence. Emekliliğinde bu ilave parayla rahat edersin biraz. ben de savurgan olabiliyorum zaman zaman, hiç de biriktiremem ama emeklilik açtırdım neye harcadığımı bilmeyeceğime oraya gitsin diyorum ve benim ikinci yılım birikeni gördükçe çok mutlu oluyor insan :KK68: ödeyemem ödediğim de yanar korkun olursa ilk yıl yüz lirayla başlarsın sonra istediğin zaman artırırsın primleri :KK66:

Konuya bakiyorum, yarisi cicek muhabbeti, yarisi para muhabbeti. Ben de para ve birikim konusunda yorum yaptiydim da, konu mu degisti acep?

ben çalışmıyorum sadece eşim çalışıyor öyle elime çok çok para verebilen biri de değil sadece güzel yaşıyoruz yani kimseye muhtaç değiliz ayda 2 kere dışarda yemek yiyebiliyoruz öyle söyliyeyim ben kenara mesela 50 milyon koyuyorum acil bi ihtiyaç olur evde diye onun dışında elime geçen paraları bozuk paralar bile dahil direk dolar yaparım kenara koyarım tl olarak durursa harcanır çünkü bankada bi dolar hesabım var internet bankacılığı aktif olan bi bankada epeyde güzel birikiyor ev hanımı olmama rağmen

Çocukluğumdan beri, annemden gelen bir huyum var. Birikim yapmak.

Ben iş sahibiyim ve işim gereği elime sürekli para gelir ve gider. Sürekli borç dağıtırım. Para geldiğinde hemen cüzdanımın kenarına sıkıştırırım ve onu gelmemiş veya eksik gelmiş sayarım.

Bu şekilde çok şey aldım, yaş gençken birikim yapmak gerektiğini düşünürüm.

Tabi gezmemizden de taviz vermiyoruz, yine de birikim oluyor. İnsanın kötü gününde yanında para olacağını bilmesi kendini rahatlatır.

Maddi güç gerçekten insana güç verir.

Tutumlu olmak zor bir şey değil aslında.. Sadece ihtiyacından fazlasını alma.. Beğendiğin bir şey görünce ihtiyaçmı diye düşün. Tabi ki insanın ufak tefek lüksleri vardır, o lükslerden de yine ihtiyacın olan lükse takıl..
Mesela maaşını almadan önce genel ihtiyaçlarını listele. Bitmemiş olanları alma. Aylık kenara para bırak, mesela bir kavanoz kapağını şeritli del, kapağı yapıştırıcı ile kavanoza yapıştır,(yapıştırmak şart değil) içine her maaşını aldığında misal 50 Tl-100Tl gibi bir banknot at. Eğer bir dahaki maaşına kadar artarsa bozuk para bile olsa at.. Oradakileri para olarak düşünme ve sayma. Kendini şartlandır, o paraya dokunmayacağım diye.
Ben bekarken bunu yapardım :KK48: Çok harcamayı böyle durdurmuştum, bankadada tutulur ama küçük meblağlar için gerek yok diye, inanılmaz birikir ve yapıştırmamışsan sadece belli tutarını ihtiyacın olduğunda al.. Bu huyum evlendim hala sürer:KK48:
Kredi kartı kullanıyorsan dikkatli takibini yap. Önemli ihtiyaçların dışında harcama yapmamaya çalış.

evet bu çok mantıklı özellikle bireysel emeklilik. Çünkü bozduramıyorsun. 150-200 tl lik açtır bir emeklilik planı her ay ödemek zorunda kalacaksın bozdurursan çok zarar edeceğinden bozdurmazsın da. Bir de %25devlet katkısı var ki son on yılda bu ülkede yapılan tek güzel şey bence. Emekliliğinde bu ilave parayla rahat edersin biraz. ben de savurgan olabiliyorum zaman zaman, hiç de biriktiremem ama emeklilik açtırdım neye harcadığımı bilmeyeceğime oraya gitsin diyorum ve benim ikinci yılım birikeni gördükçe çok mutlu oluyor insan :KK68: ödeyemem ödediğim de yanar korkun olursa ilk yıl yüz lirayla başlarsın sonra istediğin zaman artırırsın primleri :KK66:
Ben de bireysel emeklilik konusunu tek geçiyorum kesinlikle %25 kazandıracak başka bişey yok ve üstelik enflasyona karşı da teminatı var. Benim de bireysel emekliliğim var hep erteliyordum bu yıl olmaz bu yıl olmaz şunu da atlatayım diye. Tam düğün arefesinde ikna etti bi bankacı abi sağolsun. 150 ile başlamıştım çok artıramadım 200. Birikim yapamayanlar için çok mantıklı ha diyince şurda bi param vardı bozdurayım da diyemiyosunuz kolay kolay

Merhaba bayanlar , yeni bir konuyla yine ben :KK45:

Yeni bir maruzatım var , aslında yeni de sayılmaz :)
Senelerdir baş edemediğim bir sorun :)

Ben elimde paramı tutamıyorum.
Beni sürekli bir şeyler dürtüyor.
Saçma sapan şeylere para gidiyor haliyle.

Maaşı aldıktan sonra borçlara para gittikten sonra elimde 300-400 bişeyler kalıyor.
Ama ve lakin 1 hafta da bitiyor.

Sizler tutumlu musunuz , bu konu hakkında neler yapıyorsunuz ?
Değerli yorumlarınızı alalım bakalım :KK28::KK28:

paranda az mis be canim soyle cok bir miktar deseydin tasarrif et diyecektim de geriye sana ayda 300-400 kaliyorsa zaten ihtiyaclarina ancak yeter.

Vallahi bende araba borcu ödüyorum ama çok zor ödemesi , beni 2 senedir bitirdi resmen bitirdiiiii :KK43::KK43:
2012den beri çalışıyorum ilk maaşımdan beri kredi ödüyorum :)) ama olsun o sağlam bir güvence biz elinde para tutamayanlar için :)

Simdi eger birikim yapacak kadar aylik gelirin oluyorsa bankada maas hesabinin yanina birde birikim hesabi ekle ve her ay belli bir miktar otomatik odemeyle o hesabina havale yap. Oyle oyle her ay sanki faturaya yada krediye gider gibi otomatik kesilsin hesabindan, sonra baktin daha da cok tasarruf yapabiliyorsun arttir o miktari. Ama buyuk harcama veya ozel birsey alacaginda da kendini sikintiya sokma harca yani.

Peki tüketim çılgınlığı karakterle mi ilgili yoksa buda bir tür rahatsızlık mı.
Önüne nasıl geçilebilir.
Para batması diye bir tabir var ya. Kenar da biraz para olduğunu bilmek bile gereksiz şeyleri zorunlu bir ihtiyaç haline getiriyor. Beynim onu öyle kodluyor sanki. Sonuç sıfır birikim.

Son düzenleme:
Ben de bireysel emeklilik konusunu tek geçiyorum kesinlikle %25 kazandıracak başka bişey yok ve üstelik enflasyona karşı da teminatı var. Benim de bireysel emekliliğim var hep erteliyordum bu yıl olmaz bu yıl olmaz şunu da atlatayım diye. Tam düğün arefesinde ikna etti bi bankacı abi sağolsun. 150 ile başlamıştım çok artıramadım 200. Birikim yapamayanlar için çok mantıklı ha diyince şurda bi param vardı bozdurayım da diyemiyosunuz kolay kolay
aynen ben de evlilik arifesindeyim, ailem başlattı beni, ben üstüme aldım sonra ;) yoksa evlilik öncesi cesaret edemiyordum masrafa. Çok iyi hissettiriyor insana, gelecek kaygısı azalıyor, mesela ben saçma bir harcama yapacakken bunun yerine primi 50 lira daha artırırım diyorum elim hiç gitmiyor bilmem kaçıncı çantayı da almaya artık :D
toplu para varsa bile gözden çıkarılabilecek meblağı emeklilik fonlarına yatırmak taraftarıyım ben, geçse de yatırsam ;) %25 katkı payı sonuçta devletten, ama bunun dışında para da fonlarda değerlendiriliyor, bunun en dikkat edilecek kısmı paranın gözden çıkarılması, 5 yıl sonra çıkayım sistemden deyince insan zarar bile ediyor ama 10-15 yıl sonra fena katlanıyor para. hele bir de 10 yıl ve 56 yaş sınırı beklenirse yeme de yanında yat tam.. yıllık fon değişimi de yapabiliyor kişi, riskli ya da risksiz fonlara yönelebiliyor. ben çok araştırdım bu konuyu, öveyim de böyle, konu sahibi o 400ün yarısını yatırsın emekliliğe kafası rahat etsin ;)

Back