• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ELDE PARA TUTMANIN YOLLARI

Ben çözümü, kendime yıllık hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için finansal kurallar koymakta buldum. Mesela, bu yıl sonunda kendi evimize taşınacağız. Tapu masrafı, evin içinde tadilat vs. gibi masraflar olacak. Bu masrafları tahmini olarak hesapladım ve 12 aya bölerek aylık biriktirmem gereken rakamı belirledim. Maaşı alınca ilk bu rakamı dolar hesabına aktarıyorum. Kalan parayı yönetmek için de bütçe yaptım ve takip ediyorum. En önemlisi kendim için kurallar belirledim ve uymaya gayret ediyorum. Finansal kurallarım şu şekilde:
  1. Kredi kartını zorunlu durumlar haricinde kullanmayacağım.
  2. Taksitli alışveriş yapmayacağım.

3. Eşyalara değil, deneyimlere para harcamaya dikkat edeceğim.

4. Plansız alışveriş yapmayacağım.

Peki tüketim çılgınlığı karakterle mi ilgili yoksa buda bir tür rahatsızlık mı.
Önüne nasıl geçilebilir.
Para batması diye bir tabir var ya. Kenar da biraz para olduğunu bilmek bile gereksiz şeyleri zorunlu bir ihtiyaç haline getiriyor. Beynim onu öyle kodluyor sanki. Sonuç sıfır birikim.
bana da para böyle batar resmen, en güzeli dokunamayacağın bir yere atmak, ben emeklilik sistemini benim gibilere bu yüzden öneriyorum. öyle ki oraya parayı koyunca harcamış gibi rahatlıyorum. ama maaşım hesaptayken batıyor :KK70: kartları kapatıyorum, artık kredi kartlarından harcamamaya dikkat ediyorum hala borç ödediğimden, nakit kullanmaya çalışıyorum ama o para batıyor resmen, sonra azalmaya başlayınca da bir kaygı basıyor.. en güzeli böyle dokunamadığın bir yere atmak, aynı harcamış gibi rahatlıyor insan o bilinçaltını böyle kandırmış oluyor.. altın dolar alsam o da batacak bana biliyorum vadeli de olsa bozdururum gibi geliyor onları :KK70:

bana da para böyle batar resmen, en güzeli dokunamayacağın bir yere atmak, ben emeklilik sistemini benim gibilere bu yüzden öneriyorum. öyle ki oraya parayı koyunca harcamış gibi rahatlıyorum. ama maaşım hesaptayken batıyor :KK70: kartları kapatıyorum, artık kredi kartlarından harcamamaya dikkat ediyorum hala borç ödediğimden, nakit kullanmaya çalışıyorum ama o para batıyor resmen, sonra azalmaya başlayınca da bir kaygı basıyor.. en güzeli böyle dokunamadığın bir yere atmak, aynı harcamış gibi rahatlıyor insan o bilinçaltını böyle kandırmış oluyor.. altın dolar alsam o da batacak bana biliyorum vadeli de olsa bozdururum gibi geliyor onları :KK70:

Doğru söylüyorsun. Vadeli olması beni tutmaz ki bozarım gider :)
Emeklilik sistemini de denedim ben ama onuda zararına bozdum.
Çünkü sıkıştığım an dediğin gibi kaygılanıyorum bir ateş basması yaşıyorum.
Hemen bir rahatlama isteği geliyor. Olan parayı alıp
hemen karta yatırıyorum.
O para bitince anca rahatlıyorum :)
Karakter meselesi galiba.

Önüne nasıl geçilebilir.
Para batması diye bir tabir var ya. Kenar da biraz para olduğunu bilmek bile gereksiz şeyleri zorunlu bir ihtiyaç haline getiriyor. Beynim onu öyle kodluyor sanki. Sonuç sıfır birikim.

Ben bu dediğinize kesinlikle katılıyorum.

Ben altın hesabımı vadeli yaptım, 48 ay vadesi var, elleyemiyorum o yüzden =))
Her ay kredi kartımdan otomatik olarak 1 gram alınıyor, fazla bir meblağ olmadığı için arada ödenip gidiyor, 23 gramım olmuş bile =)) Bu şekilde öneririm, dokunamayınca mecburen birikiyor =))

Doğru söylüyorsun. Vadeli olması beni tutmaz ki bozarım gider :)
Emeklilik sistemini de denedim ben ama onuda zararına bozdum.
Çünkü sıkıştığım an dediğin gibi kaygılanıyorum bir ateş basması yaşıyorum.
Hemen bir rahatlama isteği geliyor. Olan parayı alıp
hemen karta yatırıyorum.
O para bitince anca rahatlıyorum :)
Karakter meselesi galiba.
Ben de korkumdan sonunda nişanlıma devrettim konuyu ettim, bozdurursam elinden nasıl kurtulurum bilmiyorum :KK70: çünkü ona tam yetki verdim bozdurmamam için her şeyi yap diye, bu yüzden hiç benim değilmiş gibi bir ruh haline girebildim :KK66: Zaten emekliliğe de babam başlattı, sen yapamazsın dedi, ben çok içerledim bu lafa, haklı olsa da, ben para tutamıyor muyum ki diye hırslandım ve babacığımdan devraldım :KK66: Ama babamı bile bu konularda normalde pek dinlemem, sırf kendi aklımla açmış olsam, ama şimdi o başlattı parası emeği var hesapta diye kıyamıyorum da.. böyle bir çözüm buldum. Senin de gerekirse ailenden birinden yardım istemen gerekebilir ;) ya da krediyle bir yatırım yapacaksın ama işte o kredi telaşı beni çok yoruyor :KK43:

Ben altın hesabımı vadeli yaptım, 48 ay vadesi var, elleyemiyorum o yüzden =))
Her ay kredi kartımdan otomatik olarak 1 gram alınıyor, fazla bir meblağ olmadığı için arada ödenip gidiyor, 23 gramım olmuş bile =)) Bu şekilde öneririm, dokunamayınca mecburen birikiyor =))
peki bu vadeler zararına da olsa bozulabiliyor mu :oops:

ben şöle düşünüyorum
Yaz geliyor..:)
doğalgaz kapatcak:) en azindan 60-65 lira gelir aygazla banyoyu kullansak o kadarda eder..
ee ki 200 lira gelen doğalgaz da 130-140 lirasi cebimizde kalicak..:)
ayakkabı almak isityorum eşime dedim istediğimi.
yazlık istiyorum hemde rahat olucak. yazin sandaletleri giyerdim. kışın botlara..
tutumlu bir kadinim.. buzdolapta bişey kalmadan almam.... hiç bişey kalmasin boşlasin sora alirim toptan bi aya kadar gider hepsi:)

Önüne nasıl geçilebilir.

Tüketim çılgınlığı kredi kartlarının, internet üzerinden alış verişin, tonla reklamın hayatımıza soktuğu bir şey
Ya ne olacak 20-30-50 nerelere vermiyoruz diye ipin ucunu kaçırdığımız bir alan
Bir gömleğimiz varsa biri daha olsun, çeşit olsun, şuna uysun buna uysun, derken alıp başını gidiyor
Çözmenin en iyi yolu farkında olmak, bir ara çok dağıttım özellikle internet üzerinden alış veriş konusunda, baktım ki kredi kartı ekstremde 2 sayfa sadece taksit var, kendime dur dedim. Hastalık olduğunu düşünmüyorum sadece hesapsızlık. Eski insanlar gibi değiliz, her şeyin fazlasını ve çeşitliliğini seviyoruz, sade yaşamdan uzaklaştıkça tüketim artıyor

peki bu vadeler zararına da olsa bozulabiliyor mu :oops:

Tabi ama bozmak için şubeye gitmen gerekiyor, internet üzerinden bozamıyorsun, işten izin alıp şubeye gidememek yüzünden bozdurmuyorum =)) Bunu vadesiz altına da yaptırırsın, internet üzerinden kullanıma kapat, şubeye gidemeyince dokunamıyorsun =))

Tüketim çılgınlığı kredi kartlarının, internet üzerinden alış verişin, tonla reklamın hayatımıza soktuğu bir şey
Ya ne olacak 20-30-50 nerelere vermiyoruz diye ipin ucunu kaçırdığımız bir alan
Bir gömleğimiz varsa biri daha olsun, çeşit olsun, şuna uysun buna uysun, derken alıp başını gidiyor
Çözmenin en iyi yolu farkında olmak, bir ara çok dağıttım özellikle internet üzerinden alış veriş konusunda, baktım ki kredi kartı ekstremde 2 sayfa sadece taksit var, kendime dur dedim. Hastalık olduğunu düşünmüyorum sadece hesapsızlık. Eski insanlar gibi değiliz, her şeyin fazlasını ve çeşitliliğini seviyoruz, sade yaşamdan uzaklaştıkça tüketim artıyor

Katılıyorum ama ben farkında olduğum halde dur diyemiyorum.
Dediğin gibi çeşitlilik yenilik isteğine yenik düşüyorum.
Sadece o da değil.
Bir örnek vereyim.
Market alışverişi yapıyorum. İnanılmaz rakamlar tutuyor.
Yağ bitmeden yağ alıyorum. Salça bitmeden salça :)
Bakıyorum deterjan bitmek üzere mecburen alıyorum. Birde ne göreyim kampanya var. aa zaten sürekli kullanılan bişey hazır ucuzken 2 tane alayım diyorum. Normalde 30 lira olan detarjanı kampanyalı haliyle 20 liraya alacaksam 2 tane aldığım için bu kez 40 lira ödüyor buluyorum kendimi. 10 lira fazladan çıkıyor cebimden.
Çok anlatamadım :) ne bilim saç sapan bir döngüdeyim galiba.

alışverişle harcama çok başka şeyler aslında,
mesela 4 yıldır kendime hiç ayakkabı almadım ama 4 yıldır her yaz tatil yaptım.
pazara çıkarım 10 liralık bir tişört görürüm almam, ama 10 liralık kuruyemiş alıp eve gitmeden yolda yerim.
bütçe kısıtlı olunca parayı beni mutlu edecek şeylere harcamayı tercih ediyorum.
verdiğim para bir yana evimi sürekli kullanmadığım eşyalarla, giymediğim giysilerle doldurdukça kendimi hamal gibi hissediyorum. çoğunu da attım ya da dağıttım zaten.
çok çok zor durumda olmadıkça boğazdan kısmayı asla anlamıyorum, muhtemelen bunu yapanlar da beni anlamıyor.
birikim kısmına gelince, çalışıyorken her ay maaşımı aldığım gibi 1000 tl sini vadeli hesaba atıyordum ve onu yok sayıyordum. taşınma, ev eşyası yenileme gibi durumlar olduğunda kullanıyordum sadece.
işten ayrıldıktan sonra uzun süre idare etti beni, beklenmedik şeyler de çıktı ve para bitti.
şu an arabamı satıp, bazı ödemelerimi karşılayıp kalanı bankaya attım. benim için yok o para :KK70:

Ben de korkumdan sonunda nişanlıma devrettim konuyu ettim, bozdurursam elinden nasıl kurtulurum bilmiyorum :KK70: çünkü ona tam yetki verdim bozdurmamam için her şeyi yap diye, bu yüzden hiç benim değilmiş gibi bir ruh haline girebildim :KK66: Zaten emekliliğe de babam başlattı, sen yapamazsın dedi, ben çok içerledim bu lafa, haklı olsa da, ben para tutamıyor muyum ki diye hırslandım ve babacığımdan devraldım :KK66: Ama babamı bile bu konularda normalde pek dinlemem, sırf kendi aklımla açmış olsam, ama şimdi o başlattı parası emeği var hesapta diye kıyamıyorum da.. böyle bir çözüm buldum. Senin de gerekirse ailenden birinden yardım istemen gerekebilir :KK66: ya da krediyle bir yatırım yapacaksın ama işte om e kredi telaşı beni çok yoruyor :KK43:

Eşime sitem ediyorum kendimi eleştiriyorum sürekli.
O da tamam işte bir daha ki ay alma diyor en fazla. Evet diyorum almicam bitti artık yeter yaaaa :)
Bir dahaki ay yine aynı, yine aynı, yine aynı..

Oğlumun 1 yaş doğum günü için inanılmaz para harcadım.
Hani şu yerden yere vurulan yeni jenarasyon anneleri var ya.
İşte onlardan biri benim :)
Sonra bu ilk doğum günüydü tabiki özel olmalı zaten bir daha yapmam dedim. 2. yıl yine aynı.
Şimdi 3 yaşına girecek çok az kaldı. Malesef yine aynı.
Olmuyor.
Para tutma konusunda benden hiç birşey olmaz gibi.

Katılıyorum ama ben farkında olduğum halde dur diyemiyorum.
Dediğin gibi çeşitlilik yenilik isteğine yenik düşüyorum.
Sadece o da değil.
Bir örnek vereyim.
Market alışverişi yapıyorum. İnanılmaz rakamlar tutuyor.
Yağ bitmeden yağ alıyorum. Salça bitmeden salça :)
Bakıyorum deterjan bitmek üzere mecburen alıyorum. Birde ne göreyim kampanya var. aa zaten sürekli kullanılan bişey hazır ucuzken 2 tane alayım diyorum. Normalde 30 lira olan detarjanı kampanyalı haliyle 20 liraya alacaksam 2 tane aldığım için bu kez 40 lira ödüyor buluyorum kendimi. 10 lira fazladan çıkıyor cebimden.
Çok anlatamadım :) ne bilim saç sapan bir döngüdeyim galiba.

Bu dediklerini hepimiz yapıyoruz zaman zaman
Önüne geçmek için düzen şart
Alış verişe liste ile çıkıyorum ve listemin haricinde sakız bile almıyorum, son bir kaç yıldır oturttum bu düzeni
Kendi kendime takılma kampanyalara diyorum, hep yapıyorlar =)))
Annemden gelen bir depolama alışkanlığım var, sanki kıtlık çıkacakmış gibi yedekte yağ, çay,şeker, bakliyat, un falan olacak mutlaka =)) son zamanlarda onları da azalttım, depolama duygumu tatmin için küçük miktarlarda bir şeyler alıyorum=)) Bir ara nevresim takıntım vardı mesela, ev nevresimden geçilmiyor, bir de ablamın atölyesi var, kumaş çeşitlerini gördükçe dik bana da bir tane oluyordu=)) En son Van depreminde gönderdim hepsini, şimdi on takımla idare ediyorum=)) böyle böyle toparlayacağız işte napalım =))

Tabi ama bozmak için şubeye gitmen gerekiyor, internet üzerinden bozamıyorsun, işten izin alıp şubeye gidememek yüzünden bozdurmuyorum =)) Bunu vadesiz altına da yaptırırsın, internet üzerinden kullanıma kapat, şubeye gidemeyince dokunamıyorsun =))

Ben freelance çalışıyorum canım, mecbur kalırsam giderim bir şekilde ama yine de öyle her şeye bankaya o kalabalığa girmeye üşenirim, dediğin iyi olabilir o bakımdan gerçekten :KK66:
O para batması bana yoksunluk hissinden oluyor sanırım. Bazen ayırt edemiyorum lazım mı değil mi, parasız kalırım hissi kaygısı gelince daha çok harcıyorum sanki, ne ters :KK43: alışverişi azalttım ama yemeye içmeye gezmeye çok gidiyor, onu da az azaltmak istiyorum.. Neyse ki bu emeklilik sisteminde birikiyor.. Ama biraz esnek kullanabileceğim birikimim de olsun istiyorum hani şu kaygı azalırsa belki para da batmaz diye. gram gram altın da mantıklı geldi :KK66: inşallah ona da başlarım, teşekkür ederim..

Bir de kızlar belli duyarlılıklarınız varsa onun üzerine gidin, ben o şekilde son zamanlarda alışverişi falan azalttım baya. Baya baya alışveriş yapardım bir dönem ama güya çevreciyim. Artık markalara çok dikkat ediyorum, yok çocuk işçi çalıştırmayan kimyasalı basmayan tekstil markaları olsun, yok hayvan deneyi yapmayan kozmetikler olsun, yok yapay deri olsun, yok çin markası olmasın, derken, seçenekleri azalttım.. bu duyarlılıklarınız varsa işe yarıyor tavsiye ederim kızlar :KK66: on şey almaya niyetlenseniz bir tane alabiliyorsunuz :KK70:

Bu dediklerini hepimiz yapıyoruz zaman zaman
Önüne geçmek için düzen şart
Alış verişe liste ile çıkıyorum ve listemin haricinde sakız bile almıyorum, son bir kaç yıldır oturttum bu düzeni
Kendi kendime takılma kampanyalara diyorum, hep yapıyorlar =)))
Annemden gelen bir depolama alışkanlığım var, sanki kıtlık çıkacakmış gibi yedekte yağ, çay,şeker, bakliyat, un falan olacak mutlaka =)) son zamanlarda onları da azalttım, depolama duygumu tatmin için küçük miktarlarda bir şeyler alıyorum=)) Bir ara nevresim takıntım vardı mesela, ev nevresimden geçilmiyor, bir de ablamın atölyesi var, kumaş çeşitlerini gördükçe dik bana da bir tane oluyordu=)) En son Van depreminde gönderdim hepsini, şimdi on takımla idare ediyorum=)) böyle böyle toparlayacağız işte napalım =))

10 takım da iyiymiş :)
Bakalım öğrenicem inşallah. Market olayını masum bir örnek olsun diye yazdım.
Derinlere ineseydim yok canım sen çok umutsuzsun diye konuşmak istemeyebilirdin :)

alışverişle harcama çok başka şeyler aslında,
mesela 4 yıldır kendime hiç ayakkabı almadım ama 4 yıldır her yaz tatil yaptım.
pazara çıkarım 10 liralık bir tişört görürüm almam, ama 10 liralık kuruyemiş alıp eve gitmeden yolda yerim.
bütçe kısıtlı olunca parayı beni mutlu edecek şeylere harcamayı tercih ediyorum.
verdiğim para bir yana evimi sürekli kullanmadığım eşyalarla, giymediğim giysilerle doldurdukça kendimi hamal gibi hissediyorum. çoğunu da attım ya da dağıttım zaten.
çok çok zor durumda olmadıkça boğazdan kısmayı asla anlamıyorum, muhtemelen bunu yapanlar da beni anlamıyor.
birikim kısmına gelince, çalışıyorken her ay maaşımı aldığım gibi 1000 tl sini vadeli hesaba atıyordum ve onu yok sayıyordum. taşınma, ev eşyası yenileme gibi durumlar olduğunda kullanıyordum sadece.
işten ayrıldıktan sonra uzun süre idare etti beni, beklenmedik şeyler de çıktı ve para bitti.
şu an arabamı satıp, bazı ödemelerimi karşılayıp kalanı bankaya attım. benim için yok o para :KK70:
Canim o kadar nasıl iradelisin sen

Merhaba bayanlar , yeni bir konuyla yine ben :KK45:

Yeni bir maruzatım var , aslında yeni de sayılmaz :)
Senelerdir baş edemediğim bir sorun :)

Ben elimde paramı tutamıyorum.
Beni sürekli bir şeyler dürtüyor.
Saçma sapan şeylere para gidiyor haliyle.

Maaşı aldıktan sonra borçlara para gittikten sonra elimde 300-400 bişeyler kalıyor.
Ama ve lakin 1 hafta da bitiyor.

Sizler tutumlu musunuz , bu konu hakkında neler yapıyorsunuz ?
Değerli yorumlarınızı alalım bakalım :KK28::KK28:
Maaşın yatar yatmaz iki tane çeyrek altın alabilirsin böylece giderlerinin dışında extra harcama yapmaya paran kalmaz :KK58:

Ya resmen en buyuk dertlerimden biri bu konu. Daha dun kagidi kalemi alip hesap kitap yaptim. Bugun maasi aldim tamamini gordugum sure yalnizca 15 dk olmustur. Birca harca gitti iste. Oglen para harcamim diye yemege de gitmedim. Bi taraftan kredi karti borcumun bitirecegim diye karti kullanmama karari aldim. Ama alisveris yapasim var. O kadar ki aci cekiyorum mutsuzluk hissi var suan. Alsam sanki rahatliycam. Resmen alisveris yapmadigim icin mutsuzum ya. Kenara para koymayinca da harap ediyorum kendimi. Ortasinin ben bulamadim valla

Back