Endekse oynamak: borsa yükselirken borsa çıkacak deyip yükseliş yönünde, düşerken düşecek deyip düşüş yönünde işlem yapmaktır.
Örneklendireyim, vereceğim rakamlar tümüyle hayalidir, konuyu kavramanız için verilmiştir, mesela duyarsınız bugün borsa endeksi 98.700'e gelerek günü %5 yükselişle kapadı denir, yatırımcı endekse oynar, endeks 96.000'ken bu endeks çıkar en az 98 bin olur der ve endeks çıkacak yönünde borsaya para yatırır, endeks gerçekten çıkarsa yatırımcı kar eder, düşüşe oynuyorsa 99 bin endeks 96 bine düşecek der, işlemini düşüş için yapar, endeks düşünce kar eder.
Hisse senedinde paçallamaysa, atıyorum bir hisse alacaksınız hisse 10 lira, siz elinizdeki paranın bir kısmıyla 10 liradan o hisseyi alırsınız, sonra o hisse diyelim 9,5 liraya düştü, biraz daha alırsınız, 8 liraya düştü biraz daha alırsınız, böylece elinizde çeşitli kademelerden hisseniz olur, kademelerden hisse topladığınız için maliyetiniz 10 liranın altına düşer, aldığınız fiyat aralıklarının ağırlık ortalamasını hesaplarsınız çıkan sonuç sizin hisse senedini alış maliyetiniz olur.
Kredili işlemse elinizde 10 bin lira sermayeniz var diyelim, aracı kurumunuz size, ki her aracı kurumda oran değişkendir, neyse aracı kurumunuz sizin 10 lira sermayenize karşılık der ki 10 bin lirada kredi veriyorum sana yani borç veriyorum der, siz 10 bin kendi sermayeniz, 10 binde aracı kurumun size verdiği krediyle borsa oynarsınız, eğer yatırımınızdan kar elde ederseniz ne ala ama kar yerine zarar ederseniz, elinizdeki ana sermayeniz dışında birde kuruma verdikleri kredi yüzünden borçlanırsınız.
Kredili işlem bu sebeple risklidir çünkü bazen atıyorum 10 bin ana sermayenize 100 bin kredi veren bir kurumsa, sizde o kredinin hepsini kullanırda batarsanız ödeyemeyeceğiniz bir borcun altına girersiniz, sermaye piyasası dalgalıdır, kazanç kadar kaybetmek de vardır, bu işi en bilenlerin bile trilyonlar kaybedip intihar ettiğini gördüm, batan aracı kurumlar oldu, eşiniz beyefendi batan aracı kurumları da, intihar edenleri de iyi bilir, kaç senedir bu işle meşgul bilmiyorum ama ben yaklaşık 20 yıldır dolaylı olarak borsadayım, çok havalanmamak gereken bir piyasadır, risk ve sermaye yönetimini iyi yapmayan herkes batar.