Ek gıdadan nefret ediyorum

ben hiç anne sütü almadım hep mama hep ek gıda yedim.annem hala anlatır durur bana bi yemek yedirirmiş bir lokma şeyi asla yutmazmışım eriyene kadar saatlerce yanağımda bekletip sonra çıkartırmışım.yarım çay bardağı mama için 3 buçuk saat ordan oraya kovalarmışlar falan.o içirdikleri balık yağlarının tadı hala ağzımda tiksinç.he sonra noldu, benim bir zaman sonra (annem artık afrikalı çocuklara benze iskelet gibi gez diye beni saldı kendi halime bıraktı) iştahım bir açıldı tam açıldı kendim gibisini de çok gördüm ailemde de çevremde de.huyumuz kurusun.klasik olucak ama sağlığı yerindeyse bırak yemezse kendini parçalama çocuğu da baskılayıp strese sokup yemek yemeyi psikolojik olarak korkunç bir şeymiş gibi kafasında kodlama.

Seninkine benzer bi tane de bende var... oğlum 20 aylık, ama acayip seçici, öyle böyle değil. Bakıcısı arpa şehriye çorbası yaptı, o yaptı diye yemedi, tadına bile bakmadı. Aynı gün aynı çorbayı ben yaptım, kendisi yedi höpürdete höpürdete. Bu akşamsa sadece ekmek yemek istediği için aç yattı (yatağında şu anda). Mis gibi de yoğurt çorbası yaptım ki sever normalde ama tadına dahi bakmadı.

Bir ara kriz geçirtiyordu bana,kalbim sıkışmaya falan başlıyordu yemek vakti gelince. Şu anda daha çok babası ilgilendiği için bir nebze rahatım ama... ne yedireceğimizi şaşırdık. Bakıcısı da her seferinde en az 3-4 çeşit yemek deniyor, yok yok yok.

Seninki gibiyken benimki de püskürtürdü, üzerimi değiştirmem gerekirdi. Sanırım tüm gün yediği şeyler 3 kaseyi anca doldururdu. Şu anda onu bile yemiyor gerçi Allah sabır versin ne diyim valla

Bilncsiz ve cahil anne bilincsiz ve dengesiz bir cocuga sebep olur yazik etmesin o yavrucaga dökücek saçıcak heryeride mahvetse sizin toplamaniz yarin saat bile surse eline vurmanizi bir omur toparlayamazsiniz hircin ne istedigini bilmeyen ozguvensiz bir cocuk dunyaya gelir...

Mama sandalyesini yapisan tabaklar var e bebek de ondan alin
Etrafi bos olan yere sofra bezi serin ve tv falan kapali olsun siz kanepede oturun veya mutfakda is yaparken o yesin ben kizimi boyle buyuttum elhamdulillah sabrin sonu selamet kendi kendine doyurur karnini ne kadar yemek isterse okadar yer dayakla olmaz bu isler olmazzzzz

Böyle devam ederseniz siz sinir hastası olursunuz,bebeğiniz de inat bir çocuk olur.
Sizin gerginliğiniz çoçuğunuza yansıyor ve tepkisini yemeyi redderek gösteriyor.
Bu çok sık rastladığımız bir tablo ve anne tavır değişikliğine gitmediği sürece, bu döngüyü kırmak mümkün olmadığı gibi bir süre sonra durum tam bir kısır döngü haline geliyor.

Bilerek yapıyor diyorsunuz ya tam anlamıyla bilerek,isteyerek sizi sinir etmek için yapmıyor aslında.
Biraz bunu oyun zannediyor biraz da zaafınızı farketmiş,sınırlarınızı yokluyor.

Her çoçuğun kişiliği,istekleri,tepkileri kendine özgüdür.O nedenle başka bebeklerle kıyaslamayın bebeğinizi.
Öncelikle sakin olun ve bebeğinizin şu anda ek gıdadan önce psikolojik olarak sağlam bir anneye ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Bu şekilde devam ederseniz nur topu gibi bir yeme probleminiz olur ve uzun bir süre devam eder.

Kucakta taşıyıp bileğinize yüklenmek yerine bebeğinizi, sırtınıza sarabilirsiniz,kangru ile kucağınızda tutabilirsiniz ya da bebek arabasının tekerleklerini silip evde kullanabilirsiniz.
Bebeğinize damak tadına uygun olduğunu düşündüğünüz bir yiyecek verip kendi kendine yemesi için teşvik etmenize rağmen yemiyorsa kaldırın ve alternatif yiyecek vermeyin.
'İlle çorba yemesi lazım,yoğurt yemeden olmaz' şeklindeki şartlanmaları bir kenara bırakın.
Video,tv ile yedirmeyin bu ilerde size başka sorunlar çıkarır.
Bazen bir sorunu çözmek için,o sorundan uzaklaşmak ve gündemden çıkarmak gerekir.
Not:Erken çocukluk uzmanıyım.

yemeyen çocuk gerçekten çok zor
kizim ne versen yiyen cinsten ama azi dislerinin patlamasina 2 3 gun kala ayni hareketleri yapiyor o 3 gunde bile insan sinir harbi yasiyor sizi dusunemiyorum bile
kafasina koymasi donemsel sanirim benim kizimda o aylarda basladi hala devam
simdi kulaklarini kesfetmis utanmasa agzi yerine kulagina bosalttiracak corbayi
bir ara havuclari burnunu sokuyordu falan
hepsi donem donem yasanip geciyor ama bizde sabir tasi ccatliyor o ayri

Canm cocukta vitamin eksikligi yada kansizlik varmi?bebeklikten itibaren aynilarini yasadm psikolojm bozuldu yemiyo da yemiyo 4 yasina dogru hastalandi kan tahlili yaptrdk kanszlik cikti ileri degildi ama vardi kanszligi.diger ilaclarla beraber kan ilacida verdi inanirmsn 1 ay sonra kendilignden yemeye basladi cok sukur masallah kurtuldm bu dertten insallah hep boyle gider 4 yasina gelene kadar neler cektm cok bunalmstm

Biliyorum çok zor. Benim iştahlı oğlum bile bazen yemeğini yemek istemeyince üzülüyorum. Sinirleniyorum. Ama kendimizi tutmak, sakin olmak zorundayız. Ö bebek ne eline vurmanizin ne de bağırmanizin mantığını çözemez. Sadece sebepsiz yere korkar. Yazık günah. Ayrıca ek gıda adı üstünde ek gıda. Zaten uc dort kasik yiyecek. Zamanla meme ya da mama azalip ek gida çoğalacak ve öğün haline gelecek. Şu an yediği miktar çok normal.

Yedirirken tv telefon gibi araçlardan yardım almayın dikkati yiyeceği yemekte olmalı.yesin diye arkasinda kosmayin bir kasik bile yerse kendi istegiyle yesin.dokuluyor vs diye dert etmeyin lutfen o daha çocuk ,bizlerde cocukken doktuk saçtık .bu yaslari birdaha geri gelmeyecek her aninin keyfini cikarmaya bakin.yemiyorsa zorlamayın cunki o yemek istemiycek siz zorlayacaksiniz sonra yeter artık deyip yedirmekten vazgeçeceksiniz, buda her alanda ısrarlı olunca annem vazgeçiyor zaten deyip sizi hep yoracak.

Çok teşekkür ederim. Başka bir anne daha söyledi, ben yemiyor diye başka şeyler veriyordum, o kadar şey okudum bu konuda ama buna hiç denk gelmemiştim. Bunu hemen kesiyorum.

Canım yemediği için üzülmekte haklısın, ama yemiyorsa yemiyordur.. mucizeler yaratamazsin.. annelikten ne anladın deseler yemeyen çocuğu yediremezsin, uyumayan çocuğu uyutamazdim derim
Amaaa ortalığa üste başa bu kadar takma yahu.. bende öyle büyüttum..
Mama sandalyesinin altına koca bir örtü sererdim.
Oğlum çok iştahlıdir hiç sıkıntı çekmedim ama hep kendisi yemek isterdi.
Ve inan ayağını bile yemeğine daldirirdi.. sonra da yerdi.
Fotoğraflarını çekip gulerdim ne yapayim..
Mama sandalyesi ile yikardim yazın.
Kısaca
Kısacasi sen teklif et, değişik şeyler yetmezse kendi bilir..
Etrafta kirlensin sabır de geç.. bir daha o hallere dusmuyorlar emin ol :)
Benim oğlum ben yerdeki yemekleri toplarken kafama pat pat atmaya devam ederdi
Ama büyüyünce ozleniyor be :)

Doktorumda şüphelendi hem idrar bakıldı hem demir testleri yapıldı ama değerleri normal çok şükür. Zaten 4. ayda başlamıştı demir takviyesine. 9 aylık değeri 115 çıktı gayet iyi dedi doktor.

Ben oğlumun ek gıda zamanı fotolarını atsam kalp krizi geçirirsiniz herhalde. Saçı başı üstü benim üstüm yerler duvarlar halılar her yer döküyordu atıyordu bunlar çok normal. Bu kadar strese girip bu şekilde yedirmeye çalışırsanız zaten yemez. Etrafın batmasın bir kenara bırakın önce. O daha 10 aylık bir bebek bunu unutmayın koyun önüne ister yesin ister tükürsün. Siz kızma olarak bile bir tepki verirseniz bunu devam ettirecektir. İllaki bir yerde yemeye başlayacak kendinizi bu kadar harap edecek bir konu değil. Kimsenin çocuğuyla da kıyaslamayın. O yer bu yemez hepsi farklı nasıl sizin bir damak tadınız varsa onun da var. Sakin normal bir aktivite gibi davranın yiyen çocuk bile yemez bu şekilde. Siz olsanız karşınızda bu kadar gergin bişeyler yedirmeye çalışan biri olsa yer misiniz,? Ne kıyafetler ne halılar attım ben ama illaki geçiyor en azından daha az dökülüyor :)

Çok teşekkür ederim. Başka bir anne daha söyledi, ben yemiyor diye başka şeyler veriyordum, o kadar şey okudum bu konuda ama buna hiç denk gelmemiştim. Bunu hemen kesiyorum.
Kırsal kesimde yaşayan,kalabalık ailelerin çocuklarında hiç yeme problemi görülmez bilmem dikkatinizi çekti mi?
Yiyecek kapanın elinde kalır,atik olan çocuk, karnını daha çok ve çabuk doyurur.
Şehirli,sosyo-ekonomik düzeyi yüksek aileler, çocuklarının üzerine öyle çok düşüyorlar ki tüm hayat çocuklara göre dizayn ediliyor adeta.
Beslenme düzeni de bundan nasibini alıyor elbette.
Biraz kültürel kodlarımızla da ilgili bu durum.
Türk anneleri, yedirme konusunda, psikolojik anlamda inceleme konusu olacak kadar 'takıntılı'.

Haşlanmış yumurtayı yemedi mi çocuk?
Anne hemen krep yapıyor,çocuk bir lokma alıp bırakıyor, annenin içi rahat etmiyor,başlıyor tost yapmaya.
Elbette çocuk haşlanmış yumurta sevmiyorsa ısrar etmeyin ama krepi-pankeki ertesi sabahki kahvaltıda sunun.

Ya yese o kadar dert etmeyeceğim. Yemeyince hem ortam hem bulaşıklar hem üstü başı daha çok gıcık ediyor insanı. Kendi de yemiyor ki onuda deniyoruz. Bu akşam mesela haşlanmış brokoli karnıbahar ve havuç verdik. Yediyse belki birer tatlı kaşığı ancak yemiştir. Mama da yemedi aç aç uyuyor şu an

Ufaklık elbette yaptığını bilerek yapıyordur da sizi uzecegini bilerek yapmiyor. Onu demek istemisler sanırım.

Bence bebegi biraz kendi haline birakin. Elini yemeğe bulamasin, yemeği başına surmesin endisesi ile aldığınız tedbirler ve üstü kirlendikten sonra verdiğiniz olumlu olumsuz tepkiler bebeğin aynı şeyi yeniden yapmasına sebep oluyor. Yaptığı bir şeyin sizde sürekli tepki yarattığını görüyor ve her defasında o tepkiyi yeniden oluşturup olusturamayacagini test ediyor. Sizinle oynuyor yani. Bir süre tamamen tepkisiz kalirsaniz ne yaparsa yapsın aynı tepkileri olusturamayacagini düşünüp pes edecek.

Ben bebeğim ek gıdaya gectiginden beri yemegini önüne koyarim, kendi yer becerdigi kadar. Corbayi, yoğurdu bile kendi yiyebilsin diye bardakla veririm. Yemeğin yarisi yere dökülür, eli yüzü yemek olur, duvar kirlenir. Saçına yemek sürerse gormezden gelirim, yemek sonunda ses etmeden sadece suyla kirli kısmı yıkarım, en yakın zamanda banyo yaptiririm. Hiç tepki vermedigim için ek gıda aldığı bir yıldır beş kere saçını kirletmemistir. Yemek sırasında dokunmasini istemediğim yerleri cagristiracak şeyler söylemem. Söylediğim an dokunur çünkü. Yemeklerini susuz yaparim kolay yiyebilmesi için.

Bir iki hafta disinizi sıkın, kendi haline birakin, düzelecektir.

Ne çok abartiyorsunuz. Sağlık problemi mi var çocuğun? Yoksa uğraşmaya bu kadar. Demekki ona yetiyor yedigi. Çocukken annem beni ağlata ağlata yedirmeye ugrasirdi. Yetmedi doktorlara götürdü ve herseyi normal görünüyordu. Hala çok yemem ve zor kilo alırım gayet sağlıklıyim suan.

Aslında anlattığın çocuk profiline göre, karnabahar ve brokoli haslamasindan 1 tatlı kaşığı bile yemiş olmasi iyi gibi değil mi...

Her cocuk ayri bir cesit. Sizin yemek konusunda cektiginiz zorluklari ben uyku konusunda cekiyorum yatirana kadar mutlaka sinir krizi geciriyorum her gun. Uykusuzluktan sarhos gibi oluyor yinede yatmiyor ben sinirimden catladiktan sonra uyuma tenezzulunde bulunuyor. Bendede kalp carpintilari basladi ne yapacagimi bilemiyorum. Uykusuzluktan harap oldum. Allah boyle problemli bebekleri buyuten tum annelerin yardimcisi olsun.

Aslında anlattığın çocuk profiline göre, karnabahar ve brokoli haslamasindan 1 tatlı kaşığı bile yemiş olmasi iyi gibi değil mi...
Normalde 180 ml mama yiyor ama akşam yediği sadece o kadar. Bir tatlı kaşığı dediğimde arada kaçan falandır çünkü benim gördüğüm çiçekleri hep koparıp koparıp tükürdü. Havucu tam yedi diye sevindim, hatta hatunlara şikayet ettim utandı kızım falan dedim sonra çıkardı meğerse ağzında biriktiriyormuş. Yani birer tatlı kaşığı ancak dediğim o aralarda kaçan falandır

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…