Gebeliğe Hazırlık Düşük yapan güzel anneler bizde toplanalım birbirimize destek olalım yeni melekler için :)

Gebe kalmayı planladığımızda yapmamız gereken hazırlıklar.
Bazen de düşünüyorum da acaba durumumuzun stresle bir ilgisi olabilir mi? Ben doğal yoldan hamile kaldım ama 8 ay sonra ancak kalabildim mesela. Ondan önce biraz stres yapıyordum ama hamile kaldığım ay tatile gitmiştim, her gün yürüyor ya da yüzüyordum, sağlıklı besleniyordum, hem ruhen hem bedenen iyi hissediyordum ve o ay hamile kalıvermişim. Ama gebeliğimin başında 6. haftada kanamalarım başladı ve gittiğim bir doktor kese bir hafta geriden geliyor demişti. Ben de durumumla ilgili yurt dışındaki akademik çalışmaları araştırmış ve bu durumun çoğunlukla düşükle sonuçlandığını okumuştum. O yüzden gebeliğim baştan beri biraz stresli geçmişti ister istemez sorunlarla karşılaşınca hele de hamileyken kaygıların daha çok oluyor zaten.

Tekrar hatırlatmak gibi oluyor belki ama acımız taze. En azından deneyimlerimizi paylaşarak sağduyu ile yaşadıklarımıza bir bakıma ışık tutabiliriz belki.
-Sizin süreçleriniz nasıl geçmişti?
- Gebeliğin başlarında benimki gibi kanama, kese küçüklüğü vb. sorunlar var mıydı?
- Gebelik boyunca strese maruz kaldınız mı? (Ben çalıştığım için ister istemez iş stresi de yaşadım işim rahat olmasına rağmen)

bende kese bile oluşmamıştı henüz hamile olduğumu öğrendim iki gün sonra kanama başladı..
hamilelik süreci başlamadan stres başlıyo zaten acaba oldumu, olacak mı..
öğrenince de acaba bişey olacakmı korkusu başlıyo. öğrendiğim günün gecesi uyuyamamıştım ters bi hareket yaparsam diye:)

Ben de erken öğrenmiştim, bazen de iyi olmuyor erken öğrenmek. Eşimle tatile gidecektik, ben de tatil adetime denk gelecek diye düşünüp ne olur ne olmaz BAT a 4 gün kala kan verniştim, hani gebelik varsa daha dikkatli olayım diye ve sonuç pozitif çıkmıştı. Ama aynen öğrendiğinden beri doktorlar yok dış gebelik, yok boş gebelik yok kimyasal gebelik vs. Bilmediğim bir sürü kavram öğrenmiştim sayelerinde =)

Biliyorum her türlüsü zor ama en azından çok uzun sürmeden ve bebeğe daha fazla bağlanmadan kanamayla atmışsın canım. Ben şimdi kanamayla da atamıyorum, Yarın kürtaj olacağım. Ve bebeğimin kalbinin durduğunu öğreneli bugümn 3 gün oldu. 3 gündür bu garip hisle yaşıyorum. Midem bulanıyor, içim kalkıyor, herkes yüzümün bembeyaz olduğunu söylüyor. Vücut belli ki atmaya çalışıyor gebeliği. Bir de 6. haftadan itibaren progestan kullanmıştım. Şimdi düşünüyorum da keşke baştan düşseydi diyorum. İlaç muhtemelen sadece düşüğü geciktirdi. Ama halimize şükür diyorum yine de. Beterin beteri var. En azından artık hamile kalabildiğimizi biliyoruz. Bu bile büyük bir şey. İnşallah yeniden kalacağız çoğumuz güzel haberleri buradan paylaşağız. Tüm bu olumsuzluklara rağmen her şey güzel olacak hissediyorum.

Canım diyosun ya beterin beteri vardır diye aynen öyle. Ben 16 haftalık normal Doğum yaptım. 24 saat Doğum sancısı çektim ve o doğumhaneden ellerim bomboş çıktım. Lohusa oldum ( hala kanamam bitmedi ) göğüslerime süt geldi ama anne olamadım. Kendini hep bi kötüsünü düşünerek teselli et canım

Canım çok geçmiş olsun. Çok üzüldüm, tam olarak aynı şeyi yaşamasam da tahmin etmesi güç değil. Örnekler çoğaltılabilir; bugün eşimin iş arkadaşı geçmişte bebeklerinden birini 6, birini 9 aylıkken sakat oldukları için kaybettiklerini söylemiş. Her ne olursa olsun başımıza gelen her şey için şükretmeliyiz. Asla isyan etmedim, demek ki Allah bu acıları kaldırabilecek kadar güçlü olduğumuzu düşünmüş ki bizi bunlarla sınamış. Her yaşanandan öğrenilecek bir şeyler varmış...İnşallah anne olduğumuzda her şeyin kıymetini daha iyi bileceğimize ve tüm bu yaşadıklarımızın/ acılarımızın bizleri daha iyi birer anne yapacağına inanıyorum.

Çok haklısın canım

Kızlar düşük sonrası hamile kalma oranlarını araştıran bazı çalışmaları taradım ve bir kaç çalışmaya ulaştım. Bizlere moral olabileceğini düşündüğüm çalışmaları buradan sizlerle paylaşmak istedim.

1) 1981-2000 yılları arasında ilk gebeliği düşükle sonuçlanan 30 937 İskoç kadını üzerinde yapılan oldukça geniş kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarından bazıları:
- Düşükten hemen sonra ilk 6 ay içinde hamile kalanların yeniden düşük yapma ihtimalleri, 6 ay ya da 1 yıl içinde hamile kalanlara oranlara daha düşük çıkmış.
- Öte yandan, düşükten sonraki 6 ay içinde hamile kalan kadınların erken doğum, sezeryan, düşük doğum ağırlı vb olumsuz doğum çıktılarında daha az sorun yaşadıkları anlaşılmış. Özetle, ilk düşük sonrası ilk 6 ay içinde sağlıklı gebelik şansının daha fazla ve doğumla ilgili komplikasyonların daha düşük çıktığı saptanmış.
İlgili çalışmanın orjinali:
http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3967

2) Yapılan başka bir araştırmada da bizim gibi düşük yaşayan kadınların sonraki gebeliklerinde gebelik süreci ve doğuma ilişkin korku ve endişe düzeylerinin düşük yapmayanlara oranla çok daha yüksek çıktığı ve bunların belki sonraki gebelikler üzerinde olumsuz etkileri olabileceği anlaşılmış. Dolayısıyla, düşük sonrası kaygı yönetiminin önemli olduğu vurgulanmış.
İlgili çalışma: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301211508003382
Bu konuda yapılmış benzer başka bir çalışma: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1547-5069.2001.00239.x/full

3) Türkiye'de yapılmış bir çalışma tekrarlayan yedi gebelik kaybından sonra başarılı bir gebeliğe ilişkin olgu sunumunu içeriyor. Özellikle tekrarlayan düşüklerde, yakın takip altında olan ve psikolojik destek alan kadınların sonraki gebeliklerinin canlı olma şansının daha fazla olduğu belirtiliyor. Benzer şekilde, yurt dışında da özellikle tekrarlayan gebeliklerde yakın takip ve psikolojik desteğin fayda etttiğini bildiren bir çalışmaya tarama yaparken rastlamıştım.

Türkiye'deki çalışma: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/firattip/article/viewFile/5000051521/5000048841

4) Başka bir makalede düşük sonrası gebelik aralığına dair : "Düşüğü takip eden gebelikte düşük riskini azaltmak için düşükten 3-4 ay geçtikten sonra gebeliğin oluşmasını önerenler vardır (25,26). Hebert ve ark. (27) ise sadece gebeliğin oluşması 1 yıldan daha uzun sürede gerçekleşen subfertil kadınlarda, gebelik aralığı ile spontan abortus arasında anlamlı ilişki saptamışlardır. Abortus veya ölü, malforme doğum sonrası, bunların tekrarlamasını önleme açısından uzun gebelik aralığının koruyucu bir etkisinin olmadığını bildiren çalışmalar da vardır (28,29). Çalışmalardan görüldüğü gibi kısa gebelik aralığı- nın abortus riskini arttırdığı net olarak ortaya konulamamış olup, gebelik aralığının uzaması ile riskte bir azalma olacağı tartışmalıdır. Bu nedenle düşükten sonra gebe kalmayı planlayan çiftlere önerilerde bulu- nurken esnek olunmalı, gebeliği olumsuz etkileyecek başka bir risk kfaktörü mevcut değil ise gebe kalma süresini kesin sınırlar ile kısıtlamaktan kaçınılmalıdır." (Kaynak: http://www.perinataljournal.com/Files/Archive/tr-TR/Articles/PD-1995003405.pdf)

5) Amerika'da yapılmış bir çalışma ilk trimestırdaki gebelik kayıplarının risk faktörlerini araştırmış. Çok yönlü yapılmış bu araştırmada ilk trimesterda düşük riskini azalttığı saptanan faktörlerden bazıları: Daha önce doğum yapmış olmak, gebelik sürecince bulantıların fazla olması, vitamin ve diyet (folik asit veya multi vitamin kullanımı, günlük taze meyve sebze, süt ürünleri, haftada ikiden fazla beyaz et ve balık tüketimi ve günde 1 parça çikolata yemek), mutlu ve rahat hissetmek, planlı gebelik, uçak yolculuğu ve cinsel birleşme sırasında kanama olmaması.
Düşük riskini arttıran faktörler: 35 yaş üstü olmak, bebeğin babasıyla ya da eşle beraber yaşamamak, planlanmamış gebelik, önceki gebelik ve düşük öyküleri, gebe kalma süresinin uzun olması ve infertiliteyle ilgili sorunların olması, yardımcı üreme yöntemleriyle hamile kalma, stres (stresli bir işe sahip olmak dahil), alkol tüketimi, babanın 45 yaş ve üstü olması, seks sırasında kanama olması vb.
Etkisi saptanamayan faktörler: Eğitim, sosyal sınıf, full time veya uzun süre ayakta çalışma, kırmızı et, kafein veya soya ürünleri tüketimi vb.
Güzel bir çalışma ilginizi çekerse buradan ulaşabilirsiniz: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2006.01193.x/epdf

Şimdilik bu kadar kızlar, en azından bu çalışmaların yeniden gebe kalmak yolunda bizlere ışık tutabileceğini umuyorum. Gördüğüm kadarıyla stres ve üzüntümüzü yönetmemiz, pozitif düşünebilmemiz sonraki gebelikler için ve bebişlerimizin sağlığı için önemli. Kendimize iyi bakalım. Sevgiler...

Oyle yapmaya calisiyorum ama bazen olmuyor. Cok zorlandigim zamanlar oluyo. Yasamayan anlamiyo hic. Bos bos konusuyolar bogasim geliyo

Oyle yapmaya calisiyorum ama bazen olmuyor. Cok zorlandigim zamanlar oluyo. Yasamayan anlamiyo hic. Bos bos konusuyolar bogasim geliyo[/QUOTE

Canım çok geçmiş olsun Allah sabir versin ve seni bu dusuklerin nedenini bulacak iyi hekimlerle karsilastirsin ıns. Geçen doktorum ona 5 defa düşük yapmış birinin geldiğini ve kadının artık hamile kalamayacagini düşünürken 6. Defa hamile kalıp bebeğini dogurdugundan bahsetti. Daha önceki doktorlar nedeni bulamamislar ben sebebini fark ettim ve sağlıklı doğum yaptı diyordu. Yukarda attığım 3 nolu çalışmayı incelersen bir anne 7. Denemede oğlunu kucagina almış diyabet 2 varmış vs. Belki işine yarar bir ipucu yakalarsin.
Olumsuz düşünme dicem ama biliyorum ki aynı şeyi yaşamayan için demesi kolay. Gerçekten zor bir durum ama hala anne olabilirsin bunu unutma.

Cok sagol canim. Ya ne varsa baktilar inceleyeyim yine de. Belki de zamani degildi gerçekten

kesinlikle haklısın.. çok bağlanmadan gitti benden.. bilmiyorum yanlış bi ifademi olur ama kendimi şanslı görüyorum bu konuda..
kürtaj sürecini bilmiyorum ama umarım sıkıntısız atlatırsın bu süreci.. Allah yardımcın olsun..

Insan zaten hayatinda kac kere hamile kalabiliyor ki?
Artik kayiplar cok fazla bence dusukler sonrasi belli ayda bebek olmuyorsa incelenmesi gerekiyor.
Gecmis olsun canim.Lohusa sayiliyorsun hemen duzelmez hersey,dinlenmen gerek sonrasinda da..

Insallah halledilebilecek kucuk bi sorundurda cikar,ona gore ilerlersiniz bu yolda artik.En azindan yine umut.

Rahim filmi sonrasi kalan cok oluyormus.Bir de kaybin var zaten yaptirsan ne kaybedersin ki.Sen kendin karar ver iste bence canim.
En azindan tedaviler tahliller zaten hep zaman alan seyler.Filmde de bisy cikmayip yine olmazsa bari ona gore bi yol izlersin.

Ne kanamayla ne kurtajlada atilmiyor bazen de..Hepimiz birbirimizi teselli eder olduk.Bide canli canli parca alindi yani kurtaj birebir ve onun acisinida cektim.Ustelik ordanda cikinca bitmiyor hicbisy.Dış gebelik yaşadımda.son regl 5 Agustos'tu hala beta hcgnin dusmesini bekliyorum.
Ama dedigin gb en azindan tanı konabiliyor tedaviler baslaniyor Allah dermansiz dert vermesin :) insallah cok bekletmeden gelir bebisleriniz :)

Kızlar bişey sorucam normalde ben yumurta çatladığını hissetmem ama dün solda biraz daha fazla olmak üzere hem sağ hem sol kasığımda içten sanki böyle sızlama hissettim. Akşama kadar ara ara sol kasığım sızladı akşamda sağ sızladı. Böyle belli belirsiz bi ağrı.
Nette lohusalığın 6. Haftasında yumurtlama olur yazıyor benim 7. Haftam acaba yumurta çatlamış olabilir mi?
Ama kadınların %30un da yumurtlama olmaz yazıyor ben pcoluyum diye yumurtlama olmaz diye düşünüyorum.
İçinizde hisseden var mı ? Nasıl bi his ?

canım akıntına baksaydın yapışkan bir akıntı afedersin sümükümsü geldiyse bu çatladığını gösterir..ben az çok öyle anlıyorum..testlerin gelmedi mi yapsaydın bitane?

Ben yumurtlama zamanı her zaman agri hissediyordum. Dediğin gibi hafif bir sizi bazen hafif bir kasik batması şeklinde oluyor. Genelde bu agrinin olduğu gün tam yumurta akı akıntının ve affedersin cinsel istegimin en yoğun olduğu gün oluyor. Ve ovulasyon testi de hep o günler en koyu oluyordu. Bence bir ovulasyon testiyle anlaysbilorsin canım. Ama hcg sınırlanmış mıydı sende ? Şöyle ki ben dün deneme amaçlı ovulasyon testi yaptım ve oldukça koyu çıktı hcg em sifirlanmadigi için henüz.

Hiç baktırmadım hcg sıfırlandımı diye. Ovülasyon testi sabah yapmadım şimdi yapsam olur mu acaba. Aldığım zaman denemek için bi iki kere yaptım ikinci çizgi hep çıktı ama net değil silik bende daha bıraktım adet olayım sonra yaparım gereksiz kullanmıyim diye

Canım senin düşük yapali kaç gün geçti? Eğer çok zaman geçtiyse beta hcg sıfırlanmış olabilir. Benimki çok yeni olduğu için ovulasyon çok koyu aynı grbelik testi gibi. Ilerde ovulasyon testini erken gebelkk testi niyetine kullanmayı düşünüyorum. Ama senin çizgi tam koyu çıkmaduysa hcg sıfırlanmış olabilir demek ki. Eğer yeni yaptığın test öncekinden daha koyu çıkarsa ovulasyon yaklaşmış demektir. Bugün testi yaparsan idrarini bir kaç saat tutarak ve çok sıvı icmeyerek yapıp bak bence canim en azindan icin rahat olur.

Bu arada kızlar ben de dün kürtaj oldum Fiziki olarak korkulacak bir şey değildi uyutuldum. Ama tam ben ciktim odama yatiridim ben kurtaj olurken aynı anda bir kadın dogum yapmis. Bebeğin aglayislari bizim odaya kadar geliyordu gözlerim doldu çok kötü oldum... Artık sokakta bir bebek bir çocuk göreyim içim burkuluyor. Bebegime patik almıştım sadece bir köşede duruyor bakmaya gücüm yok. Hamilelik günlüğüm artık boş kaldı. Umutlar, hayaller hepsi o sayfalarda kaldı... Ne olursa olsun ilk bebeğimi asla unutmayacağım.
Şimdi tekrar hamile kalmaya çalışmak, hamile kalsam bile "yaralı" olmak yine kaybeder mıyım korkusu vs. Her şey çok zor geliyor. Güçlü durmaya çalışıyorum dışardan eşim de üzülmesin diye ama içim parça parça...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…