Arkadaşlar merhaba.
Konuya profesyonel olarak el atma gereği duydum. Bir televizyon kanalında hergün yayınlanan konsepti fotoğraf olan bir programın fotoğrafçısıyım. Aynı zamanda da düğün hikayesi - doğum - aile - çocuk - portre gibi alanlarda da fotoğraf çeken biri olarak söylemeliyim ki bu iş öyle eşe dosta fotoğraf makinesi verip "al kardeşim biizim fotoğraflarımızı güzelce çek" demeyle olmuyor. Profesyonel fotoğraf makinesi - objektif- asistan - paraflash gibi ekipmanlarla çekiyoruz fotoğrafları. Fazlasıyla emek sarfediyoruz. Verilen bu emeğin elbette bir karşılığı olmalı öyle değil mi? Evet tam düğün arefesinde zaten bir sürü şeye masraf yapılmışken bir de fotoğrafa istenilen meblalar fazla haklısınız, ama bir de işin fotoğrafçı tarafından bakıldığında albüm bastırma, çıktı alma, yol, konaklama gibi masrafları oluyor. Asistanı varsa asistana vereceği maaş da cabası. Ha ben bu kadar konuşuyorum düğünümde ne yaptım? 50 tane fotoğrafçı arkadaşım olduğu halde düğün hikayesini de çok istediğim halde zaman sıkıntısından maddi sıkıntıdan vs çektiremedim. İçimde kaldı mı kaldı...
Hala acaba gelinliğimi tekrar giysem de en azından dış çekim mi yaptırsam diye düşünmekteyim. Neyse çok uzatmayayım,
* Düğün fotoğraflarınızı sıradan istemiyorsanız, klasik ve yapmacık stüdyo fotoğraflarından sıkıldıysanız düğün hikayesi ya da en azından dış çekim olayına da biraz masraf yapmalısınız,
* Unutmayın ki fotoğraf eğitimi almış ve sürekli fotoğraf çeken bunu meslek olarak yapan kişiler ile eline fotoğraf makinesi sıkıştırıp al dostum bugün sen çek bizim fotoğraflarımızı dediğiniz kişi ile aynı etkiyi yakalayamazsınız
* Fotoğrafçı kadraj ayarlar, öncesinde düşünür, kafasında tasarlar, ışığa bakar, duruma bakar, en özel en etkili anı yakalamaya çalışır, eş dost ise rastgele çeker, ışığa dikkat etmez, fotoğraf makinesinin ayarlarıyla oynamaz, alır otomatiğe ne denk gelirse onu çeker
* Bir de her fotoğrafçı düğün hikayesini güzel çekecek diye bir kural yok, özellikle daha öncesinde stüdyo fotoğrafçılığı yapmış fotoğrafçılar o konstepten sıyrılamaz,
* Benim arkadaşım kuaför kısmımı çekmişti ama o portre fotoğrafçısıydı düğün fotoğrafçıları gibi özene bezene çekemedi, portrede çok iyi olan arkadaşım düğün fotoğrafları kısmında çuvalladı
* Düğün hikayesini sürekli çeken kişilerin konseptleri vardır, ekipmanları vardır, hiç yoktan elinize rengarenk balonlar tutuşturup çocuklar gibi çekerler sizi...
* İşin bir de photoshop boyutu var... Bir fotoğrafçının photoshop kullanışıyla fotoğrafla ilgilenmeyen bir kişinin kullanışı arasında değişiklik gösterir,
Uzun lafın kısası demem o ki güzel anı istiyorsanız iyi fotoğrafçıya emanet edin kendinizi... Maddi durumunuz el veriyorsa mutlaka ama mutlaka profesyonel bir fotoğrafçıyla çalışın... Maddiyat el vermiyorsa benim de çok diyeceğim bir şey yok malesef.
:26: