- Konu Sahibi Yaxgxmurseli
madem siz de fotoğrafçısınız birşey sormak istiyorum, acaba siz çektiğiniz fotoğrafları direkt dvd'ye atıp hemen teslim mi ediyorsunuz?
fotoğraf çekimi buz dağının sadece görünen kısmı, yüzlerce kare fotoğrafı bilgisayara atıp tek tek düzenlemek, gerekirse kesip biçmek gerekiyor.. albüme girecek olan fotoğrafların baskıya hazırlanması ise daha çok zaman alıyor, bu fotoğrafların özel olarak düzenlenmesi, albüm tasarımı, taslak sayfalarının hazırlanması, gelin damattan onay aldıktan sonra baskı sürecinin başlaması vs bunlar da buz dağının görünmeyen kısımları..
ekipmanların yıpranma payından hiç bahsetmiyorum, bugün üst düzey bir makina almak isterseniz sadece gövde 3-4 bin lira, objektif fiyatlarının da gövdeden aşağı kalır yanı yok, (bir adet objektife 3500lira ödediğimi ben biliyorum) ayrıca iyi bir harici flaş 1500lira, kaliteli bir tripod ekstra kafasıyla birlikte 1000lira.. yansıtıcı softbox ışık ayağı gibi fotoğrafa dair ekipmanların bile deli pahalı olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
akıllı telefonlara 2bin lira veren insanlar var, düğünde davulcuya para saydıran insanlar görüyorum davulcu yaa güm güm güm vuruyo adam fotoğrafçıdan daha çok kazanıyor.. insanların evlendikleri gün fotoğrafçı deyince üç kuruşun derdine düşmesi çok anlamsız geliyor bana.. tamam gidip hemen 2-3bin lira vermesinler ama tam gün çekim için 1500lira isteyen fotoğrafçılara da laf söylenmesin.. her eline makina alan fotoğrafçıyım diye geziyor, 300liraya çekerim diyen zaten işi bilse o paraya kıpırdamaz bile. birisiyle anlaşmadan önce yaptığı işlere bakılır, bu işlerden anlayıp anlamadığı sadece gelin damat çekimleriyle anlaşılmaz, başka neler çekmiş estetik yönü gelişmişmi ortadadır.
uzun lafın kısası en özel gününüzden geriye kalan tek şey bu fotoğraflardır, şikayet etmeyin.. biraz da işini iyi yapan insanları takdir edin!!!
çektiğim fotoğrafların albüm baskısına kadar tüm düzeltme ve tasarımları bana ait. çekim dahil bütün işi kendim yapıyorum. evet yüzlerce karenin düzeltilmesi gereken kısımları oluyor ve bu büyük sorumluluk ama bunda fiyatı artırmaya sebep olacak bir neden göremiyorum. çünkü her işin bir zahmeti vardır ve bu işe girerken bunları göz önünde bulundurmuş oluyorsunuz, maliyet değil ki bunlar. zaten işin gereği.
ekipmanların yıpranma payı elbette var fakat her sene masraf çıkmıyor. örneğin her çekimde yeni makine almıyoruz değil mi? zaten var olan ve hatta ödemesi bitmiş makinenin masrafını müşteriden çıkarmak ne kadar doğru? objektif de her çekimde eskiyip yenilenmesi gereken bir şey değil. tripod 1 kere alınıyor ve sürekli bakım yapılmasını gerektirecek bir ekipman değil. anlatmak istediğim bu işe girdiyseniz bu masrafları göze almanız gerekiyor. ekipman sermaye gibidir, 1 kez alınır, ara sıra yenilenmesi gerekebilir fakat bu fiyatları yüksek tutmak için bir bahane değil. bakın daha önce ne yazmışım; ''zaten makine ve ekipmanı elinde bulunuyorsa, fotoğraf baskısını da anlaşmalı olduğu yere yaptırıyorsa 'kurtarır' dediğimiz rakam en fazla 900 TL'yi bulur. '' bu cümlemin arkasındayım. masrafınızı zaten bir kaç çekimde kurtarırsınız ama 1.500 liranın kurtaracak rakam olduğunu kabul etmiyorum. siz o fiyatta çalışıyor olabilirsiniz, saygım vardır. farkındaysanız arkadaşlara bu fiyatı kabul etmeyin de yazmamışım. fakat bu rakamlara çıkılmasını doğru bulmamak da benim fikrim. sizden de buna saygı bekliyorum. yüksek ücret alınarak iyi fotoğrafçı olunmuyor. ayrıca 300 liraya çekim yapmak kişinin kendi tercihidir, ki bu konuda size katılıyorum bu ücrete çalışmak kaliteli iş yapan bir fotoğrafçı için zarardır, fakat herkesin kendi tercihi. 300 liralık çekim yaptı diye bu insanlara kalitesiz fotoğrafçı demek bana düşmez.
ülkemizde örf adetler gereği zaten çiftlerin yeteri kadar masrafı varken, anılarını ölümsüzleştirmek için 1.500 tl ücret vermek ancak üst tabaka için geçerlidir. kabul edin ki zengin bir ülke değiliz ve orta gelirli insanların da bu tarz fotoğraflar çekilme hakkı var. kimseyi ücreti pahalı buldu diye yargılayamayız. önce yaşadığımız ülkenin durumuna bir bakmamız gerekiyor. sanırım siz sosyetik ortamlarda yaşıyorsunuz ama gerçek türkiye bu değil. kimin neye ne kadar para verdiğini eleştirmek bir fotoğraf sanatçısına yakışmıyor. davulcu da ekmeğinin peşinde, telefoncu da, fotoğrafçı da. herkes hak ettiğini alır.
Son düzenleme: