Düğün Fotoğrafçıları..

madem siz de fotoğrafçısınız birşey sormak istiyorum, acaba siz çektiğiniz fotoğrafları direkt dvd'ye atıp hemen teslim mi ediyorsunuz?

fotoğraf çekimi buz dağının sadece görünen kısmı, yüzlerce kare fotoğrafı bilgisayara atıp tek tek düzenlemek, gerekirse kesip biçmek gerekiyor.. albüme girecek olan fotoğrafların baskıya hazırlanması ise daha çok zaman alıyor, bu fotoğrafların özel olarak düzenlenmesi, albüm tasarımı, taslak sayfalarının hazırlanması, gelin damattan onay aldıktan sonra baskı sürecinin başlaması vs bunlar da buz dağının görünmeyen kısımları..

ekipmanların yıpranma payından hiç bahsetmiyorum, bugün üst düzey bir makina almak isterseniz sadece gövde 3-4 bin lira, objektif fiyatlarının da gövdeden aşağı kalır yanı yok, (bir adet objektife 3500lira ödediğimi ben biliyorum) ayrıca iyi bir harici flaş 1500lira, kaliteli bir tripod ekstra kafasıyla birlikte 1000lira.. yansıtıcı softbox ışık ayağı gibi fotoğrafa dair ekipmanların bile deli pahalı olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

akıllı telefonlara 2bin lira veren insanlar var, düğünde davulcuya para saydıran insanlar görüyorum davulcu yaa güm güm güm vuruyo adam fotoğrafçıdan daha çok kazanıyor.. insanların evlendikleri gün fotoğrafçı deyince üç kuruşun derdine düşmesi çok anlamsız geliyor bana.. tamam gidip hemen 2-3bin lira vermesinler ama tam gün çekim için 1500lira isteyen fotoğrafçılara da laf söylenmesin.. her eline makina alan fotoğrafçıyım diye geziyor, 300liraya çekerim diyen zaten işi bilse o paraya kıpırdamaz bile. birisiyle anlaşmadan önce yaptığı işlere bakılır, bu işlerden anlayıp anlamadığı sadece gelin damat çekimleriyle anlaşılmaz, başka neler çekmiş estetik yönü gelişmişmi ortadadır.

uzun lafın kısası en özel gününüzden geriye kalan tek şey bu fotoğraflardır, şikayet etmeyin.. biraz da işini iyi yapan insanları takdir edin!!!

çektiğim fotoğrafların albüm baskısına kadar tüm düzeltme ve tasarımları bana ait. çekim dahil bütün işi kendim yapıyorum. evet yüzlerce karenin düzeltilmesi gereken kısımları oluyor ve bu büyük sorumluluk ama bunda fiyatı artırmaya sebep olacak bir neden göremiyorum. çünkü her işin bir zahmeti vardır ve bu işe girerken bunları göz önünde bulundurmuş oluyorsunuz, maliyet değil ki bunlar. zaten işin gereği.

ekipmanların yıpranma payı elbette var fakat her sene masraf çıkmıyor. örneğin her çekimde yeni makine almıyoruz değil mi? zaten var olan ve hatta ödemesi bitmiş makinenin masrafını müşteriden çıkarmak ne kadar doğru? objektif de her çekimde eskiyip yenilenmesi gereken bir şey değil. tripod 1 kere alınıyor ve sürekli bakım yapılmasını gerektirecek bir ekipman değil. anlatmak istediğim bu işe girdiyseniz bu masrafları göze almanız gerekiyor. ekipman sermaye gibidir, 1 kez alınır, ara sıra yenilenmesi gerekebilir fakat bu fiyatları yüksek tutmak için bir bahane değil. bakın daha önce ne yazmışım; ''zaten makine ve ekipmanı elinde bulunuyorsa, fotoğraf baskısını da anlaşmalı olduğu yere yaptırıyorsa 'kurtarır' dediğimiz rakam en fazla 900 TL'yi bulur. '' bu cümlemin arkasındayım. masrafınızı zaten bir kaç çekimde kurtarırsınız ama 1.500 liranın kurtaracak rakam olduğunu kabul etmiyorum. siz o fiyatta çalışıyor olabilirsiniz, saygım vardır. farkındaysanız arkadaşlara bu fiyatı kabul etmeyin de yazmamışım. fakat bu rakamlara çıkılmasını doğru bulmamak da benim fikrim. sizden de buna saygı bekliyorum. yüksek ücret alınarak iyi fotoğrafçı olunmuyor. ayrıca 300 liraya çekim yapmak kişinin kendi tercihidir, ki bu konuda size katılıyorum bu ücrete çalışmak kaliteli iş yapan bir fotoğrafçı için zarardır, fakat herkesin kendi tercihi. 300 liralık çekim yaptı diye bu insanlara kalitesiz fotoğrafçı demek bana düşmez.

ülkemizde örf adetler gereği zaten çiftlerin yeteri kadar masrafı varken, anılarını ölümsüzleştirmek için 1.500 tl ücret vermek ancak üst tabaka için geçerlidir. kabul edin ki zengin bir ülke değiliz ve orta gelirli insanların da bu tarz fotoğraflar çekilme hakkı var. kimseyi ücreti pahalı buldu diye yargılayamayız. önce yaşadığımız ülkenin durumuna bir bakmamız gerekiyor. sanırım siz sosyetik ortamlarda yaşıyorsunuz ama gerçek türkiye bu değil. kimin neye ne kadar para verdiğini eleştirmek bir fotoğraf sanatçısına yakışmıyor. davulcu da ekmeğinin peşinde, telefoncu da, fotoğrafçı da. herkes hak ettiğini alır.

Son düzenleme:
Kusura bakmayın ama çok ayıp etmişsiniz. Fotoğraf icin verilecek olan 1500 liraya "üç kuruşun derdine düşmesinler" gibi laflar etmişsiniz. Malesef burası Türkiye ve en okumuşu doktorlar bile döner parası ile birlikte AYDA 3800-4000 para kazanıyorlar ayda 10 nöbet tutanları var. Bu ülkede bir çok insan asgari ücretin biraz üstünde maaşla çalışacak iş bulduğunda seviniyor. Sizin bir kaç saat içinde kazandığınız 1500 lira için "üç kuruşun derdine düşmüşler" tabiri kullanmanız yüksek ihtimalle gerçekten o paranın size "üç kuruş" olarak gelmesindendir. :20:

"birkaç saat için 1500lira kazanıyorsunuz" yazmışsınız demek ki okuduğunuzu anlamamışsınız.

öncelikle fotoğraf çekimi bir zorunluluk değil, isteyen istediği kadar bütçe ayırır ona karışamayız ama buraya gelip de parası olmayan insanlar var diye duygu sömürüsü yapmaya gerek yok, fotoğrafçıları da durumdan faydalanan açgözlü insanlarmış gibi lanse etmeye gerek yok. zaten pahalı makinası olan herkes fotoğrafçı değildir, o insanların sadece pahalı bir makinası vardır öncelikle bu ayrımı yapabilmelisiniz.

3bin 5bin gibi çok yüksek ücretler isteyenleri ben de onaylamıyorum ama bin lira binbeşyüz lira gibi rakamlara da çok denmesini kabul etmiyorum. bu ücreti sadece bir çekim için ödemiyorsunuz; ulaşım, albümlerin baskısı, asistan ücreti, telefon görüşmeleri, bilgisayar başında harcanan uzun saatler ekipmanların yıpranma payı ve tabi ki işi bilen bir fotoğrafçının bilgi birikimi için ödüyorsunuz. gerekiyorsa düğün pastanızdan ikramlarınızdan kısın ama iyi bir fotoğrafçıyla anlaşın çünkü herkes herşeyi yiyor ve gidiyor.. unutmayın geriye sadece fotoğraflar kalıyor

edit: bu linkteki yazı ne demek istediğimi daha iyi anlatıyor okumanızı tavsiye ederim;

http://deryaengin.tumblr.com/post/75189274448/pahal-dugun-fotografc-lar-neden-verdiginiz-her-kurusa

Son düzenleme:
Bizimde düğünümüz 21 haziranda hala karar veremedik fotoğrafçımıza 3 kişi arasında kaldık fikrinizi söylermisiniz atilla oral , serhan budak , manolya karayel fiyAT olarak en uygun serhan bey fikirleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim

Ben geçen sene evlendiğimde eventshot isimli şirketi olan 2 bayan fotoğrafçıya dışmekan çekimi yaptırmıştık, 2 bayan olunca bi de genç kızlar yeni evlenmişler çok eğlenceli geçmişti çekimimiz. bi fiyat alın bence çok uygundu fiyatları, eventshot.net internet siteleri, facebookta da eventshot diye varlar. Zeynep ve Ali çiftinin tavsiyesi dersiniz:)

Merhaba arkadaşlar inş bu yazımda sizlere yardımcı olmaya fikir vermeye çalışacağım.gecen hafta arkadaşım evlendi ve düğün çekimi yaptılar benide yanlarında götürdüler hatta 😊 uzun arastırmalar sonucu Leila Fotoğrafa ulaşmışlar. Bende facebook sayfalarını inceledim ve gerçekten beğendim. İlk dikkatimi çeken "Fotoğraf" olması, ben 'photograpy' yazanları hiç sevmiyorum nedense itici ve gereksiz geliyorlar. Neyse gittik çok keyifli bir gün, çekim gerçekleştirdik.Sagolsunlar benimde bir kaç kare fotoğrafımı çekip verdiler.çekmeyiz falan demediler.Çok güzel ve doğal kareler çıktı ortaya şunu söylemeliyimki artık herkeste profesyonel fotograf makinası var evet ama sonuc aynı değil bence bunu herkes anlayabilir. İnsanlar profesyonel makinaya bi ton para verip otomatikte kullanıyor bu fotoğrafada yansıyor bence bilmiyorum benim fikrim arkadaşımda bende çok memnun kaldık.hatta eylülde evlencek bir arkadaşımızada önerdik bu hafta o da anlaşacak. Fiyat olarakta memnun kalacağınızdan emin olabilirsiniz. Bence fotoğrafçının bayan olması büyük bir avantaj gelin olmak gelinliği taşımak çok zor herseye yardım edebiliyorlar saçına başına eteğine göğsüne gülüşüne kadın gözüyle müdahele edebiliyor. Evlenecek bütün arkadaşlara hayırlı olsun 😀 bekar kardeşlerinize kısmet dileyin

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Son düzenleme:
Mayıs ve haziran ayına özel bir kampanyamız var,Ankara da olanlar ya da Ankaranin yakın.çevresi illerde çekim yaptırmak isteyenler iletişime geçebilir.36*65 cm panoramik albüm, 2 tane cep albüm, poster,slayt ve tüm fotoğraflar DVD de teslim ORİJİNAL boyutlarda.

Merhanalar, Bursa ve Istanbul'da Enguzelanimiz adiyla dis mekan cekimleri yapiyoruz, istenilen mekanlarda karsilikli tatmin olana kadar cekim yapiyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dugun fotorafcisi olarak tara arseven derim baska kimseyi tanimam inanilmaz profesyonel enerji dolu guzel bir insan baska yerlerde yazmistim tekrar etmek istemem ama o gun fotorafcidan ote birisi istiyorsaniz tek tavsiyem taradir

Dugun fotorafcisi olarak tara arseven derim baska kimseyi tanimam inanilmaz profesyonel enerji dolu guzel bir insan baska yerlerde yazmistim tekrar etmek istemem ama o gun fotorafcidan ote birisi istiyorsaniz tek tavsiyem taradir

istanbulda dimi kendisi? eğer istanbuldaysa nekadar istiyo peki bende çok güzel kareler istiyorum çünkü :51:

merhaba arkadaşlar başlığı görünce dayanamadım :) bol kuzenli ailenin müzmin bakar kızı olarak aynı zamanda bütün arkadaşlarımı da evlendirmiş bulunuyorum. düğün fotoğrafçısı maceramdan kısaca bahsetmek istiyorum. ilk kural programı kalabalık olan sözüm ona meşhur fotoğrafçılardan uzak durun. bir güne 5 çekim alıyor sana 2 diyebilir ama inanma bi de üstüne piyasada ki en kazık fiyatı çekiyor. çekim esnasında iki ayak bir pabuçta olması yetmiyormuş gibi bir de aylarca albüm bekliyorsunuz çünkü hatun çok yoğun! bu sorunu kuzenim ismi lazım olmayan ama çok meşhur bir fotoğrafçı kızımızda yaşadı 2 yıl evvel. daha sonra bir arkadaşıma düğününde nedimelik yaptım öztürkcesi sağdıçlık diyeyim getir götür, etiğimi tut çişim geldi klozete oturta kadar elimden gelen bütün destek... şimdi bahsedeceğim fotoğrafçı arkadaşla bu düğünde tanıştım.adı leila. leyla değil leila :) arkadaşımın düğün fotoğrafçısıydı güzel sanatlar fotoğraf mezunu bir hanım kız, normalde reklam ve moda fotoğrafçılığı alanında çalışıyor ... her şeyden önce gözü tok. parayla pulla işi yok. çok az iş alıyor neredeyse araya tanıdık fln sokmak gerekiyor bazen. ama bu sizi yanıltmasın fahiş fiyatlara çalışmıyor. neyse efendim kimse çekim sırasında ne çıkacağını bilemiyor çekimler güzel hakiri kikiri ama sonuç genelde bir muamma oluyor. arkadaşımın albümünü elime aldığımda ise ağzım açık kaldı. bu kadar "naif" fotoğraflar daha önce görmemiştim. sonradan arkadaşım anlatınca kafamda oturdu her şey. ben sadece çekim esnasında görmüştüm kızı. birlikte çalışmaya karar verdikten sonra çiftle en az iki kere toplantı yapıyormuş. toplantı çok resmi oldu çay içiyor diyelim :) çiftin hayallerinde ki düğün fotoğraflarını mekanı anlamaya çalışıyor. demin bahsettiğim arkadaşımın fotoğraf konseptinin kelimesi "naif" miş mesela. bunun duyduğum anda şaşkınlığım ikiye katlandı çünkü o fotoğraflara bakınca aklınıza gelen ilk kelime ne kadar naif, ne kadar da duru oluyor... vel hasıl kerim bırakmadık kızın peşini 2 kuzenimi ve 3 arkadaşımın daha fotoğraflarını çekti. mesela kuzenimin birinin tema kelimesi "enerji" ydi.gerçekten fotoğraflara bakınca bunu görebiliyorsunuz.
bişeyi de anlatmadan geçemeyeceğim kuzenimin düğününde kuaförde çalışan kızlardan biri fiyat sordu bize verdiği fitatın yarısını söyledi kıza üstelik bizim yanımızda hiç çekinmeden yani :) sonra kız keşke o kadar param olsa dedi kıza düğün tarihini sordu ve tamam senin çekiminden para almayacağım felekten bir gün geçirelim seninle dedi. karnı gözü tok derken bunu demek istiyordum. umarım okumaz bu yazdıklarımı.
kısacası en mutlu gününüz geriye dönüp baktığınızda fotoğraflardan başka hiçbir şey kalmayacak. :10::10::10:

bukadar güzel anlattınız iyi hoş ta biz ulaşabiliyormuyuz kendilerine :44::46:

Son düzenleme:
bukadar güzel anlattınız iyi hoş ta biz ulaşabiliyormuyuz kendilerine :44::46:

selam canım. bende buradan okuduğum yorumlar doğrultusunda ulaştım kendisine. haftaiçine randevu aldık görüşmek için. açıkcası fiyat bana biraz ucuz geldi. şimdiye kadar aldığım en uygun fiyat diyebilirim. bi an için tereddüte dahi düştüm. sayfasında az ama öz iş var. ben çok beeğndim işlerini. buluşma günü yayınlamadıklarından da gösterecek. şuana kadar onlarca fotoğrafçıyla görüştüm. hiç birisi yüzyüze konuşmayı teklif dahi etmedi. herkesin ilk derdi parada anlaşmak oldu. bu kız oldukça pozitif, ne söylediysem ne sorduysam mantıklı cevaplar verdi, yapıcı bi kişiliği var. henüz anlaşmadık ama büyük ihtimalle onunla çalışacağım. buluştuktan sonraki deneyimlerimide tekrar paylaşırım. bunun dışında facebook sayfası var. leila fotoğraf diye aratınca çıkıyor. görüşürsen eğer lütfen sende paylaş deneyimlerini. :13:

istanbulda dimi kendisi? eğer istanbuldaysa nekadar istiyo peki bende çok güzel kareler istiyorum çünkü :51:

tara ankarada ama istanbulada çekime gelebiliyormuş. bazı işlerini çok beğendim bazılarını iste açıkçası sevmedim. fiyatıda öğrenince vazgeçtik. eğer tarzınız oladuğunu düşünüyorsanız fiyat sorun değil aslında. sanırım bizde tarızmız olmadığı için eledik tara yı.

selam canım. bende buradan okuduğum yorumlar doğrultusunda ulaştım kendisine. haftaiçine randevu aldık görüşmek için. açıkcası fiyat bana biraz ucuz geldi. şimdiye kadar aldığım en uygun fiyat diyebilirim. bi an için tereddüte dahi düştüm. sayfasında az ama öz iş var. ben çok beeğndim işlerini. buluşma günü yayınlamadıklarından da gösterecek. şuana kadar onlarca fotoğrafçıyla görüştüm. hiç birisi yüzyüze konuşmayı teklif dahi etmedi. herkesin ilk derdi parada anlaşmak oldu. bu kız oldukça pozitif, ne söylediysem ne sorduysam mantıklı cevaplar verdi, yapıcı bi kişiliği var. henüz anlaşmadık ama büyük ihtimalle onunla çalışacağım. buluştuktan sonraki deneyimlerimide tekrar paylaşırım. bunun dışında facebook sayfası var. leila fotoğraf diye aratınca çıkıyor. görüşürsen eğer lütfen sende paylaş deneyimlerini. :13:

Canim bende gorusuyorum bi kac fotografciyla.Gorustuklerimden 2 kisi arasinda kalmistim netlesti sayilir. Ama gorusme talep etmeyenler amatordur yada baska sehirdedir cok garip zaten. Fotografci olan onlar musteri biziz bunlar lutuf degil yani olmak zorunda. Kafama yatmaz begenmem calismam bi suru insan var bu isi yapan. Bi de ben pek fotograf goremedim web site yarim yamalak facebook sayfasindanda emin olamadim. Simdi bi de kendine ait olmayan fotograflarla is yapanlar turemis vay halimize :/

tara ankarada ama istanbulada çekime gelebiliyormuş. bazı işlerini çok beğendim bazılarını iste açıkçası sevmedim. fiyatıda öğrenince vazgeçtik. eğer tarzınız oladuğunu düşünüyorsanız fiyat sorun değil aslında. sanırım bizde tarızmız olmadığı için eledik tara yı.

bende facebookta baktım resimlerine de dediğiniz gibi bi kaçı iyi bi kaçı hosuma gitmedi.Bana az ve öz iş lazımm.fiyatı galiba ucuk veriyo.ben istedim fiyat bilgisi ama henüz mail gelmedi:41:

eee süpermişş :46: canm sende bana yaz emi resimleri gördükten soraki fikrini.bu hafta doluyumda ben anca önümüsdeki haftalar görüşme yapabilirim bende paylaşırım tabiki.:32:

bende facebookta baktım resimlerine de dediğiniz gibi bi kaçı iyi bi kaçı hosuma gitmedi.Bana az ve öz iş lazımm.fiyatı galiba ucuk veriyo.ben istedim fiyat bilgisi ama henüz mail gelmedi:41:

Tara mi fiyati ucuk veriyor? Sanirim ankaradeki gercek fotorafcilari arastirmamissiniz :)

kocaelinden İstanbula gelcek olan fiyata +300 koyuyo Ankaradan gelcek olan +500 koysa 1700 tl yi bulur:45: sanırım en iyisi istanbuldan bulmak :31:

yanlis bilmiyorsam Tara ek ucret koymuyor sadece kalacagi yer lazim oda aileden birinde kalsa bile slknltl olmadigini biliyorum...

Tara mi fiyati ucuk veriyor? Sanirim ankaradeki gercek fotorafcilari arastirmamissiniz :)

fiyata uçuk diye ben demedim. amacım tarayı kötülemek felan değil yanlış anlaşılmasın ben neden onu ercih etmediğimi söyledim sadece. tarzı hoşuma gitseydi hiç önemli değildi parası.

fiyata uçuk diye ben demedim. amacım tarayı kötülemek felan değil yanlış anlaşılmasın ben neden onu ercih etmediğimi söyledim sadece. tarzı hoşuma gitseydi hiç önemli değildi parası.

Bende kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın daha fiyat bile almadım bende resimlere baktıgımda beni yansıtmadıgını gördüm en geçerli sebebim bu:26:

Back