madem siz de fotoğrafçısınız birşey sormak istiyorum, acaba siz çektiğiniz fotoğrafları direkt dvd'ye atıp hemen teslim mi ediyorsunuz?
fotoğraf çekimi buz dağının sadece görünen kısmı, yüzlerce kare fotoğrafı bilgisayara atıp tek tek düzenlemek, gerekirse kesip biçmek gerekiyor.. albüme girecek olan fotoğrafların baskıya hazırlanması ise daha çok zaman alıyor, bu fotoğrafların özel olarak düzenlenmesi, albüm tasarımı, taslak sayfalarının hazırlanması, gelin damattan onay aldıktan sonra baskı sürecinin başlaması vs bunlar da buz dağının görünmeyen kısımları..
ekipmanların yıpranma payından hiç bahsetmiyorum, bugün üst düzey bir makina almak isterseniz sadece gövde 3-4 bin lira, objektif fiyatlarının da gövdeden aşağı kalır yanı yok, (bir adet objektife 3500lira ödediğimi ben biliyorum) ayrıca iyi bir harici flaş 1500lira, kaliteli bir tripod ekstra kafasıyla birlikte 1000lira.. yansıtıcı softbox ışık ayağı gibi fotoğrafa dair ekipmanların bile deli pahalı olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
akıllı telefonlara 2bin lira veren insanlar var, düğünde davulcuya para saydıran insanlar görüyorum davulcu yaa güm güm güm vuruyo adam fotoğrafçıdan daha çok kazanıyor.. insanların evlendikleri gün fotoğrafçı deyince üç kuruşun derdine düşmesi çok anlamsız geliyor bana.. tamam gidip hemen 2-3bin lira vermesinler ama tam gün çekim için 1500lira isteyen fotoğrafçılara da laf söylenmesin.. her eline makina alan fotoğrafçıyım diye geziyor, 300liraya çekerim diyen zaten işi bilse o paraya kıpırdamaz bile. birisiyle anlaşmadan önce yaptığı işlere bakılır, bu işlerden anlayıp anlamadığı sadece gelin damat çekimleriyle anlaşılmaz, başka neler çekmiş estetik yönü gelişmişmi ortadadır.
uzun lafın kısası en özel gününüzden geriye kalan tek şey bu fotoğraflardır, şikayet etmeyin.. biraz da işini iyi yapan insanları takdir edin!!!