• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

doğum izni süresi ve iş yerinde yapılan haksızlık

indira gandhi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
26 Kasım 2015
322
354
103
Merhaba Bayanlar,

Benim kızım 11 aylık, geçtiğimiz haziran ayında ücretli doğum izni hakkım bitti ve işe başladım. Kızıma tüp bebek ile hamile kaldım, dolayısı ile evlilik borçları bitmeden tüp bebek masrafları vardı, işe dönmek zorundaydım. Ancak Araba kredisi çekmiştik ve alacağımız arabanın fiyatını hesapladığımızda elimizde kalan para bir kaç ay bizi idare edebilirdi kendimizi kısarsak. Eşimle konuştuk, 3 ay da ücretsiz izin alabilirdim bu durumda. bu arada eşimle aynı yerde çalışıyoruz. Neyse, ben bu talebimi ilettiğimde ciddi tepkiler aldım çalışanlardan ve patronlardan. Böyle birşey olamaz, işinin başına dönmem lazım, sıkıntı yaşıyoruz vs dediler, mesaj mesaj üstüne attılar 1 haziranda geliyorsun değil mi vs diye... İşten çıkmak gibi bir lüksüm olmadığı için işimin başına döndüm. Kızım 3,5 aylıktı işe başladığımda ve işe başladığım gün sütüm kesildi üzüntüden, zor geldi onu bırakmak...

Benden sonra 2 arkadaş daha doğum yaptı iş yerinde. Bugün öğreniyorum ki, ikisi de 6 ay ücretsiz izin haklarını daha kullanacaklarmış, 16 hafta +6 ay işten uzak kalabilecekler, bebekleri sadece anne sütü alıyormuş çünkü.... e benim ki eşşek sütü mü içiyordu afedersiniz. Kızlara sözüm yok, onlar yasal haklarını kullanıyorlar ama bu çifte standarda çok ama çok üzüldüm. Laf arasında patronlardan birine sordum gelmeyeceklermiş galiba diye, patronum dedi ki, e yasal izinleri var, kanuni hakları... Benimde vardı dedim, e senin yerin doldurulabilir değil, onların ki doldurulabilir dedi... Çok üzüldüm, hakkımın yendiğini düşünüyorum... genelde haklarımı çatır çatır ararım ama diyecek laf bulamadım bu duruma....

Yumuşak başlı olmak işe hiçbi zamanmı yaramaz yahu.

Yani şu an izin alan kızları kıskanıyo pozisyonuna düştüm biraz söylendim diye... beni neredeyse yasal sürem bitmeden işe çağıracaklardı, dönmedim izin bitiminden önce. Hatta 27 mayısta bitiyordu, 1 hazirana bağladım diye etmedik laf bırakmadılar....

kesinlikle haksızlık yapılmış...

ayrıca tüp bebek gebeliği nedeniyle hamileliğimin başlarında ciddi kanamalarım olmuştu, işe gelememiştim bir süre... Onda bile ciddi sıkıntı yaşattılar... Bir gün dayanamadım işe geldim, o gün yine kanamalarım başladı acilen doktora gittim. ertesi hafta aradılar geliyosun değil mi diye... Çok üzgünüm, 10 yıldır çalışıyorum burada, emeklerime acıdım...

Yani şu an izin alan kızları kıskanıyo pozisyonuna düştüm biraz söylendim diye... beni neredeyse yasal sürem bitmeden işe çağıracaklardı, dönmedim izin bitiminden önce. Hatta 27 mayısta bitiyordu, 1 hazirana bağladım diye etmedik laf bırakmadılar....

Okuyan kimsenin sizi kıskanclıkla sucluyabilceğini sanmıyorum keşke hakkınızı arıyabilseydiniz.
3 cocuk doğurun diyorlar
İzindir , ödenektir diyorlar keşke gitti yere kadar savassaydınızda. Borcta varmış elinizi taşın altına koyamamanızda normal

Bi avukatla falan gorusseniz dava etme gb bi imkaniniz olurmu ki sizin ucretsiz izin hakkınızı kullanmaniza engel olduklarina dair bi kanitla dava ederseniz belki hakkinizi alabilirsiniz ama orda calismaya devam edebilir misiniz bilmiorm iste bi avukat gorusu almak iyi olcak gb gelio bana

Keşke baştan tavrınızı koysaydınız,şimdi ne yaparsanız yapın bir işe yaramaz ki. Ne size hak verip kullanmadığınız izni kullandırabilirler ne de diğer kişilere verdikleri izinleri geri alabilirler.

o mesajları kanıt olarak kullanabilirsiniz sanırım.

evet size haksızlık yapılmış ama haksızlık yapılmasına siz izin vermişsiniz. devletin verdiği hakkı kullanmayı talep etseydiniz mecburen izin vereceklerdi.
üzüldüm :(

Bi avukatla falan gorusseniz dava etme gb bi imkaniniz olurmu ki sizin ucretsiz izin hakkınızı kullanmaniza engel olduklarina dair bi kanitla dava ederseniz belki hakkinizi alabilirsiniz ama orda calismaya devam edebilir misiniz bilmiorm iste bi avukat gorusu almak iyi olcak gb gelio bana

eşim de burada çalışıyor, yoksa gerçekten savaşabilirdim hukuken...

ya ben çok üzülüyorum, 3 ay kadının fiziken kendini tamamen toparlaması için bile yeterli değil.
gerçekten işverenler çok acımasız.

ama düzen böyle olmuş, siz hakkınızı aramazsanız kimse sizin için çabalamıyor .

o mesajları kanıt olarak kullanabilirsiniz sanırım.

evet size haksızlık yapılmış ama haksızlık yapılmasına siz izin vermişsiniz. devletin verdiği hakkı kullanmayı talep etseydiniz mecburen izin vereceklerdi.
üzüldüm :KK43:

evet, ben de kendime kızıyorum... Hiç ama hiç aklıma gelmedi böyle birşey yapacakları, genelde izin konularında tavırları netti, böyle durumlarda izin almak güç zaten bizim şirkette... ama bu güçlüğü herkese göstredikleri için yadırgamamıştım baştan... Daha önce birilerine bu izin verilmiş olsaydı, zaten konuşturmazdım bile gel demek için aradıklarında. Kanuni hakkım der gelmezdim...

Kanunen hiç bir hakkın yok ki. Dava filan açamazsın. 6 ay ücretsiz izin hakkın vardı; kullanmamışsın. Kullansaydın der sana devlet. İş yeri çağırdı diye (tabii çağırır) geri dönmüşsün (3 ay para kazandın işte fena mı?); geri dönmesen işyerinin yapabileceği hiç bir şey yoktu; 6. ayın sonunda geri döndüğünde seni işe almak zorundaydı. O yüzden yapabileceğin bir şey yok artık.

her zaman iş yerlerinde birilerine haksızlık yapılır.
bende sıkıntılı bir süreç yaşıyorum.
adaletsizliğe tahammülüm yok.
sizin içinde yapacak çok bir şey yok gibi. özel sektörse işten çıkarabilirler...

Maalesef kimse sizin hakkınızı gasp etmemiş, siz hatır- gönül laflarına kanmışsınız.İş yerinize karşı daha net tavırlı olmalısınız.Bir dilekçe ile çözülebilecek işte sessiz kalmışsınız.

evet, ben de kendime kızıyorum... Hiç ama hiç aklıma gelmedi böyle birşey yapacakları, genelde izin konularında tavırları netti, böyle durumlarda izin almak güç zaten bizim şirkette... ama bu güçlüğü herkese göstredikleri için yadırgamamıştım baştan... Daha önce birilerine bu izin verilmiş olsaydı, zaten konuşturmazdım bile gel demek için aradıklarında. Kanuni hakkım der gelmezdim...

ya bence işveren şansını deniyor. onlarda da denemişti şansını.
ama o 6 aylık izni her koşulda vermek zorunda, yoksa çok ciddi yaptırımları var.

Maalesef kimse sizin hakkınızı gasp etmemiş, siz hatır- gönül laflarına kanmışsınız.İş yerinize karşı daha net tavırlı olmalısınız.Bir dilekçe ile çözülebilecek işte sessiz kalmışsınız.

aynen öyle... bundan sonra daha farklı olacak tabi ama iş işten geçti...

Kanunen hiç bir hakkın yok ki. Dava filan açamazsın. 6 ay ücretsiz izin hakkın vardı; kullanmamışsın. Kullansaydın der sana devlet. İş yeri çağırdı diye (tabii çağırır) geri dönmüşsün (3 ay para kazandın işte fena mı?); geri dönmesen işyerinin yapabileceği hiç bir şey yoktu; 6. ayın sonunda geri döndüğünde seni işe almak zorundaydı. O yüzden yapabileceğin bir şey yok artık.

ama mesajlar var ya, acaba o kullanılarak bir şey yapılabilir mi diye düşündüm ben.
hani mesajlarda bir zorlama varsa bence tazminat alabilir konu sahibi.

ama eşi de aynı yerde çalıştığından, sonu kötü olur kazansa bile. artık yapacak çok da bir şey yok gibi.

Back